Kotimaa

Selvitys: Yhteis­kunnan jyrkkä ilma­piiri ajaa ruotsin­kielisiä nuoria pois Suomesta – maasta­muutto uhkaa paikoin jo talous­kasvua

Etenkin ruotsinkielisellä länsirannikolla maastamuutto pahentaa seudun työvoimapulaa. Siirtolaisuusinstituutin tuore selvitys nimeää muuttoinnon syyksi muun muassa koventuneet asenteet ruotsin kieltä kohtaan.

Maahan­muutto­keskustelussa usein unohtuu, että maastamuutto on Suomessa paikoin isompi haaste kuin maahanmuutto.

Maastamuuton tahti on kiihtynyt niin, että vuosina 2016–2018 Suomesta muutettiin pois merkittävästi enemmän kuin vuosina 2013–2015, kertovat Tilastokeskuksen tuoreet luvut.”Ehdoton huippuvuosi oli koko maassa 2016, jolloin Suomesta muutti pois yli 18 000 ihmistä. Sen jälkeen trendi ei ole ollut enää nouseva”, korostaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo.

Viime vuonna Suomesta muutti pysyvästi eli vähintään vuoden mittaiseksi ajaksi yli 16 000 henkilöä, joista 820 väkiluvultaan suhteellisen pienestä, alle 200 000 asukkaan Pohjanmaan maakunnasta.Maastamuutto on ruotsinkielisellä Pohjanmaalla ollut selkeästi yleisempää kuin muualla Suomessa.

Siirtolaisuusinstituutin suomenruotsalaisen yksikön projektinjohtaja Magnus Enlund muistuttaa, että ruotsinkieliset ovat yleensä olleet muuttotilastoissa yliedustettuina. Lähtijöiden määrä on kolminkertainen suomenkielisiin verrattuna.

Yksikön julkaisemana ilmestyi vastikään tutkija Kjell Herbertsin raportti Inte bara Sverige, joka listaa syitä Suomen ruotsinkielisten viimeaikaiseen intoon muuttaa muualle.

”Negatiivinen Suomi-kuva, koventuneet asenteet ruotsinkielisiä kohtaan, yhteiskunnan yhä jyrkemmäksi muuttunut ilmapiiri”, Enlund luettelee syitä, joita kyselytutkimus toi esiin.

Eniten muuttamaan houkuttavat kuitenkin työ- ja opiskelumahdollisuudet, perhesuhteet sekä puhdas seikkailunhalu.

”Muuttaminen kuuluu suomenruotsalaisessa kulttuurissa perinteisiin. Usein se on myös helppoa, koska kohdemaahan on valmiiksi siteitä.”

Yleisin kohdemaa on Ruotsi, joka nähdään ikään kuin kotiseudun jatkeena.

”Kaksi kolmesta ruotsinkielisestä muuttajasta menee Ruotsiin, ja muutto tapahtuu yleensä nuorena opiskelun, työn ja seikkailun perässä.”

Suomenkielisistä maastamuuttajista vain neljännes valitsee Ruotsin. Suomenkieliset myös muuttavat tyypillisesti hieman vanhempina kuin ruotsinkieliset.

Pohjanmaan elinkeinoelämää nuorten muuttointo vaikeuttaa. Jokainen uusi työntekijä olisi kullanarvoinen kunnissa, joissa vallitsee lähes täystyöllisyys ja sitä kautta kova työvoimapula. Tällaisia kuntia ovat esimerkiksi Pedersöre ja Luoto.

”Muuttajien määrä Ruotsiin laski aina vuoteen 2013 asti, kunnes alkoi jonkin verran kasvaa. Parina viimeisenä vuotena käyrä on onneksi taittunut”, Enlund sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) työelämäasiantuntija Mikko Räsänen pitää luonnollisena, että Ruotsi imee Suomesta kielitaitoista väkeä.

”Parempi tulotaso varmasti houkuttaa. Ruotsin talous on voinut paremmin kuin Suomen, ja kansakuntana maa on vauraampi.”

Räsänen muistuttaa, että maastamuutosta on hyötyä kansantaloudelle silloin, kun henkilö palaa kotimaahan kansainvälistä kokemusta rikkaampana.

”Suomenruotsalaisten kohdalla tämä hyöty jää useammin saamatta, sillä he eivät palaa kotimaahan yhtä usein kuin suomenkieliset muuttajat”, sanoo Enlund.

Suomenkielisistä lähtijöistä kolme neljästä palaa kotimaahan jossain vaiheessa, ruotsinkielisistä vain vajaa puolet.

Palaamispäätökseen vaikuttaa raportin mukaan osaltaan Suomi-kuva. Raportin mukaan se ei ole poismuuttaneilla nykyään kovin ruusuinen.

”Esimerkiksi muukalaisvihamielisyyden koetaan kasvaneen”, kuvaa Enlund.

Ruotsin lisäksi suomenruotsalaiset muuttavat paljon Norjaan, Tanskaan tai muihin EU-maihin. Suomenkieliset taas muuttavat Ruotsin lisäksi useimmiten Britanniaan, Yhdysvaltoihin, Saksaan, Espanjaan ja Viroon.

Maastamuuton huippuvuosina 1969 ja 1970 Suomesta muutti Ruotsiin noin 40 000 ihmistä vuodessa.

Nykyään lähtijöiden määrä on siihen nähden pieni, mutta muuttajat ovat useimmiten korkeasti koulutettua väkeä, josta Suomi pitäisi mieluusti kiinni.

”Jos lähtijät ovat niitä, jotka innovaatioillaan kykenisivät tuottamaan meille uusia työpaikkoja, menetys on iso”, Räsänen sanoo.

Kyse on Räsäsen mielestä myös siitä, miltä Suomi näyttää investoijien silmissä.

”Keskeinen kysymys on, onko osaavaa työväkeä saatavilla riittävästi.”

Siirtolaisuusinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä muistuttaa, että ulkomailla luodaan verkostoja ja kasvatetaan henkistä pääomaa globaalissa maailmassa, mikä on aina myös työmarkkinoiden etu.

”Kaikki eivät tule takaisin koskaan, se on selvää. Paluumuutossa usein suuri kysymys on, saako ulkomaalainen puoliso Suomessa töitä, kun kielitaitovaatimukset ovat kovat.”

Koska kaikki eivät palaa, ulkosuomalaisia pitäisi Heikkilän mielestä entistä tehokkaammin linkittää verkostoiksi elinkeinoelämään ja taiteisiin.

”Heissä on käyttämätön voimavara, joka yhteiskunnan pitäisi paremmin huomata.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  2. 2

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  3. 3

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  4. 4

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  7. 7

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  8. 8

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  9. 9

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää