Kotimaa

Minkkiä, kaviaaria ja matkustajien tylsyyttä torjuva Finn Hostess – 50 vuotta sitten Finnair lensi ensi kerran New Yorkiin, ja tällaista lennolla oli

HS oli näyttävästi mukana, kun Paavo Nurmi -niminen kone vei ensimmäistä kertaa Finnairin matkustajia New Yorkiin. 50 vuotta myöhemmin puhutaan lentohäpeästä ja lentoverosta. Vastaa HS:n kyselyssä, miten oma suhtautumisesi lentämiseen on muuttunut.

Ottaisiko miedon ja vähäsuolaisen? Maistuisiko aasialainen kasvisateria vai kokeilisiko halal- tai kosher-ateriaa? Tällaisia valintoja ei tarvinnut miettiä hänen, joka tasan 50 vuotta sitten lähti mukaan Finnairin ensimmäiselle lennolle New Yorkiin.

Turistiluokan pääruokana tarjottiin vasikanleikettä herkkusienikastikkeella ja sillä hyvä, ja se oli hienoa se.

Yhdysvaltain-reitin avaus 50 vuotta sitten oli Suomessa niin iso tapaus, että HS lähetti toimittajansa Maija-Liisa Heinin Paavo Nurmi -nimisen upouuden DC-8-62:n kyytiin. Lähdön kunniaksi jokainen matkustaja sai punaisen ruusun.

Maija-Liisa Heinin raportin lennolta voit lukea HS:n Aikakoneesta.

Oheisessa kuvaliukurissa näkyy, kuinka suuri mediatapahtuma Finnairin ensimmäinen oma lento New Yorkiin oli Suomessa:Koneessa Heini tapasi muun muassa Rovaniemelle muuttaneen amerikansuomalaisen Loviisa Marttiinin sekä yksivuotiaan Carl-palleron kanssa matkustaneen Dolores J. Swansonin, jonka kotimaaksi kerrottiin Afrikka.

”Tavallinen lentomatkustaja antaa arvoa sille, että hänellä on tilaa istua mukavasti ilman, että tuntee olevansa ahdettu sardiinipurkkiin”, Heini raportoi.


Herättääkö muistoja? Jos herättää, kerro niistä tämän jutun lopussa olevalla lomakkeella.

Viisikymmentä vuotta myöhemmin sardiinipurkkikokemuksesta on tullut arkea, kun lentoyhtiöt taloudellisessa ahdingossaan miettivät keinoja sulloa mahdollisimman paljon väkeä mahdollisimman pieneen tilaan.


Ja siinä missä rouva Marttiini tunsi olonsa Heinin mukaan vähintäänkin ”vipiksi”, tänä päivänä yhä useampi matkustaja tuntee lentämisestään pikemminkin pientä häpeää. Ruotsin kielessä tunteelle on sanakin, flygskam, ja Ruotsissa lentämisestä peritään myös vero.

Eurovaaleissa 128 suomalaista ehdokasta on ainakin jossain määrin sitä mieltä, että lentämiselle pitäisi asettaa EU-laajuinen vero. Veron vastustajia on selvästi vähemmän.

Oman ehdokkaasi kannan lentoveroon voit tarkistaa HS:n eurovaalikoneella.

Tilastoissa ilmastonmuutoksen käynnistämä lentohäpeä ei näy. Tai ainakaan niissä ei näy häpeän muuttumista teoiksi, sillä lentäminen näyttää vain lisääntyvän.

Suomalaisten lentokenttien kautta kulki viime vuonna 25 miljoonaa lentomatkustajaa, ja vajaassa 30 vuodessa luku on yli kaksinkertaistunut.


Aivan tuoreimmatkaan tilastot eivät viittaa siihen, että lentäminen vähenisi. Kuluvan vuoden tammi–huhtikuussa lentomatkustajien määrä oli 3,4 prosenttia edellisvuotta suurempi.

Kaikkein eniten lisääntyi matkustaminen EU:n ulkopuoliseen Eurooppaan sekä kaukomaihin eli Euroopan ja Venäjän ulkopuolelle.Tilastot eivät erittele matkustajia kansallisuuden mukaan, joten ne eivät suinkaan kerro koko kuvaa suomalaisten matkustustavoista.

Onko oma suhtautumisesi lentämiseen muuttunut? Siitäkin voit kertoa vastaamalla jutun lopussa olevaan kyselyyn.


Mutta palatkaamme 50 vuoden taakse ja Atlantin ylle, jonne on päästy kahden välilaskun jälkeen.

Jo ennen Kööpenhaminaa turistiluokassa on nautittu kahvit – eikä mitkään murukahvit, Heini huomauttaa – ”sandwichien” kera.

Etappi Amsterdamiin sujui tanskalaisittain muna-katkarapuleipiä ja paahtopaistileipiä mutustellen. Se vasikanleike tulee vasta sitten, kun Eurooppa jää taakse.


Ykkösluokassa pistetään vieläkin paremmaksi. Päivällinen alkaa kaviaarilla, eturuokana tarjotaan lohta, ja demariministeri Väinö Leskinen kehuu saamaansa poronleikettä erinomaiseksi.

Pitkään, sametin kaltaisesta keinokuidusta valmistettuun leninkiin pukeutuneen Marjatta Mariston tehtävä on torjua tylsyyttä. Maristo on Finn Hostess.

Finn Hostessin pitää osata keskustella matkustajien kanssa kirjallisuudesta ja kulttuurista, ja koulutukseen on kuulunut muun muassa käynti oopperajuhlilla. Pukua koristaa Björn Weckströmin suunnittelema koru, ja perille päästessä asuun lisätään minkkipäähine.

Ellei juttelu huvita, Mariston voi haastaa baarissa korttipeliin.

Finnairin pääjohtajan Gunnar Korhosen pöydällä on Heinin mukaan samppanjaa Tapio Wirkkalan varta vasten Finnairille suunnittelemassa lasissa. Ultima Thule -lasi kuuluu bisnesluokan astiastoon vielä 50 vuotta myöhemminkin.


Wirkkalan aterimet sen sijaan on korvattu tavanomaisemmilla, koska matkustajat varastivat niitä tuhansittain.

”Aamukahvin jälkeen New Yorkin iltarientoihin”, Heini kehuu 12 tuntia ja 15 minuuttia kestänyttä ilmailuelämystä, jonka jälkeen Leskinen, Maristo ja Korhonen esiintyvät yhdysvaltalaisille tiedotusvälineille.

Paavo Nurmella on lennetty tekemään Finnairia vauraaksi ja Suomea tutuksi vähän samaan tapaan kuin myöhemmin on lennetty Aasiaan joulupukki- ja muumiteemoin.

Suorista lennoista ei vielä uskalleta puhua: toukokuussa 1969 Suomi ei ole Yhdysvalloissa riittävän tuttu yksin houkuttelemaan matkailijoita Finnairin kyytiin.


Välilaskupaikat Kööpenhamina ja Amsterdam antavat reitille vetoapua samaan tapaan kuin jatkoyhteydet Helsingistä houkuttelevat nyt aasialaisia matkustajia valitsemaan Finnairin.

Suoraa yhteyttä ei pidetä taloudellisesti kovin varmana paikkana siksikään, ettei Helsingistä Heinin mukaan löytyisi Yhdysvalloista tulijoille riittävästi hotellihuoneita.

Nyt hotellihuoneita on enemmän kuin koskaan.

Jo mannertenväliseen lentoon soveltuvan DC-8-62-koneen hankinta oli Suomessa suuri tapahtuma. Liukurissa kuvia hankintavaiheesta:Maija-Liisa Heinin kirjoitus Finnairin ensilennosta New Yorkiin on luettavissa täällä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  2. 2

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  3. 3

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  4. 4

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  7. 7

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  8. 8

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  9. 9

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää