Kotimaa

Minkkiä, kaviaaria ja matkustajien tylsyyttä torjuva Finn Hostess – 50 vuotta sitten Finnair lensi ensi kerran New Yorkiin, ja tällaista lennolla oli

HS oli näyttävästi mukana, kun Paavo Nurmi -niminen kone vei ensimmäistä kertaa Finnairin matkustajia New Yorkiin. 50 vuotta myöhemmin puhutaan lentohäpeästä ja lentoverosta. Vastaa HS:n kyselyssä, miten oma suhtautumisesi lentämiseen on muuttunut.

Ottaisiko miedon ja vähäsuolaisen? Maistuisiko aasialainen kasvisateria vai kokeilisiko halal- tai kosher-ateriaa? Tällaisia valintoja ei tarvinnut miettiä hänen, joka tasan 50 vuotta sitten lähti mukaan Finnairin ensimmäiselle lennolle New Yorkiin.

Turistiluokan pääruokana tarjottiin vasikanleikettä herkkusienikastikkeella ja sillä hyvä, ja se oli hienoa se.

Yhdysvaltain-reitin avaus 50 vuotta sitten oli Suomessa niin iso tapaus, että HS lähetti toimittajansa Maija-Liisa Heinin Paavo Nurmi -nimisen upouuden DC-8-62:n kyytiin. Lähdön kunniaksi jokainen matkustaja sai punaisen ruusun.

Maija-Liisa Heinin raportin lennolta voit lukea HS:n Aikakoneesta.

Oheisessa kuvaliukurissa näkyy, kuinka suuri mediatapahtuma Finnairin ensimmäinen oma lento New Yorkiin oli Suomessa:



Koneessa Heini tapasi muun muassa Rovaniemelle muuttaneen amerikansuomalaisen Loviisa Marttiinin sekä yksivuotiaan Carl-palleron kanssa matkustaneen Dolores J. Swansonin, jonka kotimaaksi kerrottiin Afrikka.

”Tavallinen lentomatkustaja antaa arvoa sille, että hänellä on tilaa istua mukavasti ilman, että tuntee olevansa ahdettu sardiinipurkkiin”, Heini raportoi.


Herättääkö muistoja? Jos herättää, kerro niistä tämän jutun lopussa olevalla lomakkeella.

Viisikymmentä vuotta myöhemmin sardiinipurkkikokemuksesta on tullut arkea, kun lentoyhtiöt taloudellisessa ahdingossaan miettivät keinoja sulloa mahdollisimman paljon väkeä mahdollisimman pieneen tilaan.


Ja siinä missä rouva Marttiini tunsi olonsa Heinin mukaan vähintäänkin ”vipiksi”, tänä päivänä yhä useampi matkustaja tuntee lentämisestään pikemminkin pientä häpeää. Ruotsin kielessä tunteelle on sanakin, flygskam, ja Ruotsissa lentämisestä peritään myös vero.

Eurovaaleissa 128 suomalaista ehdokasta on ainakin jossain määrin sitä mieltä, että lentämiselle pitäisi asettaa EU-laajuinen vero. Veron vastustajia on selvästi vähemmän.

Oman ehdokkaasi kannan lentoveroon voit tarkistaa HS:n eurovaalikoneella.

Tilastoissa ilmastonmuutoksen käynnistämä lentohäpeä ei näy. Tai ainakaan niissä ei näy häpeän muuttumista teoiksi, sillä lentäminen näyttää vain lisääntyvän.

Suomalaisten lentokenttien kautta kulki viime vuonna 25 miljoonaa lentomatkustajaa, ja vajaassa 30 vuodessa luku on yli kaksinkertaistunut.


Aivan tuoreimmatkaan tilastot eivät viittaa siihen, että lentäminen vähenisi. Kuluvan vuoden tammi–huhtikuussa lentomatkustajien määrä oli 3,4 prosenttia edellisvuotta suurempi.

Kaikkein eniten lisääntyi matkustaminen EU:n ulkopuoliseen Eurooppaan sekä kaukomaihin eli Euroopan ja Venäjän ulkopuolelle.



Tilastot eivät erittele matkustajia kansallisuuden mukaan, joten ne eivät suinkaan kerro koko kuvaa suomalaisten matkustustavoista.

Onko oma suhtautumisesi lentämiseen muuttunut? Siitäkin voit kertoa vastaamalla jutun lopussa olevaan kyselyyn.


Mutta palatkaamme 50 vuoden taakse ja Atlantin ylle, jonne on päästy kahden välilaskun jälkeen.

Jo ennen Kööpenhaminaa turistiluokassa on nautittu kahvit – eikä mitkään murukahvit, Heini huomauttaa – ”sandwichien” kera.

Etappi Amsterdamiin sujui tanskalaisittain muna-katkarapuleipiä ja paahtopaistileipiä mutustellen. Se vasikanleike tulee vasta sitten, kun Eurooppa jää taakse.


Ykkösluokassa pistetään vieläkin paremmaksi. Päivällinen alkaa kaviaarilla, eturuokana tarjotaan lohta, ja demariministeri Väinö Leskinen kehuu saamaansa poronleikettä erinomaiseksi.

Pitkään, sametin kaltaisesta keinokuidusta valmistettuun leninkiin pukeutuneen Marjatta Mariston tehtävä on torjua tylsyyttä. Maristo on Finn Hostess.

Finn Hostessin pitää osata keskustella matkustajien kanssa kirjallisuudesta ja kulttuurista, ja koulutukseen on kuulunut muun muassa käynti oopperajuhlilla. Pukua koristaa Björn Weckströmin suunnittelema koru, ja perille päästessä asuun lisätään minkkipäähine.

Ellei juttelu huvita, Mariston voi haastaa baarissa korttipeliin.

Finnairin pääjohtajan Gunnar Korhosen pöydällä on Heinin mukaan samppanjaa Tapio Wirkkalan varta vasten Finnairille suunnittelemassa lasissa. Ultima Thule -lasi kuuluu bisnesluokan astiastoon vielä 50 vuotta myöhemminkin.


Wirkkalan aterimet sen sijaan on korvattu tavanomaisemmilla, koska matkustajat varastivat niitä tuhansittain.

”Aamukahvin jälkeen New Yorkin iltarientoihin”, Heini kehuu 12 tuntia ja 15 minuuttia kestänyttä ilmailuelämystä, jonka jälkeen Leskinen, Maristo ja Korhonen esiintyvät yhdysvaltalaisille tiedotusvälineille.

Paavo Nurmella on lennetty tekemään Finnairia vauraaksi ja Suomea tutuksi vähän samaan tapaan kuin myöhemmin on lennetty Aasiaan joulupukki- ja muumiteemoin.

Suorista lennoista ei vielä uskalleta puhua: toukokuussa 1969 Suomi ei ole Yhdysvalloissa riittävän tuttu yksin houkuttelemaan matkailijoita Finnairin kyytiin.


Välilaskupaikat Kööpenhamina ja Amsterdam antavat reitille vetoapua samaan tapaan kuin jatkoyhteydet Helsingistä houkuttelevat nyt aasialaisia matkustajia valitsemaan Finnairin.

Suoraa yhteyttä ei pidetä taloudellisesti kovin varmana paikkana siksikään, ettei Helsingistä Heinin mukaan löytyisi Yhdysvalloista tulijoille riittävästi hotellihuoneita.

Nyt hotellihuoneita on enemmän kuin koskaan.

Jo mannertenväliseen lentoon soveltuvan DC-8-62-koneen hankinta oli Suomessa suuri tapahtuma. Liukurissa kuvia hankintavaiheesta:



Maija-Liisa Heinin kirjoitus Finnairin ensilennosta New Yorkiin on luettavissa täällä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  2. 2

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  3. 3

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  4. 4

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  5. 5

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  6. 6

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  7. 7

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  8. 8

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  9. 9

   Euroopan ”vihreän aallon” nostama Ville Niinistö lupaa, että EU:n ilmastopolitiikassa alkaa nyt todella tapahtua

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  6. 6

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  7. 7

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää