Kotimaa

Vegaani­ruokaa lautaselle ja autot pois – Raportti patistaa suomalaisia rajuihin elämän­tapa­muutoksiin ilmaston vuoksi

Suomalainen saastuttaa viisinkertaisen määrän intialaiseen verrattuna. Sitran raportin mukaan autoilua ja lihan syöntiä pitää vähentää tuntuvasti, mikäli Suomi haluaa päästä ilmastotavoitteisiin. Tulevaisuuden ruokaa voisivat olla esimerkiksi Vantaalla kasvatettavat ilmaperunat.

Suomalaisen kulutuksen ilmastovaikutus on suuri, moninkertainen esimerkiksi kiinalaisiin ja intialaisiin verrattuna. Sitran tuoreen raportin mukaan kuilu suomalaisen elämäntavan ja kansainvälisten ilmastotavoitteiden välillä on valtava. Se edellyttää rajuja muutoksia myös arkisiin kulutustapoihin ennen kaikkea liikkumisessa, ruokavaliossa ja asumisessa.

Jo seuraavien kymmenen vuoden aikana kulutuksen aiheuttamia päästöjä pitäisi Suomessa leikata noin 75 prosenttia, jos Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet aiotaan saavuttaa. Tavoite on maapallon keskilämpötilan nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.

Suurin osa keskivertosuomalaisen aiheuttamasta hiilijalanjäljestä tulee liikkumisesta, asumisesta ja elintarvikkeiden kulutuksesta.

Keskeiset keinot hiilijalanjäljen pienentämiseen ovat Sitran mukaan kulutuksen vähentäminen, tehokkuuden parantaminen korvaamalla tekniikkaa vähähiilisemmällä sekä kulutusmuodon muutos. Se tarkoittaa esimerkiksi siirtymistä kasvipohjaiseen ruokavalioon tai yksityisautoilusta joukkoliikenteeseen.


Ratkaisujen löytäminen ei kuitenkaan voi olla pelkästään kotitalouksien vastuulla, sillä tarvittavat muutokset ovat todella suuria, painottaa johtava asiantuntija Anu Mänty Sitrasta: ”Muutos ei onnistu yksittäisen kuluttajan toimilla, vaan tarvitaan isoja rakenteellisia muutoksia.”

”Meidän tulee kehittää ajattelutapoja, joihin taloutemme, infrastruktuurimme ja kulutusperusteinen elämäntapamme perustuvat. Tämä edellyttää radikaalia uudelleenajattelua niin politiikassa ja hallinnolla kuin myös liiketoimintamalleissa ja yksilöiden elämässä”, Mänty sanoo.


Suomessa ja Japanissa kulutusperusteisia päästöjä on pienennettävä huimat 80–93 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jotta lämpeneminen voidaan pysäyttää tavoitteena olevaan 1,5 asteeseen.

Myös kehittyvissä maissa – Brasiliassa, Intiassa ja Kiinassa – vähennystarve on suuri, 23–84 prosenttia.

”Vuoteen 2050 mennessä kaikkien maiden hiilijalanjälki pitäisi pudottaa alle yhteen tonniin. Paljon pitää tapahtua nopeasti, jotta pysytään 1,5 asteen tavoitteessa”, Mänty painottaa.

Sitran torstaina julkistama kansainvälinen raportti 1,5 asteen elämäntavat – miten voimme pienentää hiilijalanjälkemme ilmastotavoitteiden mukaiseksi? tarkastelee kasvihuonekaasujen päästöjä ja niiden vähennysmahdollisuuksia kuluttamisen ja elämäntapojen näkökulmasta.

Elämäntapojen hiilijalanjälkiin ei ole laskettu mukaan julkisesta kulutuksesta, kuten infrastruktuurista, ja pääoman muodostuksesta muodostuvia päästöjä.

Raportti listaa lähes 30 keinoa kuromaan elämäntapakuilua umpeen. Nopeimmat muutokset on saavutettavissa liikkumisessa ja ruokavaliossa. Sen sijaan asumisen päästöjen vähentäminen on hitaampaa, sillä asuntoja ja niiden lämmitysjärjestelmiä vaihdetaan harvoin.

Keinot ovat tässä:


Elämäntapamuutosten vaikutukset voivat olla merkittäviä, sillä suomalaiset ovat yksi eniten ilmastoa kuormittavista kansoista suhteessa asukaslukuun.

Suomalaisten nykyisen elämäntavan hiilijalanjälki on yli 10 000 kiloa hiilidioksidia henkeä kohden vuodessa. Se on yli kaksinkertainen esimerkiksi keskivertokiinalaiseen ja viisinkertainen intialaiseen elämäntapaan verrattuna. Vaikka maiden päästöt ovat suuret, henkeä kohti suomalaiset kuluttavat luonnonvaroja ja päästävät ilmaan hiilidioksidia huomattavasti enemmän.

Kulutuksen osuus suomalaisen ilmastopäästöistä on suuri. Suomalaisten kotitalouksien päästöt tulevat ennen kaikkea liikkumisesta, asumisesta ja syömisestä.

Keskivertosuomalaisen elintarvikkeiden kulutukseen liittyvä hiilijalanjälki on Sitran raportin mukaan 1 750 kiloa vuodessa. Tästä lihatuotteet muodostavat yli kolmasosan. Naudanlihan osuus lihatuotteiden hiilijalanjäljestä puolestaan on yli 40 prosenttia.

Maitotuotteet, pääasiassa juusto ja maito, muodostavat toisen kolmanneksen elintarvikkeiden hiilijalanjäljestä. Juomien osuus on noin kymmenesosa. Se tulee pääasiassa oluen ja kahvin kulutuksesta

Liikkuminen muodostaa 27 prosenttia kulutuksen ilmastovaikutuksesta. Liikkumisen hiilijalanjälki on 2 790 kiloa henkeä kohti vuodessa. Tästä yli kolme neljäsosaa tulee autoilusta ja sen suuresta hiili-intensiteetistä. Suomalaiset matkustavat paljon myös lentokoneella.


Asumisen hiilijalanjälki on 2 500 kiloa henkeä kohti vuodessa. Siitä sähkön osuus on kolmannes. Sähkön kulutus sisältää myös lämmityksen lähteenä käytetyn sähkön. Kaukolämmön osuus hiilijalanjäljestä on 38 prosenttia, koska kaukolämpöä käytetään paljon ja sillä on suusi hiili-intensiteetti. Polttoaineita ovat puu tai muu biomassa, hiili, turve, jätteet ja öljy.


Radikaali muutos vaatii muun muassa uudenlaista kiertotalouden mukaista ruoantuotantoa, liiketoimintaa sekä yhteistyötä.

Uudenlainen vaihtoehto ruoantuotantoon on keskiviikkona Vantaalla Metropolian ammattikorkeakoulussa avattu ruoantuotannon keskus Urban farm lab. Siellä kokeillaan erilaisia kiertotalouden mukaisia viljely- ja ruoantuotantoteknologioita ja sisäviljelyn kaupallistamista.

Tulevaisuuden ruokakeskuksessa kasvatetaan muun muassa ilmaperunoita, sirkkoja, vihersalaattia, yrttejä, versoja, humalaa ja sieniä. Tavoite on rakentaa Metropolian kampukselle täysin hiilineutraali kaupunkiviljelyn järjestelmä.


Hallissa ruokaa kasvattaa viisi yritystä, jotka hyödyntävät tuotannossa syntyvän hävikin. Esimerkiksi sienten tuottamaa hiilidioksidia käytetään salaatinviljelyssä ja salaatinviljelyn hävikkiä sirkkojen ravintona.

Sitran kiertotalousasiantuntijan Merja Rehnin mukaan tavoite on tuoda ruoantuotanto lähemmäksi kaupunkilaisia, joita on suomalaisistakin 70 prosenttia.

”Koko ruokaketjun hiilijalanjälki on merkittävä, myös yksityisen kuluttajan kannalta. Täytyy miettiä, miten ruoka tulevaisuudessa tuotetaan”, Rehn sanoo.


Rehn toivoo, että suomalaisyritykset perustaisivat vastaavia keskuksia esimerkiksi teollisuuspuistoihin ja että ruoan sijaan Suomesta kehittyisi merkittävä ruoantuotannon teknologioita vievä maa.

Viljelysmaan huvetessa kaupunkeihin soveltuva sisäviljely voi tuoda kaupallisia mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Uusille ruoantuotannon tekniikoille on tarvetta esimerkiksi kuumissa ja kuivissa tai lyhyiden kasvukausien oloissa.

Muutoksen perustaksi tarvitaan Sitran mukaan kiertotalouden mukaista liiketoimintaa, joka perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen ja tuotteiden elinkaaren pidentämiseen.

”Tarvitaan palveluita, jakamista, vuokraamista ja kierrätystä. Niihin perustuvien liiketoimintamallien pitäisi yleistyä merkittävästi”, sanoo kiertotalousasiantuntija Heikki Sorasahi: ”Niiden pitäisi yleistyä merkittävästi.”

Muutosta pystyttäisiin Anu Männyn mukaan tukemaan niin sanotulla kestävän kehityksen verosiirtymällä, jonka avulla voitaisiin paitsi vähentää päästöjä myös vahvistaa työllisyyttä ja taloutta.


Sitran mallissa hinnoitellaan rankemmin asioita, joita emme halua, sekä kevennetään esimerkiksi tuloverotusta. Matalatuloisimmille kotitalouksille voitaisiin mallin mukaan maksaa könttäsummapalautuksia.

Sitran mukaan ilmaston lämpeneminen maksaa Suomelle satoja miljoonia, jopa miljardeja euroja.

”Toimilla on kiire, ja ne on käynnistettävä heti”, Mänty painottaa.

Pikaisia toimia korosti myös kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC erikoisraportissaan viime syksynä. IPCC:n mukaan ihmiskunnan on muutettava elämäntapaansa perusteellisesti, jotta maapallon lämpeneminen saadaan rajoitettua 1,5 asteeseen.

Fakta

Elämäntavan hiilijalanjälki perustuu kotitalouksien kulutukseen


  Sitran raportissa elämäntapojen hiilijalanjäljet on määritelty kotitalouksien kulutuksen suoriksi ja välillisiksi kasvihuonekaasujen päästöiksi. Niihin ei ole laskettu julkisesta kulutuksesta ja pääoman muodostuksesta aiheutuvia päästöjä.

  Keskivertokuluttajan hiilijalanjälki on ikään kuin organisaatioiden hiilijalanjäljen kotitalousversio.

  Arviointiin sisältyvät elämäntavan osa-alueet ovat elintarvikkeet, asuminen, liikkuminen, kodin tavarat, vapaa-aika ja palvelut, esimerkiksi vakuutukset, siivous ja juhlapalvelut.

  ”1,5 asteen elämäntavat” -raportti perustuu Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin. Pariisissa otettiin vuonna 2015 tavoitteeksi maapallon keskilämpötilan nousun rajoittamisesta selvästi alle kahteen asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan. Lisäksi tavoitellaan toimia, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteeseen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  4. 4

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  5. 5

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin ihmiset yrittävät hankkia vuokra-asunnon: Tupakka suussa näyttöön ja lahjustarjous välittäjälle

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingissä omasta mökistä joutuu maksamaan jopa 120 000 euroa, mutta alle tunnin ajomatkan päässä tilanne on aivan toinen

  8. 8

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  9. 9

   The Washington Post: Huawei on rakentanut salaa tietoverkkoa Pohjois-Koreaan kahdeksan vuotta

  10. 10

   Britannian uusi pääministeri selviää tänään, voittajaksi povataan brexit-uhkapeliin luottavaa Boris Johnsonia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  3. 3

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  4. 4

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  5. 5

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  6. 6

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  7. 7

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL ja Yle: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  8. 8

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  9. 9

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittikö Telian myyjä vaihtaa Elisan asiakkaan salasanaa ja urkkia tietoja? Yhtiö selvittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää