Kotimaa

Koululaiset ovat jakaneet toisilleen alastonkuvia Turussa ja Kaarinassa

Kuvia on julkaistu Instagramissa, ja niissä on ollut näkyvissä myös oppilaan nimi ja kasvot. HS kertaa vanhemmille ohjeet, miten toimia, jos oma lapsi on jakanut itsestään intiimejä kuvia.

Koululaiset ovat lähettäneet Kaarinan ja Turun kouluissa toisilleen kuvia ja videoklippejä itsestään alastomana. Kuvissa näkyy myös oppilaiden sukuelimiä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Kaarinalaisen koulun rehtori vahvistaa HS:lle, että asiasta on kerrottu tiistaina tulevien yläkoululaisten vanhempainillassa sekä tiedotettu 6.–8.-luokkalaisten vanhempia.

Rehtori kertoo, että asia koskee kymmeniä oppilaita Kaarinasta ja Turusta.

”Tämä on lähtöisin meidän koulusta, mutta en millään usko, että se on jäänyt vain tänne, sillä oppilaat tuntevat toisensa.”

Rehtori pyytää, ettei koulun nimeä mainita uutisen yhteydessä. Hän pelkää oppilaiden turvallisuuden vaarantumista.

”Koulun maineella ei ole väliä, kunhan oppilaat eivät leimaudu”, rehtori sanoo HS:lle.

Rehtori kertoo HS:lle, ettei kyse ole vain huhupuheista. Kuvia lähettäneet lapset ovat 6.–7.-luokkalaisia, mutta koulu on halunnut tiedottaa asiasta myös muita vanhempia.

Kuvia on julkaistu Instagramissa, ja niissä on ollut näkyvissä myös oppilaan nimi ja kasvot. Koulu on tehnyt tutkintapyynnön poliisille. Asian puimista jatketaan koulussa myös oppilashuollon voimin.

Rehtorin mukaan oppilaat ovat kertoneet, että kuvien tarkoituksena on etsiä kumppania, jonka kanssa harjoitella seksin harrastamista.

”Tämä tuntuu ihan absurdilta. En voinut uskoa, että tällaista ihan tapahtuisi”, rehtori kertoo.

Seksuaalikasvatusta on annettu koulussa kahdeksannella luokalla. ”Se on selvästi ihan liian myöhään. Meillä on tässä korjaamiseen varaa”, rehtori sanoo.

Kaarinan perusopetuksen vs. johtava rehtori Kaj Kanervavuori kertoo HS:lle, että kuvia on hänen tietojensa mukaan jaettu vapaa-aikana.

Koska osallisena on koulun oppilaita, tapahtunutta käsitellään oppilashuollon ohjausryhmässä perjantaina. ”Siinä katsomme sitten, mitä muuta koulu voi tehdä.”

Kanervavuoren mukaan seksuaali- ja mediakasvatusta aiotaan kunnan kouluissa lisätä tapahtumien johdosta syksyllä jo aiempaa nuoremmille. Kanervavuori myös toivoo, että lasten vanhemmat tutustuisivat tarkemmin siihen, mitä heidän lapsensa netissä tekevät.

Asiantuntija Hanna-Leena Laitinen Pelastakaa lapset ry:stä ei pidä Kaarinan tapahtumia sinänsä yllättävinä.

”Ei tämä tavallista ole, mutta toki nuoruuden seksuaalisen kehityksen ikävaiheessa on yleistä testata omaa seksuaalisuuttaan. Digitaaliset välineet tuovat uusia tapoja ja rajujakin kokeiluja lasten ja nuorten seksuaalisuuden osalta esiin.”

Pelastakaa lapset ry:n viime syksynä tekemän selvityksen mukaan nuoret pitävät melko hyväksyttävänä seksuaalissävytteisten kuvien lähettämistä itsestään.

Vaikka kuvat olisi tarkoitettu vain pienelle piirille, ne lähtevät kuitenkin helposti leviämään myös laajemmalle.

”Siksi olisi hyvä, että aikuiset ottaisivat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa keskusteluun, mikä on sallittua ja haitallista nettimaailmassa”, Laitinen kertoo.

Keskusteluja pitäisi Laitisen mukaan käydä mahdollisimman varhain. ”Yläkouluikäisten ollessa kyseessä ollaan jo aika myöhässä, sillä älypuhelimia hankitaan nykyään jo hyvin varhaisessa vaiheessa.”

Nyt koulu on Laitisen mukaan toiminut kuitenkin esimerkillisesti, kun tapaus on tullut ilmi. ”He eivät ole lähteneet lakaisemaan asiaa maton alle vaan ottaneet asian puheeksi vanhempien kanssa ja pyrkineet estämään kuvien leviämisen.”

Vanhempia Laitinen kehottaa keskustelemaan rauhallisesti omien lastensa kansaa ja selvittämään, mitä on tapahtunut.

Jos lapsesi on jakanut itsestään intiimin kuvan, toimi näin:

Jos lapsesi on jakanut intiimin tai seksuaalissävytteisen kuvan tai videon, pysy rauhallisena. Älä rankaise lasta tai ota medialaitetta pois häneltä.

Jos tiedät, että lapsesi on jakanut tällaisen kuvan jossain palvelussa, pyri poistamaan materiaali mahdollisuuksien mukaan.

Jos pelkäät, että kuvamateriaali on jaettu muille digitaalisessa mediassa tai että näin saattaisi tapahtua, ota yhteyttä mahdolliseen jakajaan ja vaadi häntä poistamaan materiaali. Muistuta, että seksuaalista materiaalia toisista ei saa lähettää eteenpäin.

Jos kuvamateriaalia on ehtinyt mennä eteenpäin ja levitä esimerkiksi koulussa, ota yhteyttä opettajaan ja rehtoriin sekä muiden lasten vanhempiin. Vaadi että jakaja ja viestin saaneet poistavat materiaalin välittömästi.

Jos kuva on julkaistu jollain sivustolla, ota yhteyttä palveluntarjoajaan tai tee siitä ylläpidolle ilmianto ja vaadi, että kuva poistetaan. Voit kysyä neuvoa myös poliisilta. Ota kuvatiedot talteen ja tee ilmoitus Nettivihje-palveluun.

Apua kiusaamis- ja häirintätapauksiin saa Help.some-mobiilisovelluksesta (lataa sovellus Googlen Play-kaupasta tai Appstoresta).

Lähde: Pelastakaa lapset ry

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  5. 5

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  8. 8

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  9. 9

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  10. 10

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää