Kotimaa

Koululaiset ovat jakaneet toisilleen alastonkuvia Turussa ja Kaarinassa

Kuvia on julkaistu Instagramissa, ja niissä on ollut näkyvissä myös oppilaan nimi ja kasvot. HS kertaa vanhemmille ohjeet, miten toimia, jos oma lapsi on jakanut itsestään intiimejä kuvia.

Koululaiset ovat lähettäneet Kaarinan ja Turun kouluissa toisilleen kuvia ja videoklippejä itsestään alastomana. Kuvissa näkyy myös oppilaiden sukuelimiä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Kaarinalaisen koulun rehtori vahvistaa HS:lle, että asiasta on kerrottu tiistaina tulevien yläkoululaisten vanhempainillassa sekä tiedotettu 6.–8.-luokkalaisten vanhempia.

Rehtori kertoo, että asia koskee kymmeniä oppilaita Kaarinasta ja Turusta.

”Tämä on lähtöisin meidän koulusta, mutta en millään usko, että se on jäänyt vain tänne, sillä oppilaat tuntevat toisensa.”

Rehtori pyytää, ettei koulun nimeä mainita uutisen yhteydessä. Hän pelkää oppilaiden turvallisuuden vaarantumista.

”Koulun maineella ei ole väliä, kunhan oppilaat eivät leimaudu”, rehtori sanoo HS:lle.

Rehtori kertoo HS:lle, ettei kyse ole vain huhupuheista. Kuvia lähettäneet lapset ovat 6.–7.-luokkalaisia, mutta koulu on halunnut tiedottaa asiasta myös muita vanhempia.

Kuvia on julkaistu Instagramissa, ja niissä on ollut näkyvissä myös oppilaan nimi ja kasvot. Koulu on tehnyt tutkintapyynnön poliisille. Asian puimista jatketaan koulussa myös oppilashuollon voimin.

Rehtorin mukaan oppilaat ovat kertoneet, että kuvien tarkoituksena on etsiä kumppania, jonka kanssa harjoitella seksin harrastamista.

”Tämä tuntuu ihan absurdilta. En voinut uskoa, että tällaista ihan tapahtuisi”, rehtori kertoo.

Seksuaalikasvatusta on annettu koulussa kahdeksannella luokalla. ”Se on selvästi ihan liian myöhään. Meillä on tässä korjaamiseen varaa”, rehtori sanoo.

Kaarinan perusopetuksen vs. johtava rehtori Kaj Kanervavuori kertoo HS:lle, että kuvia on hänen tietojensa mukaan jaettu vapaa-aikana.

Koska osallisena on koulun oppilaita, tapahtunutta käsitellään oppilashuollon ohjausryhmässä perjantaina. ”Siinä katsomme sitten, mitä muuta koulu voi tehdä.”

Kanervavuoren mukaan seksuaali- ja mediakasvatusta aiotaan kunnan kouluissa lisätä tapahtumien johdosta syksyllä jo aiempaa nuoremmille. Kanervavuori myös toivoo, että lasten vanhemmat tutustuisivat tarkemmin siihen, mitä heidän lapsensa netissä tekevät.

Asiantuntija Hanna-Leena Laitinen Pelastakaa lapset ry:stä ei pidä Kaarinan tapahtumia sinänsä yllättävinä.

”Ei tämä tavallista ole, mutta toki nuoruuden seksuaalisen kehityksen ikävaiheessa on yleistä testata omaa seksuaalisuuttaan. Digitaaliset välineet tuovat uusia tapoja ja rajujakin kokeiluja lasten ja nuorten seksuaalisuuden osalta esiin.”

Pelastakaa lapset ry:n viime syksynä tekemän selvityksen mukaan nuoret pitävät melko hyväksyttävänä seksuaalissävytteisten kuvien lähettämistä itsestään.

Vaikka kuvat olisi tarkoitettu vain pienelle piirille, ne lähtevät kuitenkin helposti leviämään myös laajemmalle.

”Siksi olisi hyvä, että aikuiset ottaisivat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa keskusteluun, mikä on sallittua ja haitallista nettimaailmassa”, Laitinen kertoo.

Keskusteluja pitäisi Laitisen mukaan käydä mahdollisimman varhain. ”Yläkouluikäisten ollessa kyseessä ollaan jo aika myöhässä, sillä älypuhelimia hankitaan nykyään jo hyvin varhaisessa vaiheessa.”

Nyt koulu on Laitisen mukaan toiminut kuitenkin esimerkillisesti, kun tapaus on tullut ilmi. ”He eivät ole lähteneet lakaisemaan asiaa maton alle vaan ottaneet asian puheeksi vanhempien kanssa ja pyrkineet estämään kuvien leviämisen.”

Vanhempia Laitinen kehottaa keskustelemaan rauhallisesti omien lastensa kansaa ja selvittämään, mitä on tapahtunut.

Jos lapsesi on jakanut itsestään intiimin kuvan, toimi näin:

Jos lapsesi on jakanut intiimin tai seksuaalissävytteisen kuvan tai videon, pysy rauhallisena. Älä rankaise lasta tai ota medialaitetta pois häneltä.

Jos tiedät, että lapsesi on jakanut tällaisen kuvan jossain palvelussa, pyri poistamaan materiaali mahdollisuuksien mukaan.

Jos pelkäät, että kuvamateriaali on jaettu muille digitaalisessa mediassa tai että näin saattaisi tapahtua, ota yhteyttä mahdolliseen jakajaan ja vaadi häntä poistamaan materiaali. Muistuta, että seksuaalista materiaalia toisista ei saa lähettää eteenpäin.

Jos kuvamateriaalia on ehtinyt mennä eteenpäin ja levitä esimerkiksi koulussa, ota yhteyttä opettajaan ja rehtoriin sekä muiden lasten vanhempiin. Vaadi että jakaja ja viestin saaneet poistavat materiaalin välittömästi.

Jos kuva on julkaistu jollain sivustolla, ota yhteyttä palveluntarjoajaan tai tee siitä ylläpidolle ilmianto ja vaadi, että kuva poistetaan. Voit kysyä neuvoa myös poliisilta. Ota kuvatiedot talteen ja tee ilmoitus Nettivihje-palveluun.

Apua kiusaamis- ja häirintätapauksiin saa Help.some-mobiilisovelluksesta (lataa sovellus Googlen Play-kaupasta tai Appstoresta).

Lähde: Pelastakaa lapset ry

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  7. 7

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Huawei-puhelimestasi saattavat karista ominaisuudet, koska Kiina pelaa sadan vuoden peliä ja Trump lietsoo kauppa­sotaa

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  10. 10

   Yhdysvallat ampuu Rovajärvellä kovilla, mutta miksi myös USA johtaa Suomessa pidettävää suurharjoitusta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää