Kotimaa

Vihapuheesta pitäisi tulla virallisen syytteen alainen rikos, linjaa työryhmä

”Rikosilmoitukseen on korkea kynnys, koska asianomistaja voi pelätä saavansa sen myötä entistä rankempaa vihapuhetta niskaansa”, sanoo arkkipiispa Kari Mäkinen.

Vihapuheen syyteoikeutta halutaan laajentaa niin, että syyttäjä voisi nostaa syytteen ilman asianomistajan vaatimusta.

Näin esittää arkkipiispa emeritus Kari Mäkisen johtama työryhmä, joka antoi perjantaina ministeriöille suosituksensa vihapuheen ja nettikiusaamisen vastaisten toimien tehostamiseksi.

Vihapuheella tarkoitetaan esimerkiksi ilmaisua, joilla levitetään tai lietsotaan suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa. Se voi kohdistua monesti esimerkiksi etniseen taustaan tai seksuaaliseen suuntautumiseen, mutta liittyä myös esimerkiksi virkatoimiin.

Yksilöön kohdistuvat vihapuherikokset ovat tällä hetkellä useimmiten asianomistajarikoksia eli syyttäjä ei saa nostaa syytettä ellei asianomistaja vaadi rangaistusta.

”Rikosilmoitukseen on korkea kynnys, koska asianomistaja voi pelätä saavansa sen myötä entistä rankempaa vihapuhetta niskaansa. Siksi olisi syytä harkita, voisiko teko olla virallisen syytteen alainen”, sanoo Mäkinen.

Vihapuhe voisi olla virallisen syytteen alainen työryhmän mielestä ainakin silloin, kun henkilö on joutunut vihapuheen kohteeksi virkatoimiensa, työtehtäviensä tai luottamustehtäviensä hoitamisen vuoksi.

Ammatin takia vihapuheen kohteeksi joutuvat työryhmän raportin mukaan esimerkiksi virkamiehet, journalistit, tutkijat, taiteilijat, luottamushenkilöt ja papit.

”Tämä on kasvava ongelma. Maalitushyökkäykset saattavat kohdistua viranomaisiin, poliisiin ja oikeuslaitoksessa työskenteleviin, jolloin niillä murennetaan demokraattisen yhteiskunnan perusrakenteita”, Mäkinen kuvaa.

Maalittamisella tarkoitetaan ihmisten usuttamista sosiaalisessa mediassa vihakampanjaan tiettyä henkilöä kohtaan. Maalittamiselle on työryhmän mukaan tyypillistä, että kohdehenkilöä loukkaavaan toimintaa osallistuu lukuisia, jopa tuhansia henkilöitä.

Työryhmä pitää tärkeänä, että maalittamiseen päästään puuttumaan rikosoikeudellisin keinoin.

Nykyinen lainsäädäntö ei riittävästi huomioi maalituskampanjoita, jotka voivat olla massiivisia, vaikka kaikki yksittäiset viestit eivät itsessään täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä.

”Niillä pyritään käyttämään yhteiskunnallista valtaa ja saamaan avainkohdissa olevia ihmisiä vaikenemaan tai toimimaan tietyllä tavalla. Tähän on haastavaa puuttua”, Mäkinen toteaa.

Käsiä ei kuitenkaan kannata nostaa pystyyn, Mäkinen korostaa. ”Päinvastoin, kääritään hihat. Koko yhteiskuntapolitiikka on se, jolla vaikutetaan.”

Työryhmä esittää laajaa toimenpideohjelmaa, johon sitoudutaan hallitusohjelmassa.

Ilmiötä koordinoimaan perustettaisiin osaamiskeskus, joka kokoaisi tietoa vihapuheen syistä, sen tuottajista, levittäjistä ja uhreista.

Kriminaalipoliittisin seuraamuksin vihapuheeseen on ollut haastavaa puuttua, eivätkä nykyiset rangaistukset tunnu toimivan.

Esille on tullut raportin mukaan tapauksia, joissa vihapuheen levittäjä ei koe oikeustoimien kohteeksi joutumista rangaistukseksi vaan jopa ansioksi.

Työryhmä selvittäisikin erilaisten täydentävien ja vaihtoehtoisten kriminaalipoliittisten keinojen käyttöä.

”Erilaiset sovittelun mahdollisuudet tulisi kartoittaa”, Mäkinen sanoo.

Verkkoalustojen tarjoajia työryhmä vastuuttaisi paljon nykyistä enemmän.

Nykyisten EU:n komission antamien suositusten mukaan verkkoalustojen tulee mahdollistaa anonyymin ilmoituksen tekeminen laittomasta verkkosisällöstä.

Tämä ei työryhmän mukaan riitä, vaan verkkoalustat tulee velvoittaa antamaan ilmoittajalle perusteltu vastaus ratkaisustaan kohtuullisessa ajassa.

Jo verkkoalustan käyttöehdoissa pitäisi työryhmän mielestä kieltää laittoman vihapuheen levittäminen. Laittoman sisällön poistamisen pitäisi niin ikään olla velvoittavaa.

Nimettömien tilien käyttöä verkkoalustat pitäisi velvoittaa seuraamaan.

Vastuullisen journalismin toimintaedellytyksiä pitäisi työryhmän mielestä tukea nykyistä enemmän.

Työryhmän mukaan on lisättävä median ymmärrystä siitä, miten vastuullisetkin mediat saattavat jopa levittää vihapuhetta. Tähän tarvitaan työryhmän mukaan lisää koulutusta aiheesta.

Työryhmä koostui eri tahoja edustavista asiantuntijoista. Raportti Sanat ovat tekoja. Vihapuheen ja nettikiusaamisen vastaisten toimien tehostaminen ilmestyi sisäministeriön julkaisemana perjantaina.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  6. 6

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  7. 7

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  8. 8

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  9. 9

   Kommentti: Huawei-puhelimestasi saattavat karista ominaisuudet, koska Kiina pelaa sadan vuoden peliä ja Trump lietsoo kauppa­sotaa

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää