Opettaja, joka osaa nähdä

Lapsena koettu yksinäisyys voi johtaa yksinäisyyteen ja ulkopuolisuuteen myös aikuisuudessa. Välittävä aikuinen, kuten oma opettaja, voi kuitenkin rikkoa yksinäisyyden kokemuksen.

Julkaistu: , Päivitetty:

Lapsena koettu yksinäisyys voi olla tuhoisaa ja johtaa yksinäisyyteen ja ulkopuolisuuteen myös aikuisuudessa.

Yksinäisyyden voi rikkoa kuitenkin yksikin välittävä aikuinen, kuten oma opettaja. Sellainen kuin Ville Teittinen.

Oxfordin huippuyliopistossa väitöskirjaa tekevä evoluutiobiologi Aura Raulo kertoi Helsingin Sanomissa torstaina kiusaamiskokemuksistaan ja ulkopuolisuuden tunteistaan lapsuudessaan.

Jutun voit lukea täältä: Aura Raulo oli lapsena fantasiamaailmassa elävä, koulukiusattu nörtti, joka päätyi maailman huipulle

Rauloa ymmärsi hänen omien sanojensa mukaan oma opettaja eli Teittinen.

”Kunnia tyyliin kaikesta koko elämässäni kuuluu hänelle”, Raulo kertoo HS:n haastattelussa.

HS tavoitti Käpylän peruskoulussa opettavan Teittisen. Raulon sanat ilahduttavat kokenutta opettajaa, mutta häntä myös pikkuisen nolottaa. Hän ei nimittäin itse koe tehneensä mitään erityistä.

”Me ollaan kaikki ihan tavallisia opettajia. Tällaisia tarinoita on meidän kaikkien opettajien takana vaikka kuinka paljon”, Teittinen sanoo.

”Melkein kaikille meille on käynyt niin, että olemme olleet jollekulle lapselle just se henkilö, joka on osannut nähdä tämän. Se on yksi tämän opettajan työn suola.”

Teittinen taitaa kuitenkin olla vähän liian vaatimaton. Hänet tuntevat henkilöt nimittäin kertovat HS:lle, että Teittisellä on ”uskomattoman pitkä pinna” ja ”mieletön kyky nähdä jokaisessa lapsessa erityistä”.

”Olen iloinen, että jos en ole sössinyt lapsen luonnollista kehitystä ja sen sijaan osannut laittaa vielä enemmän sinne oikeaan suuntaan”, Teittinen sanoo.

Teittinen on opettanut Käpylän peruskoulussa ainakin 25 vuotta. Hän opettaa yleensä luokkia 3–6, joiden oppilaat ovat 9–13-vuotiaita. Uransa aikana hän kertoo kohdanneensa useita yksinäisiä lapsia.

”Heitä on ollut aina. Usein he ovat introverttejä ja voivat lähteä helposti kääriytymään. Jos siihen yhdistyy kiusaamista, he voivat olla tosi yksinäisiä”, Teittinen kertoo.

Opettajan tehtävä onkin olla koko ajan tuntosarvet pystyssä, että miten yhteisöllisyys rakentuu luokkaan.

”Jos esimerkiksi toimitaan ryhmissä, ei koskaan saa tehdä, että otetaan vapaat paikat, jos vaarana on, että joku jää yksin.”

Jos joku on yksin, se pitää tapahtua vapaaehtoisesti, sillä on myös lapsia, jotka haluavat työskennellä yksin. Sekin pitää Teittisen mukaan sallia joskus.

Turun yliopiston kasvatuspsykologian apulaisprofessori Niina Junttila on tutkinut 20 vuotta lasten ja nuorten yksinäisyyttä.

Junttilan mukaan jo alakouluikäiset lapset kokevat pitkäaikaista yksinäisyyttä. Itsensä kaveriporukasta ulkopuoliseksi kokeminen oli heillä pysyvämpää kokemus kuin luotettavan ystävyyssuhteen puuttuminen ja sen tuoma ahdistus.

Yläkouluun siirryttäessä yksinäisyys vahvistui monilla vieläkin pysyvämmäksi. Jos nuori jäi koulussa ensimmäisen puolen vuoden aikana ilman ystävyyssuhteita, hän oli todennäköisesti yksinäinen myös tästä eteenpäin.


 

”Jo alakouluikäiset lapset kokevat pysyvää yksinäisyyttä.”

Junttilan tutkimuksen mukaan joka viides lapsi kohtaa yksinäisyyttä jossain kohtaan lapsuutta. Noin joka kymmenelle siitä tulee pidempiaikainen kokemus.

Isommilla lapsilla ja etenkin nuorilla yksinäisyys on kuitenkin yleistynyt huomattavasti.

”15-vuotiaista itsensä aina yksinäiseksi tai tosi usein yksinäiseksi kokee jo lähes kaksikymmentä prosenttia”, Junttila kertoo.

Yksinäinen oireilee nykyisin vakavammin kuin ennen. Se aiheuttaa paljon erilaisia psyykkisiä ongelmia, kuten masennusta ja ahdistusta. Yksinäisyys aiheuttaa myös paljon fyysistä sairastumista, särkyä ja kipua.

”Osa pystyy kääntämään kokemuksensa voimakseen, mutta kaikki eivät siihen pysty. Suurimmalle osalle yksinäisyys on niin satuttavaa, että he voivat jättäytyä koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle kokonaan”, Junttila kertoo.

Yksinäisyyteen ja ulkopuolisuuteen auttaa Junttilan mukaan se, että lapselle tulee tunne, että on joku, joka ymmärtää. ”Se on äärimmäisen tärkeää.”

Jokaisella koululaisella tulisi siten olla villeteittisensä, välittävä aikuinen, joka osaa nähdä hänen erityislaatuisuutensa.

Ville Teittisen kasvatusfilosofia pohjautuu siihen, että oppilas huomataan sekä yksilönä että osana yhteisöä.

Teittisen mukaan luokka on kaikkien lastensa summa. Opettajan rooli on saada oppilaat täydentämään toisiaan.

”Opettajan työssä on tämä jin ja jang, kaksi puolta, opetus ja kasvatus. Toinen on se perinteinen käsitys opettajasta, joka opettaa asioita. Sitten on se kasvatus, joka pitää sisällään enemmän.”

 

”Opettajan työssä on tämä jin ja jang, kaksi puolta, opetus ja kasvatus.”

Jos näkee, että jossain oppilaassa käynnistyy jotakin, niin sitä pitää tukea ja antaa mennä, Teittinen sanoo.

”Opettajan tulee tunnistaa, mikä on juuri sen lapsen etu. Jos se on, että jokin toinen asia jää silloin vähemmälle, niin sitten jää. Kunhan oppimiseen ei jää liian isoja aukkoja.”

Esimerkiksi Aura Raulo kertoi HS:n haastattelussa, miten hän suoritti neljännen ja viidennen luokan matematiikan hujauksessa ja ehdotti Teittiselle, että saisi kirjoittaa fantasiakirjan ystävänsä kanssa. Lupa heltisi.

Mikä toimii yhdellä oppilaalla, ei toimi välttämättä toisella, Teittinen muistuttaa.

”Siinä pitää olla tarkka. Jotkut lapset tykkäävät olla esillä. Toisten palkitseminen pitää tehdä pienieleisesti, ohimennen sanoa vaikka, että hitsi, että tämähän oli hauska juttu.”

Kuunteluntaito on kaikkein tärkeintä. Ja jos opettaja mokaa, se pitää myöntää, Teittinen sanoo.

Oppilaiden kanssa Teittinen retkeilee mielellään usein. Pitkään partiota harrastanut Teittinen on mukana vetämässä yläkoulun oppilaille retkikerhoa, jossa tehdään yön yli kestäviä retkiä neljä kertaa vuodessa.

”Opettaminen on sitä perushommaa, mutta sen lisäksi täytyy olla yhteisiä kokemuksia, kuten näitä retkiä. Ne voivat saada monet sellaiset oppilaat kukkimaan, jotka eivät muuten löydä sitä omaa juttuaan.”

Yhtään kokemusta siitä, että yhteyttä oppilaan kanssa ei olisi syntynyt, ei Teittisellä koko uransa aikana ole ollut.

”Ehkä minulla on ollut hyvä tuuri. Ei ole semmoista tunnetta ikinä ole tullut jonkun oppilaan kanssa, että ei olisi natsannut.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Finnairin lento myöhästyi lähes kymmenen tuntia: Lentoyhtiö yritti luikerrella korvausvastuusta, mutta epäonnistui

  3. 3

   Angela Merkelin nähtiin jälleen vapisevan julkisessa tilaisuudessa

  4. 4

   Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

  5. 5

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  6. 6

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  7. 7

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kaupunki sulki suositun uimapaikan Helsingin Merihaassa: ”Kaupunkilaisille on syntynyt laiturista väärä kuva”

  9. 9

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  10. 10

   Hovioikeus tuomitsi Jari Aarnion yhteensä 18 rikoksesta, HS kävi läpi syytteet kohta kohdalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  3. 3

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  6. 6

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  10. 10

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  11. Näytä lisää