Kotimaa

Hamburger Börsin johtaja Wallina Valtin kiersi kielto­lakia, harrasti voiman­nostoa ja palkkasi lähinnä naisia – nyt legendaarinen hotelli puretaan jo toistamiseen

Wallina Valtin johti Turun legendaarista Hamburger Börsiä 50 vuotta, ja arkistot paljastavat aikansa voimanaisen värikkään elämän. Hamburger Börsin historia saa jälleen uuden käänteen, kun Kauppatorin laidalla kohoava hotelli puretaan toistamiseen.

Viime vuosisadan alussa Turun kauppatorin laidalla kohoava Hamburger Börs oli Turun silmäätekevien ykkösillanviettopaikka. Oli ulkomaalaisia esiintyjiä, parhaita kristallilaseja, viinaa kieltolainkin aikana ja illallistanssiaiset joka ilta – ja poikkeuksellisesti omistajana poikkeuksellinen nainen.

Pian legendaarisen hotellin historiassa käännetään uusi sivu, sillä kahden viikon kuluttua alkaa Hamburger Börsin rakennuksen purkaminen – jo toisen kerran historiassaan.


Hamburger Börsiä johti 50 vuotta aikansa voimanainen Wallina Valtin, jota historiankirjoitus ei juurikaan tunne. Näytelmäkirjailija Harriet Nylund-Donner huomasi omistajan nimen hotelliravintolan lautasliinassa kymmenisen vuotta sitten. Hän ryhtyi selvittämään itselleen vieraan henkilön historiaa, mutta Valtinista ei löytynyt tietoja oikein mistään.

”Ajattelin, että hänessä täytyi olla henkilökohtaisesti jotain sellaista, mikä johti siihen, että hänestä ei kirjoitettu eikä mainittu mitään. Hänestä ei ollut tietoa, ja siihen täytyi olla jokin syy, sillä hän kuitenkin johti hotellia 50 vuotta”, Nylund-Donner sanoo.

 

”Hänessä täytyi olla henkilökohtaisesti jotain sellaista, joka johti siihen, että hänestä ei kirjoitettu.”

28-vuotias Wallina Valtin muutti Suomeen Ruotsista 1890-luvulla. Hänen virolais-ruotsalainen perheensä oli kuollut tulipalossa. Ensin Valtin työskenteli Tampereen Ruotsalaisen klubin ravintoloitsijana. Hän halusi kuitenkin oman ravintolan, joten hän muutti Turkuun ja osti Hamburger Börs -ravintolan.

Nylund-Donner tutustui muun muassa Valtinin kirjeenvaihtoon ja kirjanpitoon. Kiinnostus kasvoi niin suureksi, että Nylund-Donner kirjoitti Valtinista näytelmän Hamburger Börs – ja häntä rakastivat kaikki. Sitä esitettiin Turun kaupunginteatterissa vuonna 2010.

Vanhoista papereista löytyi avain hiljaisuuteen.

”Löysin tiedon, että Valtinille oli tullut seuralainen eli Elsa-neiti Tukholmasta. Silloin asia oli selvä: Wallina piti naisista.”

Seksuaalisuus oli 1900-luvulla juorujen bensiiniä, mutta myös nuoren ravintoloitsijan palkkausratkaisut herättivät huomiota turkulaisissa. Valtin kun palkkasi pääasiassa naisia töihin. Hamburger Börsin tarjoiluhenkilökunta oli useita vuosia täysin naisvaltainen.

Valtin myös auttoi nuoria naisia kouluttautumaan myöntämällä vuosien aikana heille apurahoja.

”Työntekijät olivat hänelle sataprosenttisen lojaaleja. Vaikka kaupungilla liikkui juoruja, henkilökunta ei niitä levitellyt.”

HS:n arkistosta löytyy vain muutama maininta Valtinista vuosisadan alusta. Yhdessä ilmoituksessa hän etsii ottotyttärelleen täyshoitoa kesäksi suomea puhuvasta perheestä.

Hamburger Börsin tarina alkoi ennen Wallina Valtinia. Turun palon jälkeen Kauppatorin ympäristö rakennettiin uudelleen. Torin laidalla toimi muun muassa Hotelli Phoenix. Kauppiaskadun varrella sijainneessa parikerroksisessa rakennuksessa toimi ensin vain liikkeitä ja kahviloita, kunnes maistraatti antoi vuonna 1894 konttoristi Oscar Waldemar Aspelundille oikeuden tarjoilla lämmintä ruokaa ja olutta.

Kun Turussa on nykyään satoja ravintoloita, tuohon aikaan niitä oli parikymmentä. Turussa asui 1900-luvun vaihteessa noin 30 000 asukasta.

Aspelund avasi Hamburger Bierhale, Vin oc delikatess-Restaurant -nimisen ravintolan. Saksalaistyyppinen olutravintola ei menestynyt, joten Aspelund myi ravintolan pari vuotta myöhemmin.

Ravintola sai täydet anniskeluoikeudet, ja sen nimeksi muutettiin Hamburger Börs.

Wallina Valtin osti ravintolan vuonna 1898, ja hänellä oli selvästi silmää bisnekselle. Turkulaiset esimerkiksi saivat lounasruuan ulkopaikkakuntalaisia halvemmalla.

Ravintola tuli nopeasti kuuluisaksi voileipäpöytänsä ansiosta ja monet merkkimiehet kuuluivat sen asiakaskuntaan.

Kuusi vuotta myöhemmin, eli vuonna 1904 Valtin avasi ravintolan yhteyteen hotellin, jossa oli aluksi 14 huonetta. Itse rakennus oli silloin korotettu kolmikerroksiseksi.

Hotelli oli kaikin puolin luksustasoinen, sillä huoneissa oli sekä sähkö että puhelin.

Pian hotelli laajeni myös torin puolelle, kun sen tieltä purettiin niin sanottu Forssin talo. Torin puolelle nousi tuli uusi kolmikerroksinen jugendtalo. Sen kahteen ylimpään kerrokseen tuli hotellihuoneita.

Näin hotelli mainosti Helsingin Sanomissa 1930-luvulla:

”Turun vanhin hienoin hotelli suosittelee mukavasti sisustettu ja rauhallisia ja valoisia matkustajahuoneita ihanine vuoteineen, lämpimine ja kylmine vesineen, puhelimineen, kylpyineen.”

Hotellissa järjestettiin illallistanssiaiset joka päivä ja siellä vieraili paljon ulkomaalaisia esiintyjiä.

”Wallina kävi Elsan kanssa paljon Keski-Euroopassa katsomassa erilaisia esityksiä. Hän palkkasi ryhmiä Turkuun ja loi kaupunkiin tämäntyyppisen esiintymisperinteen”, Nylund-Donner kertoo.

Yksittäiset anekdootit kertovat Valtinin tiukasta ja ehdottomasta luonteesta. Vuoden 1905 suurlakon aikaan hän auttoi työntekijöitä keittiössä. Valtin joutui ajamaan rakennukseen tunkeutuneet mielenosoittajat ulos paistinpannua heilutellen. Voimaa hänellä oli, sillä hän harrasti painonnostoa.

Tiukka moraali näkyi liiketoimissa. Valtin tilasi alkoholijuomat suoraan ulkomailta. Hän sai vuonna 1928 Ranskasta yli 200 litraa rommia tilatun sadan litran sijaan. Moni olisi ollut hiljaa onnenpotkusta, mutta Valtin lähetti moitekirjeen myyjälle.

Asiakkaiden palveleminen oli Valtinille kieltolakia (1919–32) tärkeämpää, ja onneksi ulkomaalaiset alkoholiyhteydet pitivät hotellin viinavarastot täynnä. Erään ratsian yhteydessä hotellista takavarikoitiin 34 pulloa väkeviä.

Hovimestarina useissa ravintoloissa toiminut Mauri Lindgren muisteli HS:ssä uraansa vuonna 1986. Hän työskenteli Börsissä ennen talvisotaa, ja kuvaili miten ravintolassa käytettiin vain hienoimpia astioita: Rörstrandin astioita, Rosenthalin mokkakuppeja ja Orreforsin kristallilaseja.

Ei ihme, että Turun rikkaat pitivät Börsiä toisena kotinaan.

”Turussa rikkaat ovat rikkaita. Kokopitkä kärppäturkki ja rannerengas, johon mielihuvipurren nimi on koukeroitu briljanteilla! Salongeissa 1600-luvun kultanahkatapetit. Sellaista on suku-rikkaus Turussa”, Lindgren muisteli.

Talvisodan jälkeen Lindgren halusi töihin Hotelli Kämpin Helsinkiin. Paikka aukesi saman tien, kun johtaja kuuli Lindgren olleen Valtinin opissa.

Wallina Valtin johti hotellia 70-vuotiaaksi asti. Turun osuuskauppa oli kiinnostunut toiminnasta ja osti kiinteistön vuonna 1942. Valtin myi hotellia ja ravintolaa pyörittäneen yhtiön viiden vuoden kuluttua seitsemällä miljoonalla markalla. Nykyrahassa kauppasumma olisi 1,455 miljoonaa euroa.

Hän muutti eläkepäivikseen Ruotsiin Lindingöön. Wallina Valtin kuoli Ruotsissa 1952.

Sokos Hotels jatkoi hotellitoimintaa vanhassa rakennuksessa aina 1970-luvulle asti. Vuonna 1963 varapresidentti Lyndon B. Johnson levähti hotellissa muutaman tunnin rankalla Turun-vierailullaan.


Jugendrakennuksen tarina päättyi vuonna 1976, kun valtioneuvosto antoi luvan purkaa hotellin torinpuoleisen osan. Sen takana oleva vanha rakennus piti säilyttää kuten myös pihalla seisovat vanhat jalavat.

Purkupäätös synnytti kaupungin ensimmäiset purkumielenosoitukset, ja joukko kaupunkilaisia yritti muun muassa vallata rakennuksen. Osuuskauppa ratkaisi mielenosoitusongelman aloittamalla purkamisen yöllä.

Paikalle rakennetusta elementtihotellista tuli pitkäksi aikaa Suomen suurin hotelli. Myöhemmin Hotelli Presidentti nousi ykköspaikalle.


Nyt 40 vuotta vanhan elementtitalon elinkaari on tullut päätteeseensä. Kiinteistön omistaja Lähi-Tapiola antoi turkulaiselle Schauman Arkkitehdit -toimistolle tehtäväksi suunnitella paikalle historiaan ja naapurustoon sopiva uudisrakennus.

”Vanha rakennus ei ollut enää optimaalinen ajatellen hotelliliiketoiminnan nykyvaatimuksia, eikä sitä kannattanut lähteä tekohengittämään”, arkkitehti Janne Helin sanoo.

Uuden rakennuksen suunnitelmaa on jo ehditty ylistämään Turun taudin -vastaiskuksi, sillä rakennus näyttää havainnekuvissa perinteitä kunnioittavalta. Helin korostaa, että havainnekuvat eivät ole ensivisio, vaan ne perustuvat pitkälle vietyihin suunnitelmiin.

”Päädyimme hyvin ajattomaan ja arvokkaan oloiseen arkkitehtuuriin. Se ei kopioi, mutta kunnioittaa naapuritaloaan, 1920-luvulla valmistunutta Vanun taloa.”

Hotellirakennuksen purku alkaa kesäkuun alussa, joten Turun keskusta on poikkeuksellisessa sekasorrossa Toriparkin rakennustöiden ja Börsin purkamisen takia.

Uusi hotelli valmistuu vuoden 2021 syksyllä.

”Nyt on tarkoitus tehdä hotelli seuraavaksi sadaksi vuodeksi”, Helin sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  5. 5

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  6. 6

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  7. 7

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  9. 9

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  10. 10

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää