Kotimaa    |   HS-analyysi

Yhdysvallat ampuu Rovajärvellä kovilla, mutta miksi myös USA johtaa Suomessa pidettävää suurharjoitusta?

Suomessa ensimmäistä kertaa järjestettävä Bold Quest -harjoitus on herättänyt runsaasti huomiota. Tapahtuman luonne onkin poikkeuksellinen.

Rovajärvi. Monikansallinen Bold Quest -harjoitus huipentuu tällä viikolla Rovajärven ampuma-alueella järjestettäviin monikansallisiin kovapanosammuntoihin.

Ammuntoihin osallistuu raskaita raketinheittimiä ja tykkejä sekä kranaatinheittimiä ja tutkia useista maista. Ilmasta maahan suoritettavat ammunnat alkoivat jo viime viikolla. Niitä suorittavat suomalaisten lisäksi amerikkalaiset.

Vaikka Bold Questissa ammutaan lopuksi myös kovilla, niin se poikkeaa selvästi tavanomaisista sotaharjoituksista: siinä ei ole keskenään taistelevia osapuolia, jotka hyökkäävät, puolustavat tai viivyttävät.Pääosa Bold Questin toiminnasta tapahtuu tietoverkoissa ja palvelimilla. Siitä ei haluta edes puhua sotaharjoituksena.

”Me emme kutsu tätä harjoitukseksi”, korosti myös Bold Questin kansallinen johtaja, kenraalimajuri Pasi Jokinen maanantaina Rovajärvellä.

Bold Questin erikoislaatuisuutta kuvaa hyvin se, että vaikka sen keskeiset monikansalliset johto- ja operaatiokeskukset ovat Sodankylässä ja Riihimäellä, niin harjoituksessa on tietoverkon välityksellä mukana useita johtamispaikkoja ja virtuaalisimulaattoreita Suomen rajojen ulkopuolella.

Bold Questissa on mukana 2 200 sotilasta 14 maasta. Harjoitus alkoi jo huhtikuussa ja loppuu toukokuun lopussa.

Suurimmat ulkomaalaiset osastot tulevat Yhdysvalloista, Norjasta, Ranskasta, Tanskasta ja Ruotsista. Suomalaisten osuus joukosta on hiukan alle kolmasosa.

Erilaisia lentokoneita ja helikoptereita harjoituksessa on mukana yli 30.

Bold Questissa kehitetään eri maiden asevoimien tilannetietoisuuden, johtamisen ja tulenkäytön yhteensopivuutta. Puolustusvoimat puhuu ”monikansallisen tulenkäytön ketjun toimivuudesta”.

Testeissä Bold Questiin osallistuvat maat tuottavat omilla järjestelmillään tilanne- ja paikkatietoa, jota jaetaan muiden käyttöön.

Käytännössä harjoituksessa testataan esimerkiksi sitä, että eri puolustushaarojen – maa-, meri- ja ilmavoimien – tulenkäyttö on teknisesti yhteensopivaa kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Harjoitus on herättänyt Suomessa tavallista enemmän huomiota. Tähän on kolme syytä.

Ensinnäkin Bold Quest on Yhdysvaltojen asevoimien yleisesikunnan perinteinen harjoitus, jota Yhdysvallat myös johtaa. Se on synnyttänyt ihmettelyä siitä, miten Yhdysvallat voi johtaa Suomessa pidettävää sotilaallista harjoitusta.

Puolustusvoimilla onkin ollut kiire vakuuttaa, että Suomi johtaa harjoitusta yhdessä Yhdysvaltojen kanssa.

Toinen kummastelua herättänyt asia on kotimaassa järjestettävän harjoituksen korkea hinta. Bold Quest maksaa 4,5 miljoonaa euroa, mikä vie ison osan koko vuoden kansainvälisiin harjoituksiin varatusta 10,8 miljoonasta eurosta.

Puolustusvoimat on selittänyt korkeita kuluja sillä, että merkittävä osa rahasta menee harjoituksen vaatimien tietoverkkojen rakentamiseen. Nämä jäävät sitten suomalaisten käyttöön.

Kolmas syy on Bold Quest -harjoituksen erikoinen luonne johtamisjärjestelmien testaus- ja todentamistapahtumana, mitä voi olla vaikea ymmärtää.

Mikä Bold Quest siis on?

Amerikkalaiset perustivat Bold Quest -harjoitukset 2000-luvun alussa poistaakseen Afganistanissa havaittuja ongelmia johtamisjärjestelmissä.

Amerikkalaiset halusivat testata ja kehittää esimerkiksi maassa olevan ilmatulenjohtajan ja maahan ampuvan tai pommittavan lentokoneen välistä yhteydenpitoa erityisesti digitaalitekniikkaa hyödyntäen.

Suomi tuli niin kutsuttuun Bold Quest -yhteisöön mukaan vuonna 2010. Yhteisöön kuuluu parisenkymmentä maata. Suomi halusi oppia erityisesti ilmatulenjohtoa.

Suomi tarvitsi ilmatulenjohtamisen osaamista kriisinhallintatehtävissä ja oman maan puolustamisessa, koska Horneteihin päivitettiin uusi kyky pommittaa ilmasta maahan.

Suomalaisista ammattisotilaista maasta käsin tapahtuvaa ilmatulenjohtoa ovat opiskelleet ulkomailla muun muassa Utin erikoisjääkärit. Kenraalimajuri Jokinen kertoi Rovajärvellä, että ilmatulenjohtajien koulutusta on laajennettu erikoisjoukkojen ulkopuolelle, mutta vielä ei olla tavoitetilanteessa.

Bold Quest ei ole kuitenkaan pelkästään ilmavoimien tulenkäytön johtamisen testausta ja todentamista, vaan testaus koskee kaikkia puolustushaaroja.

Esimerkiksi Suomessa on Euroopan mitassa poikkeuksellisen vahva tykistö. Sen vuoksi Suomelle tärkeintä eivät ole Hornet-hävittäjien pommit vaan Maavoimien raketinheittimien, tykistön ja kranaatinheittimien tulenkäyttö.

Johtamisjärjestelmään kuuluvat toimintatapojen lisäksi tekniset järjestelmät, kuten laitteet, yhteydet ja sovellukset. Johtamisjärjestelmää käytetään tilannekuvan välittämiseen. Tilannetietoisuus on taas kaiken päätöksenteon perusta.

Maavoimat on juuri ottamassa käyttöönsä uutta M18-johtamisjärjestelmää. Se liittää toisiinsa taisteluosaston joukot radioiden sekä kuitu- ja kuparikaapeleiden välityksellä.

M18 on tietoverkko, jonka ytimessä on taktinen reititin. Sillä muodostetaan langallisia ja langattomia yhteyksiä. Verkon käyttöönotto liittyy Maavoimien uudistettuun taistelutapaan, joka edellyttää hyvää tilannekuvaa kaikille joukoille ja aina alimmalle partiotasolle asti.

Bold Quest tarjoaakin nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuuden testata laajasti uuden suomalaisen johtamisjärjestelmän kykyä muodostaa ja jakaa reaaliaikaista tilannekuvaa kansainvälisessä ympäristössä.

Bold Questissa on mukana myös Merivoimat, vaikka se ei nyt kovilla ohjuksilla ammukaan. Se luo kuitenkin harjoitusta varten meritilannekuvaa.

Merivoimat valmistautuu jo Suomen ostamaan uuteen pintatorjuntaohjukseen, joka kykenee ampumaan myös maamaaleihin. Sen myötä Merivoimista tulee entistä tärkeämpi osa kaikkien puolustushaarojen yhteistä tulenkäyttöä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Nämä kymmenen väitettä paljastavat onko elämäsi hyvällä tolalla, sanoo koko kansan terapeutti Pirkko Lahti

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  6. 6

   Suomi vetää EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hanavettä eikä avajaisgaalaa järjestetä

  7. 7

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  8. 8

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  9. 9

   Demarit kaivoivat K-linjan naftaliinista

  10. 10

   ”Pelkäsimme, että totuus ei koskaan paljastuisi” – Guantánamoon suljettu terroristi­epäilty vaatii tuomioonsa lievennystä raa’an kidutuksen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää