Kotimaa

Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – Lakimiesliiton mukaan vainoaminen ulottuu myös muihin oikeudenkäytön ammattilaisiin

Noin kaksi kolmasosaa tuomareista on kokenut epäasiallista käytöstä ja vaikuttamisyrityksiä, kertoo tuore Suomen tuomariliiton kysely. Sitä kirvoittavat esimerkiksi huoltoriita- ja seksuaalirikosoikeudenkäynnit.

Lakimiesliitto vaatii toimia tuomareihin ja muihin oikeudenhoidon ammattilaisiin kohdistuvan vainoamisen torjumiseksi. Liitto pitää häirintää huolestuttavana uhkana oikeusvaltiolle.

Lakimiesliitto otti tiistaina kantaa Suomen tuomariliiton tekemään kyselyyn tuomareihin kohdistuvasta häirinnästä. Tuomariliitto julkaisi kyselynsä maanantaina.

Eri oikeusasteissa työskentelevät tuomarit ovat työssään kohdanneet muun muassa puhelinterroria, sähköpostipommitusta, kotiosoitteeseen lähetettyä ulostetta tai tuhkaa, valeuutisia, henkilökohtaisten kuvien ja tietojen netissä julkaisua sekä natsisiaksi ja lahtariämmäksi haukkumista.

Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölä huomauttaa, että tuomareiden lisäksi häirintää kohtaavat myös syyttäjät, asianajajat ja hallinnossa työskentelevät lakimiehet.

”Ilmiö on tässä laajuudessa uusi. Siihen on reagoitava asian vaatimalla vakavuudella sekä yhteiskunnallisesti että työpaikoilla”, Rytkölä sanoo.

Rytkölän mielestä oikeudenhoidon ammattilaisten vainoaminen on todellinen uhka oikeusvaltion toimintakyvylle ja sen nauttimalle luottamukselle. Vainoamiselle pyritään vaikuttamaan rikosten ja muiden asioiden käsittelyyn oikeusprosesseissa sekä siihen, ketkä tuomarit, syyttäjät ja asianajajat suostuvat hoitamaan minkäkinlaisia juttuja.

Lakimiesliiton mukaan tuomioistuimissa ja syyttäjälaitoksessa on oltava toimintamallit siitä, miten tuomareita ja syyttäjiä rohkaistaan tuomaan vainoaminen esille, miten asiasta tehdään rikosilmoitus ja millaista muuta tukea työntekijälle tarjotaan.

Yhteiskunnan pitää reagoida jokaiseen vainoamistapaukseen järeästi ja selkeästi, Lakimiesliitto vaatii.

”Uutta lainsäädäntöä pitää valmistella, jos käy ilmi, etteivät olemassa olevat rikoslain pykälät tarjoa riittävää suojaa”, Rytkölä sanoo.

Tuomariliiton kyselyn mukaan epäasiallista käytöstä on kokenut ainakin joskus noin kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista. Kysely lähetettiin alkuvuonna noin 1 570 tuomarille, esittelijälle ja valmistelijalle, joista noin 540 vastasi siihen.

Pääasiassa epäasiallista käytöstä tai vaikuttamista tapahtuu istuntojen lisäksi internetissä, sosiaalisessa mediassa, sähköpostitse ja puhelimitse.

Vakavinta on se, että ilmiö on muuttanut muotoaan ja jopa lisääntynyt, sanoo Tuomariliiton varapuheenjohtaja, Helsingin käräjäoikeuden tuomari Minna Hällström.

Sosiaalisen median kautta häirintä tavoittaa kerralla suuren joukon ihmisiä.

”Epäasiallisesta käytöksestä on tullut tarkoituksellista ja sellaista, että se on omiaan horjuttamaan oikeusvaltioperiaatetta. Siihen sillä nähdäkseni pyritäänkin.”

Vakavimmissa tapauksissa tuomareita on kyselyn mukaan uhattu väkivallalla tai he tai heidän lapsensa ovat saaneet tappouhkauksen. Joillekin on vihjailtu, että uhkaaja tietää, missä he asuvat tai missä heidän lapsensa käyvät koulua.

Toiset ovat kohdanneet myös seksuaalissävytteistä käyttäytymistä.

”Tuomareista ja heidän perheistään on pyritty hankkimaan systemaattista tietoa jopa viranomaisteitse ja julkaisemaan tietoa netissä. Onneksi tiedossa ei ole, että kehenkään olisi kohdistunut varsinaista väkivaltaa”, Hällström sanoo.

Kyselyn mukaan epäasiallista käytöstä ja vaikuttamista tapahtuu tuomioistuinkäsittelyn eri vaiheissa ja myös ratkaisun antamisen jälkeen. Epäasialliseen käytökseen liittyy monenlaisia motiiveja, Hällström arvioi.

”Aikaisemmin kyse oli pitkälti mieleltään järkkyneiden tai mielensä pahoittaneiden ihmisten mielenilmauksista. Nyt laajempi ilmiö on se, että pyritään vaikuttamaan ratkaisun lopputulokseen eri oikeusasteissa.”

Useimmiten häiritsijät ovat oikeusjuttujen asianosaisia, kuten esimerkiksi rikosasiassa syytettyjä. Epäasiallinen käytös ei kuitenkaan rajoitu Hällströmin mukaan asianosaisiin, vaan mukaan mobilisoidaan täysin ulkopuolisia ihmisiä.

Epäasiallista käytöstä kirvoittavat erityisesti esimerkiksi seksuaalirikokset, joita käsitellään paljon mediassa. Toisaalta myös esimerkiksi perheasioiden, kuten huoltoriitojen oikeuskäsittelyt ovat Hällströmin mukaan hyvin tunneherkkiä.

”Jos lopputulos ei ole mieluinen, se voi herättää monenlaisia tuntemuksia ja kokemuksia siitä, ettei ole tullut kohdelluksi oikeudenmukaisesti. Jos asian käsittely oikeudessa viivästyy, se myös usein henkilökohtaisella tasolla vaikeutuu.”

Tuomareihin kohdistuva epäasiallinen käytös ja vaikuttamisyritykset lisäävät Hällströmin mukaan kuormittavuutta työssä, jossa työmäärä on muutenkin suuri. Kyselyyn vastanneista yli 60 prosenttia kertoi kokevansa stressioireita tai työuupumusta.

”Onhan se huolestuttavaa, jos valtaosa kokee, että työkuorma on liian suuri, eikä työn tekemiseen, juttujen valmisteluun ja tuomioiden kirjoittamiseen ole riittävästi aikaa”, Hällström sanoo.

Tuomareihin kohdistuva epäasiallinen käytös on Hällströmin mukaan paitsi työhyvinvointi- ja turvallisuuskysymys, sillä on myös yhteiskunnallista merkitystä.

Hän ei kuitenkaan usko, että vaikuttamispyrkimykset vaikuttaisivat oikeuden ratkaisujen lopputuloksiin.

Selvityksen mukaan tuomarit kaipaavat tukea, ohjeistusta ja puuttumista asioihin ja että asiassa ryhdyttäisiin myös lainsäädännöllisiin toimenpiteisiin.

Esimerkiksi kunnianloukkaukset eivät ole lähtökohtaisesti virallisen syytteen alaisia rikoksia. Hällströmin mukaan nykyinen lainsäädäntö ei kata kaikkia epäasiallisen käytöksen muotoja.

”Ihmiset toivovat, että jos joutuu työssään rikoksen kohteeksi, työnantajan pitäisi voida hoitaa rikosilmoitusten tekemiset ja puuttua asiaan. Ei niin, että itse joutuu tekemään toimenpiteet.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  4. 4

   Keski-Eurooppaa koettelevan kuuman ilman kieleke ”lipaisee” Suomeakin

  5. 5

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  6. 6

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  8. 8

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  8. 8

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  9. 9

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen porvaripoika uskoi parempaan maailmaan, lähti Venäjän vallankumoukseen ja haudattiin Kremlin muuriin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  11. Näytä lisää