Kotimaa

Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

Hakuprosessin hävinnyt Aulikki Mäkinen kertoi keskiviikkoiltana valittavansa ratkaisusta hallinto-oikeuteen.

Evankelis-luterilaisen kirkon sisällä kuohuu jälleen. Kirkkohallituksen korkean virkamiehen valinnassa epäillään tapahtuneen sukupuoleen kohdistunutta syrjintää. Valitsematta jäänyt ehdokas aikoo nyt valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Mistä on kyse?

Kirkkohallitus haki maalis-huhtikuussa toiminnallisen osaston johtajana toimivaa kirkkoneuvosta. Erikoisen nimikkeen haltija on yksi kirkon korkeimmista virkamiehistä, ja hänellä on vastuullaan kolme Kirkkohallituksen yksikköä, joissa on yhteensä noin 60 alaista. Toiminnallinen osasto muun muassa kehittää ja tukee seurakuntien työtä.

Pestiin haki yhdeksän henkilöä, joista kolme pääsi haastatteluun asti. Kirkkohallituksen täysistunto äänesti asiasta keskiviikkona. Teologian maisteri Petri Määttä sai seitsemän ääntä kun taas teologian tohtori Aulikki Mäkinen sai viisi ääntä.

Mäkinen on hoitanut toiminnallisen osaston johtajan virkaa vuoden alusta alkaen. Määttä työskentelee diakonian ja sairaalasielunhoidon johtajana Lahden seurakuntayhtymässä.

Valituksi tullut Määttä on HS:n tietojen mukaan Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokunan ystävä. Huokuna toimi valinnassa esittelijänä ja hän esitti tehtävään Määttää.

Kolme täysistunnon jäsentä jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Heidän mukaansa virkaan valittiin nuorempi ja vähemmän ansioitunut mies tohtorinaisen sijaan. Kalervo Salo, Åsa Westerlund ja Tarja Kantola nostavat eriävässä mielipiteessään esiin sukupuoleen kohdistuneen syrjinnän vaihtoehdon.

Kirkon Ulkomaanavun hallituksen puheenjohtajana toimiva Kantola kertoo HS:lle, että hänen mielestään hallinto-oikeuden pitäisi ottaa valintaan kantaa.

”Toivon että asia käytäisiin perinpohjaisesti läpi ja saataisiin näin paras valinta. Oikeushan katsoo sen, onko valinnassa arvostettu oikein ehdokkaiden osaamista”, Kantola sanoo.

Kantolan mielestä Mäkisen työkokemuksen muun muassa kirkkoherrana, kirkolliskokousedustajana sekä kirkkohallituksen täysistunnon jäsenenä olisi pitänyt riittää valintaan. Kantola uskoo, että sukupuolen lisäksi valitsematta jättämiseen vaikuttivat myös Aulikki Mäkisen uudistusmieliset ajatukset.

”Taustalla on suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittoon. Mäkistä pidetään modernina.”

HS haastatteli tähän juttuun useita valintaprosessia seuranneita henkilöitä. He suostuivat kertomaan asiasta nimettömyyden turvin. Heidän mukaansa valitsematta jättämiseen vaikuttivat niin sukupuoli kuin Mäkisen uudistusmielisyys.

”Näyttää hyvin pitkälle siltä, että kansliapäällikkö Huokuna ja jotkut muut tahot ovat halunneet valita tietyn linjan henkilön. Valinnalla halutaan varmistaa, että jotkut asiat eivät mene eteenpäin”, yksi haastateltavista sanoo.

Näistä asioista keskeisin on kirkon suhtautuminen homoliittoihin.

Toiminnallisen osaston johtaja toimii myös Kirkkohallituksen virastokollegiossa, jota kansliapäällikkö johtaa. Kaikki haastateltavat kuvaavat Mäkistä suorapuheiseksi ja aikaansaavaksi, mutta ei ikinä tylyksi.

”Työntekijöiden yksimielinen näkemys on se, että Aulikki Mäkinen on erinomaisella tavalla hoitanut työtään. Mäkinen on ollut energinen ja aikaansaava.”

Suorapuheisuus onkin voinut vaikuttaa päätökseen. Kahden haastateltavan mukaan virkaan on haluttu mieluummin lojaali alainen kuin henkilö, joka nostaa esiin toisenlaisia äänenpainoja.

Kansliapäällikkö Huokunalla ja Aulikki Mäkisellä on mielenkiintoinen yhteinen lähimenneisyys. He olivat viime vuonna ehdokkaina Kirkkohallituksen kansliapäällikön virkaan. Huokuna voitti äänin 58–47.

Kansliapäällikköäänestyksessä näkyi kirkon jakolinja konservatiivisen ja liberaalin puolen välillä. Puoli vuotta aiemmin kirkolliskokous kaatoi samaa sukupuolta olevien vihkimisaloitteen. Viimeinen asiaa koskeva ehdotus äänestettiin nurin 59–46.

”Kirkon johtotehtäviin valitaan henkilöitä, jotka edustavat riittävän konservatiivista kantaa. Huokuna ja Määttä eivät edusta kirkon konservatiivisimpia voimia, mutta kaksikolla on heidän tukensa. Vanhoilliset eivät ikinä äänestä naista, sillä heidän mielestään naisella on aina liberaalit näkemykset”, haastateltava toteaa.

Huokuna painottaa HS:lle, että syrjintäväitteelle ei ole valintaprosessissa perustetta.

”Hakijoista tehtiin ansiovertailu ja heidän pätevyyttään sekä ansioitaan arvioitiin suhteutettuna viran kelpoisuusehtoihin ja Kirkkohallituksen johtoryhmässä määrittelyihin viran tarpeisiin”, Huokuna sanoo.

Huokunan mukaan ansiovertailussa kävi ilmi, että Määttä on pätevämpi tähän tehtävään.

”Tästä olimme haastatteluryhmän kanssa yksimielisiä. Olimme tietenkin tietoisia, ettei syrjintää saa tapahtua, ja ehdokkaiden pätevyydet on arvioitu objektiivisin perustein.”

Onko sinun ja Määtän ystävyydellä ollut vaikutusta valintaan?

”Sillä ei ollut valintaan vaikutusta. Haluan mainita, että Petri Määttä haki vuonna 2012 apulaisjohtajan virkaa eräästä Kirkkohallituksen yksiköstä. Esitin silloin siihen virkaan toista henkilöä, jota en silloin tuntenut. Tunnen Määtän, mutta se ei ole vaikuttanut tähän asiaan.”

HS tavoitti Aulikki Mäkisen keskiviikkona illalla. Mäkinen ei halunnut keskustella valintaprosessista julkisesti, mutta ilmoitti valittavansa valinnasta hallinto-oikeuteen.

”Kirkon kaiken läpinäkyvyyden ja täällä toimivien pappisnaisten tähden tämä on katsottava loppuun asti”, Mäkinen sanoi.

Eriävästä mielipiteestä kertoi ensimmäisenä Kotimaa24.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Yhdysvaltain ilmailuhallinto: Lentokieltoon asetetuissa Boeing 737 Max -koneissa uusi mahdollinen riskitekijä

  4. 4

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  5. 5

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  6. 6

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  7. 7

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  8. 8

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  9. 9

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  10. 10

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää