Kotimaa

Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

Hakuprosessin hävinnyt Aulikki Mäkinen kertoi keskiviikkoiltana valittavansa ratkaisusta hallinto-oikeuteen.

Evankelis-luterilaisen kirkon sisällä kuohuu jälleen. Kirkkohallituksen korkean virkamiehen valinnassa epäillään tapahtuneen sukupuoleen kohdistunutta syrjintää. Valitsematta jäänyt ehdokas aikoo nyt valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Mistä on kyse?

Kirkkohallitus haki maalis-huhtikuussa toiminnallisen osaston johtajana toimivaa kirkkoneuvosta. Erikoisen nimikkeen haltija on yksi kirkon korkeimmista virkamiehistä, ja hänellä on vastuullaan kolme Kirkkohallituksen yksikköä, joissa on yhteensä noin 60 alaista. Toiminnallinen osasto muun muassa kehittää ja tukee seurakuntien työtä.

Pestiin haki yhdeksän henkilöä, joista kolme pääsi haastatteluun asti. Kirkkohallituksen täysistunto äänesti asiasta keskiviikkona. Teologian maisteri Petri Määttä sai seitsemän ääntä kun taas teologian tohtori Aulikki Mäkinen sai viisi ääntä.

Mäkinen on hoitanut toiminnallisen osaston johtajan virkaa vuoden alusta alkaen. Määttä työskentelee diakonian ja sairaalasielunhoidon johtajana Lahden seurakuntayhtymässä.

Valituksi tullut Määttä on HS:n tietojen mukaan Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokunan ystävä. Huokuna toimi valinnassa esittelijänä ja hän esitti tehtävään Määttää.

Kolme täysistunnon jäsentä jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Heidän mukaansa virkaan valittiin nuorempi ja vähemmän ansioitunut mies tohtorinaisen sijaan. Kalervo Salo, Åsa Westerlund ja Tarja Kantola nostavat eriävässä mielipiteessään esiin sukupuoleen kohdistuneen syrjinnän vaihtoehdon.

Kirkon Ulkomaanavun hallituksen puheenjohtajana toimiva Kantola kertoo HS:lle, että hänen mielestään hallinto-oikeuden pitäisi ottaa valintaan kantaa.

”Toivon että asia käytäisiin perinpohjaisesti läpi ja saataisiin näin paras valinta. Oikeushan katsoo sen, onko valinnassa arvostettu oikein ehdokkaiden osaamista”, Kantola sanoo.

Kantolan mielestä Mäkisen työkokemuksen muun muassa kirkkoherrana, kirkolliskokousedustajana sekä kirkkohallituksen täysistunnon jäsenenä olisi pitänyt riittää valintaan. Kantola uskoo, että sukupuolen lisäksi valitsematta jättämiseen vaikuttivat myös Aulikki Mäkisen uudistusmieliset ajatukset.

”Taustalla on suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittoon. Mäkistä pidetään modernina.”

HS haastatteli tähän juttuun useita valintaprosessia seuranneita henkilöitä. He suostuivat kertomaan asiasta nimettömyyden turvin. Heidän mukaansa valitsematta jättämiseen vaikuttivat niin sukupuoli kuin Mäkisen uudistusmielisyys.

”Näyttää hyvin pitkälle siltä, että kansliapäällikkö Huokuna ja jotkut muut tahot ovat halunneet valita tietyn linjan henkilön. Valinnalla halutaan varmistaa, että jotkut asiat eivät mene eteenpäin”, yksi haastateltavista sanoo.

Näistä asioista keskeisin on kirkon suhtautuminen homoliittoihin.

Toiminnallisen osaston johtaja toimii myös Kirkkohallituksen virastokollegiossa, jota kansliapäällikkö johtaa. Kaikki haastateltavat kuvaavat Mäkistä suorapuheiseksi ja aikaansaavaksi, mutta ei ikinä tylyksi.

”Työntekijöiden yksimielinen näkemys on se, että Aulikki Mäkinen on erinomaisella tavalla hoitanut työtään. Mäkinen on ollut energinen ja aikaansaava.”

Suorapuheisuus onkin voinut vaikuttaa päätökseen. Kahden haastateltavan mukaan virkaan on haluttu mieluummin lojaali alainen kuin henkilö, joka nostaa esiin toisenlaisia äänenpainoja.

Kansliapäällikkö Huokunalla ja Aulikki Mäkisellä on mielenkiintoinen yhteinen lähimenneisyys. He olivat viime vuonna ehdokkaina Kirkkohallituksen kansliapäällikön virkaan. Huokuna voitti äänin 58–47.

Kansliapäällikköäänestyksessä näkyi kirkon jakolinja konservatiivisen ja liberaalin puolen välillä. Puoli vuotta aiemmin kirkolliskokous kaatoi samaa sukupuolta olevien vihkimisaloitteen. Viimeinen asiaa koskeva ehdotus äänestettiin nurin 59–46.

”Kirkon johtotehtäviin valitaan henkilöitä, jotka edustavat riittävän konservatiivista kantaa. Huokuna ja Määttä eivät edusta kirkon konservatiivisimpia voimia, mutta kaksikolla on heidän tukensa. Vanhoilliset eivät ikinä äänestä naista, sillä heidän mielestään naisella on aina liberaalit näkemykset”, haastateltava toteaa.

Huokuna painottaa HS:lle, että syrjintäväitteelle ei ole valintaprosessissa perustetta.

”Hakijoista tehtiin ansiovertailu ja heidän pätevyyttään sekä ansioitaan arvioitiin suhteutettuna viran kelpoisuusehtoihin ja Kirkkohallituksen johtoryhmässä määrittelyihin viran tarpeisiin”, Huokuna sanoo.

Huokunan mukaan ansiovertailussa kävi ilmi, että Määttä on pätevämpi tähän tehtävään.

”Tästä olimme haastatteluryhmän kanssa yksimielisiä. Olimme tietenkin tietoisia, ettei syrjintää saa tapahtua, ja ehdokkaiden pätevyydet on arvioitu objektiivisin perustein.”

Onko sinun ja Määtän ystävyydellä ollut vaikutusta valintaan?

”Sillä ei ollut valintaan vaikutusta. Haluan mainita, että Petri Määttä haki vuonna 2012 apulaisjohtajan virkaa eräästä Kirkkohallituksen yksiköstä. Esitin silloin siihen virkaan toista henkilöä, jota en silloin tuntenut. Tunnen Määtän, mutta se ei ole vaikuttanut tähän asiaan.”

HS tavoitti Aulikki Mäkisen keskiviikkona illalla. Mäkinen ei halunnut keskustella valintaprosessista julkisesti, mutta ilmoitti valittavansa valinnasta hallinto-oikeuteen.

”Kirkon kaiken läpinäkyvyyden ja täällä toimivien pappisnaisten tähden tämä on katsottava loppuun asti”, Mäkinen sanoi.

Eriävästä mielipiteestä kertoi ensimmäisenä Kotimaa24.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi – HS seurasi, kun työ­ministeri luopui vallastaan

   Tilaajille
  2. 2

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  3. 3

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui Itä-Saksan Hollywoodin tarjoukseen

   Tilaajille
  4. 4

   Jutta Urpilaisen perheeseen tulee toinen lapsi – Suomen seuraava EU-komissaari hyppää pestiinsä vanhempainvapaalta

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  6. 6

   Hallitus haluaa leikata liikenne­päästöjä ruuhka­maksuilla, pääkaupunki­seudulla odotetaan sähkö­autoja

  7. 7

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Riittääkö oma äly? Kaksi testiä sen kertoo

  9. 9

   Arvostelimme 22 uutuus­dekkaria kesä­lukemiseksi: yksi sai viisi tähteä, kaksi vain yhden tähden

  10. 10

   Hornetien korvaaminen voi maksaa jopa 30 miljardia euroa, mutta valppaan keskustelun sijaan tarjolla on runsaasti epämääräistä hävittäjähumua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  3. 3

   Yhdysvaltojen oikeus­järjestelmän ytimessä vaikuttaa nyt some­ajan super­julkkis Kim Kardashian

   Tilaajille
  4. 4

   Homehtunut Kätilöopisto seisoo tyhjillään Helsingin Kumpulassa, mutta nyt ikoniseen rakennukseen suunnitellaan uutta elämää

  5. 5

   Viranomaiset: Iran yritti ampua ohjuksella Yhdysvaltojen lennokkia ennen Omaninlahden laivaiskuja, toisen aluksen miehistö päässyt Dubaihin

  6. 6

   Tyttövauvan kasvaminen baletti­tanssijaksi oli liikaa: Seksistiset mainokset eivät ole enää sallittuja Britanniassa

  7. 7

   Todistusvalinta aiheutti reputtamisaallon Vaasan kauppakorkea­koulussa, nyt Helsingin yliopisto varautuu samaan

  8. 8

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  9. 9

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi puheen­johtaja Maria Ohisalo on poikkeuksellinen vihreä: Hänen puheestaan puuttuu ylen­palttinen hehkutus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Iso osa lenkkeilijöistä sortuu kahteen perusvirheeseen, joiden vuoksi kehitys tyssää parissa kuukaudessa, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  10. 10

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää