Kotimaa

Aamuneljään auki olevien terassien määrä räjähti alkoholilain uudistuksen jälkeen, ja yhä useampi terassi rakennetaan katolle

Uuden alkoholilain aikana jatkoajalla toimivien terassien määrä on kaksinkertaistunut.

Tänä kesänä monissa suomalaiskaupungeissa terassijuomia voi nauttia yläilmoissa, sillä ravintolat ovat innostuneet laajentumaan kiinteistöjen katoille myös Helsingin ulkopuolella.

Yhä useammalla terassilla voi oleilla yömyöhään. Jatkoajan saaneiden terassien määrä on lähes kaksinkertaistunut kahden vuoden takaisesta tilanteesta.

Tänä kesänä terassijuomia kaupungin kattojen tasalle pääsevät ensimmäistä kertaa nauttimaan ainakin turkulaiset ja kuopiolaiset. Kuopion terassitarjonta täydentyy kahdella katutason yläpuolisella terassilla, joista toinen aloitti vappuna. Toinen avautuu kesäkuun alussa.

Turun ensimmäinen kattobaari on houkutellut kaupunkilaisia jo kolmen viikon ajan. Kauppatorin vieressä sijaitsevan Wiklundin katolla olevaan Waloon on ollut aurinkoisina päivinä jono jo ennen baarin aukeamista puolenpäivän aikaan.

”Ihastuimme tähän saman tien, niin poikkeuksellinen baari tämä on”, sanoo Pauliina Hedborg. Hän tutustui Turun ainoaan kattobaariin yhdessä ystävänsä Maria Ruohosen kanssa.

Kaksikko istui kaksikerroksisen baarin ylemmällä tasolla. Näköalat ovat hulppeat: baarista voi ihastella niin Tuomiokirkkoa kuin vaikka Vartiovuoren tähtitornia.

Helsingissä yksi odotetuimmista terasseista avautuu keskustakirjasto Oodin katolla, kunhan terassin kaide korjataan turvallisuusmääräysten mukaiseksi.


Tuoreimpiin Helsingin kattoterasseihin kuuluvat myös viime kesänä avautunut Scandic-hotelli Simonkentän kattoterassi sekä edelliskesänä avautunut Stockmannin kattoterassi.

Tampereen korkeimmalla sijaitseva terassi on toiminut usean vuoden Torni-hotellin 25:nnessä kerroksessa. Viime kesänä tamperelaiset pääsivät terassille myös kauppakeskus Ratinan katolle.

Turussa idea Wiklundin kattoterassista syntyi, kun Turun Osuuskauppa suunnitteli koko Wiklundin kiinteistön uudistamista. Tavaratalokiinteistöön haluttiin lisää ravintoloita. Mallia haettiin muun muassa Tukholmasta ja Lontoosta, joissa katot on monin paikoin otettu ravintolakäyttöön.

Näin tehtiin myös Wiklundin kiinteistössä, jonka huipulla oli aiemmin pelkkää kattoa ja ilmastointilaitteisto.

”Keskus­tassa on runsaasti kivoja teras­seja, joissa ei ole käytetty halpoja muovi­tuoleja. Ilman katto­baaria olisimme varmasti menneet istumaan johon Aurajoki­varren jokilaiva­ravintolaan”, Pauliina Hedborg sanoo.

Turun Osuus­kaupan toimiala­johtajan Matti Eskelisen mukaan kattoterassit ovat lisääntyneet, mutta terassin rakentaminen ei ole taloudellisesti järkevää mille tahansa katolle.

Katolle rakentaminen ja siellä toimiminen on kallista, eikä lupiakaan myönnetä joka katolle. Kattoterassilla täytyy olla erityisen houkutteleva maisema, palvelut ja tunnelma.

”Katutasolla terassille kävelee melkein huomaamatta, mutta katolle täytyy lähteä varta vasten. Sillä täytyy olla vetovoimaa, muuten katto on tyhjä”, Eskelinen sanoo.

Helsingissä edellytetään yleensä jo korkeaa uudisrakennusta asemakaavoitettaessa, että yleisölle avointa tilaa suunnitellaan ylimpiin kerroksiin, joista avautuvat erityisen hienot maisemat.

Kattoterassin rakentaminen jo olemassa oleviin rakennuksiin edellyttää rakennusvalvonnan lupaa. Terassista ei saa aiheutua häiriötä naapurustolle.

Yksikön päällikkö Salla Mustonen Helsingin rakennusvalvonnasta toteaa, että kattoterassin rakentamisessa hyvä suunnittelu on tärkeää. Terassin voi tehdä, jos se järjestyy rakennukseen luontevasti esimerkiksi tasakaton tai tasanteiden ansiosta.

”Harjakattoiseen töölöläistaloon on aika vaikea ruveta tekemään kattoterassia. Se on kaupunkikuvallinen asia”, Mustonen sanoo.

Kattoterassien koetaan aiheuttavan häiriötä usein jopa vähemmän kuin katutason terassien. Monet kattobaarit saavat olla auki myöhään.

”Moni kattoterasseista sijaitsee Helsingin keskustassa niin, ettei alla eikä vieressä ole asuinkerrostaloja ollenkaan. Lupaviranomaisten näkökulmasta kattoterassit ovat hyviä”, sanoo alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta (avi).

Viime vuonna voimaan tullut uusi alkoholilaki höllensi terassien jatkoaikakriteerejä. Nykyään lupaviranomaiset arvioivat jatkoaikaa vain siitä näkökulmasta, aiheuttaako terassi häiriötä ympäristölle.

Ravintolat ovatkin käyttäneet innokkaasti höllennettyä tilaisuutta hakea terasseilleen jatkoaikaa. Uuden alkoholilain mahdollisuudet ovat kaksinkertaistaneet jatkoajalla toimivien terassien määrän.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) mukaan kesällä 2017 – vanhan lain aikaan – 415 terassilla oli jatkoaikalupa. Tänä kesänä yömyöhään saa olla auki 754 terassia koko maassa.

Riku-Matti Lehikoisen mukaan jatkoaikoja on myönnetty ennen kaikkea terasseille, joiden läheisyydessä ei ole asuintaloja.

Katso kuntasi terassitilanne oheisesta hakukoneesta.Anniskelu ulkotiloissa aiheuttaa usein sen verran ääntä ja toimintaa, että terasseista tehdään myös valituksia lupaviranomaiselle. Lehikoisen mukaan viime kesänä terasseista ei kuitenkaan valitettu erityisen paljon, vaikka aiempaa useammat terassit toimivat yömyöhään ja kuuman kesän takia ihmiset joutuivat pitämään öisinkin ikkunoita auki.

”Jos ottaa nämä reunaehdot huomioon, viime kesänä ei ollut tavallista enemmän ongelmia.”

Terassien jatkoajan lisäksi uusi alkoholilaki teki myös pienten terassien perustamisesta helpompaa.

Jo viime kesänä ainakin Helsinkiin ilmestyi parklet-terasseja eli pysäköintiruutuihin perustettuja miniterasseja. Tänä kesänä pienet parklet-terassit ovat jo huomattavasti yleisempi näky. Etelä-Suomen aviin on tullut runsaasti hakemuksia pienten parklet-terassien perustamiseksi kaupungilta vuokrattuihin parkkiruutuihin.

Lehikoisen mukaan tulevaksi kesäksi ravintolat ovat hakeneet jonkin verran lupia myös usean ravintolan yhteisiä anniskelualueita varten.

”Viime vuosi oli vähän totuttelua. Nyt tänä vuonna monet ovat ajatelleet, että kokeillaan.”

Myös viime kesän erityisen lämmin sää lisäsi ravintoloiden intoa perustaa terasseja. Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan helteinen viime kesä opetti ravintoloille sen, miten tärkeää terassin olemassaolo on.

”Ravintolat, joilla ei ollut terassia, kärsivät myynnissä pahasti”, Lappi sanoo.

”Kun on lämmintä, ihmiset menevät paikkoihin, joissa on terassi. Varmasti jokainen yrittäjä, jolla ei ole terassia, yrittää sellaisen saada, jos se suinkin on mahdollista.”


Muokkaus 25.5. klo 12:28: Jutussa täsmennetty jatkoaikaluvan saaneiden terassien määrää. Aiemmin jutussa puhuttiin yli 800 terassista, mutta luvussa oli mukana terasseja, jotka olivat saaneet jatkoaikaluvan aamuanniskeluun.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  4. 4

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  7. 7

   Homovastaisten kommenttien takia potkut saaneen rugbypelaajan tarinassa uusi käänne: konservatiivikristittyjen järjestö keräsi hetkessä jättisumman oikeuskuluihin

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  10. 10

   Supo: myös Isis-lapset voivat olla turvallisuusuhka Suomelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  8. 8

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  9. 9

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää