Kotimaa

Sauvolainen viljelijä suunnittelee ”parsaveiviä”, tarkoituksena on luoda kotimaisesta parsasta uusi sesonkiherkku

Sauvolainen viljelijä Jari Suominen sai suomalaiset syömään tuoreita herneitä paloista 1980-luvulla. Nyt hän on tuonut kauppoihin kotimaisen parsan.

Suomesta voi tulla parsankasvatuksen suurmaa. Tähän uskoo Varsinais-Suomen Sauvossa sijaitsevan Järventilan isäntä Jari Suominen.

Parsaa, herrasväen herkkua, on viljelty Suomessa jo 1600-luvulla kartanoissa. Sitä on puutarhoissa kasvatettu kotitarpeisiin, mutta laajamittaisempaa tuotantoa Suomessa ei toistaiseksi ole.

Parsa on yleistynyt markettien tarjonnassa, ja keväisin huhtikuussa sitä ilmestyy vihannesosastolle. Parsanipun etiketissä alkuperämaa on Saksa tai Hollanti, uusimpana tuottajamaana Puola.

Suomisen visioissa maarivistöä täydentäisi jatkossa sinivalkoiset värit.

”Laitoimme poikani Sauli Suomisen kanssa viisi vuotta sitten puoli hehtaaria parsaa alulle”, Jari Suominen kertoo.

”Huomasimme, että parsa kasvaa Suomessakin loistavasti, sen voi koneellistaa, ja että sen pystyy tekemään isommassa mittakaavassa. Meillä on tällä hetkellä kahdeksan hehtaaria ja tarkoitus, että viiden vuoden kuluttua parsaa kasvaisi sadalla hehtaarilla.”

Varsinaissuomalainen parsapelto itsessään on vaatimaton näky. Siellä täällä on hiekkaisia istutuspenkkejä, mutta missään ei näytä kasvavan mitään.

Suominen kyykkii ja tapailee pieniä vihreitä pätkiä, jotka kurottautuvat maasta. Sitten hän kourii multapenkkaa, mistä paljastuu valkoisia parsanalkuja.

”Ei mene kauan, kun nämä vauvat ovat korjuukypsiä. Parsa kasvaa hurjat 15 senttiä vuorokaudessa. Pellon pientareelle kun jäisi tuijottamaan, voisi melkein nähdä, kun parsa kasvaa”, Suominen kertoo.

Sauvossa sijaitseva Järventila on erikoistunut puu­tarha­kasvien viljelyyn. Uudet kasvit ja kasvatus­menetelmät kiehtovat Suomista.

Hän sai suomalaiset syömään tuoreita herneitä paloista 80-luvulla. Herneen kasvatus kasvoi valtaviin suhteisiin. Kesäherneestä tuli sesonkiherkku. Nyt hän aikoo tehdä saman veivin parsalle. Jo kahdeksan hehtaaria parsaa kasvaa hänen kotitilallaan. Kotimaista parsaa pääsee nyt ostamaan marketeista.

”Olen huono viljelijä, mutta hyvä organisaattori ja innovaattori. Pojankloppina 70-luvulla vein veljeni kanssa kesäherneitä palkoina 100 kiloa Helsingin tukkutorille. Se oli jotain aivan uutta. Saatiin 50 markkaa kilo ja se oli siihen aikaan kauhian paljon rahaa! Sitten käytiin kaikki Hesan torit läpi, kaikki meni, mitä pystyimme tuottamaan”, Suominen sanoo.

”Kotitilalla aloitettiin sitten tuottamaan oikein urakalla kesähernettä, laajennettiin ja poimijoita tuli töihin. Pitkän aikaa oltiin ainoita, jotka viljelivät hernettä, ja pitkään valtakunnan herneet tulivat Sauvosta. ”

Tila laajensi myös mansikanviljelyyn, mitä viljeltiin 80-luvulla lähinnä Suonenjoella. Etelä-Suomessa ei viljelty mitään.

Etelä-Suomessa on kuitenkin maailman parhaat kasvuolosuhteet, kehaisee Suominen.

”Parhaimmillaan meillä oli 50 hehtaaria avomaan mansikkaa. Mansikanviljely alkaa nyt siirtyä enempi kasvihuoneisiin ja tunneliin. Olen kehittänyt mansikalle Suomeen sopivaa tunneliviljelyä.”

Suomessa on ollut monta yritystä kasvattaa parsaa aiemminkin, mutta ei ole ollut tarpeeksi hyviä koneita. Parsa vaatii ihan omat koneensa, rikkaruohojen poistosta parsapenkeistä alkaen.

Järventilalla ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita. Saksalaisvalmisteiset spesiaalikoneet, istutuskone, hoitokone, lajittelu ja pakkaussysteemit mahdollistavat suuret suunnitelmat.

Käsityönä parsanviljely ei Suomessa kannata. Tilaa pitää olla vähintään kahdeksan hehtaaria, että viljelijän kannattaa hankkia koneet.

Meillä on pitkä päivä, mikä tekee parsan mehukkaaksi. Se myös tykkää viileästä ilmasta ja tasaisesta lämmöstä.


Ilmastonsa puolesta Suomesta voisi tulla suuri parsamaa. Parsa nauttii viileämmästä ja tasaisemmasta kevään ja alkukesän säästä. Suomen kesän 15 astetta olisi paras. Jos on liian kuuma, parsa kukkii liian nopeasti ja kukkiva parsa on korjuukelvoton.

Parsa korjataan vasta kolmantena vuotena istutuksesta. Sen annetaan kasvattaa juurakkoa ja vahvistua. Yhdestä juurakosta tulee 7 vuotta parsaa.

Kun parsa poimitaan, se viedään pian kylmään veteen, shokkijäähdytykseen. Sitten se pestään, leikataan määrämittaan ja niputetaan.

”Kaikki on pitänyt opetella: miten poimitaan, käsitellään, varastoidaan ja pakataan. Nyt tuhatkunta parsanippua lähtee tilalta päivässä. Korjuu aloitettiin 15. toukokuuta ja se loppunee 15. kesäkuuta mennessä. Parsaa myydään nyt tilan omissa kioskeissa ympäri Etelä-Suomea, isoissa marketeissa ja Stokkan herkussa. Kausi on alussa, joten isoja määriä ei vielä kaupoista löydy”, toppuuttelee Suominen.

”Euroopasta tulevat parsat ovat paksumpia, joten niissä on puumaista massaa enemmän, siksi ne ovat kivikovia. Kaupasta kannattaa valita ohuempia parsoja”, kertoo Ingrida Alijosiute, tilan toimitusjohtaja ja Jari Suomisen vaimo.


Fakta

Parsaviljelijän vinkit


 Suomalaista parsaa ei tarvitse kuoria. Helpoiten parsa valmistuu lautaselle, kun sen paistaa voissa pannulla. Maustaminen onnistuu suoraan pannuun. Maustetaan suolalla ja pippurilla sekä yrteillä. Öljyllä grillatessa parsa saattaa kuivahtaa paahteiseksi.

 Napakka rapsakkuus säilyy, jos parsaa kypsentää pannussa pari minuuttia. Parsan valkoinen alkupää jää kovemmaksi.

 Jos parsaa kypsentää liian kauan, nesteet poistuvat kasvista ja parsa kutistuu lankamaiseksi, jolloin sitkeät puumaiset kuidut jäävät hampaan väliin.

 Parsaa voi pakastaa sellaisenaan pilkkomatta. Pakastetusta parsasta saa erittäin hyvän sosekeiton, johon koskenlaskijajuustolla saa lisää täyteläisyyttä.

 Ihana aamiainen syntyy, kun nippu parsaa paistetaan minuutti–pari voissa ja päälle kaadetaan munakasmassa, suolaa, pippuria ja timjamia.

 Mansikka-vuohenjuusto-parsa-basilikasalaatti on myös oiva yhdistelmä. Parsaa höyrytetään hetken paistinpannussa, jossa on vettä.

Lähde: Ingrida Alijosiute, Järventilan toimitusjohtaja

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Suomi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nämä kymmenen väitettä paljastavat onko elämäsi hyvällä tolalla, sanoo koko kansan terapeutti Pirkko Lahti

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   HS-raati löysi viiden tähden Suomi-siiderin ja tyrmäsi ison panimon tekeleen saippuaiseksi limuksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  6. 6

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  7. 7

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Suomi vetää EU-puheen­johtajuuden säästö­budjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hana­vettä eikä avajais­gaalaa järjestetä

  10. 10

   Kuvia Helsingistä: Emilia Kangas­luoma kuvasi selfieitä ottavia turisteja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  8. 8

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  9. 9

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  10. 10

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää