Kotimaa

Tarjolla helppo arki keski­luokan kommuunissa: Suomeen nousee nyt kaiken­ikäisten palvelu­taloja, joiden varustelu­taso muistuttaa hotellia

Kymmenen kerrostalon Lipporanta Oulussa on suurin yhteisöllisen asumisen hanke Suomessa koskaan. Uudessa täyden palvelun konseptissa tavoitellaan elämisen helppoutta.

Yhtenä päivänä Leena Hautala, 63, tilaa kotiinsa hierojan ja toisena ikkunanpesijän. Kolmantena hän kutsuu naapureitaan ”perjantaiporinoihin” kotitalon yhteiseen olohuoneeseen.

Seuraavalla viikolla hän saattaa varata kylään tulleelle sukulaiselle vierashuoneen ja samalla varata käyttöönsä asukkaiden yhteisen auton kotiseutukierrosta varten.

Oulun Lipporannassa yhteisöllinen asuminen on viety pidemmälle kuin milloinkaan aiemmin Suomessa. Rakenteilla on kymmenen kerrostalon kokonaisuus, joista valmiina on neljä. Yhteistä tilaa on käytössä peräti 500 neliömetrin edestä.

Oulujokisuistoon noussut kaikenikäisten asumisyhteisö on myös ensimmäistä kertaa yksityisen toimijan alusta loppuun hallinnoima.

Terveysalan Cor Group -konserniin kuuluva Health city Finland sekä rakennuttaa talot että ylläpitää yhteistiloja ja hallinnoi asukkaille tarjottavia palveluja.

Palvelut löytyvät digitaalisesta Kotikatu 365 -portaalista, joka Hautalalla on ladattuna kännykkään. Tarjolla on laaja kirjo personal trainerista kotiin tilattaviin ruoka-annoksiin.

”Tästä selviää, että olen ilmoittautunut kävelyjumppaan torstaina ja naistensaunaan sunnuntaina”, Hautala näyttää.

Tiia Sillanpää, 27, käyttää sovellusta valmiiden ruoka-annosten tilaamiseen.

”Ikkunanpesu tuli myös hoidettua, koska Kotikatu-sovellus muistutti sen tilauksesta”, Sillanpää kuvaa.

”Alustan kautta asukkaat saavat palveluita, kuten siivousta, edullisemmin, koska me kilpailutamme ne valmiiksi”, sanoo Lipporannan palvelukoordinaattori Anu Kujala.

Kujala hoitaa digiportaalin lisäksi Lipporannan aulapalvelua. Hän seisoo tiskin takana kahtena päivänä viikossa ja tukee yhteisöllisyyden kehittymistä.

”Elämän matkaopas”, hän kuvaa rooliaan lobby-emäntänä. Kujala laittaa alkuun harrastuskerhoja ja tapahtumia, neuvoo ja opastaa.

Vastaavantyyppisiä yhteisöllisiä asumisratkaisuja on Suomessa valmistunut muuallekin, mutta yksikään ei yllä Lipporannan suunniteltuun kokoluokkaan. Samanlaista suurta kaupallista toimijaa ei myöskään löydy muiden mallien takaa.

Esimerkiksi Helsingin Jätkäsaareen valmistunut Sukupolvien kortteli on valtion asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran rahoittama.

Arkkitehti Katja Maununaho työstää asumisen jaettuja tiloja käsittelevää väitöskirjaa parhaillaan Tampereen yliopistossa. Lipporannan ylhäältä päin organisoitu yhteisöllisyys on hänen mielestään tervetullut konsepti asuntomarkkinoille.

”Aiemmin ryhmärakennuttamisessa on yleensä vaadittu pieni yhteisö, joka laittaa homman alkuun. Se on usein ollut raskas tie ja vaatinut henkistä pääomaa.”

Lipporannassa aulapalvelu saattaa Maununahon mukaan osoittautua avaintekijäksi.

”Pelkkä tila ei riitä, se tiedetään käyttämättä jääneistä kerrostalojen kerhohuoneista. Tarvitaan ihminen, jotta tilat otetaan aktiivisesti käyttöön.”

Maununaho arvioi, että Lipporannan tapainen täyden palvelun talo kaikenikäisille on yhä enemmän tulevaisuutta tiivistyvässä kaupunkirakenteessa.

”Jos se trendi jatkuu, että asunnot ovat yhä pienempiä, tilausta yhteisille tiloille ja palveluille ilman muuta on. Trendiä tukee väestön ikääntyminen.”

”Asumisen Technopolis”, kuvaa Lipporanta-konseptia Health city Finlandin toimitusjohtaja Jari-Pekka Kelhä.

Technopolis oyj tarjoaa toimintaympäristöjä yrityksille. Tilavuokraan liittyvät olennaisesti arkea helpottavat palvelut.

”Kun asumisen kustannukset ovat korkeat, ei kaikkea kannata omistaa. Ihmiset haluavat silti elää aktiivista elämää ja sujuvaa arkea”, Kelhä sanoo.

Lipporannan asunnot on toteutettu tiiviisti, koko vaihtelee 21:stä 88 neliömetriin. Noin 40 neliön kaksion saa omakseen 150 000 eurolla, ja kauppa on käynyt. Puolet on ostettu sijoitusmielessä ja vuokrattu eteenpäin.

Kelhän mielessä on jo konseptin laajentaminen. Yhtiön hanke Kuopiossa on kaavoitusvaiheessa.

Keski-Euroopassa yhteisöllinen asuminen on ollut luonteva osa asuntomarkkinoita jo pitkään. Erityisesti Sveitsissä on Maununahon mukaan opittu luomaan asuinkiinteistöihin yhteisiä tiloja ja palveluita sekä hinnoittelemaan niitä.

”Suomalaisessa ajattelussa rakentajan näkökulmasta yhteistilat ovat niitä, jotka hän joutuu tekemään ilmaiseksi, ja vain yksityiset asuinneliöt pystytään kaupallistamaan.”

Lipporannassa yhteistilat ja niiden palvelut ovat asukkaiden käytettävissä 15 euron asuntokohtaisella palveluvastikkeella kuukaudessa.

Yhteistiloista löytyy muun muassa olohuone, työskentelytilaa tietotyöläiselle, kuntosali, saunatilat, asukaskirjasto, leikkihuone sekä aula infotiskeineen.


Erilliseen hintaan asukkaat voivat varata käyttöönsä vierashuoneen ja tilaa juhlia tai kokouksia varten. Yöpymiselle vierashuoneessa tulee hintaa 29 euroa.

Yhteiskäytössä ovat lisäksi kulkuvälineet, kuten auto erillisestä maksusta ja polkupyörät, sekä työkalut ja muut harvoin tarvittavat, kuten taloustikkaat, vauvan matkasänky tai mehumaija.

Maununaho muistuttaa, että Suomessa elää yhä vahva omistusasumisen ja yksityistalouden omillaan pärjäämisen perinne.

”Jos tukea tarvitaan, se tulee sieltä toisesta äärilaidasta eli yhteiskunnalta ja valtiolta. Välimuoto eli lähellä oleva tukiverkosto on vieraampi. Jo yhteisöllisyys sanana on meillä värittynyt, ja siihen liittyy ennakkoluuloja kommuunista, jossa kaikki jaetaan.”

Teknologia on toki jo muuttanut suomalaisten ajattelua, Maununaho muistuttaa. Erilaiset alustat mahdollistavat yhteisöllisyyttä ilman, että kenenkään täytyy vaivautua kokoukseen puhumaan omilla kasvoillaan ja äänellään.

Kun alustalle kirjautuminen on tunnistettavissa, poistuu myös vastuuongelma, jos tiloille tai välineille tapahtuu jotain.

Vastuuseen liittyivät Kari Karpin, 64, suurimmat ennakkoluulot ennen Lipporantaan muuttoa.

”Oli epäilyksiä siitä, pysyvätkö yhteistilat kunnossa. Puolentoista vuoden asumisen jälkeen mieli on kyllä muuttunut”, Karp kertoo.

Yhteiset tilat palvelevat moninaisissa perhetilanteissa. Esimerkiksi lasten vuoroasumisen järjestelyissä painivalle perheelle yhteistilojen leikki- ja pelitila saattaa tulla suureen tarpeeseen niinä päivinä, kun perheen kaikki lapset ovat paikalla.

”Tilojen viihtyisyys on ehdoton edellytys”, Maununaho korostaa.

”Paikan pitää olla houkutteleva, jotta se saa asukkaat lähtemään omista asunnoistaan.”

Jakamistalouden arvioidaan Lipporannassa toimivan, koska siihen lähdetään tarpeeksi suurella volyymilla. Asukkaita yhteisössä on nyt noin kolmesataa, mutta lopullisessa muodossaan seitsemänsataa.

Korttelimittakaava on Maununahon mukaan toimivan jakamistalouden edellytys. Tampereen yliopiston Ketterä kaupunki -tutkimushanke voittikin äsken korttelimalliin liittyvällä ehdotuksellaan ideasarjan Helsingin kaupungin asuntoreformikilpailussa.

”Isompi kokonaisuus antaa mahdollisuuden tehdä yhteistiloista ja -palveluista monipuolisemmat kuten Lipporannassa on tehty”, sanoo Maununaho.

Yhtä auvoa yhteisöasuminen ei tietenkään ole – ei kommuunissa eikä ylhäältä organisoidussa bisnesvetoisessa palvelumallissa.

Kaupunkiaktivismia tutkinut Helsingin yliopiston sosiologi Pasi Mäenpää sanoo yhteisöasumisessa syntyvän väistämättä myös ristiriitoja.

”Naapurusriidat ovat yleisiä, ja niistä seuraa, että jotkut vetäytyvät ja toiset muuttavat pois. Ei se silti tarkoita sitä, etteikö yhteisöllinen asuminen voisi toimia.”

Rakennusliikkeiden uusia innovaatioita Mäenpää tervehtisi ilolla.

”Suomen asumistuotantoa on aina vaivannut se, että tehdään samaa bulkkia, eikä paukkuja uudenlaiseen tuotantoon ole ollut. Mitä enemmän asumismahdollisuuksien kirjo kasvaa, sen parempi.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  6. 6

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  7. 7

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  8. 8

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  9. 9

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  10. 10

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää