Kotimaa

Suomalaisten asema maailman onnellisimpana kansana on osin ”onnellisuuspakon” syytä: ”Harva uskaltaa sanoa, että pirun huonosti menee”

Suomalaisten hyvinvoinnista piirtyy Tilastokeskuksen tuoreen elinolotutkimuksen perusteella positiivinen kuva. Kuitenkin lähes miljoona suomalaista tuntee yksinäisyyttä, ja tukea tarvitsevista tulisi pitää yhteisen onnen takia huolta, onnellisuusprofessori sanoo.

Suomi nimettiin keväällä YK:n julkaisemassa kansainvälisessä vertailussa maailman onnellisemmaksi maaksi. Koettu onnemme saa vahvistusta Tilastokeskuksen tuoreesta elinolotutkimuksesta, jonka perusteella suomalaisten mielentilasta muodostuu varsin myönteinen kuva.

Aikuisväestön elämään tyytyväisyyden keskiarvo on sen mukaan 8,1. Arvosana on noussut hivenen vuodesta 2013, jolloin se oli samalla 0–10-asteikolla 8,0.

Samassa tutkimuksessa noin 76 prosenttia kertoi kokeneensa edellisen neljän viikon aikana onnellisuuden tunteita koko ajan tai suurimman osan ajasta. Saman verran suomalaisia tunsi olonsa tyyneksi ja levolliseksi.Elämään tyytyväisyyden taso on ”järkyttävän korkea”, sanoo psykologian emeritusprofessori, onnellisuustutkija Markku Ojanen. Paradoksi on, että sitten, kun ihmisiltä kysytään ongelmista, niitä tulee ”komea luettelo”.

Ojanen sanoo pohtineensa asiaa paljon ja tulleensa kriittisemmäksi ilmoitettua tyytyväisyyttä kohtaan. Harva uskaltaa kertoa kysyttäessä, että ”pirun huonosti menee”.

”Jonkun verran mukana on onnellisuus- ja tyytyväisyyspakkoa, että on vaikea tunnustaa itselleenkään, ettei ole niin onnellinen. En voi kiistää, ettemmekö olisi plussan puolella, mutta mukaan tulee vähän hyvänmiehen- ja naisenlisää.”

Ojasen mielestä on silti upeaa, että monista vaikeuksista huolimatta suomalaisten tyytyväisyyden ja onnellisuuden taso on tutkimusten mukaan niin korkea.

”Se kertoo siitä, että asiat osataan panna tärkeysjärjestykseen ja ajatella, että voisi olla huonomminkin.”

Tilastokeskuksen elinolotutkimuksen mukaan tyytyväisimpiä elämäänsä ovat nuoret ja eläkeikäiset. Heistä 16–24-vuotiaat antoivat tyytyväisyyden arvosanaksi keskimäärin 8,2 ja eläkeikäiset 65–74-vuotiaat 8,3.

Ikäryhmien väliset erot eivät ole suuria: vähiten tyytyväisiä elämään ovat yli 74-vuotiaat, joiden tyytyväisyys oli tasolla 7,9.

Tutkijoille on Ojasen mukaan osittain mysteeri, miksi nuoret kokevat olevansa niin onnellisia, vaikka he kohtaavat haasteita ja epävarmuutta esimerkiksi työn saamisessa, parisuhdeasioissa ja siinä, mihin yhteiskunnassa sijoittuvat.

Heille tyytyväisyyttä tuottavat terveys ja toiveikkaat tulevaisuuden näkymät.

Eläkeläiset taas ovat taas poistuneet työelämästä, ja heille alkaa tulla sairauksia ja menetyksiä, kun läheisiä kuolee. Suomessa on myös paljon eläkeläisiä, joiden tulotaso on matala eikä elämä aina niin helppoa, Ojanen sanoo.

”Eläkeiässä on kuitenkin kykyä asettaa tärkeät asiat etualalle ja ymmärtää ihmissuhteiden tärkeys. On myös helpotus, että voi tehdä valintoja väljemmin kuin koskaan. Voi esimerkiksi olla halutessaan muodikas tai sitten olla välittämättä muodikkuudesta pätkän vertaa.”

Elinolotutkimuksen mukaan suurituloisimmat suomalaiset ovat tyytyväisimpiä elämään. Pienituloisimmat ovat tyytymättömämpiä. Tästä ei voi kuitenkaan päätellä itsestäänselvästi, että raha tuo onnea, Ojanen sanoo.

”Raha on tärkeää silloin, kun sitä ei ole. Se rassaa kyllä, hyvänen aika, jos miettii, voiko ostaa jotakin pientä, suhteellisen edullista asiaa, kuten puseroa tai kirjaa. Mutta kun tuloja on sen verran, että mennään tällaisten rajojen yli, rahalla ei ole kauheasti merkitystä.”

Suomalaiset tuntevat toki muutakin kuin tyytyväisyyttä ja onnea. Tilastokeskuksen tutkimuksessa kysyttiin ensimmäistä kertaa yksinäisyydestä. Yli 16-vuotiaista suomalaisista neljä prosenttia kokee itsensä yksinäisiksi koko ajan tai suurimman osan ajasta.

Hieman yli viidennes suomalaisista, 950 000 ihmistä, kokee itsensä yksinäiseksi vähintään joskus. Yksinäisimpiä ryhmiä ovat yli 74-vuotiaat, yksin asuvat ja yhden huoltajan kotitaloudet.

Yksin asumisen yhteydestä yksinäisyyteen voit lukea tästä jutusta.Usein yksinäisyyttä kokevat neljä prosenttia ovat ydinryhmä, joka erottuu kaikilla mittareilla muista, sanoo yliaktuaari Kaisa-Mari Okkonen Tilastokeskuksesta.

”Heillä on keskimääräistä huonompi terveys, pitkäaikainen sairaus tai vakavia toimintarajoitteita. Heillä on myös enemmän pienituloisuutta ja toimeentulo-ongelmia.”

Alakuloisuuden ja masennuksen tunteita edellisen neljän viikon aikana oli kokenut vähintään joskus noin 22 prosenttia suomalaisista. Noin 40 prosenttia oli tuntenut olonsa hermostuneeksi vähintään joskus.Keskeinen tekijä onnellisuudessa on Ojasen mukaan ihmisen loistava sopeutumiskyky. Meillä on myös taipumusta arvioida menneisyyttä nykyisyyttä kielteisemmäksi ja tulevaisuutta nykyisyyttä myönteisemmäksi.

”Ihmisen toiveikkuus ja optimismi ovat upeita asioita. Positiivinen odotus tulevaisuudesta taittuu vasta, kun ollaan oikeasti vanhoja”, Ojanen sanoo.

Optimismista saattaa kertoa myös se, että myös yksinäisyyttä kokevat ryhmät, kuten yksin asuvat ja yksinhuoltajat, näyttävät olevan elinolotutkimuksen mukaan varsin tyytyväisiä ihmissuhteisiinsa.

”He ovat ehkä ajatelleet olevansa tyytyväisiä niihin ihmissuhteisiin, joita heillä on. Ne eivät kuitenkaan ole heidän mielestään riittäviä”, Tilastokeskuksen Okkonen pohtii.Tyytyväisyyttä elämään tuovat Ojasen mukaan muun muassa itseluottamus, itsensä arvostaminen sekä elämänhallinnan ja mielekkyyden kokemukset. Kun elämä alkaa koetella, arviot tyytyväisyydestä huononevat.

Yksi vuoden aikana tapahtunut vaikeus tai kriittinen asia ei kuitenkaan vielä saa tutkimusten mukaan tyytyväisyyden tasoa syöksyyn, Ojanen sanoo.

”Usein saattaa tulla hetkeksi kuoppa, mutta sieltä sitten noustaan kohtuuajassa. Ankarien muutosten kohdalla kyse on tietenkin subjektiivisista kokemuksista, mutta jotenkin se tilanne vaan ennen pitkää korjaantuu.”

Tyytyväisyysmittareilla mitattuna pahimpia ihmisille tapahtuvia vaikeuksia ovat alaikäisen lapsen kuolema, puolison menetys nuorena ja toistuvat väkivaltakokemukset.

Kaikki vaikeudet ja ongelmat eivät vie tyytyväisyyttä siten kuin voisi olettaa, Ojanen sanoo.

”Esimerkiksi työttömyys vähentää tyytyväisyyttä, mutta ei riistä onnellisuutta. Erosta toipuminen voi taas olla pitkä ja tuskallinen vaihe, mutta vähintään puolisivistyneet erot eivät vie onnellisuutta alas.”

Ojasen mielestä elinolotutkimuksen tulokset antavat kuvan, ettei suomalaisilla ole hätäpäivää.

Ne muistuttavat kuitenkin, että on ryhmiä, jotka tarvitsevat huomiota. Nämä ryhmät eivät välttämättä pääse kyselytutkimuksissa edustavasti esiin.

”Tiedämme, että keskellämme on työttömyyttä, masennusta, ihmissuhdeongelmia ja yksinäisyyttä. On melkoinen joukko ihmisiä, jotka tarvitsevat tukea, jotta yhteinen onnemme säilyy korkealla.”

Fakta

Näin elinoloja tutkitaan


 Tulo- ja elinolotutkimuksen otos koostuu 16 vuotta täyttäneestä väestöstä. Otos poimitaan Tilastokeskuksen Suomen väestöä kuvaavasta tietokannasta.

 Tutkimus kuvaa otokseen valitun henkilön ja hänen kanssaan samaan kotitalouteen kuuluvien henkilöiden elämäntilannetta.

 Aineiston perustiedot kerätään haastattelemalla ja yhdistämällä haastatteluaineistoon erilaisia rekisteritietoja.

 Tutkimuksen otanta-asetelmana on kaksivaiheinen ositettu otanta. Ensimmäisessä vaiheessa muodostetaan niin sanottu masterotos poimimalla systemaattisella otannalla 50 000 16 vuotta täyttänyttä kohdehenkilöä Tilastokeskuksen väestöä koskevasta tietokannasta. Toisessa vaiheessa masterotoksesta poimitaan osoitteittain varsinainen tulonjakotilaston otos, 5 000 asuntokuntakotitaloutta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  2. 2

   Suuruudenhullu Kekkos-Suomi synnytti omituisen tv-sarjan, joka saattaa edelleen olla kalleimpia koskaan tehtyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  4. 4

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  5. 5

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  6. 6

   Suomi on myös tätä: Vapaaehtoiset tarjoavat Vantaalla joka päivä ilmaisia aterioita, ettei lasten täytyisi olla yksin

  7. 7

   Jätevesiasetuksen määräaika loppuu pian: remontin ehtii vielä tehdä, mutta aloittaa kannattaa heti

  8. 8

   Vaalirahoitusilmoitus puuttuu yhdeltä kansanedustajalta ja kahdelta varaedustajalta, aikaraja umpeutui keskiyöllä

  9. 9

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvallat lisää joukkojaan Lähi-idässä, julkaisi uusia kuvia Iranin väitetyistä hyökkäyksistä Omanin­lahdella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  6. 6

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  8. 8

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Moni edustaa työpaikkaansa somessa innokkaasti, koska vaihtoehto pelottaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää