Kotimaa

EU ajaa asetusta, joka suojelisi luontoa ja nostaisi metsästyksen hintaa – Suomi jarruttaa muutosta

EU haluaa kieltää lyijyhaulien käytön kosteikolla metsästettäessä. Tarkoituksena on suojella ympäristöä ja vähentää ihmiselle aiheutuvia terveysriskejä.

Lyijyhaulien käyttö kosteikoilla metsästettäessä halutaan kieltää koko EU:ssa. Pyrkimyksenä on estää myrkyllisen lyijyn kertyminen ympäristöön, lintuihin ja ihmiseen.

Suomi vastustaa tiukennuksia lyijyhaulien käyttöön. HS:n saamien tietojen mukaan komission varapuheenjohtaja, kokoomuskomissaari Jyrki Katainen jarruttaa esitystä, joka on etenemässä kabineteista päätöksentekoon lähiaikoina. Komissaareista tiettävästi vain Katainen on vastahankaan.

”Komissio pohtii parhaillaan eri vaihtoehtoja. Asiasta tehdyt selvitykset ja lausunnot ovat luettavissa EU:n kemikaaliviraston sivuilla. Tähän asiaan pitää löytää ympäristön kannalta kestävä ratkaisu, joka kohtelee metsästäjiä eri puolilla Eurooppaa tasapuolisesti ja on helposti kansalaisten ymmärrettävissä sekä viranomaisten seurattavissa”, kertoo metsästystä itsekin harrastava Katainen HS:lle sähköpostitse.

EU:ssa on valmisteltu rajoituksia lyijyhaulien käytölle jo pitkään. Kemikaalivirasto (Echa) esittää kemikaaliasetus Reachiin lisäystä, joka rajoittaisi lyijyhaulien käyttöä kosteikoilla ja niiden ympäristöissä sekä ampumaradoilla.

Rajoitusten tarkoitus on rajoittaa lyijyn aiheuttamaa maaperän ja vesien pilaantumista sekä vähentää lintukuolemia ja myös ihmiselle aiheutuvia terveysriskejä.

Suomessa närää herättää kosteikon määritelmä. Echan esityksen mukaan lyijyhaulien kielto koskisi kosteikkoja suojelevan Ramsar-sopimuksen määrittelemiä alueita.

Ramsar-alueet sisältävät myös suot ja turvemaat, joita on Suomessa paljon. Käytännössä kielto tarkoittaisikin lyijyhaulien täyskieltoa metsästyksessä Suomessa.

Vesilintujen metsästyksessä lyijyhaulit kiellettiin Suomessa jo vuonna 1996. Metsästyslakia muutettiin lyijyn myrkyllisyyden takia, koska sorsastusalueilla veteen pudonneiden haulien oli todettu joutuvan vesilintujen vatsaan ruokailun yhteydessä.

Lyijyhauleja sisältäviä patruunoita käytetään kuitenkin edelleen esimerkiksi kanalintujen ja pienriistan metsästyksessä.

Metsästäjät vastustavat esitystä. Suomen metsästäjäliitto on pitänyt lyijyhaulikiellon laajentamista turvemaille ylimitoitettuna, koska lyijyn käyttö ei liiton mukaan aiheuta ongelmia kosteikkoalueiden ulkopuolella.

Kiellon laajentamista vastustetaan muun muassa hinnan vuoksi. Korvaavat materiaalit ovat lyijyä kalliimpia. Lisäksi lyijyä pidetään haulikossa optimaalisena materiaalina.

Lyijyttömien materiaalien käyttäminen metsästyksessä on kuitenkin yleistynyt. Korvaavista materiaaleista yleisin on teräs. Lisäksi patruunoiden täytteenä käytetään volframia ja rautaa sekä sinkkiä, tinaa ja kuparia.

Suomen riistakeskuksen mukaan lyijyhaulien käytön kieltäminen vesialueilla metsästettäessä on perusteltua. Ramsar- sopimuksen mukainen kosteikon määritelmä sen sijaan on ongelmallinen.

”Se sisältää paitsi vesialueet myös kaikki turvemaat, muun muassa suot ja soistumat, jotka ovat Suomessa metsää. Niitä on kaikkialla Suomessa. Esityksen mukaan niillä ei saisi käyttää eikä edes pitää hallussa lyijyhauleja”, kertoo riistakeskuksen apulaisjohtaja Jari Pigg.

”Suomessa Ramsar-kosteikkomääritelmän käyttäminen merkitsisi koko lailla totaalista lyijyhaulien kieltoa, lintujahdin lisäksi myös kuivalla maalla esimerkiksi jänis- ja kettujahdissa”, Pigg sanoo.

Riistakeskus esittää tilalle rajattua määritelmää, jossa kosteikko on selkeästi vettä.

”Näin saavutetaan haluttu suojeluvaikutus, se, että haulit eivät joudu vesistöön tai rantamutaan”, Pigg sanoo.

Pigg ei pidä metsästyksen saaliissa olevaa lyijyhaulia terveysongelmana: ”Haulit poistetaan riistasta, eikä niitä syödä.”

Lyijyammuksia puolustetaan myös puilla.

Kovien haulien on ajateltu aiheuttavan haittaa metsätaloudelle, sillä puuhun päätyessään ne voivat aiheuttaa ongelmia sahoilla. Tämän vuoksi Metsähallitus kielsi pitkään lyijyä korvaavien materiaalien käyttämisen maillaan. Viime syksynä Metsähallitus kuitenkin luopui kiellosta.

”Korvaavat haulit oli kielletty varovaisuusperiaatteen mukaisesti, kun ajateltiin, että puuainekseen asti päästyään kovat haulimateriaalit voivat aiheuttaa käyttöhäiriöitä sahoilla”, kertoo kestävän kehityksen päällikkö Antti Otsamo Metsähallituksesta.

Kun haulikiellon laajentaminen tuli esille, kielto arvioitiin uudelleen. Otsamon mukaan kyse on lähinnä teoreettisesta ongelmasta.

”Haluamme olla edelläkävijöitä. Emme halua edistää lyijyn käyttöä ja päätimme, että korvaavien haulien käyttö onnistuu myös valtion mailla. Ne eivät aiheuta riskiä metsätaloudelle”, Otsamo sanoo.

Lyijy on ympäristössä myrkyllinen raskasmetalli, joka on haitallinen sekä ihmisille että eläimille.

Lyijy vaikuttaa keskushermostoon ja aiheuttaa esimerkiksi käyttäytymishäiriöitä, vaurioittaa munuaisia sekä sydän- ja verenkiertoelimistöä.

Kemikaalivirasto Echan selvityksen mukaan lyijyammuksista kertyy Euroopassa ympäristöön jopa 14 000 tonnia lyijyä joka vuosi. Lyijyammusten kieltämisellä voitaisiin välttää jopa kaksi miljoonaa lintukuolemaa, Echa arvioi.

Lyijymyrkytykseen kuolee lukuisia vesilintuja vuosittain, kun esimerkiksi hanhet ja joutsenet sekä muut pohjalta ravintonsa keräävät lajit syövät vesien pohjalta löytyviä lyijyhauleja. Erityisen vaarallista lyijy on petolinnuille, jotka syövät haavoittuneita lintuja, joissa on hauleja.

Lyijy kertyy ravintoketjussa ja voi päätyä lopulta myös ihmisiin. Echan mukaan runsaasti riistalihaa syövillä on riski saada elimistöönsä lyijyä haulien tai lyijytäytteisten luotien välityksellä.

Suomessa riistan lyijypitoisuudet ovat vähentäneet 1980-lukuun verrattuna. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran (nykyisin Ruokavirasto) mukaan lyijypitoisia luoteja käytettäessä lyijyä voi levitä riistassa ampumahaavan ympärille.

Fakta

Lyijyhaulit kiellettiin vesilintujen metsästyksessä 1996


  Lyijy on myrkyllinen raskasmetalli, joka on haitallinen sekä ihmisille että eläimille.

  Kosteikkoalueilla lyijy aiheuttaa vuosittain lukuisia lintukuolemia. Erityisen vaarallista lyijy on petolinnuille, jotka syövät haavoittuneita lintuja, joissa on hauleja. Lyijy rikastuu ravintoketjussa.

  Suomessa lyijyhaulit kiellettiin vesilintujen metsästyksessä vuonna 1996. Niitä käytetään kuitenkin edelleen esimerkiksi kanalintujen ja pienriistan metsästyksessä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  2. 2

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  3. 3

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  4. 4

   Yli 300 iskua kehässä perjantaina saanut nyrkkeilijä kuoli

  5. 5

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  6. 6

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  7. 7

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  8. 8

   Historiallinen käänne työttömyystuissa näyttää, miksi työministeri Harakka joutuu helteiseen paikkaan

  9. 9

   Miljoonien eurojen vaalirahan alkuperä jää piiloon – Antti Häkkäselle lähes 100 000 euroa tuntemattomista lähteistä

   Tilaajille
  10. 10

   Jättimäisen Apotti-järjestelmän puutteet vaarantavat salassa pidettävät potilastiedot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  4. 4

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  5. 5

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  6. 6

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  7. 7

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  8. 8

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  9. 9

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  10. 10

   Vanhemmat ottivat käyttöön menetelmän, joka lopetti parissa viikossa vauvan yöheräilyt ja nopeutti nukahtamista – näin unikoulu toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  8. 8

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  9. 9

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää