Kotimaa

Stefano Manservisi johtaa kehitys­politiikan jättiläistä, ja hänen mukaansa Suomen puheen­johtajuus­kausi osuu tärkeään kohtaan

Suomen puheenjohtajuus­kaudella ratkotaan esimerkiksi sitä, millaisia suhteita EU haluaa Afrikkaan rakentaa.

Afrikka, Afrikka ja Afrikka.

Viimeisen vuoden aikana tämä maanosa on ollut poikkeuksellisen paljon esillä niin Euroopan unionin kuin Suomenkin päättäjien puheissa.

Viime syksynä komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi vuotuisessa linjapuheessaan, että ”Afrikka ei tarvitse hyväntekeväisyyttä, vaan todellista reilua kumppanuutta”.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne taas kysyi huhtikuussa hallitustunnustelijana muilta puolueilta sitä, minkälaisena he näkevät Euroopan roolin Afrikan kehittämisessä.

Kysymys onkin ajankohtainen, sillä Euroopan unionin ja Afrikan yhteinen kumppanuussopimus päättyy ensi vuoden helmikuussa. Uutta mantereiden välisiä suhteita määrittävää sopimusta neuvotellaan parhaillaan.

Mutta on muitakin syitä sille, miksi eurooppalaisjohtajat puhuvat Afrikasta juuri nyt.

Yksi niistä liittyy maahanmuuttoon, sanoo Euroopan komission kehitysyhteistyön pää­osaston pääjohtaja Stefano Manservisi.

”Afrikka on meidän suuri naapurimme, mikä on täynnä sekä mahdollisuuksia että riskejä”, Helsinkiin virkamiehiä tapaamaan tullut Manservisi sanoo.

”Vakaa Afrikka on Euroopan etu.”

Suomi on nyt monien EU-virkamiesten ja -päättäjien mielenkiinnon kohteena. Myös Manservisin vierailu liittyy heinäkuussa alkavaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen.

Manservisin mukaan Suomen kausi osuu tärkeään kohtaan kehityspolitiikan kannalta. Ensinnäkin Suomen kaudella neuvotellaan EU:n suhteita Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioihin määrittävän Cotonoun sopimuksen jatkosta.

Tämän lisäksi Suomen kaudella tullaan hyväksymään EU:n uusi rahoituskehys vuosille 2021–2027. Komission esityksessä kehitysyhteistyö on osa ulkosuhteita koskevaa rahoitusta, johon suunnattaisiin kaikkiaan 123 miljardia euroa eli vajaa 10 prosenttia EU:n koko budjetista.

Manservisin mukaan vuonna 2015 kiihtyneet muuttoliikkeet Eurooppaan muistuttivat tämän naapuruussuhteen merkityksestä. Samalla muuttoliikkeet paljastivat lähtömaiden instituutioiden epäonnistumisen.

Manservisi puhuu muuttoliikkeiden juurisyistä, joihin EU pyrkii kehitysyhteistyöllä puuttumaan. ”Eivät siirtolaiset liiku paikasta toiseen vain liikkumisen vuoksi, vaan mahdollisuuksien. Näitä mahdollisuuksia on luotava Afrikkaan”, hän sanoo.

Euroopan unioni on kehitysyhteistyön jättiläinen. Viime vuonna EU jakoi yhdessä jäsenmaiden kanssa kehitysapua kaikkiaan 74,4 miljardia euroa. Se on melkein puolet maailman virallisesta kehitysavusta.

Käytännössä EU:n kehitysyhteistyö tarkoittaa terveyteen, koulutukseen ja infrastruktuuriin liittyviä hankkeita, joita kanavoidaan EU:n 140 maassa olevien edustustojen kautta. EU on esimerkiksi rahoittanut rokotuksia Etelä-Sudanissa ja aurinkoenergiaa Guinea-Bissaussa.

Turkki on saanut vuodesta 2007 kaikista eniten EU:n kehitysapua. Tämä selittyy osin Turkin ylläpitämillä pakolaisleireillä, mutta EU:ta on myös kritisoitu siitä, ettei se ohjaa varoja suoremmin kaikkein köyhimpiin maihin.EU:n kehitysyhteistyön virallinen tavoite on köyhyyden vähentäminen, mutta viime vuosina kehitysyhteistyössä on korostunut yhä vahvemmin maahanmuuton ehkäiseminen. Eurooppalaisten kehitysyhteistyö­järjestöjen kattojärjestö Concord julkaisi viime vuonna raportin, jonka mukaan EU:n Afrikka-hätärahaston varoja on käytetty rajavalvontaan.

Moni järjestö ja kehitystutkija pitää tätä ongelmana. Kriitikoiden pelkona on ollut se, ettei kehitysapu saavuta sitä eniten tarvitsevia ihmisiä, jos unionin omat poliittiset intressit määräävät, mihin varat käytetään.

”Ei kehityspolitiikan tavoite ole estää maahanmuuttoa. Tavoitteena on helpottaa muuttoliikkeiden hallintaa”, Manservisi sanoo kriitikoille.

Italialainen pitkän linjan EU-virkamies ei kuitenkaan halua puhua vain uhkakuvista, vaan myös mahdollisuuksista, joita Afrikka ja sen nuori väestö tarjoavat eurooppalaisille yrityksille. Manservisi on Helsingin-matkallaan tavannut myös suomalaisen kehitysrahoittaja Finnfundin väkeä.

”Olen vakuuttunut siitä, ettei kehitysyhteistyössä ole enää kyse valtioiden välisestä toiminnasta. Tämä on asia, jonka tulee koskettaa koko yhteiskuntaa, myös yrityksiä.”

Moni muukin toimija on EU:n lisäksi herännyt Afrikan mahdollisuuksiin. Kiina on rahoittanut jo vuosia mantereen rakennus- ja teollisuushankkeita niin, että sen toimista on puhuttu uuskolonialistisia sävyjä saaneena ”Afrikan-valloituksena”. Myös Venäjä on vahvistanut Afrikka-suhteitaan.

”Ei ole mikään ihme, että Kiina on yhtä lailla kiinnostunut Afrikasta”, Manservisi sanoo.

Hän haluaa kuitenkin oikaista muutamia harhakäsityksiä. Manservisin mukaan EU ei ole jäämässä Kiinan jalkoihin, päinvastoin.

”Me suuntaamme joka vuosi vähintään 23 miljardia euroa kehitysapua Afrikkaan ja olemme mantereen suurin avunantaja. Meillä on myös suurin määrä suoria ulkomaisia sijoituksia, ja olemme edelleen Afrikan suurin kauppakumppani”, hän sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ampumistapaus Helsingin keskustassa, silminnäkijän mukaan ensihoito auttaa maassa makaavaa ihmistä

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Ed Sheeran aiheuttaa Malmille kymmenien­tuhansien ihmisten kansainvaelluksen

  4. 4

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  5. 5

   Helsinkiläistä poliisia epäillään törkeästä dopingrikoksesta fitnessmalli Sofia Belórfiin kytkeytyvässä huumetutkinnassa

  6. 6

   Asiantuntijoiden mukaan Hussein al-Taeen kaunisteltu Linkedin-profiili ei ole poikkeus, monet vääristelevät netissä tietoja koulutuksestaan

  7. 7

   Kirjeenvaihtajan kommentti: Boris Johnson on Britannian uusi pääministeri, ja nyt maata uhkaa entistä kovempi brexit-ralli

  8. 8

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  9. 9

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  10. 10

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  4. 4

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  6. 6

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  7. 7

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL ja Yle: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  8. 8

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  9. 9

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  10. 10

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  11. Näytä lisää