Kotimaa

Ruffe, 50, on ylittänyt Suomenlahden laiturilla ja kohdannut jääkarhun Huippuvuorilla, nyt hän kuskaa keltanokkia ilmaiseksi pitkin Suomen rannikkoa

Kari ”Ruffe” Nurmi vetää yhteispurjehdusta Itämerellä koko Suomen rannikon mitalla. Kokenut purjehtija haluaa tarjota elämyksiä ja kiinnittää huomiota Itämeren suojeluun: ”Tällaista saaristoa ei ole missään muualla.”

Kohtalainen tuuli puhaltaa Suomenlahdella, kun Kari ”Ruffe” Nurmi, 50, suuntaa veneensä Tammisaaren saariston suojasta kohti Hankoniemeä. Meri kylpee alkukesän auringossa.

”Nyt on ihanteellinen keli tälle veneelle”, Nurmi sanoo.

Toisenlaisissakin aalloissa hän on yhdeksänmetrisellä lasikuituveneellään purjehtinut, muun muassa ylittänyt Atlantin kahdesti ja kiertänyt Huippuvuoret Jäämerellä.

Haastavimmat aallot ovat kuitenkin Itämerellä, Nurmi sanoo. Valtameriin verrattuna Itämeri on pieni, mutta myös se pystyy kasvattamaan melkoisia aaltoja.

”Itämeri on matala. Aallot ovat vaativia ja jyrkkiä. Ne murtuvat nopeammin kuin valtamerellä”, kertoo seikkailupurjehduksistaan sekä omaperäisistä veneilyhankkeistaan tunnettu Nurmi. Parhaillaan hän vetää koko Suomen rannikon mittaista yhteispurjehdusta.Yhdessä koko rannikko -hankkeessa Nurmi purjehtii Virolahdelta Tornioon, 1 300 kilometriä. Matkaan on lähdetty 21. toukokuuta, ja perillä on tarkoitus olla juhannuksena.

Miehistö vaihtuu joka etapilla eli käytännössä päivittäin. Mukana purjehduksella on kaikkiaan 120 ihmistä, jotka on valittu ennakkoilmoittautumisten perusteella. Vain harvalla on ennestään kokemusta purjehtimisesta.


Taustalla on Nurmen halu innostaa ihmisiä veneilyn ja luonnon pariin sekä tarjota mahdollisimman monille mahdollisuus kokea Suomen saaristo pienen purjeveneen kannelta käsin. Tärkeintä ovat innostus ja nautiskelu – elämykset.

”Tällaista saaristoa ei ole missään muualla. Suomen saaristo on aarreaitta”, Nurmi sanoo.

Nyt keli on leppoisa ja merellä on rauhallista. Varsinainen veneilysesonki alkaa Suomen vesillä vasta juhannuksena.

 

”Suomen saaristo on aarreaitta.”

Purjehtiminen Suomen rannikkovesillä on kuitenkin vaativaa. Rannikko on kivikkoinen, ja väylät ovat ahtaat.

Suomenlahti on maailman vilkkaimpia meriväyliä, kun taas koko neliviikkoisella Atlantin ylityksellä vastaantulijoita ei juuri näy. Valtamerellä laivat menevät omia reittejään.


Veneilyhankkeillaan Nurmi haluaa myös puhua luonnon puolesta ja konkretisoida epäkohtia, kuten Itämeren kehnoa tilaa. Hän on kerännyt reissuillaan esimerkiksi mikromuovinäytteitä yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Kasvavan laivaliikenteen riskejä Nurmi halusi osoittaa purjehtimalla laiturilla Suomenlahden yli vuonna 2015. Laituri oli rakennettu norjalaisen tutkimusmatkailijan Thor Heyerdahlin Kon-Tiki-lautan mallin mukaan.

”Halusin näyttää, miten kova laivaliikenne Suomenlahdella on, kuin helminauha. Isosta laivasta sitä ei hahmota”, Nurmi kertoo.

”Tankkerionnettomuus täällä olisi hirvittävä tilanne”, hän miettii.

Meneillään oleva purjehdus on Nurmen toinen yhteispurjehdus. Kesällä 2017 Nurmi osallistui Suomi100-juhlavuoteen viemällä sata ihmistä vesille Helsingin edustalla.

”Oli hienoa, kun näki, miten ihmiset innostuvat lyhyelläkin purjehduksella.”

Purjehtimisesta Nurmi innostui jo nuorena. Perheellä oli kesämökki Tuusulanjärven rannalla, ja siellä poika katseli ohi lipuvia purjeveneitä ihaillen.

Verenperintönä purjehtiminen ei tullut, vaan Nurmi on opetellut omin päin. Navigaatiotaidot karttuivat armeijassa veneenkuljetusjoukoissa.

Ensimmäisen purjeveneensä hän rakensi nurmikolle. Vesille hän pääsi ensin optimistijollalla ja myöhemmin Laser-veneellä.

Nykyisen veneensä Nurmi hankki 20-vuotiaana. ”Olin venealalla töissä, ja sain esittelyveneen normaalia edullisemmalla. Keräsin omat rahat kokoon ja lainasin loput vanhemmilta”, hän kertoo.

Vene sai nimekseen ”Ruffe”, joka on ollut Nurmen lempinimi lapsesta saakka. Ensimmäinen matka suuntautui kaverin kanssa Saksaan, ja jo seuraavana vuonna vuorossa olivat Färsaaret. Sitten tulivat Atlantin ylitykset ja Huippuvuoret. Nurmi halusi alusta asti paikkoihin, joihin ei yleensä mennä.

Sama vene Nurmella on yhä, 30 vuoden jälkeen: ”Ei ole ollut tarvetta vaihtaa. Tämä on pieni, suuri vene, jolla on tehty isoja asioita.”


 

”Tämä on pieni, suuri vene, jolla on tehty isoja asioita.”

Valtameripurjehduksesta kertovia kirjoja Nurmi oli lukenut 12-vuotiaasta lähtien.

Unelma toteutui vuonna 1992, kun 23-vuotias Nurmi ylitti Atlantin tiettävästi nuorimpana näin pienellä veneellä valtameren ylittäneenä suomalaiskipparina. Mukana oli neljän hengen miehistö.

Atlantin ylitys oli kova paikka nuorille miehille aikana, jolloin nykytekniikkaa, kuten satelliittipuhelimia, ei ollut. Myös vaaratilanteita sattui. Pahin paikka oli paluumatka Eurooppaan vuonna 1993.

Nurmi pelkäsi Pohjois-Atlantin ylitystä etukäteen niin paljon, että näki painajaisia. Hänen piti aluksi palata Eurooppaan yksin, mutta sitten kaveri lähti mukaan.

Matkalla oli kaksi viikkoa kovia kelejä ja ukkosia, ja Nurmi näki myös ensimmäisen pallosalamansa. ”Laihduin reissulla viisi kiloa ja kaveri seitsemän”, Nurmi kertoo.”Silloin pelotti, vaikka yleensä pelkään hankkeet etukäteen ja mietin valmiiksi, mitä tehdä, jos tulee tiukka paikka. Jännittäviä tilanteita tulee kyllä jatkuvasti eteen. Avomerellä ei kuitenkaan ole muuta suojaa kuin oma vene ja omat taidot.”

 

”Yleensä pelkään hankkeet etukäteen.”

Karibia ja Bahama sekä muut trooppiset paikat jäävät kuitenkin toiseksi, kun Nurmi muistelee parasta reissuaan. Se suuntautui kylmille vesille Huippuvuorille kesällä 2013.

”Huippuvuorten kiertäminen oli hienoin reissu, jonka olen tehnyt. Se on maaginen paikka, valtavan kaunis ja tietyllä tavalla uhkaava ja hyvin arvaamaton”, Nurmi kertoo.

Purjehdus oli jo haastavuudessaan omaa luokkaansa, kun kulkuvälineenä oli pieni lasikuituvene ja ympäristönä arktinen erämaa, jossa normaalisti liikutaan rautalaivoilla.

 

”Huippuvuoret on maaginen paikka.”

”Myös Huippuvuorten matkaa pelkäsin etukäteen, mutta suunnittelu auttoi”, Nurmi sanoo.

Pohjoisella Jäämerellä purjehtijat väistelivät jäävuoria ja jäätiköistä irronneita jäitä. Vaarallisimpia olivat pienet jääkimpaleet, joista suurin osa oli pinnan alla.


Seikkailun yksi tavoite oli osoittaa ilmaston lämpenemisen seurauksia napa-alueilla ja kiinnittää huomiota Jäämeren merijään sulamiseen.

”Jos pienellä lasikuituveneellä pääsee Huippuvuorten ympäri, onhan se merkki siitä, että ilmastolle on tapahtunut jotakin”, Nurmi sanoo. Aiemmin saarten kiertäminen olisi ollut jäätilanteen vuoksi mahdotonta.

Huippuvuorille kuuluvat myös jääkarhut, ja niitä retkeläiset toivoivat näkevänsä. Yksi tulikin lähelle. Se hyökkäsi purjehtijoiden rantaan jättämän kumiveneen kimppuun.

”Jääkarhu runttasi kumiveneen kuin hylkeen. Vain hampaanjäljet ja ammottavat reiät jäivät jäljelle. Se oli elämäni hienoin kohtaaminen”, Nurmi muistelee.

 

”Jääkarhu runttasi kumiveneen kuin hylkeen.”

Huippuvuorille Nurmi ei ole uudestaan päässyt, vaikka mieli tekisi. Hän ei saanut enää vakuutuksia, koska vene todettiin liian pieneksi.

”Myös Grönlanti kiinnostaisi – ja muut kylmät seudut. Siellä näkee hienoja paikkoja, ja myös tietty yksinäisyys kiehtoo.””Atlantin ylityksiäkin” on oikeastaan ollut kolme, sillä yksi niistä toteutui Itämerellä.

Vuonna 2018 Nurmi seilasi ”Ruffella” yhtäjaksoisesti 5 000 kilometriä. Se vastaa Atlantin ylitystä Kanarialta Karibialle. ”Se oli haastavaa. Vastatuulta oli paljon – ja laivaliikennettä.”Kaikkea aikaansa Nurmikaan ei vesillä vietä. Lomillaan hän paitsi purjehtii myös mökkeilee Saaristomerellä Hangon länsipuolella.

Nurmi on myös yrittäjä, markkinointi- ja filmituottaja. Hän tuottaa dokumenttifilmejä ja suunnittelee markkinointiyhteistyötä.

Vahva markkinointitausta näkyy myös rannikkopurjehduksella, joka on rahoitettu sponsorivaroilla. Ilman yhteistyökumppaneita pitkät seikkailutkaan eivät toteutuisi.


Merimatkalla Nurmi kuvaa ja haastattelee miehistöään ja välittää tunnelmia sosiaaliseen mediaan. Videokamera ja Ruffe kuuluvat yhteen seikkailuilla, joista hän on taltioinut lukuisia videoita myös verkkosivulleen.

 

Merellä oppii tuntemaan omat rajansa

Vaikka seikkailut ovat vieneet miehen myös vaaratilanteisiin, uhkarohkea Nurmi ei ole. Hän haluaa tuoda esiin purjehduksen realiteetit: ”Ei tämä ole mitään skumppaa kannella bikinit päällä.”

Merellä oppii tuntemaan omat rajansa ja sietämään epämukavuutta.

”Kaikki ei ole kivaa, mutta vaikeuksista on pakko selvitä. Samalla purjehdus on antanut itseluottamusta”, Nurmi sanoo.

Vene lipuu hiljaisesti ilman konevoimaa Hangon edustalla. Purjeet lepattavat tuulessa.

”Tästä voisi lähteä vaikka minne maailman ääriin. Mahdollisuudet ovat rajattomat. On vain itsestä kiinni, lähteekö”, seikkailijapurjehtija miettii ja suuntaa kohti Saaristomerta.

Reissu on edennyt Selkämerelle. Sunnuntaina matkalaisten on määrä purjehtia Merikarvialta Kristiinankaupunkiin. Ensi viikolla Ruffen seikkailut jatkuvat kohti Perämerta.

Oikaisu 9.6.2019 kello 18.15: Nurmi seilasi ”Ruffella” yhtäjaksoisesti 5 000 kilometriä vuonna 2018, ei 2013 kuten jutussa aiemmin viheellisesti väitettiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Claes Andersson on kuollut

  3. 3

   Vuokra 25 000 euroa kuukaudessa: tällainen on Suomen kallein vuokrakoti, joka sijaitsee Vantaan lähiössä

  4. 4

   Helsinkiläismies todisti Kampin ammuskelun vain muutaman metrin etäisyydeltä: ”Tuli sellainen olo, että he mahdollisesti tunsivat toisensa etukäteen”

  5. 5

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  6. 6

   Satoja miljoonia euroja maksaneesta Apotti-järjestelmästä paljastui potilaiden tiedot vaarantava ongelma – Tietosuojavaltuutettu estäisi käyttöönoton Helsingissä

  7. 7

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  8. 8

   Supertähti Ed Sheeranin ja suomalaisten ensimmäinen tapaaminen oli monille harras, mutta aivan koko aikaa konsertti ei temmannut mukaansa

  9. 9

   Pesiksen ennätyksiä murskaava Janette Lepistö, 23, on myös ravitsemuksen asiantuntija: ”Kenenkään ei kannata pelätä hiilihydraatteja”

  10. 10

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista muutamien tuntien kuluttua – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista muutamien tuntien kuluttua – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  4. 4

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  6. 6

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  7. 7

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  8. 8

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  9. 9

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  10. 10

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista muutamien tuntien kuluttua – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  5. 5

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  11. Näytä lisää