Kotimaa

Vanhustenhoidossa käy pyörö­ovi, lähi­hoitaja­opiskelija toivoo edes yli 2 000 euron alkupalkkaa

Hoitajien virta pois alalta on yksi hallitusohjelman 0,7-hoitajamitoituksen suurimmista ongelmista.

Valtavassa määrässä suomalaisia vanhusten hoivakoteja työntekijöitä on liian vähän tai he eivät ole tehtäväänsä päteviä, kävi ilmi kevään mittaan.

Nyt Antti Rinteen (sd) hallitus on kirjannut ohjelmaansa 0,7-vähimmäishoitajamitoituksen vanhustenhoitoon.

Jos 0,7-hoitajamitoitus toteutuu, tarvitaan ainakin 4 300 hoivatyöntekijää lisää. Tämän laskelman on tehnyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Vanhustyössä noin 85 prosenttia hoitajista on lähihoitajia ja 15 prosenttia sairaanhoitajia.

Mitoitus tarkoittaa sitä, että on todella tartuttava töihin riittävän hoitajamäärän saamiseksi alalle. Keskeisimpiä kysymyksiä ovat keinot jo vanhusalalla olevien pysymiseksi työssään, hoitoalan opiskelupaikkojen lisäys ja ulkomaisten hoitajien rekrytointi.

Yksityisen hoivakotiyhtiön Esperi Caren Tilkantoivo-hoivaosastolla lähihoitajaopiskelijat Juulianna Mikkonen, 23 ja Jasmin Koskela, 19, ehtivät pohtia maanantaina asukkaiden päivälevon aikaan sitä, miten alasta tehdään sellainen, että hoitajat jatkavat työssään eivätkä vaihda muualle sosiaali- ja terveysalalla tai kokonaan muihin töihin.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksessa juuri alalle tulleen lähihoitajan vähimmäisperuspalkka pääkaupunkiseudulla on 1991,41 euroa kuukaudessa.

”Aloittavien lähihoitajien palkkaa täytyy nostaa. Se pitäisi saada edes yli 2 000 euron. Lisäksi on tärkeää, että vuorojen suunnittelu on sellaista, että ihmisiä on tarpeeksi töissä”, Juulianna Mikkonen sanoo.

Mikkonen antaa esimerkin: kun hän näki maanantaina töihin tullessaan, että iltavuorossa on kolme hoitajaa, se oli helpotus. Tällä osastolla on 14 asukaspaikkaa, joten on iso ero, onko iltatoimia hoitamassa kaksi vai kolme hoitajaa. Työvuorosuunnittelun tavoite osastolla on nytkin 0,7-mitoitus.

Mikkonen tuli Tilkantoivoon huhtikuussa harjoitteluun ja jäi kesätöihin. Jasmin Koskela on ollut osastolla maaliskuusta lähtien lähihoitajan oppisopimuskoulutuksessa. Kummatkin pitävät valtavasti työstään.

”Tämä työ antaa itselle paljon, kun hoitaa asioita niin, että vanhus on tyytyväinen”, Koskela sanoo.

”Asukkaat ovat täällä huippuja. Täällä pitää elää hetkessä. Ja usein tulee tunne, että olen tärkeä ja tarpeellinen, kun asukkaat kiittävät jostakin tehdystä työstä”, Mikkonen sanoo.

Lähihoitajaopiskelijat nostavat esiin samat asiat kuin sosiaali- ja terveysalan suuret työntekijäjärjestöt Tehy ja Super.

Vanhustenhoidossa käy vimmattu pyöröovi.

Vanhustenhoitoon valmistuu THL:n arvion mukaan vuosittain noin 1 800–2 000 lähihoitajaa. Yhteensä lähihoitajia valmistuu vuosittain noin 8 000, mutta heistä suurin osa työllistyy terveyspalveluihin ja päivähoitoon.

Superin arvion mukaan hoitoalan ulkopuolella työskentelee vähintään 10 000 vanhustenhoitoon soveltuvaa koulutettua lähihoitajaa tai vastaavaa ammattilaista.

Koko sote-alalta muille aloille on siirtynyt noin 40 000 koulutettua työntekijää, arvioi ammattijärjestö Tehy.

”Koulutuspaikkojen lisääminen ei ole ratkaisu. Keinot ovat palkka ja paremmat työolot. Sen lisäksi, että työpaikka on vetovoimainen, pitää sen olla myös pitovoimainen”, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

Lähihoitajia edustavien Tehyn ja Superin tavoite on saada naisvaltaisilla hoito- ja hoiva-aloilla naisen euro kokonaiseksi, eli nostettua se 84 sentistä euroon kymmenessä vuodessa.

Lähihoitajien koulutuspaikkoja ollaan opetusministeriössä suunnittelemassa joka tapauksessa lisää, jotta 0,7-mitoitukseen päästäisiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö nojaa THL:n laskelmaan, jossa vanhusten hoivatyöhön tarvittaisiin ainakin 3 600 uutta lähihoitajaa, eli saman verran lisätään uusia koulutuspaikkoja.

”Tämä on tekninen arvio. On vaikeaa arvioida, missä määrin lähihoitajia saataisiin houkuteltua takaisin vanhustenhoitoon. Etenkin kun nyt muillakin aloilla on työvoimasta kysyntää”, sanoo Mika Tammilehto ylijohtaja ammatillisen koulutuksen osastolta opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Kaikki – opiskelijat, työnantajat ja työmarkkinajärjestöt – ovat yhtä mieltä siitä, että lähihoitajatutkintoon hakeville soveltuvuuskoe on äärimmäisen tarpeellinen. Sen avulla alalle päätyisi nykyistä paremmin motivoituneita tekijöitä.

Mika Tammilehdon mukaan lähihoitajia kouluttavissa oppilaitoksissa soveltuvuuskokeet viisinkertaistuivat viime vuodesta. Tänä keväänä niitä järjesti 55 prosenttia noin 150 oppilaitoksesta, kun vuonna 2018 kokeen järjestäneiden oppilaitosten osuus oli 11 prosenttia.

Esperi Caren Tilkan kahden yksikön johtaja Jenni Ryösä vastaa hoitajien rekrytoinnista osastoille, joissa asukaspaikkoja on yhteensä 76.

”Kesätyöntekijöitä ja sijaisia olemme saaneet, mutta vakituisten lähihoitajien löytäminen pääkaupunkiseudulla on erittäin vaikeaa. Koko kevään olemme etsineet yhtä tai kahta lähihoitajaa vakituiseen työsuhteeseen, mutta hakemuksia on tullut vähän”, Ryösä sanoo.

Pahimmillaan henkilöstö- tai hoitajamitoituksen täyttäminen on hoivayritysten mukaan lähes ylivoimaista, kun työntekijöitä ei löydy etsimälläkään.

”Jos ei saada henkilöstöä, ei voida tarjota hoivakotipaikkoja vanhuksille, jolloin kotihoitoon puolestaan jää liian heikkokuntoisia vanhuksia, joiden pitäisi olla kuntonsa puolesta hoivakodeissa. Tämä on koko alan ongelma”, sanoo Esperi Caren henkilöstöjohtaja Maria Pajamo.

Entä ovatko Juulianna Mikkonen ja Jasmin Koskela vanhustyössä viiden vuoden päästä? Todennäköisesti eivät, mutta ei se heidän mukaansa mahdotontakaan ole. Kummatkin haaveilevat jatkavansa sosionomin ammattikorkeakoulututkintoon.

”Tällä hetkellä koulutuksessa osaamisalani on lapset ja nuoret, mutta en sulje vanhustyötäkään pois”, Juulianna Mikkonen sanoo.

Jasmin Koskela on miettinyt myös kätilön ammattia.

He haluavat joka tapauksessa kannustaa lähihoitajan ammattia miettiviä.

”Lähihoitajalla on aina töitä. Ja tutkinto on mahtava pohja, jos haluaa jatkaa eteenpäin”, sanoo Juulianna Mikkonen.

Oikaisu 11.6. kello 9.50: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, lähihoitajan vähimmäispalkka pääkaupunkiseudulla ei ole 1928,27 euroa vaan se on kesäkuun alusta lähtien 1991,41 euroa.

Fakta

Vanhuspalveluissa noin 45 000 ammattilaista


 Vanhusten hoivan työntekijöistä 35 prosenttia työskentelee kotihoidossa ja loput ympärivuorokautisessa hoidossa.

 Hoitajamitoitus 0,7 hoitajaa yhtä asiakasta kohden lisää ympärivuorokautisen hoidon menoja noin 170–190 miljoonaa euroa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Hovioikeus: Jaajo Linnonmaa ja Juha Perälä eivät loukanneet neliraitalenkkareita maahantuoneen yrittäjän kunniaa radion aamuohjelmassa

  5. 5

   Sodasta palannut isä osoitti Antti Aniaa aseella ja käski häipyä kotoa – Poikaa ei päästetty edes opiskelemaan, mutta nyt hänen keksintönsä soi sadoissa kirkoissa

  6. 6

   Jalkapallokatsojia kaasuttanut turvallisuusyritys syyttää nyt Palloliiton antamia ohjeita

  7. 7

   Suomalaistutkimus: Suoliston bakteerikanta on yhteydessä vauvan temperamenttiin

  8. 8

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  9. 9

   Vantaalaisen pientaloalueen lapset saavat kolme ilmaista ruokaa päivässä, koska Anneli Virtanen päätti toimia

  10. 10

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät, kauppahinta 1,3 miljardia euroa ja pääkonttori pysyy Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää