Kotimaa

Ruokatuliainen voi tuoda sika­ruton Suomeen – Kiinassa tilanne on katastrofaalinen, eläin­tauti levinnyt myös Venäjälle ja Viroon

Viime vuonna Tulli takavarikoi matkustajaliikenteestä 5 700 kilogrammaa kiellettyjä liha- ja maitotuotteita. Niitä ei saa tuoda maahan Euroopan unionin ulkopuolelta eläintautiriskin takia.

Xi’an, Tokio, Soul. Helsinki-Vantaan lentoasemalle laskeutuu perjantai-iltapäivänä lentoja Aasiasta. Se tietää Ainolle kiireistä työvuoroa.

Aino loikkaa seisahtuneelle matkatavarahihnalle, kipittää laukkujen päällä hihnan ympäri ja jähmettyy paikoilleen tummanvihreän matkalaukun kohdalla. Ainon paino saa ruoan hajun pölähtämään vetoketjunraoista.

”Ei mennä sinne, kun hauva on töissä”, laukkuaan odottava nainen ohjeistaa pientä tyttöä, joka innostuu kultaisestanoutajasta.

Ruokakoiran ohjaaja, tullitarkastaja Seija Kontunen viittoo koiraa takaisin töihin.Afrikkalainen sikarutto on pääsyy siihen, että ruokakoira on työvuorossa lentoasemalla. Tauti on sikojen, villisikojen ja minisikojen helposti leviävä verenvuotokuumetauti. Sen aiheuttaa ASF-virus.

Huono uutinen on, ettei virusta vastaan ole rokotetta tai hoitokeinoa. Hyvä uutinen puolestaan se, ettei tauti tartu ihmiseen, eikä sairastuneen sian lihan syöminen ole vaarallista.

Suomeen levitessään tauti olisi kuitenkin katastrofi sioille ja sikatiloille. Ja siksi Aino täällä nyt on.

Viimeksi Ainon vierailu lentokentällä tuotti 80 kilogramman ruokatakavarikot. Eniten takavarikoituja artikkeleita ovat salamimakkara ja raaka liha.

Aino haistaa matkatavaroihin pakatut liha- ja maitotuotteet, joiden tuonti on sikaruton leviämisen estämiseksi kielletty Euroopan unionin ulkopuolisista maista. Jopa tiiviisti pakatun säilykelihan haju jää koiran kuonoon.

”Rajoitus koskee matkustajatuontia. Kun liha- ja maitotuotteita tuodaan kolmansista maista kaupalliseen käyttöön, elintarvikkeet kulkevat eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen kautta”, Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg kertoo.

Matkustajatuomisina kielto on ehdoton, oli tuote sitten raakaa, prosessoitua tai pakastettua.

Sikarutto kestää prosessointia viheliäisen hyvin. Pakastetussa lihassa virus voi säilyä vuosia, kuumentamattomissa lihatuotteissakin useista kuukausista jopa vuoteen.

Eläintautia ei ole todettu Suomessa, mutta se on levinnyt muun muassa Venäjälle, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Ruokaviraston mukaan riski myös leviämisestä Suomeen on kasvanut. Erityisen hälyttävä tilanne on useissa Aasian maissa, joissa on tapettu jo miljoonia sikoja.

”Se on merkittävä haaste, ja valvontasarkaa on”, Grönberg sanoo.

Suomeen tauti voisi vaeltaa myös villisikojen mukana. Itärajalle suunniteltiin jopa villisikojen rajan ylittämistä estävää aitaa. Hankkeelle ei sittemmin löydetty järkevää toteuttamistapaa.

Muista Euroopan maista on Grönbergin mukaan selkeää näyttöä siitä, että matkailijoiden maahan tuomissa elintarvikkeissa esiintyy taudinaiheuttajia.Lentoasemalla kiellettyä ruokaa löytyy pääasiassa ruumaan kirjatuista matkatavaroista.

Ja sitähän löytyy. Niin paljon, että Lentotullin päällikkö Mika Pitkäniemi on juuri ollut katsomassa tiloja uusille pakastimille.

Viime vuonna Tulli takavarikoi matkustajaliikenteestä 5 700 kilogrammaa liha- ja maitotuotteita. Pakastavia kontteja tarvitaan myös vilkkaimmille rajanylityspaikoille.

Viimeisen puolentoista vuoden ajan suomalaisviranomaiset ovat ponnistelleet tehostaakseen sekä valvontaa että tiedotusta ja pitääkseen afrikkalaisen sikaruton maan rajojen ulkopuolella. Se näkyy löydösten kasvaneessa määrässä.Aino aloitti työnsä viime kesänä ja on haistanut vuoden aikana takavarikkoon yli tuhat kilogrammaa kiellettyä ruokaa. Sen suurin yksittäinen saalis on ollut 43 kilogrammaa.

”Se oli kumipyöräliikenteessä. Venäjän kautta Suomeen tuli kausityöntekijöitä, jotka olivat pakanneet lihaa ja sian läskiä useaan matkalaukkuun”, Kontunen kertoo.

Samankaltainen tapaus on sattunut pari päivää aiemmin. Kahdeksasta kausityöntekijän matkalaukusta löytyi 38 kilogrammaa kiellettyjä elintarvikkeita.


Suuri osa ruokatakavarikoista tehdään juuri Venäjän rajaliikenteestä. Helsinki-Vantaalla seurannassa ovat etenkin Aasian-lennot.

Osa tuo ruoka-aineita ravintoloille, toiset omaan käyttöön. Lisäksi paikallisia herkkuja tuodaan tuliaisiksi sukulaisilta.

Yleensä kiellettyjä elintarvikkeita yritetään tuoda maahan rajoituksista tietämättä. Harvoin ruokia piilotellaan tahallaan, eikä ruoan takavarikoinnista koidu matkustajalle sanktioita.

”Välillä matkustajan on vaikea ymmärtää, miksi ruoka otetaan pois, kun sitä ei turvatarkastuksessa pidetä lentoturvallisuutta häiritsevänä”, Pitkäniemi kuvailee.

Aino ei ole Tullin ainoa ruokakoira enää pitkään, sillä sen tuleva työkaveri on juuri haettu koulutettavaksi. Koulutuksen saatuaan se työskentelee Helsinki-Vantaalla.

”Isoissa liikennevirroissa koirat sopivat valvontaan, sillä ne eivät hidasta kenenkään matkaa. Jos koira ei merkitse matkustajan laukkua, tämä jatkaa matkaansa keskeytyksettä”, Grönberg sanoo.


Koiran takavarikkosaldot auttavat kartoittamaan, mitä tuotteita tuodaan mistäkin ja mitä liikennettä tulisi seurata. Valvontaa kohdennetaan myös sen mukaan, miten tautitilanne etenee maailmalla.

Matkustajamäärät ovat valtavia siihen nähden, miten paljon tarkastuksia pystytään tekemään, Grönberg myöntää. Siksi matkustajien tietoisuutta kielletyistä ruoka-aineista ja niiden tautiriskistä lisätään kaikin keinoin, kuten valtavilla ohjetauluilla itärajalla tai opastusnäytöillä lentoasemilla.

”Sairaudet eivät tunne valtionrajoja”, lukee 2B-matkatavara-aulan ruudussa. Pian teksti vaihtuu: ”Älä tuo eläintauteja Euroopan unioniin.”

Aino jähmettyy ja painaa kirsunsa lähelle hajunlähdettä. Eleellä se ilmoittaa Kontuselle, että nyt tuoksuu.

Lentoasemalla Aino haistelee matkatavarahihnojen laukut ja ohi kulkevan matkustajavirran. Itärajalla se käy läpi letkassa seisovia autoja ja voi saada vihin lihasta tai maidosta ovensaumasta.


”Pieni valkoinen laukku, sitten tuo harmaa. Se haki hajua jonkin aikaa ja täsmensi kohtaa”, Seija Kontunen selittää toiselle tullitarkastajalle, joka jää odottamaan, että matkustajat tulevat hakemaan Ainon merkitsemiä laukkuja.

Läpivalaisussa selviää, että vihreä laukku on täynnä ruokaa. Mausteita, nuudelia ja papuja. On myös yksi epäilyttävän näköinen pussi, jonka kirjoitusmerkkejä tullivirkailijat eivät osaa lukea.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Sauli Niinistön viestintäpäällikkö vaihtuu, Katri Makkonen siirtyy takaisin Yleen

  5. 5

   Hovioikeus: Jaajo Linnonmaa ja Juha Perälä eivät loukanneet neliraitalenkkareita maahantuoneen yrittäjän kunniaa radion aamuohjelmassa

  6. 6

   Hovioikeus: Autoilijalla ei ole velvollisuutta selvittää lumen peittämän nopeusrajoituksen sisältöä

  7. 7

   Sodasta palannut isä osoitti Antti Aniaa aseella ja käski häipyä kotoa – Poikaa ei päästetty edes opiskelemaan, mutta nyt hänen keksintönsä soi sadoissa kirkoissa

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Suoliston bakteerikanta on yhteydessä vauvan temperamenttiin

  9. 9

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Jalkapallokatsojia kaasuttanut turvallisuusyritys syyttää nyt Palloliiton antamia ohjeita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää