Kotimaa

Terveyskeskuslääkärin keskipalkka on 6 550 euroa, tämän lisäksi voivat tulla porkkanat lasten­hoidosta halpaan asumiseen

Terveyskeskuslääkäreiden palkkataso oli viime vuonna korkein Keski-Pohjanmaalla ja matalin Uudellamaalla. Pelkällä palkalla lääkäreitä ei kuitenkaan rekrytoida pikkupaikkakunnille tai ruuhka-Suomen ulkopuolelle.

”Raha ei ihan kaikkea aina ratkaise”, henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen sanoo. Hän työskentelee Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä, joka toimii 14 kunnan alueella.

Bjerregård Madsen vastaa muun muassa lääkäreiden palkkaamisesta kuntayhtymän 21 terveyskeskukseen.

Antti Rinteen (sd) hallitus tavoittelee kiireettömän perusterveydenhuollon hoitotakuun tiukentamista seitsemään päivään. Eri arvioiden mukaan tavoitteen saavuttaminen vaatisi 1 000–1 800 uutta terveyskeskuslääkäriä.

Ongelma kuitenkin on, ettei terveyskeskusten lääkärivirkoja saada täytettyä edes nykyisellään. Pohjois-Karjalan terveyskeskuksista uupuu 20–30 lääkäriä, kun virkoja on yhteensä 110.

”Virkoja tarvitaan toki lisää. Uudet eivät kuitenkaan auta, jos vanhat ovat tyhjillään. Vaikka saisimme 70 lisävirkaa, vanhat olisivat yhä täyttämättä”, Bjerregård Madsen sanoo.

Sairaanhoitopiirien vertailussa Pohjois-Karjalalla menee ihan hyvin. Viime lokakuussa terveyskeskusten lääkärivaje oli siellä 1,7 prosenttia. Parempi tilanne oli vain Kanta-Hämeessä, Länsi-Pohjassa, Keski-Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla.

Vaje oli yli 15 prosenttia lääkäritehtävistä Kainuun, Etelä-Savon ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä.

”Virkojen täyttöaste on ollut suurin piirtein 90 prosenttia. Haasteemme on se, että täyttöaste koostuu lukuisista eri henkilöistä ja pätkistä pitkien työsuhteiden sijaan.”

Talvella tehtävistä voi olla täyttämättä jopa viidennes, kun kesällä tilanne tasoittuu.Kaikenlaista on Pohjois-Karjalassa kokeiltu. Tavoitteita on yksi: houkutella lääkäreitä itään.

On kampanjoitu sosiaalisessa mediassa rekrytointivideoilla, kierretty lääkäripäivillä ja yliopistoissa, vierailtu Riikassa ja Tartossa tapaamassa suomalaisia lääketieteen ylioppilaita.

Tänä kesänä kuntayhtymä tarjoaa työntekijöilleen kaksi viikkoa ilmaista lastenhoitoapua, jos perheessä on ykkös- tai kakkosluokkalaisia lapsia.

Myös lääkärin puolison työllistymisessä autetaan. Jos tämä työskentelee sosiaali- ja terveyshuollossa, työpaikka haetaan kuntayhtymästä. Jos ei, etsitään työtä muualta.

”Asunnonetsintää helpotamme solumajoituksella. Siellä on astiat ja petivaatteet valmiina. Riittää, kun ottaa oman pyyhkeen mukaan.”

Soluun majoittuu lyhyen työsuhteen ajaksi yhdeksällä eurolla yö. Pitkässäkin työsuhteessa saa viipyä ensimmäiset kuukaudet.

Toki raha on osa yhtälöä, henkilöstöjohtaja Bjerregård Madsen sanoo.

Terveyskeskuslääkäri-nimikkeellä työskentelevän mediaanipalkka oli lokakuussa 2018 noin 6 550 euroa kuussa. Mediaani tarkoittaa palkkajakauman keskimmäistä arvoa.

Maakuntien palkkavertailussa Pohjois-Karjalan palkat ovat keskikastia. Kartta näyttää terveyskeskuslääkärin kuukausittaisen mediaanipalkan eri maakunnissa.Palkkatilasto kattaa Lääkäriliiton jäsenkunnan. Koska liiton jäsenyysaste on korkea, tilasto kuvaa hyvin terveyskeskusten lääkärikuntaa. Palkoissa on huomioitu päivystys- ja ylityökorvaukset.

Korkeimmat palkat ovat Keski-Pohjanmaalla, matalimmat Uudellamaalla.

”Keski-Pohjanmaan muuta maata huomattavasti korkeampaa palkkatasoa selittää osaltaan nimike-ero muuhun maahan verrattuna”, avaa Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä.

Keski-Pohjanmaalla terveyskeskuslääkäri-nimikettä käytetään pääsääntöisesti kokeneempien lääkärien ryhmässä, kun taas nuorempien lääkärien ryhmässä on käytössä lääkäri-nimike.

Kuntatyönantajien työmarkkinatutkijan Juho Ruskoahon mukaan terveyskeskusten palkkoihin vaikuttaa etenkin lääkärien paikallinen tarjonta. Eroja on kuitenkin myös toimipaikoittain.

”Palkat jäävät usein alan huippuansioita alemmiksi niissä sairaanhoitopiireissä, joissa on yliopistoja ja lääkärikoulutusta. Lääkäreitä on enemmän tarjolla, eivätkä palkat ole liukuneet ylöspäin”, Ruskoaho sanoo.

Paikkakunnalle jää työvoimaa, kun sinne on ehtinyt opintojen aikana asettua ja puolisokin saada töitä. Syrjäseuduilla ansiot ovat pääsääntöisesti korkeampia.

”Heikossa lääkäritilanteessa työnantajat ovat joutuneet rekrytoimaan myös palkalla. Samaan hengenvetoon voi sanoa, ettei palkka ole lääkärille tärkein tekijä työpaikan valinnassa”, Lääkäriliiton tutkimuspäällikö Vänskä huomauttaa.

Sellaisia ovat sen sijaan mielekäs työnkuva ja kokemus siitä, ettei työkuorman kanssa jää yksin.

”Etenkin lääkäriuran alkuvaiheessa ne ovat rahaa tärkeämpiä asioita”, Vänskä kuvailee.

Vaikka palkka voi olla rekrytoinnissa kannustin, työnhakijat arvostavat Bjerregård Madsenin mukaan hyviä työolosuhteita ja sitä, että työ on joustavaa.

”Kaikkein merkittävimmäksi on noussut seniorituki, eli että terveysasemalla lääkärillä on kokeneempi kollega, jolta saa päivittäistä tukea.”

Pohjoiskarjalalaisissa terveyskeskuksissa tällaista kollegaa kutsutaan pantteriksi.

”Lääkärit sanovat itse, että heitä rekrytoidaan koulutuksen ja kasvatuksen kautta. On satunnaisempaa, että palkkaisimme paluumuuttajia tai täysin ulkopuolisia”, Bjerregård Madsen sanoo.

Siksi Pohjois-Karjalassa panokset on laitettu sinne, mistä tuoreita lääkäreitä tulee työelämään. Itä-Suomen yliopiston lääkäriopiskelijat tulevat harjoitteluun tai lääkärin sijaisiksi sekä keskussairaalaan että perusterveydenhuoltoon.

”Tekijät pitää kasvattaa itse. Pitkien opintojen aikana on perustettu perhettä ja sitouduttu paikkakunnalle. Koulutus on se reitti, jota pitkin työntekijöitä saadaan.”

Pohjois-Karjala ei ole ruuhka-Suomea, ja sen maantieteellisen tosiasian kanssa kunnat joutuvat Bjerregård Madsenin mukaan elämään.

”Ei lääkäri välttämättä halua asua maakunnan tietyllä paikkakunnalla, vaikka käy siellä töissä. Meidän pitäisi nykyistä paremmin uskaltaa joustaa.”

Esimerkiksi niin, että lääkäri työskentelisi omalla terveysasemallaan kolmena päivänä viikossa ja loput etänä. Silloin voisi kirjoittaa lausuntoja ja hoitaa paperitöitä ja puheluita.

”Näkisin, että siihen suuntaan meidän pitää pystyä työtä järjestelemään. Onhan se palapeliä ja yhteensovittamista.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  4. 4

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  5. 5

   Keski-Eurooppaa koettelevan kuuman ilman kieleke ”lipaisee” Suomeakin

  6. 6

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  8. 8

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  9. 9

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen porvaripoika uskoi parempaan maailmaan, lähti Venäjän vallankumoukseen ja haudattiin Kremlin muuriin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  11. Näytä lisää