Kotimaa

Joka toinen pysyvä tienvarsi­mainos kielletään, ja tilapäisiä kylttejä putkahtelee vaarallisiin paikkoihin: ”Ihmisillä pitäisi olla vähän maalais­järkeä mukana”

Lakimuutos vapautti teiden varsilla mainostamista kolme vuotta sitten. Tilapäisiä mainoskylttejä rehottaa luvattomissa paikoissa, paljasti HS:n kierros Varsinais-Suomen ja Hämeen maanteillä.

Kesä on automatkailun kulta-aikaa, ja sen huomaa myös tienvarsien mainoksista. Niitä riittää – ja moni niistä sijaitsee vaarallisessa paikassa.

Tienvarsimainonta vapautui ”norminpurkutalkoiden” myötä vuonna 2016. Kun tilapäisen mainoksen sai pystyttää pelkällä ilmoituksella, teiden varsien pelättiin muuttuvan mainostaulujen viidakoksi. Mutta miten kävi? HS otti auton alle ja teki kierroksen Varsinais-Suomessa ja Hämeessä.

Ensimmäinen laittoman näköinen mainos tuli vastaan Turussa Tampereen-tien alussa. Moottoritien kaistojen väliin eli kiellettyyn paikkaan oli pystytetty tilapäinen kyltti. Se näytti olleen paikalla jo viikkoja.

Loimaalla taas tuli vastaan hurjin tilanne. Kesäkahvilan kyltti oli pystytetty ajoradan asfaltille.

”Yritystoiminta on yritystoimintaa, ja totta yrittäjät yrittävät saada kaikin keinoin huomiota tien päällä. Ihmisillä pitäisi olla ripaus maalaisjärkeä mukana, jos he aikovat asettaa tiealueelle tilapäisiä ilmoituksia. Ne ovat siellä ehdottomasti kiellettyjä”, huomaa Pirkanmaan ely-keskuksen lupapäällikkö Petteri Pietilä.

Suomen kaikki asemakaava-alueiden ulkopuolisten maanteiden mainoskylttiasiat hoidetaan keskitetysti Pirkanmaalla. Ennen lakimuutosta tienvarsimainontaan piti hakea poikkeuslupa, mutta nyt riittää ilmoitus joko kunnalle tai Pirkanmaan ely-keskukseen.


Viime vuonna ely-keskus sai runsaat 200 ilmoitusta pysyvistä mainostauluista. Niistä puolet hylättiin tai peruttiin eli kehotettiin hakijaa etsimään sopivampi paikka mainokselleen.

Ilmoituksen jälkeen ely-keskus voi tarvittaessa estää mainoksen pystyttämisen. Tärkein kriteeri on se, ettei mainos saa häiritä tiellä kulkijoita. Liikenne ei saa vaarantua.

”Mainostajan pitäisi ymmärtää, että tiellä liikkuja, kuten autoilija, on se, johon mainos kohdistuu. Tiellä liikkujan keskittymiskyky ei saa herpaantua mainoksesta niin paljon, että sattuisi onnettomuuksia.”

Valtaosa maanteiden mainoksista on pysyviä eli sellaisia, joiden pystyttäminen vaatii luvan. Pysyvän mainoksen saa pääsääntöisesti pystyttää 20–50 metrin suoja-alueen päähän ajokaistoista. Suoja-alueella mainosta joudutaan harkitsemaan aina tapauskohtaisesti.

Kakkostien varrella tulee vastaan yksi räikeimmistä mainostaulukokoelmista. Humppilan lasitehtaan ympäristöön on noussut vuosien varrella yritysrypäs, ja sen jokaisella firmalla näyttää olevan tien pielessä jonkinlainen mainos.

Mainostaulukaaos on sallittu, vaikka lain mukaan mainosten asettelussa pitäisi ottaa huomioon ympäristöarvot.


Kun lakia muutettiin kolme vuotta sitten, yksi huolenaihe olivat led-mainostaulut. Vaihtuvat valot ja kuvat voivat häiritä tienkäyttäjiä melkoisesti. Autokierroksella ei tullut vastaan yhtään led-taulua.

”Se johtuu siitä, että meillä on ollut suhteellisen kriittinen linjaus niiden osalta. Me olemme halunneet pitää ne hyvin tarkan syynin alla ja huolehtineet, että liikenneturvallisuus otetaan huomioon”, Pietilä kertoo.

Viime aikoina ely-keskukseen on tullut Pietilän mukaan eri puolilta maata yhteydenottoja pikaravintola Burger Kingin mainoksista. Sellaisia ihmetteli viime viikolla myös Järvenpääläinen Pekka Kärkkäinen. Mainoksia oli nostettu Lahden moottoritien lukuisien ramppien varrelle.

Osa mainoksista oli vaarallisesti paikoissa, joissa ne estivät opastetaulujen havainnoinnin.

”Nousin Järvenpään eteläisestä liittymästä moottoritielle. Kylttejä oli kilometrin välein, ja yksi niistä oli moottoritien liittymässä samassa kohdassa kuin liikennevalotyömaasta kertova virallinen kyltti. Eihän tuollainen voi olla muuta kuin laitonta”, Kärkkäinen sanoo.

Hän on oikeassa: kyltit ovat laittomia, sanoo Pietilä.

”Yleensä ne on sijoitettu ilmoittajien mukaan juuri ramppien varrelle. Ne ovat ehdottomasti kiellettyjä. Me emme salli niiden sijoittamista, eikä salli myöskään voimassa oleva mainosmääräys”, Pietilä painottaa.

Mainosmääräyksen antaja on Liikennevirasto, joka muuttui vuoden alussa Väylävirastoksi. Määräyksessä annetaan tarkat ohjeet tienvarsimainonnalle. Vaikka Burger Kingin mainoksille olisi haettu pysyvän mainoksen lupaa, sitä ei olisi Pietilän mukaan liikenneturvallisuuteen vedoten myönnetty.

”Ne eivät ole myöskään laissa määriteltyä tilapäistä ilmoittelua, sillä tilapäisellä ilmoittelulla ei saa mainostaa yritystoimintaa”, Pietilä korostaa.

Pietilän mukaan vastuu luvattomien kylttien poistamisesta on maanteiden kunnossapidosta vastaavien alueurakoitsijoiden vastuulla.

”Heidän tulisi puuttua asiaan välittömästi. Eli jos urakoitsija huomaa virheellisiä mainoksia tien varrella, niiden poistamisprosessi on aloitettava viipymättä.”

Pietilä arvelee, että virallisen näköiset ilmoitukset voivat harhauttaa jopa urakoitsijoita pohtimaan, ovatko ne luvallisia vai ei. Mainosten poistamisesta aiheutuvat kulut veloitetaan yleensä mainosten pystyttäjältä.

Burger Kingin ketjujohtaja Siru Kalpio Restelistä arvioi, että kyltit oli pystytetty yksittäisen ravintolan tarpeisiin. Kyse saattoi olla esimerkiksi johonkin tapahtumaan liittyvästä tempauksesta, jonka jälkeen mainokset ovat jääneet vahingossa pystyyn.

”Ei ole mistään kummallisemmasta kyse. Tarkoitus on ollut kerätä ne pois, eli kyseessä on inhimillinen erehdys. Hoidamme asian kuntoon”, Kalpio sanoo.

Torstaina Burger Kingin kyltit oli poistettu ainakin Järvenpäästä.

HS:n autokierros alkoi Turusta ja jatkui Loimaan, Humppilan, Forssan, Someron ja Salon kautta takaisin Turkuun. Vastaan tuli lukuisia tilapäisiä mainoksia. Niitäkään ei saa pystytellä minne sattuu, vaikka niitä ei tarvitsekaan enää erikseen ilmoittaa viranomaisille.

Laillinen tilapäinen kyltti on sellainen, jolla opastetaan tyypillisesti esimerkiksi häävieraita. Hääilmoituksen voi pistää tien laitaan, kunhan hakee sen tapahtuman jälkeen pois.

”Tilapäiset kyltit tulee sijoittaa siten, että ne ovat kokonaan vähintään yhden metrin etäisyydellä pientareen ulkoreunasta. Tilapäisten ilmoitusten poistaminen on tehtävä viikon kuluessa siitä, kun tilaisuus on pidetty”, Pietilä sanoo.

Sama poistamisvelvollisuus koskee myös maanteiden varsille pystytettäviä vaalimainoksia. Matkan varrella näkyi yhä muutamia eduskuntavaalimainoksia. Kaarinan lähellä oli esimerkiksi muutamia vasemmistoliiton mainoksia, joissa näkyi haalistunut kuva Li Anderssonista.

Fakta

Hääkyltin saa kiinnittää


 Tilapäisen tapahtuman, kuten häiden, ilmoituksen saa kiinnittää tien varteen ilman erillistä lupaa.

 Tilapäiseksi ilmoitteluksi lasketaan myös huvi- ja kokoustapahtumat.

 Kyltin voi asettaa paikalleen aikaisintaan kuukautta ennen tilaisuutta. Mainos on poistettava viikon kuluttua tapahtumasta.

 Hääkyltti voi sijaita metrin päässä tien reunasta. Ilmoitus ei saa olla häikäisevä, heijastava eikä valaistu.

 Kylttiä ei saa kiinnittää alle sadan metrin päähän liittymästä eikä liittymäalueelle.

 Kiellettyjä paikkoja ovat muun muassa ajoratojen väliset erotusalueet.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisilta lisätietoja Kampin ammuskelusta: Murhan yrityksistä epäilty 32-vuotias tunsi uhrinsa, asianosaisia ei ole päästy kuulemaan

  2. 2

   Porot etsivät Lapissa suojaa kuumuudelta, Kelan suunnittelija ikuisti porot ”jonottamassa” sisään rakennukseen

  3. 3

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  4. 4

   Vuokra 25 000 euroa kuukaudessa: tällainen on Suomen kallein vuokrakoti, joka sijaitsee Vantaan lähiössä

  5. 5

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisten valtuustoryhmästä Tampereella

  6. 6

   Nestehukan ensioireet voivat yllättää – Asiantuntija kertoo, mitä helteellä kannattaa juoda, jotta vointi pysyy hyvänä

  7. 7

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  8. 8

   Maustetytöt ovat niin tavallisia, että bändin konsepti vaikuttaa epäkaupalliselta, harmittomassa imagossa piilee kuitenkin ongelma

  9. 9

   Kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Claes Andersson on kuollut

  10. 10

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista puolilta päivin – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  5. 5

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  6. 6

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  7. 7

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  8. 8

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  9. 9

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  10. 10

   Supertähti Ed Sheeranin ja suomalaisten ensimmäinen tapaaminen oli monille harras, mutta aivan koko aikaa konsertti ei temmannut mukaansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista puolilta päivin – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  5. 5

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  11. Näytä lisää