Kotimaa

Todistusvalinta aiheutti reputtamisaallon Vaasan yliopistossa, nyt Helsingin yliopisto varautuu samaan

Uusi käytäntö voi johtaa siihen, että opiskelupaikan saanut opiskelija joutuu pänttäämään pääsykoekirjan sisällön kesälomallaan.

Yliopistot eivät ole ehtineet mukautua todistusvalintaan siirtymiseen. Alakohtaisen pääsykoekirjan poistaminen on aiheuttanut sen, ettei osalla kauppatieteiden opiskelijoista ole perusopinnoissa vaadittavia taustatietoja.

Tästä huolimatta uutistoimisto STT:n haastattelemissa yliopistoissa ei ole tehty eikä olla tekemässä muutoksia peruskurssien sisältöön siirtymisen takia.

Ensi vuodesta alkaen iso osa opiskelijoista valitaan yliopistoihin ylioppilastodistuksen perusteella. Esimakua suuresta muutoksesta on saatu kauppatieteissä, jossa opiskelijoista 60 prosenttia valittiin todistusvalinnalla jo viime vuonna.

Yliopisto-opettaja Maija Vähämäki Turun yliopistosta kertoo huomanneensa muutaman viimeisen vuoden aikana, että osalla opiskelijoista menevät perusasiat ”aivan yli hilseen”.

Kurssitulokset tukevat havaintoa. Vuonna 2014 opintonsa aloittaneista opiskelijoista noin kymmenen prosenttia sai Vähämäen kurssista arvosanaksi hylätyn 0:n tai huonoimman mahdollisen arvosanan 1. Viime vuonna aloittaneilla vastaava prosentti oli 26.

”Ykköset ovat sellaisia rimaa hipoen läpi päässeitä, että en ole viitsinyt reputtaa heitä, etteivät kaikki tule uusimaan”, Vähämäki sanoo.

Kauppatieteiden opiskelijoilla ei ole ollut helppo lukuvuosi Vaasan yliopistossakaan. Heistä noin neljäsosa ei päässyt jostain peruskurssin kokeesta läpi ensimmäisellä kerralla, kertoo akateemisten palveluiden johtaja Heli Häyrynen. Edeltävinä vuosina reputtaneita on ollut noin kymmenesosa.

Aalto-yliopistossa on mukautettu opetusta. Kauppakorkeakoulun opetuksesta vastaava varadekaani Timo Saarinen kertoo, että peruskurssien opetuksessa on nykyään huomioitava se, että osa opiskelijoista lähtee liikkeelle nollasta.

Myös Helsingin yliopistossa on varauduttu siihen, että todistusvalinnan myötä opiskelijajoukosta tulee yhä epäyhtenäisempi. Ratkaisuksi on suunniteltu muun muassa verkkokursseja todistusväylää pitkin tuleville opiskelijoille, kertoo opetus- ja opiskelijapalveluiden kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta. Näin opiskelija voisi opiskella pääsykoekirjojen sisältämät asiat kesällä ennen opintojen alkua.

Myös Aalto-yliopistossa on keskusteltu verkkokursseista, joissa kerrattaisiin lukion oppimäärää.

Sekä Jyväskylän että Tampereen yliopistoista kerrotaan, että todistusvalintaan siirtyminen on muutos, jota seurataan tarkasti. Todistusvalintaan siirtyneiden kauppatieteellisten opintopäälliköt kertovat, ettei tänä lukuvuonna ole ilmennyt sen suurempaa määrää uusintakertoja kuin aiempina vuosina.

Heli-Maija Tontti Tampereen yliopistosta kertoo, että yliopistossa on keskusteltu siitä, etteivät todistusvalinnan kautta valitut ole välttämättä tutustuneet alaan.

Markkinoinnin professori Heikki Karjaluoto Jyväskylän yliopistosta kertoo, että peruskurssit on lähtökohtaisesti suunniteltu niin, että myös sivuaineopiskelijat, joilla ei ole asiasta perustietoa, pysyvät kärryillä.

”Toki opiskelija-aines on muuttunut tässä parin vuoden sisällä. Nyt meille tulee enemmän sellaisia opiskelijoita, jotka ovat pärjänneet hyvin yo-kirjoituksissa.”

SYL: Todistusvalinta lisää alanvaihtajien määrää

Todistusvalintaan siirtyminen vaikuttaa perusopintojen sisältöön, arvioidaan Suomen ylioppilaskuntien liitosta (SYL).

Kun ennen opiskelija pänttäsi perusasiat pääsykoekirjojen avulla, opiskelijoilla ei nyt ole välttämättä mitään tietoa tieteenalan peruskirjallisuudesta ennen opintojen alkua. Tällöin yliopistossa lähtöpiste siirtyy perustavanlaatuisiin asioihin.

SYL:n puheenjohtajan Sanni Lehtisen mukaan kyse on muustakin. Pääsykoekirjojen avulla opiskelija pystyi tutustumaan alaan ja pohtimaan, sopisiko se itselle vai ei.

”Todistusvalinnassa tämä ei toteudu. Voidaan arvioida, että alan vaihtaminen yleistyy. Se taas vaatii enemmän joustavuutta yliopistojen ja korkeakoulujen sisällä.”

Hänen mukaansa myös opintojen ohjauksen merkitys korostuu entisestään uudistuksen myötä.

SYL:n kanta todistusvalintaan on selkeä: Liiton mukaan yliopistovalinnoissa tulisi painottaa valintakokeita tai vastaavaa järjestelmää, jossa motivaatio ja alalle soveltuvuus nousevat ensisijaisiksi tekijöiksi ohi toisen asteen menestyksen.

Mitä SYL:n mielestä nyt pitää tehdä?

´”Nyt pitää seurata ja tutkia, miten uudistus vaikuttaa. Kun tuloksia saadaan, pitää olla valmis muuttamaan järjestelmää, mikäli se todetaan tarpeelliseksi.”

Lehtinen myöntää, että valintatavan jatkuva muuttaminen on opiskelijoille raskasta.

”Kuitenkaan systeemiä, joka ei ole tarkoituksenmukainen tai opiskelijan edun mukainen, ei kannata jatkaa vain sen takia, että se on kerran sellaiseksi muutettu.”

Oikaisu 16.6. klo 16:00: Jutussa puhuttiin virheellisesti Vaasan kauppakorkeakoulusta. Oppilaitoksen oikea nimi on Vaasan yliopisto.   Oikaisu 18.6. klo 21.50. Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa vuonna 2018 aloittaneista opiskelijoista noin 40 prosenttia olisi saanut eräästä kurssista arvosanaksi 1 tai 0. Oikea luku on 26 prosenttia.

Fakta

Pääsykokeista todistusvalintaan


 Korkeakoulujen opiskelijavalinnat muuttuvat ensi vuoteen mennessä.

 Viime vuodesta lähtien pääsykokeissa ei ole tullut edellyttää pitkäkestoista valmentautumista.

 Ensi vuodesta alkaen todistusvalinta on pääväylä. Pääsykokeisiin voivat osallistua ne, joita ei voida valita todistuksen perusteella.

 Uudistus koskee kaikkia opintoaloja paitsi taide-, kulttuuri- ja liikunta-aloja sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun asiointitulkin ja viittomakielen tulkin koulutusta.

 Opiskelijavalintojen uudistamishanke on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama yliopistojen yhteinen hanke.

Lähde: opetus- ja kulttuuriministeriö

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  9. 9

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  10. 10

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää