Kotimaa

Mitä seuraisi, jos koko Suomesta katkeaisi sähköt? Asiantuntijat kertovat

Argentiinan ja Uruguayn kaltainen laaja sähkökatkos on Suomessa epätodennäköinen mutta mahdollinen. Kyberhyökkäys kantaverkon tietoverkkoihin voisi pimentää koko Suomen.

Argentiinassa ja Uruguayssa sattuneen laajan sähkökatkoksen tapainen tilanne on Suomessa epätodennäköinen mutta mahdollinen, asiantuntija kertoo.

Valtava sähkökatkos pimensi sunnuntaina kaksi Etelä-Amerikan valtiota lähes kokonaan yli puolen vuorokauden ajaksi. Alueella asuu yhteensä noin 48 miljoonaa ihmistä.

Lue lisää: Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan laajoja sähkökatkoksia tapahtuu maailmalla aina silloin tällöin. Esimerkiksi Turkissa noin 70 miljoonaa ihmistä oli vuonna 2015 ilman sähköä noin 10 tunnin ajan verkon ylikuormittumisen vuoksi.

”Se on kuitenkin raju juttu, että menee koko valtion, tai tässä tapauksessa kahden valtion sähköt.”

Nurmi on tekniikan dosentti Tampereen yliopistossa, jossa hän on erikoistunut pitkiin sähkökatkoihin ja niiden yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Hän on ollut mukana kirjoittamassa Puolustusministeriön julkaisuja pitkiin sähkökatkoihin varautumisesta.

Koko Suomen kattavia sähkökatkoja ei ole sattunut yli 40 vuoteen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kantaverkon suurhäiriö olisi mahdollinen.

Suomen sähköverkkoon kuuluvat kantaverkko, alueverkot ja jakeluverkot. Kantaverkon omistaa osakeyhtiö Fingrid. Valtaosa Suomessa käytettävästä sähköstä kulkee kantaverkon kautta.

Fingridin käytön johtaja Reima Päivinen kertoo, että laaja, koko maahan vaikuttava sähkökatkos edellyttäisi useita vikoja kantaverkossa tai sähkön tuotannossa.

Esimerkiksi yhden voimalan putoaminen pois tuotannosta ei vielä aiheuta sähkökatkoksia kuluttajille. Mikäli suuria vikoja tulisi kuitenkin kaksi samaan aikaan, koko Suomi voisi periaatteessa pimetä, etenkin jos viat ilmenisivät korkean sähkönkulutuksen aikaan.

Veli-Pekka Nurmi kertoo, että muutama vuosi sitten järjestetyssä kantaverkkoharjoituksessa harjoiteltiin kuvitteellista tilannetta, jossa yhtä johto-osaa huollettiin, kun samaan aikaan yksi kantaveron sähköasema vaurioitui pienkoneonnettomuudessa.

”Ajettiin tilanne läpi Fingridin simulaattorilla, niin saatiin sähköt pois koko Suomesta Oulusta alaspäin”, kertoo Nurmi.

Suomessa Helsinki ja Tampere ovat omavaraisia, eli ne tuottavat riittävästi sähköä kaupungin omiin tarpeisiin. Nurmi kertoo, että teoriassa kaupungit voitaisiin kantaverkon vaurion aikana irrottaa verkosta omiksi saarekkeiksi. Tätä ei olla kuitenkaan ikinä kokeiltu, eikä saarekekäyttö Nurmen mukaan todennäköisesti onnistuisi tositilanteessa.

Jos kantaverkosta johtuva vika aiheuttaisi koko maan laajuisen sähkökatkon, sen kesto olisi pisin Etelä-Suomessa, koska sähkön palauttaminen aloitetaan Ruotsin kautta Pohjois-Suomesta. Palauttaminen voidaan tehdä usealla tavalla.

”Argentiinassa sähkön palauttamiseen meni tuntikausia. Suomessakin vastaavassa tilanteessa palauttamiseen menisi tunteja tai pidempään”, kertoo Fingridin Päivinen.

Euroopan komission vuonna 2017 antama toimintakykyvaatimus edellyttää, että laajassa sähköhäiriössä tärkeiden osapuolien, kuten kantaverkon, sähköasemien ja voimalaitosten, tulee pystyä viestimään keskenään, jotta sähköjärjestelmä onnistutaan yhteistyöllä palauttamaan.

Asetuksen mukaan sähköaseman varasähkönsyötön tulee kattaa sähköaseman omakäyttö vähintään 24 tunnin ajan viimeistään loppuvuonna 2022.

Vuonna 2017 päivitetty yhteiskunnan turvallisuusstrategia kuvaa Suomen sähkön siirto- ja jakeluverkostoa haavoittuvaksi.

Energian tuotanto ja käyttö on laajalle hajautettua ja sähkön siirtoetäisyydet ovat pitkiä. Lisäksi suuri osa sähköverkosta kulkee ulkoilmassa, minkä vuoksi se on altis luonnonilmiöille, kuten lumelle ja myrskyille.

Suomessa tapahtuneet laajat sähkökatkot ovatkin liittyneet myrskyjen aiheuttamiin vaurioihin sähkön jakeluverkossa. Monen muistissa on esimerkiksi kesän 2010 rajuilmat, joiden seurauksena lähes puoli miljoonaa suomalaista kärsi sähkökatkoksista Itä- ja Keski-Suomessa. Myös vuoden 2011 tapaninpäivän myrsky jätti sadattuhannet ihmiset ilman sähköjä.

Kantaverkon toimintaan myrskyt eivät ole juurikaan vaikuttaneet.

Nurmi kertoo, että paikallisellakin, pitkällä sähkökatkolla olisi vakavia seurauksia isoissa taajamissa ja kaupungeissa.

”Sillä olisi älyttömän laajat seuraukset, joita ei edes osaa kuvitella, jos vaikka koko pääkaupunkiseutu menisi pimeäksi”, Nurmi sanoo.

Koska laajoja sähkökatkoja ei ole tapahtunut pitkään aikaan, tavallinen suomalainen ei välttämättä osaa ottaa niiden mahdollisuutta edes huomioon.

”Hyvin harvinaista sellainen on, mutta äärimmäisen vakavaa, jos se tapahtuu”, Nurmi sanoo.

Varautua voi pohtimalla etukäteen sitä, mitä pitkän katkoksen aikana tapahtuu. Saisiko autoon polttoainetta, löytyykö kotoa paristokäyttöistä radiota tiedotteiden kuuntelemiseen?

Moni ei tule ajatelleeksi esimerkiksi sitä, että sähkönjakelun katkettua myös vesihuolto lakkaa hyvin pian toimimasta, koska monilla paikkakunnilla kaikki veden jakelu perustuu sähköä vaativaan pumppaukseen.

”Ihmisen aineenvaihdunta toimii kuitenkin sähkökatkosta huolimatta”, Nurmi sanoo.

Esimerkiksi sairaaloissa varavoimaa on sen verran, etteivät välttämättömät, henkeä ylläpitävät toiminnot lakkaa sähkökatkon sattuessa. Nurmen mukaan sairaalat selviävät ”joidenkin tuntien” katkoksesta, mutta varavoimakonetta ei ole suunniteltu pidempään käyttöön.

”Se on katteeton kuvitelma, että sairaalat voisivat toimia normaalisti varavoiman turvin”, Nurmi toteaa.

Koska yhteiskunta on niin pitkälle riippuvainen sähköstä, sähköverkko on myös terroristeille houkutteleva kohde. Kantaverkon käyttö on Päivisen mukaan täysin riippuvaista tietoverkoista, joihin voidaan kohdistaa kyberhyökkäys.

Myöskään Argentiinassa kyberiskun mahdollisuutta ei ole rajattu pois, vaikka maan energiaministerin mukaan se ei ole kuitenkaan ensimmäinen mahdollinen vaihtoehto.

Sunnuntaina yhdysvaltalaislehti The New York Times kertoi, että Yhdysvallat on asentanut Venäjän sähköverkkoon ”mahdollisesti lamauttavat” haittaohjelmat.

Fingrid ottaa kyberhyökkäyksen riskin huomioon todella vakavasti, Päivinen kertoo.

”On teoriassa täysin mahdollista, että kyberhyökkäyksellä lamautettaisiin koko Suomen kantaverkko”, Päivinen sanoo.

Maailmalla kyberhyökkäyksellä on todistetusti aiheutettu laaja sähkökatkos ainakin kerran.

Vuonna 2015 läntisessä Ukrainassa puolet 1,4 miljoonan asukkaan Ivano-Frankivskin kaupungin asukkaista jäi joulun alla ilman sähköä. Tietoturvatutkijat pystyivät tuolloin ensimmäistä kertaa osoittamaan suoran yhteyden todellisen sähkökatkon ja tietojärjestelmiin tunkeutuneen haittaohjelman toiminnan välillä.

”Yksinkertaista kyberhyökkäyksen tekeminen ei ole. Se on myös eri asia, onko jollain motiivia sellaiseen”, toteaa Nurmi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  5. 5

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  6. 6

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Trump aikoo soittaa Ruotsin pääministerille auttaakseen Tukholmassa vangittuna olevaa räppäri Asap Rockya

  9. 9

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  10. 10

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää