Kotimaa

Tutkimus: Suomalais­nuorilla tiukka asenne kannabiksen säännölliseen käyttöön

Nuoret eivät ole vaihtaneet alkoholia kannabikseen etukäteispeloista huolimatta.

Yhä useampi yhdeksäsluokkalainen pitää kannabiksen kokeilemista harmittomana, mutta ei silti ole itse kokeillut ainetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n julkaiseman Nuorten huumeiden käyttö -tutkimuksen mukaan lähes puolet (46%) yhdeksäsluokkalaisista oli vuonna 2015 sitä mieltä, että yhden tai kahden kokeilukerran terveysriski on vähäinen. 69 prosenttia nuorista aikuista (18–25-vuotiaat) on samaa mieltä.

”Nämä riskikäsitykset eivät sinänsä ole ristiriidassa tutkimustiedon kanssa”, erikoistutkija Karoliina Karjalainen THL:stä sanoo.

Kannabiksen kertakokeilu ei ole siis tutkimustietojen mukaan korkeariskinen.

Yhdeksäsluokkalaisten lieventyneet näkemykset kannabiksen vaarallisuudesta eivät ole heijastuneet käytön lisääntymiseen. Itse asiassa päin vastoin.

Siinä ryhmässä, joka pitää kannabiskokeilua vähäriskisenä, viimeisen vuoden aikana ainetta kokeilleiden osuus on vähentynyt kymmenellä prosenttiyksiköllä 16 vuodessa.

”Osalla nuorista voi olla paljonkin kannabistietoisuutta, mutta he eivät silti käytä tai kokeile kannabista”, Karjalainen sanoo.

Nuoret suhtautuvat kriittisesti kannabiksen säännölliseen käyttöön. Vain kahdeksan prosenttia 15–16-vuotiaista piti säännöllistä käyttöä vaarattomana vuonna 2015.

”Yli 90 prosenttia nuorista siis ymmärtää, että kannabiksen säännöllisestä käytöstä voi aiheutua suurikin terveydellinen riski”, Karjalainen toteaa.

Nuorten huumeiden käyttö -tutkimuksessa selvitettiin kahden ryhmän, eli yhdeksäsluokkalaisten (15–16-vuotiaat) ja täysikäisten nuorten (18–25-vuotiaat) kannabiksen käyttöä ja asenteita.

Vuosien 2014–2015 tilastojen mukaan kahdeksan prosenttia yhdeksäsluokkalaisista oli joskus kokeillut kannabista. Määrä on muutaman prosenttiyksikön pienempi kuin vuonna 1999. Kokeilleiden määrä on liikkunut kymmenen prosentin paikkeilla 2000-luvun ajan.

Alaikäisten alkoholin käyttö ja tupakointi ovat vähentyneet huomattavasti 2000-luvulla. Vuonna 1999 vain 15 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista ei ollut juonut koskaan alkoholia. Vuonna 2015 jo 26 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista ei ollut koskaan juonut alkoholia.

”Joskus on spekuloitu, että kun nuorten alkoholin käyttö vähenee, nuoret korvaavat alkoholin kannabiksella. Tästä ei kuitenkaan ole näyttöä”, Karjalainen sanoo.

Yhdysvalloissa on havaittu kannabiksen käytön vähentymistä alaikäisten keskuudessa. Muutos on tapahtunut siitä huolimatta, että kannabis on muutettu useissa osavaltioissa täysikäisille lailliseksi.

”Maailmalla on tapahtunut paljon kannabispoliittisia muutoksia. Tällä on todennäköisesti ainakin jossain määrin vaikutusta myös suomalaisten asenteiden lieventymiseen”, Karjalainen puntaroi.

Yli 18-vuotiaat nuoret eivät ole vähentäneet kannabiskokeiluita alaikäisten tavoin. Heillä kannabiskokeilut ovat itseasiassa lisääntyneet vuoden 2006 jälkeen niillä, joiden mielestä kannabiskokeiluista aiheutuu vain vähäinen terveydellinen tai muu riski.

Täysi-ikäisistä nuorista kannabista kokeilleiden osuus on kasvanut 1998 kasvanut 22:stä 31:een prosenttiin.

Kannabiksen käyttäminen on yhteydessä aineen saatavuuteen. Yli puolet täysi-ikäisistä nuorista pitää sen hankkimista helppona, mutta yli puolet yhdeksäsluokkalaisista pitää hankintaa vaikeana tai mahdottomana.

Joka viides täysi-ikäinen tuntee henkilökohtaisesti kannabiksen kasvattajan.

Kannabiksen hankintatavoissa korostuu sosiaalisuus. Molemmat nuorten ryhmät saavat kannabiksen yleisimmin kaverilta tarjottuna tai ostamalla.

Tutkijat arvioivat, että alaikäisten näkemykset kannabiksen hankkimisen vaikeudesta saattavat liittyä siihen, että myyjät epäröivät myymistä alaikäisille. Alaikäiselle myyminen voi muuttaa oikeudessa perusmuotoisesta huumerikoksesta törkeäksi huumerikokseksi.

Iso osa alaikäisistä suomalaisnuorista on ulkona kannabiskuvioista. 29 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista ei osaa sanoa, kuinka vaikeaa tai helppoa aineen hankkiminen olisi.

Karjalainen arvioi, että näillä nuorilla ei ole kaveripiirissä käyttäjiä, joten heillä ei ole kosketuspintaa aiheeseen.

”Toinen tulkinta on se, että vaikka nuori tuntee ja tietää käyttäjiä, hän ei ole koskaan ajatellut hankkivansa kannabista.”

THL:n tutkijat selvittivät suomalaisten nuorten kannabiksen käyttöä useiden aineistojen avulla. Näitä olivat eurooppalainen koululaistutkimus ESPAD, Päihdetutkimus vuosilta 2014 ja 2015 sekä vuoden 2017 Kouluterveyskysely.

”Tuoreimmat tiedot ovat kahden tutkimuksen osalta vuosilta 2014 ja 2015, joten sen jälkeen on voinut tapahtua muutoksia käytössä tai asenteissa. Toisaalta vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn tulokset näyttävät tasaiselta peruskoululaisten kannabiksen käytön suhteen”, Karjalainen sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  3. 3

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  4. 4

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  7. 7

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  8. 8

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  9. 9

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää