Kotimaa

HS-analyysi: Rahaa kinuavan konstaapelin toiminta on lähellä katutason poliisikorruptiota

Poliisille sopii huonosti epämääräisten rahanpyyntöjen esittäminen ja luova suhtautuminen totuuteen, kirjoittaa HS:n oikeustoimittaja Susanna Reinboth.

Maanantaina Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion tapauksesta, joka tuo mieleen Suomen oloissa vieraan katutason poliisikorruption.

Oikeus tuomitsi Helsingin poliisissa työskentelevän vanhemman konstaapelin maksamaan 40 päiväsakkoa eli yhteensä 1 360 euroa sakkoa virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lue lisää: Nettivideosta suuttunut konstaapeli kutsui pojan vanhempineen tyhjään poliisitaloon ja pyysi ”tonnia mieheen” – tuomittiin 40 päiväsakkoon

Konstaapeli oli suuttunut videosta, jonka alaikäinen poika oli ladannut nettiin. Videossa konstaapeli poistaa partiokaverinsa kanssa miestä Helsingin Rautatieasemalta vapunaattona 2017.

Pojan äidin mukaan konstaapeli kutsui perheen perjantai-illaksi tyhjään Pasilan poliisitalo 2:een neuvottelemaan korvauksista ja siellä konstaapeli oli vaatinut itselleen ja partiokaverilleen ”tonnia mieheen”.

Lue lisää: Poika latasi nettiin videon ”rasistisesta poliisista”, äidin mukaan perhe kutsuttiin Pasilan poliisitaloon ja heiltä vaadittiin rahaa

Oikeus piti äidin kertomusta tapahtumista uskottavana. Oikeuden mukaan konstaapelin toiminta oli omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

Konstaapeli ei ollut ensimmäistä kertaa epäiltynä omintakeisesta seriffitoiminnasta ja kummallisista rahapyynnöistä.

Lue lisää: Alaikäiseltä rahaa vaatineen konstaapelin historiassa omavaltaista seriffitoimintaa: Pysäytti siviilinä auton, otti kuljettajan ajokortin ja urkki tämän tietoja

Jo aiemmin hän oli saanut sakot siitä, että oli pysäyttänyt siviilivaatteissa toisen autoilijan, pyytänyt ajokorttia ja hurauttanut tiehensä kortti mukanaan. Sen jälkeen hän oli alkanut penkoa rekistereistä autoilijan taustoja.

Vähän myöhemmin konstaapelia epäiltiin siitä, että hän oli vaatinut eräältä mieheltä korvausta vaimonsa nimissä olleen auton kolhiintumisesta pysäköintialueella. Miehen mukaan konstaapeli oli uhannut kirjoittaa sakkolapun, ellei mies maksa sadan euron korvausta.

Syyttäjä ei nostanut tästä jutusta syytettä, koska kyse oli sana sanaa vastaan -tilanteesta.

Kun HS oli uutisoinut konstaapelin toiminnasta, toimitukseen otti yhteyttä autoharrastaja. Hänelläkin oli samantapainen kokemus konstaapelista.

Miehen mukaan konstaapeli pysäytti hänet siviilivaatteissa loppukesästä 2018 Tuusulassa ja väitti, että hänen peräkärrynsä oli laiton. Pysäyttäjä teki selväksi olevansa poliisi ja väläytti sakkomahdollisuutta.

Konstaapelilla oli myös rahapyyntö, autoharrastaja kertoi. Konstaapelin mukaan peräkärrystä sinkoutunut kivi olisi rikkonut hänen autonsa tuulilasin. Hän ehdotti, että autoharrastaja korvaa vakuutuksen omavastuuosuuden eli muutaman satasen. Tämä ei kuitenkaan halunnut maksella tiskin alta mitään.

Jälkiselvittelyissä autoharrastajan peräkärry osoittautui lailliseksi, mutta siitä puuttuivat heijastin ja valo. Mies ehdotti, että poliisi kirjoittaisi hänelle kirjallisen huomautuksen, jossa kerrotaan, mihin heijastin ja valo on sijoitettava.

Tähän konstaapeli vastasi, että hän jättää asian sikseen ja maksaa omavastuun omasta pussistaan.

”En halua asiasta sulle ongelmia, koska tuosta on vaikea kuvitella rangaistuksena pelkkää huomautusta, kun vahinko on jo sattunut ja sä et tehnyt sitä varmaankaan tahallasi”, konstaapeli viestitti.

Kun HS kysyi konstaapelilta kommenttia tapaukseen, hän ei ensin ollut muistavinaan tapausta.

”Ei sano mitään”, hän kummasteli.

”Onkohan tämä joku keksitty juttu taas? Näitä nyt riittää, näitä tulee nimittäin harva se viikko jotain.”

Keskustelun edetessä konstaapelin muisti parani. Hänen kertomuksensa oli kuitenkin aivan toisenlainen kuin autoharrastajan. Konstaapelin mukaan mies oli itse halunnut maksaa korvauksia. Hän kiisti pyytäneensä mitään.

”Ihan höpöhöpöä, ihan satuja joku selittää.”

Sitten puhelinkeskustelu meni absurdiksi. Konstaapeli ei ollut ymmärtävinään viittausta vireillä olevaan oikeudenkäyntiin, joka liittyi videon ladanneeseen poikaan.

”Siis mistä oikeusjutusta?” konstaapeli kysyi.

No tämä, josta sinä olet syytteessä.

”Siis missä syytteessä?”

Oletko sinä N. N.?

”Olen kyllä.”

Niin kai sinä nyt tiedät, mistä sinä olet syytteessä?

”No en, itse asiassa en kyllä tiedä nyt.”

Keskustelu käytiin viikko sitten keskiviikkona. Alun perin käräjäoikeuden piti antaa tuomio samana päivänä, mutta päätös siirtyi maanantaille. Konstaapeli oli nähtävästi saanut ajankohdan muuttumisesta tiedon, minä en.

Konstaapeli toisteli, ettei sinä päivänä anneta mitään päätöstä. Kun kysyin, milloin päätös sitten annetaan, hän ei vastannut vaan antoi edelleen ymmärtää, ettei mitään oikeusjuttua ole olemassakaan.

Lopulta hän päätti puhelun.

”Nyt toimittaja puhuu ihan… En kommentoi tätä yhtään mihinkään. Nyt toimittaja puhuu ihan vastoin parempaa tietoa. Hyvästi. Älä soita enää.”

Lain mukaan poliisin on virassa ja yksityiselämässään käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

Siksi konstaapelin käytös kummastuttaa.

Hän esittää ihmisille perusteeltaan kyseenalaisia rahavaatimuksia tilanteissa, joissa hän tekee täysin selväksi olevansa poliisi. Hän siis käyttää hyväkseen kansalaisten luottamusta poliisiin ja luo uhkaavan ilmapiirin vihjailemalla myös sakoista tai muista seuraamuksista.

Lisäksi konstaapelilla tuntuu olevan ylivoimaisia vaikeuksia pysyä totuudessa. Nyt jo kaksi eri tuomioistuinta on päätöksissään todennut konstaapelin tarinat epäluotettaviksi, eikä puhelinkeskustelu hänen kanssaan parantanut kuvaa.

Konstaapelin suhtautumisesta kansalaisiin kertoo myös hänen käytöksensä käräjäoikeuden kolmen viikon takaisessa istunnossa. Hän haukkui nettivideon ladanneen pojan vanhemmat tavalla, jota oikeussalissa harvoin kuulee.

Hän syytti vanhempia siitä, että he olisivat kasvattaneet pojastaan poliisivastaisen.

”Jostain pojallekin on periytynyt, että poliisi on rasistinen”, hän sanoi. Äiti kiisti, että perhe olisi poliisivastainen. Kyse on tavallisesta perheestä, joka ei juuri ole tekemisissä poliisin kanssa.

Konstaapeli jatkoi vyörytystään ja syytti vanhempia ”järjestelmällisestä valehtelusta”. Käytännössä hän siis väitti vanhempien syyllistyneen rikokseen. Oikeusprosessissa asianomistajan on rangaistuksen uhalla puhuttava totta.

”Sietämätöntä käytöstä”, konstaapeli pauhasi vanhemmille. ”En halua tavata teitä enää koskaan. Häpeän heidän puolestaan.”

Miten hyvin miehen oma käytös sitten sopii poliisille? Entäpä totuuden muuntelu? Pitäisikö poliisimiehen sanaan voida luottaa?

Tätä Helsingin poliisilaitos joutuu nyt arvioimaan. Se on aloittamassa kurinpitomenettelyn, jossa miehen asema arvioidaan uuden tuomion vuoksi.

Konstaapelilla on taustallaan jo yksi määräaikainen erottaminen aiempien epäselvyyksien takia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

  2. 2

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  6. 6

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  9. 9

   Venäläiset yrittävät jälleen räjäyttää koko maailman, ainakin tv-ruudulla

  10. 10

   Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää