Kotimaa

Hallinto-oikeus perui homo­parin vihkineen papin varoituksen, päätös hoputtaa kirkkoa ratkomaan homo­liitto­kantansa

Päivi Räsänen kutsuu kirkon Pride-yhteistyötä synnin ylistämiseksi. Piispa Laajasalo: Vähemmistöjen puolustaminen on Jeesuksen seuraajien erityinen tehtävä.

Evankelis-luterilainen kirkko joutuu nyt kiirehtimään ratkaisuaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi maanantaina tuomiokapitulin antaman varoituksen homoparin vihkineelle papille.

Kirkko joutuu nyt valitsemaan, laajentaako se avioliittokäsityksensä koskemaan myös homopareja, luopuuko se vihkimisistä kokonaan vai jatkaako se ainoastaan heteroparien vihkimisiä.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo pitää hallinto-oikeuden päätöstä yhtenä askeleena kohti kaikkien parien vihkimistä kirkossa. Laajasalo kuitenkin harmittelee päätöksen tulemista ulkopuoliselta taholta.

”Olen puhunut asian puolesta julkisesti 20 vuotta, joten omasta mielestäni kehitys on hyvä. Se, että kirkko ei itse ole pystynyt tekemään päätöstä, on huono asia kirkon olemuksen ja autonomian kannalta”, Laajasalo kertoo.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan kirkko ei ole määritellyt vihittävien parien sukupuolta kirkkolaissa eikä kirkkojärjestyksessä. Näin ollen homoparin vihkivä pappi toimii ainoastaan lain kirjaimen mukaisesti.

Oikeuden päätös ei ole lainvoimainen. Oulun tuomiokapituli päätti tiistai-iltapäivänä hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Kun tasa-arvoiseen avioliittoon liittyviä lakimuutoksia tehtiin, silloin ei otettu riittävästi huomioon kirkkolakia ja kirkkojärjestystä ja niiden sanamuotoja.

”En usko, että poliitikkojen tahtotila avioliittolain muutoksen valmistelussa oli se, että kirkon käytäntö muuttuisi samalla päätöksellä. Muistan, että asiassa erikseen painotettiin sitä, että muutos ei vaikuta kirkkoon”, Laajasalo sanoo.

Kirkko on viime vuoden toiminut piispainkokouksen selonteon mukaisesti. Piispat määrittelivät vuonna 2016 selonteossaan, että kirkon avioliittokäsitys ei ulotu homoparien vihkimiseen.

Piispat eivät nähneet silloin tarpeelliseksi, että kirkkolakia tai -järjestystä tarvitsisi muuttaa. Kirkkojärjestyksessä kun sanotaan, että kirkolliset toimitukset on suoritettava kirkkokäsikirjan mukaan. Kirkkokäsikirjassa taas on avioliiton siunaus- ja vihkimiskaavat, joissa käytetään sanamuotoja ”mies ja nainen” sekä ”morsian ja sulhanen”.

Nyt pallo on piispainkokouksella.


Kun kirkolliskokous hylkäsi viime vuonna aloitteen homoparien vihkimisestä, se antoi piispoille tehtäväksi löytää ratkaisun kirkkoa repivään kiistaan. Arkkipiispa Tapio Luoma kertoi HS:n haastattelussa toivovansa, että piispat saisivat selvityksen mahdollisimman nopeasti ainakin tiedoksi kirkolliskokoukselle.

Piispa Laajasalo uskoo, että piispainselvityksen aikataulu muuttui hallinto-oikeuden päätöksen myötä nopeammaksi.

”On tärkeää, että kirkko löytää sellaisen ratkaisun, jossa osittain erimieliset ihmiset voivat kuitenkin olla saman talon sisällä ja yhdessä rakentaa Kristuksen kirkkoa. Yhteinen päätös kirkastaa epäselvyyttä ja toisaalta luo reiluuden kokemusta myös heidän parissaan, joille muutokset ovat kipeitä sietää.”

Lopullisen ratkaisun kirkon suhteesta homoliittoihin tekee kirkolliskokous. Se kokoontuu seuraavan kerran marraskuussa.

HS kertoi kirkon vaikeasta suhteesta seksuaalivähemmistöihin kesäkuun alussa.

Kirkon sisäiset jännitteet näyttävät nousseen pintaan, kun Kirkkohallitus päätti osallistua virallisena yhteistyökumppanina Helsinki Pride -viikkoon. Kirkko on osallistunut viikkoon myös aiempina vuosina. Vuonna 2016 juhlakulkueessa oli ensimmäistä kertaa mukana Vantaan ja Helsingin seurakuntien yhteinen rekka.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen moitti maanantaina Twitterissä kirkon osallistumista Pride-viikkon häpeän ja synnin ylistämiseksi.
Laajasalo ottaa kantaa Räsäsen twiittiin toteamalla, että kirkon pitää olla siellä, missä on epätasa-arvoa ja sortoa.

”Vähemmistöjen ja syrjittyjen ihmisten puolustaminen on nimenomaisesti Jeesuksen seuraajien erityinen tehtävä. Avioliittolain muutoksiin liittyvät kompastelut ja koukerot eivät tee tyhjäksi sitä moninaista työtä, jota kirkko tosiasiallisesti on vuosikymmeniä tehnyt myös sateenkaariväen ja heidän perheidensä parissa. Siksi on ihan johdonmukaista, että kirkko on myös näissä kekkereissä läsnä seurakuntalaistensa ja ihmisten vierellä.”

Hallinto-oikeuden päätös vaikuttaa Laajasalon mukaan myös tuomiokapitulien ratkaisuihin. Tuomiokapitulit ovat saaneet useita valituksia homopareja vihkineistä papeista. HS:n tietojen mukaan tuomiokapitulit ovat viivytelleet asioiden kanssa odottaessaan hallinto-oikeuden päätöstä asiasta.

”Riippumatta mahdollisesta juridisesta jatkoprosessista, tuomioistuinten ratkaisukäytäntö tietenkin vaikuttaa myös tuomiokapitulien työskentelyssä.”

Oikaisu 18.6. klo 18.43: Jutussa puhuttiin virheellisesti Pohjois-Suomen tuomiokapitulista, vaikka kyseessä on Oulun tuomiokapituli.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ampumistapaus Helsingin keskustassa, silminnäkijän mukaan ensihoito auttaa maassa makaavaa ihmistä

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  4. 4

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  5. 5

   Ed Sheeran aiheuttaa Malmille kymmenien­tuhansien ihmisten kansainvaelluksen

  6. 6

   Asiantuntijoiden mukaan Hussein al-Taeen kaunisteltu Linkedin-profiili ei ole poikkeus, monet vääristelevät netissä tietoja koulutuksestaan

  7. 7

   Helsinkiläistä poliisia epäillään törkeästä dopingrikoksesta fitnessmalli Sofia Belórfiin kytkeytyvässä huumetutkinnassa

  8. 8

   Kirjeenvaihtajan kommentti: Boris Johnson on Britannian uusi pääministeri, ja nyt maata uhkaa entistä kovempi brexit-ralli

  9. 9

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  10. 10

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  4. 4

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  7. 7

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL ja Yle: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  8. 8

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  9. 9

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  10. 10

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  11. Näytä lisää