Kotimaa

Suomalainen hukkuu useimmiten kesä­kuumalla alkoholia veressään: kartta näyttää, missä kaupungeissa turmia sattuu useimmiten

HS kävi selvitystä varten läpi yli tuhat hukkumiskuolemaa kuluvalta vuosikymmeneltä. Useimmiten hukkuu keski-ikäinen mies.

Mitä lämpimämpi kesäsää, sitä todennäköisemmin uutisista saadaan lukea hukkuneista. HS:n selvitys osoittaa, että erityisesti keskikesällä lämmin ilma lisää hukkumistapausten määrää.

HS vertaili hukkumispäivien lämpötiloja paikkakuntien pitkän aikavälin keskiarvoihin. Heinäkuussa ilma oli turmapäivinä keskimäärin liki kolme astetta tavallista lämpimämpää.

Elokuussa kuolemantapausten päivinä lämpötilat olivat yli kaksi astetta koholla pitkän aikavälin keskiarvosta.

Selvitys perustuu Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton julkisuudesta keräämiin tietoihin hukkumisturmista tällä vuosikymmenellä. Kaikkia tapauksia ei uutisoida, joten selvitys kattaa noin neljä viidestä hukkumistapauksesta.

Hukkumisia on selvästi eniten heinäkuussa.

Mutta mikä lämmön ja veden yhdistelmästä lopulta tekee niin riskialttiin? Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinosen mukaan syitä on kaksi: kokemattomuus ja alkoholi.

”Kuumalla säällä vesillä ja veden äärellä ovat useammin myös he, jotka eivät normaalisti vesille lähde. Myös alkoholia käytetään helposti enemmän hellekeleillä”, Heinonen sanoo.Hukkunut on todennäköisimmin mies. Naisia hukkuneista on noin joka seitsemäs.

Hukkumiskuolemat painottuvat selkeästi vanhempaan ikäluokkaan. Uhreista noin kolme neljäsosaa on iältään 50-vuotiaita tai sitä vanhempia.

Heikentynyt toimintakyky, perussairaudet ja alkoholinkäyttö liittyvät monesti keski-ikäisten tai sitä vanhempien hukkumistapauksiin. Myös pelastusliivien käyttämättömyys voi olla yksi syy.

”Vanhemmassa sukupolvessa on enemmän heitä, jotka eivät pelastusliivejä käytä”, Heinonen toteaa.

Pelastusliivit ehkäisevät hukkumisia tehokkaasti. Kansainvälisten tutkimusten mukaan asianmukaiset ja oikein päälle puetut pelastusliivit voisivat estää jopa 70–80 prosenttia vesiliikenteessä tapahtuneista hukkumisista.

”Veneen kaatuessa vedessä on monesti jouduttu olemaan pidemmän aikaa. Suomessa vedet ovat lähes aina kylmiä, eikä hyvä uimataitokaan välttämättä suojaa.”Heinonen listaa kolme alaluokkaa, joihin suomalaisten hukkumiset tyypillisimmin voidaan luokitella.

Useimmiten onnettomuus sattuu uidessa. Ikäihminen on saattanut lähteä yksin uimaan eikä koskaan palaa takaisin. Tai sitten kyseessä on lapsi, joka on jäänyt vartioimatta ja hukkuu.

”Uimataidottoman lapsen kanssa vedessä pitää olla ihan vieressä. Siinä ei ehdi lukea rannalla kirjaa tai selata somea”, Heinonen korostaa.

Toinen alaluokka on vesilläliikkujat. Monesti veneessä tehdään jotain, josta syystä vene kaatuu ja kyydissä olijat joutuvat veden varaan.

”Näin käy useimmiten kesällä. Veneellä ei välttämättä olla kaukanakaan rannasta, ja henkilöt ovat alkoholin vaikutuksen alaisina.”

Kolmas alaluokka on putoamiset. Esimerkiksi laiturin ja veneen väliin putoaminen on saattanut koitua kohtalokkaaksi.

Alkoholilla on edelleen usein yhteys hukkumisiin. Tilastokeskuksen mukaan liki joka toinen hukkunut oli ollut päihtynyt.

Erityisen usein päihtyneitä ovat olleet juuri aikuistuneet ja viisikymppiset. Hukkuneista miehet olivat hieman useammin päihtyneitä kuin naiset.

Veneillessä promilleraja on 1. Heinonen kannattaa promillerajan laskua 0,5:een.

”Veneillessä alkoholin käyttö on sosiaalisesti sallitumpaa. Ajatellaan, että se ikään kuin kuuluu asiaan. Kuitenkin alkoholi merkittävästi hämärtää ihmisen käsitystä riskeistä.”

Alkoholin osuus turmiin on kuitenkin vähentynyt. Edelliseen vuosikymmeneen verrattuna päihtyneiden osuus on vähentynyt noin kymmenen prosenttiyksikön verran.

Juhannuksen viettäjille Heinosella on selkeät ohjeet. Näitä neljää varotoimenpidettä noudattaen veden äärellä oleminen on selvästi turvallisempaa.

1. Korkkaa alkoholijuomat vasta rannalla, älä veneessä.

2. Pidä pelastusliivit päällä vesillä.

3. Valvo lapsia veden äärellä. Pienen lapsen päällä voi pitää pelastusliivejä rannallakin. Isossa porukassa sovi selkeät vuorot, milloin kukakin on vastuussa lasten valvomisesta.

4. Älä päästä ketään uimaan yksin.

Näin selvitys tehtiin

 HS pyysi Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitolta tiedot hukkumistapauksista vuosilta 2010–2018.

 Tapauksia on Suomesta 1 013. Aineistosta puuttuu noin viidennes hukkumisturmista, sillä liiton tiedot perustuvat uutisoituihin kuolemantapauksiin.

 Liitto toimitti HS:lle turmista myös kuvaukset, jotka pohjaavat julkisuudessa olleisiin tietoihin.

 Lisäksi HS pyysi Ilmatieteen laitokselta lämpötilatietoja, joiden avulla hukkumispäivien lämpötilaa kunnissa verrattiin pitkän aikavälin keskiarvoon. Vajaalle 50 tapaukselle ei saatu lämpötilatietoa.

Näin autat veden varaan joutunutta

 Jos huomaat, että joku on joutunut veden varaan, huuda paikalle apujoukkoja ja hälytä tarvittaessa apua 112:sta.

 Pyri selvittämään, mikä henkilön tilanne on ja kerro, että apua on tulossa.

 Jos mahdollista, pyri auttamaan rannalta. Heitä veden varaan joutuneelle pelastusrengas tai esimerkiksi kelluttava kanisteri, jonka päässä on naru.

 Jos joudut itse veteen, pidä kelluttava apuväline itsesi ja uhrin välissä. Näin huolehdit siitä, ettet itse aseta itseäsi vaaraan.

 Jos pelastat veden varaan joutunutta veneellä, vedessä olija kannattaa vetää rantaan niin, että hän pitää itse veneen perästä kiinni. Veneeseen kiipeäminen voi helposti kaataa veneen.

Lähde: Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  2. 2

   Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  8. 8

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  9. 9

   Antakaa lenkkeilijöiden juosta rauhassa Keskuspuistossa, älkää kouriko tai tuijottako

  10. 10

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  9. 9

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää