Kotimaa

Oikeus hylkäsi kaikki syytteet poliisijohdon virkarikosjutussa: ”Tietolähteiden rekisteröimiseen ja käytön kirjaamiseen ei ollut laillista menettelytapaa”

Hyllytetyt Helsingin poliisin päällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot palaavat hoitamaan virkaansa.

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet korkean poliisijohdon virkarikosjutussa. Syytteet kaatuivat siihen, että syyteaikana ei ollut valtakunnallista tietolähderekisteriä.

”Täten tietolähteiden rekisteröimiseen ja niiden käytön kirjaamiseen ei ollut tekoaikana olemassa laillista menettelytapaa”, käräjäoikeus totesi. Kukaan vastaajista ei siten ole rikkonut virkavelvollisuuksiaan syytteissä väitetyin tavoin.

Tietolähdetoiminnasta säädettiin ensimmäisen kerran vuonna 2005, ja laissa oli maininta valtakunnallisesta tietolähderekisteristä. Sitä ei kuitenkaan syytteen tekoaikana ollut.

Sisäministeriö tiedotti heti päätöksen jälkeen, että Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot palaavat hoitamaan tehtäviään. Molemmat ovat olleet virasta pidätettyä syytteiden nostamisen jälkeen.

Tietolähdetoiminta ei kuitenkaan ollut kunnossa Helsingin poliisilaitoksella.

Oikeuden mukaan Helsingin poliisilaitoksella ei vuosina 2008–2013 ollut yhtään rekisteröityä tietolähdettä. Laitos kuitenkin käytti tietolähteitä, jotka olisi pitänyt hyväksyä ja rekisteröidä. Laitos ei siis noudattanut asiasta annettuja säännöksiä, oikeus tiivisti.

Tietolähteiden rekisteröinti ei oikeuden mukaan vaatinut tietolähteen suostumusta, toisin kuin osa syytetyistä väitti. Vuoden 2005 jälkeen tietolähteiden henkilötietojen käsittely johtui rekisterinpitäjälle laissa säädetystä velvoitteesta.

Helsingissä oli muutenkin omat, vapaat käytännöt tietolähteiden kanssa.

”Tietolähteiden käytön, eli muun muassa tietolähteiden tapaamisten ja muun yhteydenpidon kirjaaminen, on todistelun perusteella ollut HPL:ssä [Helsingin poliisilaitoksessa] vaihtelevaa: osa poliiseista piti omaa kirjanpitoaan tapaamisista ja osa taas ei pitänyt yhteydenpidon dokumentointia lainkaan tärkeänä”, oikeus summasi.

Helsingin poliisissa ei käytetty myöskään käsittelypareja eli kahta tapaajaa, vaan tietolähteitä tavattiin yleensä yksin.

Sen takia käräjäoikeus katsoi tulleen näytetyksi, ettei Helsingin poliisin tietolähdetoiminnassa ole syytteiden tekoaikoina noudatettu tietolähdetoiminnan järjestämistä ja toteuttamista koskevia velvoittavia säännöksiä ja määräyksiä. Näitä ovat poliisilaki, tiedonhankinta-asetus ja vuoden 2013 annettu salaisia pakkokeinoja koskeva määräys eli niin sanotun Salpa-määräys.Salpa-määräyksen osalta ongelmallinen tilanne syntyi vasta vuonna 2013, kun Poliisihallitus antoi uuden määräyksen. Aiempi, vuonna 2008 annettu määräys ei velvoittanut Helsingin poliisilaitosta.

Se olisi tullut velvoittavaksi vasta, jos Poliisihallitus olisi ensin antanut poliisilaitokselle erillisen määräyksen sen noudattamisesta.

Sen sijaan vuonna 2013 annettu Salpa-määräys oli sitova kaikissa poliisilaitoksissa, ja tietolähdetoiminta olisi pitänyt järjestää määräysten mukaisesti.

Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan osalta nimenomaisia virkavelvollisuuksia oli kahdeksasta vastaajasta vain silloisella poliisikomentajalla Jukka Riikosella sekä huumerikosyksikössä työskennelleillä rikostarkastajalla Petri Rainialalla ja rikosylikonstaapelilla.

Oikeuden mukaan Riikonen vastasi tietolähdetoiminnan järjestämisestä, ja rikostarkastaja puolestaan tietolähdetoiminnan toteuttamisesta. Myös rikosylikonstaapelilla oli nimenomainen, vaikkakin huomattavasti vähäisempi vastuuasema tietolähdetoiminnan toteuttamisessa.

Kaikkien osalta rikosvastuu kuitenkin kariutui valtakunnallisen rekisterin puuttumiseen.

Esimerkiksi Riikonen ei voinut määrätä tai ohjeistaa laitoksen menettelyä tietolähdetoiminnassa säännösten ja määräysten mukaiseksi, koska lain mukaista rekisteriä tietolähteiden rekisteröinnille ja käytön kirjaamiselle ei tekoaikana ollut olemassa, oikeus totesi.

Todistajien mukaan Helsingin poliisi suhtautui nihkeästi valtakunnalliseen rekisteriin, ja se oli yksi syy hankkeen viivästymiselle.

Apulaispoliisipäällikkönä toimineella Lasse Aapiolla ja huumerikosyksikön päälliköllä Jari Aarniolla ei sen sijaan ollut nimenomaisia virkavelvollisuuksia tietolähdetoiminnan järjestämisen tai toteuttamisen osalta, oikeus jatkoi.

Oikeuden mukaan tuli näytetyksi, että Aarnio oli poistanut tietolähteet rekistereistä vuonna 2007 tai 2008. Poistaminen tapahtui siis ennen syytteen tekoaikaa eikä sitä voida lukea hänelle syyksi virkavelvollisuuden rikkomisena.

Oikeus huomautti, että Poliisihallituksen laillisuusvalvonta ei puuttunut Helsingin poliisilaitoksen menettelyyn eikä raportoinut tietolähdetoimintaan liittyvistä ongelmista Poliisihallituksen ylijohdolle. Helsingin poliisin virheellinen menettely tuli kuitenkin laillisuusvalvonnan tietoon loppuvuodesta 2012, oikeus jatkoi.

Sen sijaan ei ollut näyttöä siitä, että silloiset poliisiylijohtaja Mikko Paatero, poliisijohtaja Robin Lardot tai Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja olisivat tienneet, että Helsingin poliisilaitos menetteli tietolähdetoiminnassaan virheellisesti.

Helsingin poliisin johdon tietoon puutteet tulivat viimeistään lokakuussa 2012, kun laitokselle tehtiin Poliisihallituksen laillisuusvalvontatarkastus.

Vaikka käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet korkean poliisijohdon virkarikosjutussa, Jari Aarnio odottaa yhä hovioikeuden tuomiota Aarnion törkeitä huume- ja virkarikossyytteitä käsittelevässä jutussa. Hovioikeus antaa tuomionsa oikeudenkäynnissä torstaina 27. kesäkuuta.

Helsingin käräjäoikeus oli tähän mennessä tuominnut Aarnion kymmenen vuoden vankeuteen, minkä lisäksi Aarniolla on kolmen vuoden tuomio Trevoc-seurantalaiteyhtiön haarasta.

Trevoc-tuomio on jo lainvoimainen, eli siihen ei voi hakea enää muutosta valittamalla.

Aarnio on parhaillaan epäiltynä murhasta ruotsinturkkilaisen rikollisen palkkamurhaa koskevassa jutussa. Murha tapahtui Vuosaaressa vuonna 2003. Rikosepäilynä on, että Aarnio tiesi murhasta etukäteen ja jätti sen estämättä.


Fakta

Poliisijohdon syytteet kytkeytyvät Aarnio-juttuun


 Syytteet koskivat epäselvyyksiä Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa.

  Jari Aarnion johtama huumepoliisi ei noudattanut tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä.

 Korkeaa poliisijohtoa syytettiin valvonnan laiminlyönnistä, koska he eivät puuttuneet tähän epäkohtaan.

 Syytteessä olivat muiden muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin hyllytetty poliisipäällikkö Robin Lardot.

 Syytteessä oli myös Aarnio ja kaksi hänen alaistaan.

 Tutkinta alkoi Aarnion kiinnioton jälkeen marraskuussa 2013, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki tutkintapyynnön Helsingin Sanomien artikkelin jälkeen. HS:n jutussa kerrottiin huumepoliisien pelaavan tietolähteiden kanssa omilla säännöillään ilman uskottavaa valvontaa.

  Virkarikosjutun kaikki syytteet hylättiin keskiviikkona.

  Jari Aarnio odottaa yhä hovioikeuden tuomiota Aarnion törkeitä huume- ja virkarikossyytteitä käsittelevässä jutussa. Hovioikeus antaa tuomionsa oikeudenkäynnissä torstaina 27. kesäkuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  3. 3

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  4. 4

   Tukholmalaisessa vankilassa istuva Asap Rocky on palkannut avukseen pr-toimiston, mitä pidetään Ruotsissa ennenkuulumattomana: Myös Kuninkaanlinnaan on vedottu

  5. 5

   Yle: Palkitun teknologiayhtiön osakasta epäillään rahanpesusta Sihteeriopisto-vyyhdissä

  6. 6

   Meksikolainen huume­paroni El Chapo tuomittiin elinkautiseen vankeuteen Yhdysvalloissa

  7. 7

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  8. 8

   Hergé kuvasi Tintin avaruusmatkaa tarkasti jo vuosia ennen kuin Neil Armstrong astui Kuun kamaralle tai Juri Gagarin kävi avaruudessa – kuinka se on edes mahdollista?

  9. 9

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  10. 10

   Valkoposkihanhia ei saa hätistellä omin luvin, vaikka Helsingin rannat täyttyvät ulosteesta – asukkaat usuttavat kuitenkin jo koiriakin lintujen perään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  2. 2

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  4. 4

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  5. 5

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  8. 8

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  9. 9

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  10. 10

   Kaksi olutta päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää