Kotimaa

Juhannusruokaa lihalla ja ilman: HS:n vertailussa perinteinen grilli­ruoka maksoi alle puolet vegaanisen aterian hinnasta

”Syömisen terveellisyys ja vastuulliset valinnat jäävät taatusti taka-alalle, jos valinnat joudutaan jatkuvasti tekemään hinta edellä”, sanoo tutkija.

Grillilihaa ja makkaraa, silliä ja perunoita, savukalaa, grillattavia vihanneksia, jäätelöä ja mansikoita.

Juhannuksen suosikkiruoat ovat pysyneet varsin perinteisinä, vaikka vaihtoehtoiset ruokavaliot valtaavat alaa, kun huoli ympäristöstä on kasvanut.

Erilaisten ruokavalioiden vertailu ja suomalaisten kulutusmenojen kehitys kuitenkin osoittavat, että kaikilla ei ole varaa tehdä valintoja eikä edes syödä terveellisesti ja ravitsemussuositusten mukaisesti.

HS kokosi kaksi erilaista juhannuksen ruokakoria: perinteisen juhannusmenun ja vegaanisen aterian, jossa ei ole käytetty lainkaan eläinkunnan tuotteita.

Kasvisversiossa tuotteiden valinnassa painotettiin myös kotimaisuutta, jotta kokonaisuus olisi mahdollisimman ekologinen.

Tarkoitus oli etsiä vaihtoehtoja lihalle, jonka kulutusta pitäisi tutkimusten mukaan vähentää merkittävästi sekä ympäristö- että terveyssyistä.

Kasviperäisten tuotteiden osuutta pitäisi puolestaan lisätä. Esimerkiksi tuoreessa Ruokaminimi-tutkimuksessa ekologisimmaksi osoittautui vegaaniruokavalio.

Tarkoitus oli myös vertailla ateriakokonaisuuksien hintoja. Suurimmat erot näkyivät juuri niissä.

Vegaaninen, tuotteiden kotimaisuutta painottava juhannusmenu neljälle hengelle ilman ruokajuomia maksoi 76,15 euroa. Perinteinen lihaa sisältävä juhannusateria maksoi puolet vähemmän, 33,22 euroa.Ruokakorien sisällön suunnitteli mahdollisimman vertailukelpoisiksi kotitalouden asiantuntija Essi Kulju Uudenmaan martoista. Hän myös valmisti ruoat.

Reseptit ovat muuten samanlaiset, mutta kasvisversiossa esimerkiksi kanan tilalla grillivartaassa proteiinin lähteenä on kaurapalavalmistetta.

Sillileivän vastaparina on kaurasta ja tofusta ja merileväkaviaarista valmistettu skagenröra. Salaatti puolestaan on korvattu kaalilla, jonka viljely vie vähemmän vettä. Samasta syystä kasvihuonekurkun tilalla on avomaankurkkua.

Myös valmistuotteita on tarjolla. ”Kaikkea ei tarvitse valmistaa alusta saakka kasvisvaihtoehdossakaan. Kaikkea ei tarvitse vaihtaa, eikä lihansyöntiä tarvitse lopettaa, jotta ruokavaliosta saa ekologisemman”, Kulju korostaa.


Vertailu kuitenkin muistuttaa myös siitä, että ruoka eriarvoistaa. Monet ovat joutuneet luopumaan kokonaan vapaavalintaisesta kulutuksesta.

Tämä näkyy selvästi kulutustilastoissa: pienituloisin tuloluokka kuluttaa rahaa ruokaan vain runsaat puolet siitä mitä suurituloisin viidennes kuluttajista.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimuspäällikön Anu Raijaksen mukaan ero on hälyttävän suuri.

”Syömisen terveellisyys ja vastuullisuus jäävät taatusti taka-alalle, jos valinnat joudutaan jatkuvasti tekemään hinta edellä oransseihin hintalappuihin tuijottaen”, Raijas sanoo.

”Taloudellinen liikkumavara on pieni, ja monet joutuvat luopumaan kokonaan vapaavalintaisesta kulutuksesta.”

Suunta ei ole muuttunut, vaikka elintarvikkeiden hinnat ovat laskeneet vuodesta 2014 lähtien. Päinvastoin, kaikkein pienituloisimman tuloryhmän osuus kotitalouksien elintarvikkeiden keskimääräisestä kulutuksesta on laskenut koko 2000-luvun.

”Suunta on hälyttävä. He ovat jääneet jälkeen keskimääräisestä kehityksestä”, Raijas sanoo.

Vuonna 2016 pienituloisimmat suomalaiset kuluttivat elintarvikkeisiin 68 prosenttia siitä mitä kotitaloudet keskimäärin. Suurituloisimpien osuus puolestaan oli 124 prosenttia.

Juhannuksena ruokaa – ja juomaa – kuitenkin ostetaan paljon.

Esimerkiksi S-ryhmän juhannusviikon päivittäistavaramyynti oli viime vuonna 18 prosenttia suurempi kuin keskimääräinen viikkomyynti.

Ostetuimpia tuoteryhmiä ovat tuoreet grillattavat lihatuotteet, olut ja vihannekset. Vuoden 2018 juhannusviikolla esimerkiksi grillimakkaroiden myynti kolminkertaistui.


Grillattavat liha- ja makkaratuotteet ovat suosiossa vuodesta toiseen, samoin varhaisperunat ja silli, kertoo K-ryhmän tuoretuotteiden osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen.

Lihatuotteista menekkiään ovat Vuorisen mukaan lisänneet etenkin raakamakkarat ja kanatuotteet. Myös luulliset lihat, muun muassa ribsit, ovat suosittuja juhannuksena.

Selkeä kysyntäpiikki on myös kalan kohdalla. Suomalaisiin juhannuspöytiin päätyy ennen kaikkea Norjan lohta, mutta kotimaisen luonnonkalan suosio kasvaa rinnalla. Kasvistenkin osuus kasvaa kesäisissä aterioissa.

”Kalan ja kasvisten rooli korostuu joka vuosi enemmän. Terveellisyys ja tiedostava kuluttaminen sekä kasvissyönnin lisääntyminen näkyy sekä juhannusmyynnissä että arkikuluttamisessa”, Vuorinen kertoo.


Oikaisu 20.6.2019 kello 22.46: Toisin kuin grafiikassa väitetään, soijachorizo ei ole vegaaninen, vaan sisältää kananmunaa. Kestosuosikit silli ja perunat ovat myös ekologista herkkua.

Sillin kalastus on kestävällä tasolla, ja Pohjanmerellä sillikannat ovat vahvat. Myös sillin Itämeressä elävän alalajin, silakan, kannat ovat runsaat. Silakka on myös edullista ruokaa.

Elintarvikesilakan kulutus on kuitenkin romahtanut kymmenesosaan neljässäkymmenessä vuodessa. Valtaosa silakkasaaliista päätyy turkiseläinten ja kirjolohen rehuksi.

”Silakan käyttöä elintarvikkeeksi voitaisiin lisätä tuntuvasti. Itämeren silakkakannat ovat hyvällä ja kestävällä tasolla”, sanoo ympäristöjärjestö WWF:n suojeluasiantuntija Olli Sivonen.

WWF suosittelee kalaoppaassaan kotimaisten luonnonkalojen, hauen, ahvenen ja kuhan, käyttöä. ”Myös särkikalat ovat kestävä vaihtoehto”, Sivonen toteaa.

Suositeltavien kalojen listalla on myös kotimainen kasvatettu kirjolohi. ”Sen käytön lisäämisellä vähennettäisiin myös norjalaisen lohen tuontia.”

Kala maistuu suomalaisille. Sen kysyntä on kaksinkertaistunut Suomessa 1980-luvun alun jälkeen.

Kalatiskit kuitenkin täyttyvät ennen muuta tuontikalasta. Vielä 1980-luvulla puolet Suomessa syödystä kalasta oli kotimaista, nyt tuontikalan osuus on yli 80 prosenttia. Käytännössä kyse on Norjan lohesta.

Vuonna 2017 suomalaiset söivät kotimaista kalaa hieman yli neljä kiloa ja tuontikalaa lähes kymmenen kiloa asukasta kohden. Kotimaisista lajeista eniten syötiin kasvatettua kirjolohta.

Myös lihaa kuluu reilusti, noin 80 kilogrammaa henkeä kohti vuodessa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan lihankulutus on pysynyt viime vuodet kutakuinkin samana, jopa kasvanut. Eniten on kasvanut siipikarjanlihan kulutus.


Broileri kypsyy myös Essi Kuljun juhannusvartaissa tomaatin ja sipulin rinnalla. Grillatut varhaisporkkanat maistuvat herkullisilta.

Kasvisvartaissa lihan tilalla on kauravalmiste, joka nostaa aterian hintaa. Samoin tuotteiden kotimaisuuden painottaminen kasvisversiossa.

Muutokset ovat hitaita. ”Lihatuotteetkaan eivät ole aina olleet edullisia, mutta lihantuotantoa on tuettu ja hinnat ovat laskeneet. Ehkä kauralle käy vähitellen samoin”, Kulju sanoo ja muistuttaa myös ruokahävikin vähentämisen merkityksestä:

”Juhlaruokien suunnittelulla ja sopivien ruokamäärien varaamisella sekä oikealla säilytyksellä voi ehkäistä ruokahävikkiä. Jo se on iso ekoteko.”


Oikaisu 20.6.2019 kello 22.46: Toisin kuin artikkeli antaa olettaa ja sen grafiikassa väitetään, soijachorizo ei ole vegaaninen, vaan sisältää kananmunaa.

Vegaaninen skagenröra

  1 kesäpunasipuli

  1 rkl sitruunamehua

  1/2 tl sormisuolaa

  1/2 tl mustapippuria myllystä

  1 pkt (270 g) maustamatonta tofua

  3 rkl tilliä hienonnettuna

  1,5 dl vegaanista majoneesia

  4 rkl vegaanista mätiä (Cavi-Art)

  n. 3 rkl vegaanista ranskankermaa

1. Hienonna sipuli varsineen. Laita kulhoon ja lisää sitruunamehu, suola ja pippuri.

2. Leikkaa tofu pieniksi kuutioiksi. Hienonna tilli. Sekoita tofu, tilli, majoneesi ja vegaaninen mäti sipuliseokseen.

3. Lisää ranskankermaa pienissä erissä sen verran, että seos on tanakkaa mutta vielä lusikoitavaa.

Lähde: Glorian ruoka ja viini 5/2019

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin rasistiseksi syytetyn kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  8. 8

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  9. 9

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  10. 10

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää