Hetken tie on kevyt

Suomen maanteillä kulkee päivittäin valtavasti ihmisiä, joilla on kaikilla oma tarinansa. Toimittajamme matkustivat yhden päivän peukalokyydillä ja kuulivat teillä liikkuvien tarinoita. Monet myös tarjosivat poikkeuksellisen lämmintä vieraanvaraisuutta.

Toimittajamme Sonia El Kamel matkusti päivän ajan kuvaaja Jonne Heinosen kanssa länteen, Joakim Westrén-Doll ja kuvaaja Outi Neuvonen itään. Aloitamme El Kamelin ja Heinosen matkasta.

Kello 13.54. Pakokaasu ja auringon korventama asfaltti haisee. Seisomme kuvaajan kanssa peukalot pystyssä bussipysäkin tuntumassa Helsingin Hakuninmaalla. Yritämme saada ohikulkevilta autoilta ilmaisen kyydin jonnekin päin Länsi-Suomea. Tavoitteena on Seinäjoki.

14.13. Autoja viuhuu ohi tasaisena virtana. Vaalea pakettiauto tööttää kolmesti.

14.49. Luonto kutsuu. Kuvaaja katoaa pöpelikköön. Samassa hopeanvärinen Mercedes-Benz Sprinter kaartaa pysäkille.


”Hyppäähän kyytiin”, sanoo paketti­autoa kuljettava Nicklas Grön­holm iloisesti.

Veikkolassa asuva Grönholm on matkalla Tampereelle liiketapaamiseen. Ruotsissa syntynyt Grönholm on kahden lapsen isä, teknologia-alan yrittäjä, muusikko ja kova puhumaan.

Joskus nuorem­pana itsekin liftannut Grön­holm ottaa liftaa­jia kyytiinsä ehkä kerran vuodessa, sillä heistä saa hyviä juttu­kavereita. Inttipoikia Grön­holm kyydit­see solidaari­suudesta aina. Muista tien poskessa seiso­vista Grönholm suori­ttaa nopean riski­arvion.

”Ajattelin, että jos hyökkäät kimppuun, pärjään kyllä.”

16:25. Hyvästelemme Grönholmin Toijalan ABC-liikenneasemalla. Toijalassa sataa. ABC:n katto vuotaa, ja aseman työntekijä joutuu asettelemaan myyntitiskin eteen metallisangon.


17.11–17.30. Aurinko työntyy tummanharmaan pilvimuurin läpi esiin, ja matka voi jatkua. Kolme noin kymmenkesäistä poikaa pyöräilee ohitsemme. ”Mun ritsille mahtuis”, huutaa viimeinen ja polkee hihittäen pois paikalta.


17.40. Kullanvärinen Toyota Corolla surauttaa eteemme. Kotiinsa Pispalaan ajavan Steve Ajayin ohjaama auto on läkähdyttävän kuuma, vaikka toinen etuikkuna on hieman raollaan.

Tampereelle Ajayi muutti 10 vuotta sitten Wienistä silloisen tamperelaisen vaimonsa kanssa. Heillä on kaksi yhteistä lasta. Ajayi on töissä metallialan tehtaassa noin kolmen vartin ajomatkan päässä Tampereelta. Wienissä hän opiskeli kauppatieteitä.

Liftaajia ei täällä päin kuulemma kovin usein näy, eikä Ajayikaan ole montaa kyydinnyt. Mitä nyt kerran nappasi tien reunassa kävelleen miehen kyytiinsä, kun mies vaikutti eksyneeltä.

Ajayilla on liftaamista harrastavia ystäviä, kuten argentiinalainen Pablo, joka on kulkenut peukkukyydillä esimerkiksi Kazakstanissa. Itse Ajayi ei ole koskaan liftannut, sillä hän kertoo olevansa aika visu. Matkat hän suunnittelee huolellisesti etukäteen, joten varsinaista tarvetta tien poskessa seisomiselle ei synny.

Ehkä hän voisi silti vielä kokeilla liftaamista. Yksin hän ei sitä kuitenkaan tekisi.

”Liftaava musta mies – eihän kukaan ottaisi minua kyytiin”, Ajayi sanoo ja repeää nauruun.

Pian jäämme pois.

”Hyvää kesää!”


18.07 Jäämme pois Tampereen keskustassa. Se on kardinaalivirhe.

Kävelemme Vaasaan vievän moottoritien varrelle. Tiellä ei näy huoltoasemaa, bussipysäkkiä tai muutakaan sopivaa paikkaa, johon autot voisivat turvallisesti pysähtyä.

Jäämme moottoritien yläpuolella kulkevan kapeahkon tien varteen. Autoja kulkee ohi ehkä kolme minuutissa. Aikaa kuluu.

20.05. Pitkäsen Sepoksi esittäytyvä mies pysäyttää mustan Mercedes-Benz -katumaasturinsa keskelle pientä risteystä.

”Minne matka?”

”Ihan minne vain!”


Länsi-Tampereelle matkaava Pitkänen haluaa auttaa ja vie meidät paremmalle kyytiapajalle: bussipysäkille länteen kulkevan moottoritien varteen.

Pitkänen on ajanut paljon ympäri Suomea ja ottanut matkoillaan liftaajia kyytiin. Ennen liftaajia näkyi Pitkäsen mukaan paljon, nykyään ei niinkään.

”Jommallakummalla liftaajista pitäisi aina olla ajokortti”, Pitkänen sanoo.

21.06 ”Ajoin jo teidän ohi, mutta oli käännyttävä takaisin, kun tuli niin paha mieli”, sanoo Emilia Salminen punaisesta Nissan Almerastaan.


”Olin menos­sa samaan suuntaan, niin ajattelin, että miksi en ottaisi kyytiin”, hän sanoo. Tämä on ensim­mäinen kerta, kun Sal­minen ottaa kyytiinsä tunte­mattomia. Laboratorio­tekniikkaa opiskeleva Salm­inen on matkalla yö­vuoroon Hämeenkyrössä sijaitsevan kartonki­tehtaan laboratorioon. Hänen tehtävänsä on varmistaa, että kartonki on laadultaan moitteetonta: selvitettävänä on kartongin kiiltoarvot, vaaleusarvot ja lujuusarvot.

Auton Salminen on hankkinut vastikään, työmatkoja varten. Ja on hän tehnyt keväällä erään toisenkin suuren hankinnan, nimittäin ostanut ensiasunnon yhdessä poikaystävänsä kanssa.

Hämeenkyrön St1-bensa-asemalla aurinko paistaa edelleen. Lupiinit kurkistelevat viereisen liikenneympyrän penkasta, jonne siirrymme odottamaan viimeistä kyytiämme.

21.38 Ylöjärveläinen Jukka Järvenpää on päässyt hetki siten kotiin hämeenkyröläisestä elektroniikkavarastosta.

Se on onnemme, sillä hän ottaa meidät tummansinisen Opelinsa kyytiin.


Auton takapenkillä on kaksi tennismailaa. Järvenpää harrastaa tennistä ja rullaluistelua.

Järvenpää on matkustanut paljon ja käynyt esimerkiksi Nepalissa, Intiassa ja Kuubassa. Matkoilla Järvenpää on tottunut liftaajiin, eikä hän mitenkään pysty ajattelemaan, että liftaajat olisivat vaarallisia. Mutta erikoisena hän pitää sitä, etteivät jotkut huoli kyytiinsä pariskuntia, vaan tarjoavat kyydin ainoastaan yksin kyytiä odottaville naisille.

Järvenpää kertoo ajavansa hieman kotinsa ohi, jotta pääsisimme Teivon ABC-liikenneasemalle.

Auto pysähtyy.

”No, hei sitten!”

ABC:n pihassa on nuoria kevytmoottoripyörineen. Vaikuttaa siltä, että heidän ajonsa ovat vasta alkamassa.

”Frida täräyttää vitsin siitä, kuinka murhaa meidät” – Kertomus Joakim Westrén-Dollin ja Outi Neuvosen matkasta itään


Kello 13.45 Liftaus-wiki tietää paikan, jos suuntaa Helsingistä itään.

Pientare on leveä Valtimotien lähellä, Lahdenväylän alussa, eikä liikenteellä ole vielä liikaa vauhtia.

Mutta kello on kaksi iltapäivällä, ja autot posottavat ohi. Ensin kymmeniä, sitten satoja.

Käsi väsyy. Johtuuko paikasta? Neuvot oli kirjoitettu kuitenkin vuonna 2008. Ehkä tässä oli silloin erilaista. Kuvaaja vakuuttelee, että tunnin odotusaika on vakio. Se pitää lopulta kutinsa. Väliimme kurvaa valkoinen pakettiauto.

14.48 Markku kallistuu ratin takaa ja siirtää latauspiuhat pois tieltä.

“Vähän on ahdasta, jos ei haittaa!”

“Kyllä tässä joskus liftareita on. Aina yritän kyytiin ottaa, jos vaan pystyn. Ja tehän olette kiltin näköisiä. Armeijassa me liftattiin jatkuvasti. Ehkä harvemmin niitä nykyään näkee, kuin ennen.”


Markun, 55, lempinimi on Make, ja hän on putkimies. Ala vaihtui ketterästi myöhäisiällä. Enempää ei viitsi kertoa, sillä tämä on firman auto. Helppoheikkien poimiminen tienvarresta näyttäisi kiusalliselta.

Markku ajaa Nastolasta töihin tunnin suuntaansa. Välillä sellainen puuduttaa, mutta radiota jaksaa harvoin kuunnella, etenkään maanantaisin. Mieluummin auton huminaa.

On myös työkaveri, jonka kanssa Markku vaihtaa ajaessaan kuulumiset joka päivä. Puhuu enemmän kuin vaimonsa kanssa, paljon enemmän. Juttua riittää, Markku vakuuttaa.

Sitten Outinen jo soit­taakin.

Markku tarttuu puhe­limeen ja murahtaa. “Mites rippi­juhlat.”

14.48 Kun asettuu juuri oikein ABC Nasto­lan viereen ja sii­vilöi peukalol­laan ilmaa, ihmiset ihmet­televät. Pikkupojat pysähtyvät seuraamaan.

Kuluu puoli tuntia, kun­nes saa­puu Timo, mies kuin Markku, mutta ahavoi­tuneempi. Olemme vää­rässä paikassa, hän sanoo. Tästä kulkee lähin­nä paikallisia.

“Kouvolaan ette pääse. Tässä saisitte odotella. Voin tuohon puolimoottoritien varteen viedä.”


Timo on hurtti veikko. Pudotusta hän lykkää kolmesti, kun juttu luistaa.

16.36 Uudella paikalla lykästää heti. Komea Audi kääntyy pysäkille.

Viljer Listak, 26, sanoo, että ensin pitää poiketa kotona Kausalassa, mutta sitten hän voi viedä meidät Kouvolaan.

Viljer muutti Virosta neljä vuotta sitten, kun rakennustyömaalta löytyi nainen. Pomon tytär. Nyt on kaksi lasta, ja kohta hankitaan omakotitalo. Ehkä täältä, tai Kymenlaaksosta.

“Jätän nää tuohon. Ihan hetki menee.”

Tummanruskean rivitalon päädyssä on autotalli, jossa Viljer viettää viikonloppunsa. Siellä on keskeneräinen Lada, sekä pakettiauto ilman vaihdelaatikkoa. Kun ne ovat valmiita, Viljer rakentaa työpöydän. Sitten ei tiedä.

“Ei ne projektit kesken lopu! Mä olen aina tykännyt tehdä käsillä, ihan pienestä. Se on hyödyllistä.”


17.20 Kolossimainen Veturi vetää puoleensa tummia pilviä. Uudella pyörätiellä tuntee itsensä muurahaiseksi.

Pysähdymme moottoritien ylittävälle sillalle. Kyltissä lukee Lappeenranta.Olo on hetken orpo. Ja hieman hölmö. Kai se kuuluu lajiin. Onneksi Timo ei ollut ainoa laatuaan. Seuraava opas viittoo meidät kesähattunsa alta pian kyytiin.

“Me katsottiin, että te ootte ihan huonossa paikassa!” sanoo kouvolalainen Päivikki, 32.

“Mietittiin hetki ja tehtiin uukkari sitten. Viedään teidät muualle. Mä tiedän paikan.”


Vieressä istuu Josefiina, 29.

“Ei vitussa mitään kuvia”, hän kiljahtaa.

Päivikki osoittaa levikkeen tien varressa, kutostietä Kouvolasta kilometri, josta hän on liftannut muutaman kerran.

17.54 Ympärillä on soraa ja talousmäntyä. Tuulee ja sataa, hämärtää. Kello on kuusi. Käsi ojennukseen.

Tunti tässä? Liftaus sisältää ilmeisesti pisteen, jonka jälkeen se ei ole enää ihan niin lupsakkaa ajanvietettä. Taidamme olla rajaviivan tuolla puolen.

Mitä vielä: Päivikin apu kantaa hedelmää. Muutaman minuutin jälkeen pysähtyy Skoda Octavia.


17.59 Radiossa soi Stam1na. Lauri Tiainen, 24, ja Arttu Korhonen, 25, ovat lämminhenkisiä hevikukkoja. Auto on kotoisa. Kuvaaja nukahtaa.

Ovatko pojat käyneet Venäjällä? Rajasuomalaisillahan on tapana käydä Svetogorskissa ryypiskelemässä. Ovat joskus käyneet, mutta Laurin äiti käy useammin, siis Venäjällä, ei Svetogorskissa ryypiskelemässä.

Äiti työskentelee saimaannorppien koordinaattorina, ja joskus tehdään yhteistyötä virkasisarten kanssa, jotka tutkivat laatokannorppia.

Laurikin on ollut norppalähettiläs, kiersi ala-asteita. Norpallahan menee nykyisin vallan mainiosti, hän kertoo. Saimaassa uiskentelee 400 yksilöä.18.44 Lappeenrannan lähettyvillä on hautausmaa, jonka vieressä on Neste, jonka sisällä on Burger King.

Kello on seitsemän. Viimeisessä pahvikyltissä seisoo Savonlinna. Turhan kaukana, mutta katsotaan nyt.

Kuluu minuutteja, ja viereen pysähtyy sininen Citroen.


“Riittääkö Imatra?” hih­kaisee 22-vuotias Frida Rauske. Taka­penkillä tuhisee kaksi koiraa. Niiden into on lähes yhtä huu­maavaa kuin Fridan.

Erino­mainen päätepysäkki.

“Ei sitä minun tarvinnut sillä lailla miettiä, että otanko kyytiin! Totta kai otan. En ole kyllä aiemmin ottanut.”

Fridaa harmittaa. Hän vietti ensimmäisen opiskeluvuotensa Imatralla ja ehti tykästyä, mutta nyt muutto on edessä. Ammattikorkeakoulu siirtyy Lappeenrantaan, joka on tarpeettoman iso kaupunki.

Auton ovessa roikkuu unisieppari. Frida opiskelee kuvataidetta. Tekee koruja, installaatioita, sen sellaista. Pian aukeaa seuraava näyttely.

“Voitte muuten tulla vaikka mun sohvalle nukkumaan, jos haluatte. Juodaan viinit!”


Imatralle ajaessa näkee pitkälle. Suuret voimalinjat seuraavat vieressä.

“Onko teillä muuten kiire? Ajattelin, että käydään koirien kanssa uimassa.”

19.47 Auto kaartaa Joutsenossa metsätielle. Frida täräyttää vitsin siitä, kuinka murhaa meidät.

Koirat könyävät rantaviivalle. Vastarannalla höyryää valtava sellutehdas. Vuoksen vesi on lämmintä.

Border collie Burt astelee veteen, kunnes sitä on polvenkorkeudelle. Sitten se jähmettyy paikalleen. Tuijottaa hölmistyneenä takaisin rannalle.

Fridan mukaan se tekee aina niin. Ei tiedä, miksi.
Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  3. 3

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  4. 4

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  8. 8

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  9. 9

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää