Kotimaa

HS-analyysi: Oikeus vapautti korkean poliisi­johdon syytteistä, ratkaisu piirtää silti synkän kuvan poliisista

Käräjäoikeuden päätös piirtää synkän kuvan poliisin valvonnasta. Siksi valvottavien ei pitäisi valmistella itseään koskevia säännöksiä.

Korkeat poliisit voivat vetäytyä juhannussaunaan helpottuneina, sillä oikeus hylkäsi keskiviikkona kaikki syytteet Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan epäselvyyksistä. Kuohujuomat on kuitenkin syytä pitää piilossa. Päätös piirtää valkean kesäyön keskellä synkän kuvan poliisista.

Helsingin käräjäoikeuden ydinviesti oli tämä:

Helsingin poliisi ei vuosikausiin noudattanut tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä, vaikka ne olivat velvoittavia. Sillä kuitenkin oli rekisteröintiä vaatineita lähteitä – vastoin sen omaa ilmoitusta.

Ongelmia oli muitakin. Tapaamisia ja muuta yhteydenpitoa lähteiden kanssa jätettiin kirjaamatta. Lähteitä tavattiin yksin, vaikka tapaajia olisi pitänyt olla kaksi.

 

Syytteet hylättiin, koska kukaan ei vastaa sotkusta.

Käräjäoikeuden mukaan Helsingin poliisilaitoksella ei ollut laillista paikkaa, jonne tietolähteet olisi voinut rekisteröidä. Vuoden 2005 laissa määrättiin, että lähteet merkitään valtakunnalliseen rekisteriin. Poliisihallitus ei kuitenkaan ollut perustanut tällaista rekisteriä.

Esitukintapöytäkirjasta käy ilmi, kuinka korkeat poliisiviranomaiset yrittivät pelata mustaa pekkaa pois omasta kädestä. Lopulta oikeussalissa istuivat kaikki, joihin vastuuketju tietolähdesotkusta suinkin ylsi.

Syyteajan poliisiylijohtajan Mikko Paateron ja poliisijohtajan Robin Lardotin sekä Poliisihallituksen poliisiylitarkastajan syyte hylättiin, koska heillä ei käräjäoikeuden mukaan näytetty olleen tietoa Helsingin poliisin omavaltaisista touhuista alamaailman tietolähteiden kanssa.

Paatero ja Lardot selvisivät rima väpättäen. Oikeuden mukaan juuri he olivat vastuussa siitä, että valtakunnallinen tietolähderekisteri jäi perustamatta. Tästä laiminlyönnistä heitä ei kuitenkaan syytetty, joten heitä ei voitu siitä tuomitakaan.

Todistajien mukaan valtakunnallisen tietolähderekisterin perustamista jarruttivat Helsingin poliisit. He siis pääsevät nyt nauttimaan ruokkimansa puutostilan oireista, koska heidän syytteensä kaatuivat valtakunnallisen rekisterin puutteeseen.

Syntyi eräänlainen itse loihdittu juhannustaika, joka vapautti syytetyt.Rikosoikeudellista vastuuta syytetyille ei käräjäoikeuden mukaan syntynyt, mutta kaikki ei ollut kunnossa.

Erityisen kiusallista luettavaa tuomiosta tulee, kun silmäilee sääntelyn valmistelleiden työryhmien kokoonpanoja. Poliisi valmisteli itse kaikki säännökset.

Vuoden 2005 lakia valmistelevassa ryhmässä oli mukana huumepoliisin silloinen päällikkö Jari Aarnio ja hänen varamiehenään niin ikään syytteestä vapautunut rikostarkastaja Petri Rainiala. Juuri tässä laissa määrätään valtakunnallisesta tietolähderekisteristä, jonka puute kaatoi Helsingin poliisien syytteet.

Aarnio oli myös mukana virkkaamassa teemaan liittyvää vuoden 2008 tiedonhankinta-asetusta ja Rainiala saman vuoden salaista tiedonhankintaa koskevaa Salpa-määräystä.

Prosessioikeuden professorin Johanna Niemen mukaan oikeuslaitos ei voi antaa kummoista painoarvoa sille, että syytetyt ovat itse olleet valmistelemassa sääntelyä ja sen puutteellista toimeenpanoa, joiden perusteella ketään ei voida tuomita.

Sen sijaan pitäisi ratkoa rakenteellista ongelmaa, kun valvottavat pääsevät vaikuttamaan liikaa itseään koskevan sääntelyn valmisteluun.

”Kun valmistelu tapahtuu pienessä piirissä, tulee tämmöinen ilmiö, että säädeltävät säätelevät itseään.”

Niemen mukaan esimerkiksi Poliisihallituksen erottaminen sisäministeriön poliisiosastosta on ollut askel oikeaan suuntaan, mutta harppauksia tarvitaan lisää. Esimerkiksi sisä- ja oikeusministeriössä on tällä hetkellä kaksi erilaista lainvalmistelulinjaa, joiden yhdistäminen voisi Niemen mielestä ratkoa kuppikuntaisuutta.

Rajavartiolaitoksesta poliisiin siirtynyt Tomi Vuori arvioi poliisien vastuuketjua niin sanottua epäiltyjen rekisteriä (epri) koskevassa jutussa, jossa tietojen puuttumisen sijaan käsiteltiin liian innokasta kirjaamiskäytäntöä. Epriin oli päätynyt muun muassa jengiläisten hammaslääkäreiden ja isoäitien kaltaisia ”alamaailman kontakteja”.

Epäiltyjen rekisteriä koskevassa jutussa syytteet kaatuivat siihen, että vastuusuhteet poliisissa olivat liian epäselviä. Vuoresta tuli sittemmin tietolähdejutun vuoksi virasta pidätetyn poliisipäällikön Lasse Aapion tuuraaja Helsingin poliisissa, mutta hänen kommenttinsa aiemmasta oikeudenkäynnistä tuntuu pätevän yhä vuosia myöhemmin.

”Tämä saattaa kuulostaa vähän kafkamaiselta. Olin kahdeksan ja puoli vuotta sotilaallisessa organisaatiossa, ja siellä kun sanotaan ’vastaa’, niin se sitten kanssa vastaa. Meillä [poliisissa] kun sanotaan ’vastaa’, niin se ei ole välttämättä sitä, mitä todellisuudessa tapahtuu tai mitä edes edellytetään tapahtuvan.”

Helsingin huumepoliisien selitykset rekisteröityjen tietolähteiden puuttumiselle todettiin oikeudessa osin valheellisiksi, osin virheellisiksi.

Ensin huumepoliisit perustelivat rekisterin nollatilaa sillä, että heillä oli vain satunnaisia tietolähteitä, joita ei säännösten mukaan tarvinnut rekisteröidä. Tämä ei oikeuden mukaan pitänyt paikkaansa. Jutussa tuli näytetyksi, että ryhmällä oli pitkäaikaisia, rekisteröintiä vaatineita tietolähteitä.

Seuraava selitys oli se, että rekisteröinti vaati lähteen suostumuksen. Tämä oli oikeuden mukaan virheellinen laintulkinta. Vuoden 2005 laki antoi poliisille oikeuden rekisteröidä lähteet, eikä suostumusta tarvittu.

Oikeuden päätös tietolähdetoiminnan järjestämistä ja valvontaa koskevassa jutussa kertoo valvonnan täydellisestä pettämisestä, kun kukaan poliisijohdosta ei huomannut Helsingin huumepoliisin touhuilua.

On helppo hyväksyä se, että poliisipomot eivät ole rikollisia.

Vaikeampi on hyväksyä sitä, että poliisissa kukaan ei vastaa säännösten rikkomisesta.Oikaisu 21.6. klo 11.34: Tomi Vuori on työskennellyt Rajavartiolaitoksessa, ei Puolustusvoimissa, kuten jutussa virheellisesti kerrottiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  8. 8

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  9. 9

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää