Kotimaa

Karjalan lennoston entinen komentaja tuomittiin sakkoihin Lemmenjoen harjoituksesta – kutsui osallistujia esimerkiksi homopojiksi

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan puolustushallinnossa on nollatoleranssi epäasialliselle käytökselle.

Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö on saanut sakot käytöksestään Lemmenjoen vapaaehtoisessa harjoituksessa syyskuussa 2017. Helsingin hovioikeus tuomitsi hänet tiistaina esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Päiviö määrättiin maksamaan 60 päiväsakkoa eli yhteensä 3 000 euroa sakkoa.

Hovioikeus tuomitsi myös Ilmavoimien entisen komentajan Sampo Eskelisen sakkoihin palvelusrikoksesta, koska hän viivytteli esitutkinnan aloittamista Päiviön käytöksestä harjoituksissa.

Eskelinen sai 30 päiväsakkoa eli yhteensä 1 770 euroa sakkoa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) korosti ministeriön tiedotteessa, että puolustushallinnossa on nollatoleranssi epäasialliselle käytökselle.

”Jos sellaista esiintyy, siihen myös puututaan, oli kyseessä sitten kersantti tai kenraali. Tämäkin prosessi on selkeä osoitus siitä.”

Kaikkosen mukaan tapaus paljasti, että parantamisen varaa on. Opiksi on hänen mukaansa jo otettukin, ja puolustusvoimissa on tehty kevään aikana korjaavia liikkeitä vapaaehtoisten harjoitusten järjestämisessä. Hän ei tiedotteessa tarkenna muutoksia.

”Puolustusministeriö seuraa tietenkin tilannetta aktiivisesti. Arvioimme mahdollisten uusien toimenpiteiden tarpeet tilanteen mukaan”, Kaikkonen totesi.

Päiviö muun muassa johti harjoitusta päihtyneenä, nimitteli reserviläisiä ja alaisiaan henkilökunnan edustajia sekä ”taaksepoistutti” osallistujia. Harjoitukseen osallistuneiden mukaan hän nimitteli ihmisiä esimerkiksi homopojiksi ja tunkeutui yöllä muiden huoneeseen.

Päiviö oli myös kutsunut erästä kaupunginjohtajaa ”Suomen paskimmaksi kaupunginjohtajaksi sekä lennoston esikuntapäällikköä ”munattomaksi”. Hänet määrättiin maksamaan kaupunginjohtajalle 1 200 euron korvaukset kunnianloukkauksesta.

Päiviö itse ei pitänyt kuulusteluissa alkoholinkäyttöään tilanteeseen sopimattomana.

”Olen käyttänyt alkoholia tilanteen luonteen mukaisesti, kuten muutkin harjoitukseen osallistuneet”, hän sanoi esitutkinnassa ja vakuutti, ettei hänen kykynsä suorittaa palvelusta ollut alentunut. Hän myös kiisti joissakin tapauksessa herjanneensa reserviläisiä ja alaisiaan halventamistarkoituksessa.

Hovioikeuden käsittelyssä Päiviö kuvaili alkoholinkäyttöään näin: ”Jos ihmisellä oli jano, ihminen joi”.

Hovioikeuden mukaan harjoitus rinnastui sidosryhmätapaamiseen, eikä siihen sisältynyt sotilaallista koulutusta. Tilaisuuden yleisilme oli varsin rento.

”Tähän nähden erityisesti Päiviön päihtymistä ei ole arvioitava yhtä vaarallisena ja johtamisen edellytyksiä vahingoittavana kuin jos harjoitus olisi ollut luonteeltaan sotilaallisempi”, oikeus totesi.

Lennoston toimintavalmius ei esimerkiksi vaarantunut. Toisaalta Päiviö oli korkea-arvoinen upseeri ja joukko-osaston komentaja, joten sen vuoksi hänen käytökselleen on oikeuden mukaan asetettava tavallista korkeammat käyttäytymisvaatimukset.

Oikeus mainitsi lennoston henkilöstön tunteman myötähäpeän Päiviön käytöksestä. Kyse ei myöskään ollut yhdestä yksittäisestä tapahtumasta, vaan epäasiallinen käytös harjoituksissa oli lähes jatkuvaa.

Tämän takia Päiviö on myös voinut ennakoida, että asiasta tulee puolustusvoimille mainehaittaa. Oikeus hylkäsikin Päiviön vaatimuksen alentaa rangaistusta asian saaman julkisuuden takia. Julkisuus ei ollut ennakoimatonta ja odottamatonta.

”Kiinnostusta nyt käsiteltävää tapahtumaa kohtaan ja siten julkisuutta ovat olleet omiaan lisäämään yhtäältä ilmavoimien ajankohtaiset lentokonehankinnat sekä toisaalta se yleinen keskustelu, jota on käyty vaikutusvaltaisessa asemassa olevien käyttäytymiselle asetettavista vaatimuksista”, oikeus huomautti.

Oikeuden mukaan Ilmavoimien silloinen komentaja Eskelinen oli saanut tiedon Päiviön käytöksestä pian harjoituksen jälkeen.

Ensitiedon jälkeen Karjalan lennoston esikuntapäällikkö oli vielä lähettänyt yksityiskohtaisen viestin, jossa hän kuvaili Päiviön käytöstä. Sähköposti sisälsi neljän lennoston johtoryhmään kuuluneen upseerin näkemykset tapahtumista.

Tämän jälkeen Eskelisellä ei oikeuden mukaan enää ollut harkintavaltaa siitä, käynnistetäänkö esitutkinta vai ei. Viimeistään se olisi pitänyt käynnistää syys-lokakuun 2017 vaihteessa.

Eskelinen pyysi kuitenkin tutkinnan aloittamista vasta joulukuussa 2017, ja silloinkin sen jälkeen, kun Puolustusvoimien asessori oli vaatinut tutkinnan käynnistämistä.

”Eskelinen ei olisi todennäköisesti käynnistänyt esitutkintaa laisinkaan, jollei asessori olisi tähän häntä kehottanut”, oikeus lausui.

Toisaalta Eskelinen oli kerännyt tietoa muulla tavoin ja ollut yhteydessä osallistujiin. Hän oli myös ryhtynyt valmistelemaan Päiviön siirtämistä toisiin tehtäviin.

Sen vuoksi ei oikeuden mukaan ole syytä epäillä, että esitutkinnan aloittamisen viivästyminen olisi johtunut Eskelisen halusta suojella erityisesti Päiviötä.

Oikaisu 25.6. kello 9.47: Jutun otsikossa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti entisistä upseereista. Oikaisu 25.6. kello 12:31: Eskelisen sakkojen rahamäärä oli 1 770 euroa, ei 1 700 euroa, kuten aiemmin mainittiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin rasistiseksi syytetyn kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää