Kotimaa

Oliko Jari Aarnio huumekauppaa tehnyt ”Pasilan mies”? Hovi­oikeus antaa kello 9.30 tuomionsa Helsingin entisen huumepoliisin päällikön syytteistä

Vuonna 2016 käräjäoikeus tuomitsi Jari Aarnion 10 vuodeksi vankeuteen. Tänään torstaina ratkeaa, pysyykö tuomio vai hylkääkö hovioikeus syytteitä.

Yksi Suomen merkittävimmistä poliisikorruption ja järjestäytyneen rikollisuuden oikeusjutuista saa torstaina keskeisen ratkaisunsa, kun Helsingin hovioikeus antaa tuomionsa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumesyytteistä.

Päätös annetaan kello 9.30. Silloin selviää, pysyykö Helsingin käräjäoikeuden antama kymmenen vuoden vankeusrangaistus voimassa vai hylkääkö Helsingin hovioikeus syytteet joko osittain tai kokonaan.

Tuore uutinen hovioikeuden päätöksestä löytyy täältä: Jari Aarnio määrättiin heti vangittavaksi, kymmenen vuoden vankeustuomio pysyi hovioikeudessa

Käräjäoikeus tuomitsi Aarnion vuoden 2016 joulukuussa maksimirangaistukseen muun muassa kuudesta törkeästä huumerikoksesta ja syyttömän miehen lavastushankkeesta.

Aarnio on aiemmin saanut kolme vuotta vankeutta seurantalaiteyhtiön Trevociin liittyvässä jutussa, mutta nyt ei ole kyse siitä. Trevoc-tuomio on lainvoimainen, ja Aarnio on jo suorittanut rangaistuksensa.

Hovioikeuden tuomiota Aarnio on odottanut vapaalla jalalla. Hovioikeus vapautti hänet pääkäsittelyn päätteeksi kesäkuussa 2018 tutkintavankeudesta, koska sen jatkaminen olisi ollut kohtuutonta.

Hovioikeuden ratkaisu koskee Aarnion lisäksi useita muita ihmisiä.

Entinen jengipomo Keijo Vilhunen sai käräjäoikeudessa niin ikään kymmenen vuotta vankeutta. Oikeuden mukaan hän oli Aarnion rikoskumppani parissa hasistynnyrin salakuljetuksessa sekä lavastushankkeessa.

Huumerikoksista tuomittiin myös kaksi naista, jotka oikeuden mukaan olivat Aarnion liigassa. Seija Kortekallio-Lampi sai seitsemän vuotta vankeutta ja niin sanottu Malmin nainen eli Mari Romano kolme vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta.Lisäksi syytteessä virkarikoksista on kolme Aarnion entistä alaista. Entinen rikosylikonstaapeli Mikael Runeberg tuomittiin käräjäoikeudessa kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen ja kahden muun syytteet hylättiin.

Kaikkiaan hovioikeudessa oli syytteessä kymmenen ihmistä.

Muun muassa näihin kiisteltyihin asioihin hovioikeus ottaa kantaa tuomiossaan:

Kenellä ”Pasilan miehen” kännykät olivat ja mitä niillä tehtiin?

Kun sinisten tynnyreiden salakuljetus Hollannista Suomeen paljastui vuosina 2011–2012, poliisi huomasi useiden epäiltyjen pitäneen yhteyttä tuntemattomiin kännykkänumeroihin. Liittymät paikantuivat usein Pasilaan, ja sen takia niiden haltijaa alettiin kutsua Pasilan mieheksi.

Syyttäjien mukaan Pasilan mies oli Jari Aarnio ja hän käytti liittymiä huumerikosten tekemiseen.

Aarnion mukaan Pasilan miehen kännykät olivat huumepoliisin operaatiopuhelimia, ja niillä pidettiin yhteyttä alamaailman tietolähteisiin. Oman kertomansa mukaan hän piti liittymiä hallussaan vain satunnaisesti loma-aikoina.

Liittymien käyttäjää on pyritty selvittämään vertaamalla niiden liikkeitä Aarnion ja hänen alaistensa liikkumisiin. Tekninen näyttö tukee syyttäjiä: liittymät näyttävät liikkuvan siellä missä Aarniokin.

Erityisen paljon liittymät paikantuvat ”Pasilan mutkaan” Länsi-Pasilaan Aarnion silloisen kodin lähelle.

Aarnio on selittänyt paikantumista sillä, että hänen kotinsa lähellä sijaitsi poliisin tarkkailuryhmän ”piilokonttori”. Aarnion mukaan puhelimia säilytettiin piilokonttorissa, ja muutama hänen alaisensa on vahvistanut tämän. Tilassa työskennelleet poliisit ja muut alaiset eivät taas tienneet tällaisesta käytännöstä mitään.

Mitä sinisissä tynnyreissä oli?

Aarnion puolustus on varsinkin hovioikeusvaiheessa nostanut esiin kysymyksen tynnyreiden sisällöstä. Puolustus on painottanut, ettei tynnyreiden sisältöä tiedetä.

Kun käräjäoikeus ja sittemmin hovioikeus tuomitsivat vuonna 2013 useita miehiä pitkiin vankeusrangaistuksiin tynnyreiden salakuljetuksesta, ne ottivat kantaa tynnyreiden sisältöön: niissä oli hasista, kaikkiaan noin 800 kiloa.

Hovioikeus ei ole Aarnio-tuomiossaan sidottu tähän arvioon, vaikka kyse on samoista tynnyreistä.

Viimeisen tynnyrin sisältö tiedetään, koska se jäi Hollannin poliisin haaviin joulukuussa 2011. Siellä oli 141 kiloa hasista.

Myös toukokuussa 2011 Loviisaan menneiden kahden tynnyrin sisällöstä on jonkinlaista tietoa. Toisen tynnyrin purkamiseen osallistunut mies on kertonut, että hänelle jätettiin palkkioksi kilo hasista.

Muu näyttö 800 kilon hasismäärästä perustuu muun muassa rahtikirjoihin ja yhden aiemmin tuomitun pihalta löytyneeseen tynnyriin, joka vastasi takavarikkoon jäänyttä tynnyriä.

Aarnion puolustus esitti näyttöä, että Hollannista oli lähetetty samanlaisissa tynnyreissä muihin maihin muita huumeita. Esimerkiksi Englannissa takavarikoiduissa kahdessa tynnyrissä oli yhteensä 33 kiloa marihuanaa. Tanskassa tynnyristä löytyi jäämiä kokaiinista.

Korkein oikeus (KKO) on viime vuosina antanut useita ennakkopäätöksiä näytön arvioinnista huumejutuissa.

Vuonna 2017 KKO arvioi kahdessa päätöksessään tilannetta, jossa vain yksi huumelasti on saatu takavarikkoon. Voidaanko syytetty silloin tuomita myös aiemmista, samantyyppisistä lähetyksistä?

KKO painotti, että keskeinen merkitys on todisteiden kokonaisharkinnalla. Olennaista on, onko tapahtumille vaihtoehtoinen selitys. Onko tämä selitys mahdollinen ja niin todennäköinen, ettei sen olemassaoloa voida riittävällä varmuudella sulkea pois?

Rikosjutussa syyttäjän velvollisuus on näyttää syytteensä toteen. Huumesyytteiden näyttövaikeudet eivät saa johtaa siihen, että tuomitsemiseen riittää tavallista heikompi näyttö, KKO painotti.

Jos syytetyn aiemmin tuomituilla rikoksilla on samanlainen tekotapa ja muita yhdistäviä piirteitä uuden syytteen kanssa, niillä voi olla vaikutusta näytön arvioinnissa. Sama pätee syytteeseen, jossa on kyse useista samankaltaisista rikoksista. Yhteiset piirteet voivat vahvistaa näyttöä.

Toisessa tutkimassaan tapauksessa KKO päätyi hylkäämään syytteen, mutta toisessa jutussa näyttö riitti syytetyn tuomitsemiseen.

Yrittikö Aarnio lavastaa jengiläisen Pasilan mieheksi?

Syyttäjän mukaan Aarnio yritti vuonna 2012 lavastaa rikollisjengiin kuuluneen miehen Pasilan mieheksi. Tarve tähän olisi syntynyt siitä, että hän pelkäsi keskusrikospoliisin (krp) pääsevän hänen kannoilleen.

Syyte sai tukea Keijo Vilhusen kertomuksesta. Hän palasi hovioikeudessa aiempaan kertomukseensa, jonka mukaan hän oli tehnyt erilaisia toimia Aarnion pyynnöstä. Vilhunen kiisti tienneensä, mihin Aarnio pyynnöillään pyrki.

Aarnio kiistää syytteen. Hän on kiinnittänyt huomiota siihen, että Vilhusen kertomukset ovat muuttuneet moneen kertaan.

Puolustuksen mukaan Aarniolla ei myöskään ollut motiivia lavastukseen. Jos hän olisi syyllistynyt huumerikoksiin, väitetyssä lavastuksessa olisi ollut järkeä, mutta koska hän ei ole, sille ei ollut mitään syytä.

Hovioikeuden päätös ei tarkoita sitä, että juttu on loppuunkäsitelty. Siihen voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  3. 3

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  4. 4

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  8. 8

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää