Kotimaa

Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

Aarnio istuu yhteensä 13 vuoden tuomiostaan puolet, tutkintavankeuden takia siitä on jäljellä noin kolme vuotta. Aarnio määrättiin vangittavaksi heti.

Helsingin hovioikeus on pitänyt voimassa Jari Aarnion kymmenen vuoden tuomion muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista.

Uusi näyttö on antanut vahvaa lisätukea sille käräjäoikeuden johtopäätökselle, että Aarnio on ollut ”Pasilan mies”, joka on käyttänyt prepaid-liittymiä hasiksen maahantuonnin ja levityksen järjestelemiseen, hovioikeus totesi.

Hovioikeus on katsonut, että Aarnio on käyttänyt hyväksi virkansa suomia mahdollisuuksia huumausainerikosten tekemiseksi ja niiden peittämiseksi piittaamatta seurauksista, joita muille hänen toiminnastaan aiheutuu.

”Rikokset ovat olleet erittäin vakavia ja vahingollisia ja osoittaneet poliisin päällikkövirassa toimivalta henkilöltä poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, hovioikeus lausui.

Hovioikeus katsoi Aarnion syyllistyneen viiteen törkeään huumausainerikokseen sekä törkeään todistusaineiston vääristelemiseen, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen ja lukuisiin virkarikoksiin. Hovioikeus katsoi Aarnion syyllistyneen yhteensä 18 rikokseen. Jutun kaikista syytekohdista voit lukea tästä.

Aarnio on nyt saanut yhteensä 13 vuotta vankeutta eli maksimirangaistuksen. Ensikertalaisena hän suorittaa tästä puolet, siis kuusi ja puoli vuotta. Hän on ollut tutkintavankeudessa yhteensä noin kolme vuotta ja seitsemän kuukautta, joten hänellä on jäljellä tuomiota noin kolme vuotta.

Hovioikeus antoi tuomionsa myös Aarnion rikoskumppaneille. Hovioikeus määräsi entisen jengipomon Keijo Vilhusen heti vangittamaksi. HS:n tietojen mukaan hän on jo vankilassa suorittamassa aiemmin tuomittua rikosta. Vilhunen syyllistyi kahteen törkeään huumerikokseen yhdessä Aarnion kanssa, ja hänenkin tuomionsa pysyi kymmenessä vuodessa.

Hovioikeuden mukaan Vilhunen ei tiennyt lavastavansa syytöntä miestä Pasilan mieheksi. Syyte tältä osin hylättiin.

Sen sijaan Aarnio sai tuomion myös lavastushankkeesta.

Niin sanotun Malmin naisen eli Mari Romanon tuomio aleni kolmeen vuoteen. Käräjäoikeudessa se oli kaksi kuukautta pitempi. Romano määrättiin heti vangittavaksi.

Seija Kortekallio-Lammen tuomio aleni selvästi. Seitsemän vuoden tuomio putosi kahteen vuoteen.

Hovioikeus ei kuitenkaan alentanut Vilhusen, Kortekallio-Lammen ja Romanon rangaistuksia asian saaman julkisuuden vuoksi, kuten he olivat vaatineet.

Oikeus totesi, että rikokset ovat herättäneet erityistä mielenkiintoa varsinkin sen vuoksi, että ne on tehty yhdessä huumepoliisin päällikön kanssa.

”Näissä olosuhteissa oikeudenkäynnin saama laaja julkisuus tai mahdollisen tietolähdetoiminnan esiin tuleminen ei ole ollut odottamatonta. Vastaajien on täytynyt ymmärtää, että rikosten paljastuessa heidän toimintansa Aarnion kanssa tulisi suuren huomion kohteeksi”, oikeus huomautti.Sen sijaan osa Aarnion alaisen Mikael Runebergin syytteistä hylättiin. Hovioikeuden mukaan hän ei tiennyt Aarnion tavoitteista sotkea krp:n esitutkintaa. Runebergin katsottiin toimineen esimiehensä ohjeiden mukaisesti, eikä hänen katsottu syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttöön. Hänen kolmen ja puolen vuoden vankeustuomionsa vaihtui sakoiksi vähäisemmistä virkarikoksista. Sakot on katsottu kokonaan suoritetuksi tutkintavankeudella. Myös Runebergin viraltapano kumottiin.

Kahden muun alaiset vapauttavat tuomiot pysyivät voimassa hovioikeudessa.

Hovioikeus kuitenkin totesi, että kolmen Aarnion alaisen oikeudessa antamat kertomukset eivät olleet totta.

”Uudet todisteet ovat näiden kertomusten kanssa ristiriidassa, sillä kulunvalvontatietojen mukaan kyseiset poliisimiehet ovat liikkuneet Itä-Pasilan virastokeskuksessa samaan aikaan, kun liittymiä on käytetty Pasilan ulkopuolella.”

Lisäksi hovioikeus piti ylipäätään epäuskottavina Aarnion ja hänen alaistensa kertomuksia siitä, että yhteydenpidossa hollantilaisiin prepaid-liittymiin olisi ollut kysymys tietolähdetoiminnasta tai muista poliisin virkatoimista.

Hovioikeus hylkäsi Jokelan vankilanjohtajalle tuomitun sakkorangaistuksen siitä, että hän olisi vuotanut Aarniolle salassa pidettäviä tietoja. Hän kyllä antoi Aarniolle näitä tietoja, mutta hänellä oli siihen virkatehtäviin liittyvät perusteet, hovioikeus totesi.

Hovioikeuden mukaan Aarnion roolia huumekauppoja järjestelevänä Pasilan miehenä tukevat useat seikat.

Ensinnäkin hasistynnyreitä on Suomessa ollut vastaanottamassa kaksi erillistä ryhmää, ja Aarnio oli pitänyt prepaid-liittymillään yhteyttä kumpaankin.

Aarnio myös piti yhteyttä hollantilaisiin liittymiin, ja tämä yhdisti hänet myös tynnyreiden lähettäjiin.

”Yhteydenpito on alkanut ensimmäisen tynnyrin lähettämistoimien käynnistyessä Hollannissa ja jäänyt pitkälle tauolle samana päivänä, kun seuraava tynnyrilähetys on otettu vastaan Suomessa, jolloin myös lähetyksissä on alkanut pitkä tauko.”

Aarnio pyrki salaamaan yhteydenpidon noudattamalla useita poikkeuksellisia toimintatapoja erittäin kurinalaisesti, hovioikeus totesi. Yhteydenpidossa käytettiin pelkkiä tekstiviestejä, ja liittymiä ja puhelimia on vaihdettu muutaman kuukauden välein. Aarnio kätki yhteydenpitoon liittyviä muistilappuja ja muuta aineistoa autotalliinsa.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Aarnio tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa joulukuussa 2016 muun muassa kuudesta törkeästä huumerikoksesta sekä syyttömän miehen lavastushankkeesta.

Hovioikeus käsitteli päätöksestä tehtyjä valituksia pääkäsittelyssään noin yhdeksän kuukautta. Käsittelyn päätteeksi oikeus vapautti kesäkuussa 2018 Aarnion tutkintavankeudesta odottamaan tuomiota.

Hovioikeuden tuomio perustuu pääosin kirjalliseen todisteluun. Esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä annetuilla kertomuksilla on ollut kokonaisuuden kannalta vain vähäinen merkitys, hovioikeus toteaa.

Aarnio on aiemmin tuomittu kolmeksi vuodeksi vankeuteen seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyneessä jutussa. Tämä tuomio on jo lainvoimainen, ja Aarnio on suorittanut rangaistuksensa. Tuomion yhteydessä Aarnio määrättiin menettämään virkansa Helsingin huumepoliisin päällikkönä.

Trevoc-tuomiossa oikeus katsoi, että Aarniolla oli kaksoisrooli seurantalaiteyhtiössä ja sen laitteita ostaneessa Helsingin poliisissa. Tuomio tuli törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta.

Aarnioon liittyvä esitutkinta alkoi vuonna 2013. Marraskuussa 2013 hänet otettiin kiinni ja vangittiin epäiltynä Trevociin liittyneistä rikoksista. Seuraavassa kuussa hänet vangittiin törkeistä huumerikoksista epäiltynä.Taustaltaan Aarnio on useaan kertaan palkittu poliisi. Vuonna 1987 hän sai vuoden poliisi -palkinnon sen jälkeen, kun huumepoliisi oli saanut kiinni lähes kokonaisuudessaan Miika Kortekallion kansainvälisen huumeliigan.Oikaisu 27.6. kello 13.03: Jari Aarnion huumeliigaa kuvaavassa grafiikassa oli aiemmin virhe. Hovioikeus tuomitsi Seija Kortekallio-Lammen kahdeksi, ei kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  8. 8

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  9. 9

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  10. 10

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  8. 8

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää