Kotimaa

Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

Aarnio istuu yhteensä 13 vuoden tuomiostaan puolet, tutkintavankeuden takia siitä on jäljellä noin kolme vuotta. Aarnio määrättiin vangittavaksi heti.

Helsingin hovioikeus on pitänyt voimassa Jari Aarnion kymmenen vuoden tuomion muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista.

Uusi näyttö on antanut vahvaa lisätukea sille käräjäoikeuden johtopäätökselle, että Aarnio on ollut ”Pasilan mies”, joka on käyttänyt prepaid-liittymiä hasiksen maahantuonnin ja levityksen järjestelemiseen, hovioikeus totesi.

Hovioikeus on katsonut, että Aarnio on käyttänyt hyväksi virkansa suomia mahdollisuuksia huumausainerikosten tekemiseksi ja niiden peittämiseksi piittaamatta seurauksista, joita muille hänen toiminnastaan aiheutuu.

”Rikokset ovat olleet erittäin vakavia ja vahingollisia ja osoittaneet poliisin päällikkövirassa toimivalta henkilöltä poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, hovioikeus lausui.

Hovioikeus katsoi Aarnion syyllistyneen viiteen törkeään huumausainerikokseen sekä törkeään todistusaineiston vääristelemiseen, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen ja lukuisiin virkarikoksiin. Hovioikeus katsoi Aarnion syyllistyneen yhteensä 18 rikokseen. Jutun kaikista syytekohdista voit lukea tästä.

Aarnio on nyt saanut yhteensä 13 vuotta vankeutta eli maksimirangaistuksen. Ensikertalaisena hän suorittaa tästä puolet, siis kuusi ja puoli vuotta. Hän on ollut tutkintavankeudessa yhteensä noin kolme vuotta ja seitsemän kuukautta, joten hänellä on jäljellä tuomiota noin kolme vuotta.

Hovioikeus antoi tuomionsa myös Aarnion rikoskumppaneille. Hovioikeus määräsi entisen jengipomon Keijo Vilhusen heti vangittamaksi. HS:n tietojen mukaan hän on jo vankilassa suorittamassa aiemmin tuomittua rikosta. Vilhunen syyllistyi kahteen törkeään huumerikokseen yhdessä Aarnion kanssa, ja hänenkin tuomionsa pysyi kymmenessä vuodessa.

Hovioikeuden mukaan Vilhunen ei tiennyt lavastavansa syytöntä miestä Pasilan mieheksi. Syyte tältä osin hylättiin.

Sen sijaan Aarnio sai tuomion myös lavastushankkeesta.

Niin sanotun Malmin naisen eli Mari Romanon tuomio aleni kolmeen vuoteen. Käräjäoikeudessa se oli kaksi kuukautta pitempi. Romano määrättiin heti vangittavaksi.

Seija Kortekallio-Lammen tuomio aleni selvästi. Seitsemän vuoden tuomio putosi kahteen vuoteen.

Hovioikeus ei kuitenkaan alentanut Vilhusen, Kortekallio-Lammen ja Romanon rangaistuksia asian saaman julkisuuden vuoksi, kuten he olivat vaatineet.

Oikeus totesi, että rikokset ovat herättäneet erityistä mielenkiintoa varsinkin sen vuoksi, että ne on tehty yhdessä huumepoliisin päällikön kanssa.

”Näissä olosuhteissa oikeudenkäynnin saama laaja julkisuus tai mahdollisen tietolähdetoiminnan esiin tuleminen ei ole ollut odottamatonta. Vastaajien on täytynyt ymmärtää, että rikosten paljastuessa heidän toimintansa Aarnion kanssa tulisi suuren huomion kohteeksi”, oikeus huomautti.Sen sijaan osa Aarnion alaisen Mikael Runebergin syytteistä hylättiin. Hovioikeuden mukaan hän ei tiennyt Aarnion tavoitteista sotkea krp:n esitutkintaa. Runebergin katsottiin toimineen esimiehensä ohjeiden mukaisesti, eikä hänen katsottu syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttöön. Hänen kolmen ja puolen vuoden vankeustuomionsa vaihtui sakoiksi vähäisemmistä virkarikoksista. Sakot on katsottu kokonaan suoritetuksi tutkintavankeudella. Myös Runebergin viraltapano kumottiin.

Kahden muun alaiset vapauttavat tuomiot pysyivät voimassa hovioikeudessa.

Hovioikeus kuitenkin totesi, että kolmen Aarnion alaisen oikeudessa antamat kertomukset eivät olleet totta.

”Uudet todisteet ovat näiden kertomusten kanssa ristiriidassa, sillä kulunvalvontatietojen mukaan kyseiset poliisimiehet ovat liikkuneet Itä-Pasilan virastokeskuksessa samaan aikaan, kun liittymiä on käytetty Pasilan ulkopuolella.”

Lisäksi hovioikeus piti ylipäätään epäuskottavina Aarnion ja hänen alaistensa kertomuksia siitä, että yhteydenpidossa hollantilaisiin prepaid-liittymiin olisi ollut kysymys tietolähdetoiminnasta tai muista poliisin virkatoimista.

Hovioikeus hylkäsi Jokelan vankilanjohtajalle tuomitun sakkorangaistuksen siitä, että hän olisi vuotanut Aarniolle salassa pidettäviä tietoja. Hän kyllä antoi Aarniolle näitä tietoja, mutta hänellä oli siihen virkatehtäviin liittyvät perusteet, hovioikeus totesi.

Hovioikeuden mukaan Aarnion roolia huumekauppoja järjestelevänä Pasilan miehenä tukevat useat seikat.

Ensinnäkin hasistynnyreitä on Suomessa ollut vastaanottamassa kaksi erillistä ryhmää, ja Aarnio oli pitänyt prepaid-liittymillään yhteyttä kumpaankin.

Aarnio myös piti yhteyttä hollantilaisiin liittymiin, ja tämä yhdisti hänet myös tynnyreiden lähettäjiin.

”Yhteydenpito on alkanut ensimmäisen tynnyrin lähettämistoimien käynnistyessä Hollannissa ja jäänyt pitkälle tauolle samana päivänä, kun seuraava tynnyrilähetys on otettu vastaan Suomessa, jolloin myös lähetyksissä on alkanut pitkä tauko.”

Aarnio pyrki salaamaan yhteydenpidon noudattamalla useita poikkeuksellisia toimintatapoja erittäin kurinalaisesti, hovioikeus totesi. Yhteydenpidossa käytettiin pelkkiä tekstiviestejä, ja liittymiä ja puhelimia on vaihdettu muutaman kuukauden välein. Aarnio kätki yhteydenpitoon liittyviä muistilappuja ja muuta aineistoa autotalliinsa.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Aarnio tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa joulukuussa 2016 muun muassa kuudesta törkeästä huumerikoksesta sekä syyttömän miehen lavastushankkeesta.

Hovioikeus käsitteli päätöksestä tehtyjä valituksia pääkäsittelyssään noin yhdeksän kuukautta. Käsittelyn päätteeksi oikeus vapautti kesäkuussa 2018 Aarnion tutkintavankeudesta odottamaan tuomiota.

Hovioikeuden tuomio perustuu pääosin kirjalliseen todisteluun. Esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä annetuilla kertomuksilla on ollut kokonaisuuden kannalta vain vähäinen merkitys, hovioikeus toteaa.

Aarnio on aiemmin tuomittu kolmeksi vuodeksi vankeuteen seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyneessä jutussa. Tämä tuomio on jo lainvoimainen, ja Aarnio on suorittanut rangaistuksensa. Tuomion yhteydessä Aarnio määrättiin menettämään virkansa Helsingin huumepoliisin päällikkönä.

Trevoc-tuomiossa oikeus katsoi, että Aarniolla oli kaksoisrooli seurantalaiteyhtiössä ja sen laitteita ostaneessa Helsingin poliisissa. Tuomio tuli törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta.

Aarnioon liittyvä esitutkinta alkoi vuonna 2013. Marraskuussa 2013 hänet otettiin kiinni ja vangittiin epäiltynä Trevociin liittyneistä rikoksista. Seuraavassa kuussa hänet vangittiin törkeistä huumerikoksista epäiltynä.Taustaltaan Aarnio on useaan kertaan palkittu poliisi. Vuonna 1987 hän sai vuoden poliisi -palkinnon sen jälkeen, kun huumepoliisi oli saanut kiinni lähes kokonaisuudessaan Miika Kortekallion kansainvälisen huumeliigan.Oikaisu 27.6. kello 13.03: Jari Aarnion huumeliigaa kuvaavassa grafiikassa oli aiemmin virhe. Hovioikeus tuomitsi Seija Kortekallio-Lammen kahdeksi, ei kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  2. 2

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro Yhdys­valtain alahuoneen kuulemisessa Venäjän informaatio­sodasta: ”Saatamme saada kahden vuoden päästä selville, mitä juuri nyt on käynnissä”

  3. 3

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  4. 4

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  5. 5

   Ensi yönä nähdään osittainen kuun­pimennys: Kuu punertaa lähes koko Suomessa, kunhan taivas ei ole liian pilvinen

  6. 6

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  7. 7

   Netflix poisti rajun itsemurhakohtauksen suositusta nuortensarjastaan, lääketieteen asiantuntijat varoittivat seurauksista lapsille

  8. 8

   Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

  9. 9

   Japanissa selvitettiin, miksi yksi kahdeksasta asiakkaasta ei aja vuokraamallaan autolla metriäkään

  10. 10

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  2. 2

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  3. 3

   Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

  4. 4

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  5. 5

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  6. 6

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  7. 7

   Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

  8. 8

   Netflix poisti rajun itsemurhakohtauksen suositusta nuortensarjastaan, lääketieteen asiantuntijat varoittivat seurauksista lapsille

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi julkaisi kuvan miehestä, jota epäillään autoilijan pahoinpitelystä Töölössä – vihjeitä on tullut runsaasti, mutta epäiltyä ei ole vielä tunnistettu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää