Kotimaa

Tällaista on opiskelijan elämä: Topias Kokkinen maksaa Lontoossa tutkinnosta 27 000 puntaa ja asuu kimppa­kämpässä, Sandra Saranpää asuu Turussa yksin ja elää kesä­töillä ja opinto­lainoilla

Kauppatieteiden opiskelijat kilpailevat kesätöistä niin Suomessa kuin Britanniassakin.

Suomalaisissa yliopistoissa on neljä periodia tentteineen ja tutkinto rahoitetaan verovaroin. Brittiläisissä opittua testataan kerran tai kahdesti vuodessa ja opinnot maksavat opiskelijalle jopa kymmeniätuhansia.

Kesätyöt, niistä kilpaillaan. Opinnoissa pärjääminen, siitä kannetaan huolta. Niin Lontoossa kuin Turussakin.

Kaksi kauppatieteiden opiskelijaa kertoo, millaisia ovat opiskelijan arki ja toimeentulo Britanniassa ja Suomessa.


Topias Kokkinen, 22, London School of Economics (LSE)

”Sain päätökseen kolmen vuoden kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon pääaineinani laskentatoimi ja rahoitus. Syksyllä jatkan maisteriopintoihin London Business Schooliin. Pääsin kouluun suoraan lukiosta, mutta kävin välissä armeijan.

Iso osa ajastani kuluu opiskeluun tai siihen liittyvään järjestötoimintaan ja projekteihin. Läsnäoloa vaativaa opetusta on viikossa noin 15 tuntia. Sen päälle on paljon itsenäistä opiskelua: ryhmätöitä, esseitä, viikoittaisia kotiläksyjä ja lukemista. Opintomme on jaksotettu vuosittain kahteen lukukauteen ja yhteen koejaksoon.

Tutkinnossani suoritetaan vain neljä kurssia vuodessa, ja ne kestävät koko lukuvuoden. Viime lukuvuonna niistä kolme oli määrättyjä. Siinä mielessä opiskelu on hyvin koulumaista. Kun on valinnut kurssit, koulu asettaa lukujärjestyksen koko vuodeksi.

Koelukukausi on todella tärkeä, sillä loppukokeet määräävät ehkä 80 prosenttia arvosanoista. Kokeisiin valmistautuminen on raskas rupeama. Viimeksi luin seitsemän viikkoa putkeen, arkipäivät ja viikonloput.

Maksan opinnoistani 9 000 puntaa lukuvuodessa. Kanditutkinto maksaa yhteensä 27 000 puntaa, eli vajaat 30 000 euroa. Suurin osa opiskelijoista asuu asuntoloissa tai yksityisissä kimppakämpissä, niin kuin minä. Huoneeni vuokra on 800 euroa kuussa.

Opintojen hinta on Britanniassa huomattava, mutta onneksi siihen saa valtiolta suhteellisen reilun opintolainan. Sitä pitää maksaa takaisin vasta, kun tienaa vuodessa 26 000 puntaa. Maksan lukukausimaksun lainalla.

Asumisen ja elämisen rahoitan suomalaisella opintotuella, eli opintorahalla ja ulkomailla opiskelevan asumislisällä, suomalaisella opintolainalla ja säästöillä. Olen ollut joka kesä töissä ilman lomaa. Syy ei ole välttämättä taloudellinen, vaan se, että olen saanut hyviä oman alan työharjoittelupaikkoja.

Lainaa on paljon, mutta ilman sitä tilanne olisi huomattavasti vaikeampi. On pitänyt asennoitua niin, että hyvillä ehdoilla lainaa kannattaa ottaa. Toivon, että pystyn maksamaan sitä takaisin opintojen avaamien ovien avulla. Ulkomailla opiskellessa on kokenut kiitollisuutta Suomen opintotukijärjestelmästä. Se edistää tasa-arvoa.

Tavallaan lukukausimaksut motivoivat opiskelemaan ja valmistumaan ajoissa, ja niiden takia voi vaatia laadukasta opetusta. LSE:hen on vaikea päästä. Tänne tullaan ympäri maailmaa, mikä luo kilpailuhenkeä. Britanniassa moni työnantaja vaatii työnhakijalta vähintään toiseksi korkeimman yleisarvosanan. Siksi suuri osa opiskelijoista tähtää vähintään siihen.

Sanoisin, että loppukokeiden aikainen stressi tulee omasta halusta näyttää, että on tehnyt vuoden hyvin töitä. Loppurutistuksessa haluaa pärjätä mahdollisimman hyvin. On myös viikkoja, kun määräajat ovat tiukat ja töitä on pitkälle iltaan.

Jos haluaa kesätöitä Lontoosta, työnhaku on syyslukukaudella aikaa vievää ja stressaavaa. Olen ollut yhtenä kesänä töissä Lontoossa ja kahtena Suomessa, tänä kesänä Nordealla.

Mielenterveydestä puhutaan ylipäätään aika paljon, ja moni opiskelija on stressaantunut. Minulla ongelmia ei ole juuri ollut, mutta lähdinkin tänne haasteiden ja oppimahdollisuuksien perässä.”


Sandra Saranpää, 21, Turun kauppakorkeakoulu

”Aloitin kansainvälisen liiketoiminnan linjalla syksyllä 2016 ja valmistun kauppatieteiden kandidaatiksi tässä kuussa. Turku oli ykkösvaihtoehtoni, ja pääsin kouluun suoraan lukiosta. Syksyllä jatkan maisterivaiheeseen.

Opiskeluarki on aika hektistä. Lähes aina jotakin kouluhommaa voisi edistää. Opiskelusta ei pysty irrottautumaan samalla tavalla kuin tiettyyn kellonlyömään päättyvästä työpäivästä. Toisaalta arkirytmin voi pitkälti suunnitella itse.

Vuodessa on neljä periodia ja tenttiviikkoa. Peruskurssit saattavat olla alle viiden opintopisteen laajuisia, mutta myöhemmin opinnoissa käydään kerralla yhä isompia kokonaisuuksia. Pakollinen läsnäolo painottuu etenkin ensimmäiseen opiskeluvuoteen, jolloin sitä oli viikossa noin 10 tuntia. Kurssivalinnat, pääaine ja sivuaineet vaikuttavat kuitenkin luentomäärään todella paljon.

Käytän opiskeluun päivittäin noin työpäivän verran aikaa, vähän vaihdellen. Silloin pysyy hyvässä tahdissa. On ryhmäprojekteja, kirjallisia raportteja, esitelmiä, oheislukemistoa ja laskutehtäviä. Valtaosassa kursseista on tenttiviikolla tentti. Periodin alussa voi olla kevyempää, mutta tenttiviikkoa kohti tulee haipakkaa.

Pakollisten kurssien suorittamiseen on joitain ohjeita, mutta pääaine- ja valinnaisista opinnoista vastaa itse. Jos jotakin kurssia ei tajua käydä oikeaan aikaan, se voi vaikeuttaa opintoja myöhemmin.

Pääosin rahoitan opiskeluajan kesätöillä. Saan opintotukea ja yleistä asumistukea, jotka ovat myös tärkeä osa toimeentuloani, koska niitä saa kuukausittain. Ensimmäisenä opiskelusyksynä tein opintojen ohella töitä. Opintolainaa käytän sekä elämiseen että säästämiseen.

Olen siitä etuoikeutetussa asemassa, ettei työllistymisestä opintojen jälkeen ja siten lainan takaisinmaksusta tarvitse hirveästi huolehtia. Kaupallisella tutkinnolla saa yleensä edes jonkin työn, vaikka se ei olisi aivan sitä, mitä haluaa tehdä.

Asun yksin vuokralla. Tuista ei jää asumismenojen jälkeen mitään käteen, mutta kesätyöt ja opintolaina ovat tähän asti taanneet sen, että rahat ovat riittäneet. Toimeentulo on kuitenkin epävarmaa, koska kesätöiden saaminen ei ole itsestäänselvyys. Tukien saaminen on puolestaan sidottu opintojen etenemiseen.

Usein puhutaan, että kauppiksessa kilpaillaan, mutta olen saanut parhaat sparrailut opiskelukavereilta. Kilpailu kesätöistä ja harjoittelupaikoista astuu tosin alalla kuvaan aikaisin.

Kevät on hirveän stressaavaa aikaa, ja tammi–maaliskuussa porukka paahtaa koululla työhakemuksia. Meillä puhutaan paljon siitä, että omaa osaamista pitää kehittää ja CV-merkintöjä kerätä, jotta erottuu massasta. Olen ottanut vastaan lisävastuita ja vapaaehtoistöitä. Tänä kesänä olen töissä Telialla.

Haluan menestyä kursseilla, jotta osaamiseni kehittyy. Arvosanat vaikuttavat itsetuntoon ja jonkin verran myös jaksamiseen. Välillä tulevaisuus tuntuu epävarmalta ja miettii, tekeekö opinnoissaan oikeita valintoja.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  4. 4

   Britannia: Iran otti haltuunsa kaksi säiliö­alusta Hormuzin­salmella – Iran tunnustaa vain toisen

  5. 5

   Poliisi julkaisi seitsemän kohdan selviytymis­ohjeen marjastajille: Älä pukeudu maastoasuun

  6. 6

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  7. 7

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  8. 8

   Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

  9. 9

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  10. 10

   Ihmisen asunto ei saa olla melumuuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  8. 8

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  9. 9

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  10. 10

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää