Kotimaa

Jaana Husu-Kallio, 60, on ministeriönsä ensimmäinen naispuolinen kansliapäällikkö ja sydämeltään eläinlääkäri

Maa- ja metsätalousministeriön Jaana Husu-Kallio ei peittele eläinrakkauttaan. Hän mietti pitkään koko virkamiesuralle lähtemistä.

Jaana Husu-Kallion Helsingin Karhusaaren kodin seinät ovat täpötäynnä realistisia eläinaiheisia maalauksia. Katse ei ehdi tavoittaa kuin suden, lehmän ja lampaan katseen, kun maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö kiitää jo niiden ohi portaikkoon esittelemään Tansaniasta ja Keniasta itse otettuja kuvia leopardeista ja leijonista.

Keittiön toisen pöydän on täyttänyt Kupittaan saven ja Arabian pienet eläinesineet. Seinän takana kiiltelevät Jussi Mäntysen puiset hevos- ja hirviveistokset.

”Saat pisteen jokaisesta teoksesta, joka ei esitä eläintä. Ne ovat perintötauluja. Tämä sisustus ehkä kertoo minusta jotakin”, Husu-Kallio sanoo ja naurahtaa.

Totta vie kertoo. Husu-Kallio tunnetaan virkamiesmaailmassa dynaamisena ja uudistushaluisena johtajana ja muun muassa ensimmäisenä maa- ja metsätalousministeriön naispuolisena kansliapäällikkönä, mutta myös erikoisesta taustastaan: hän on entinen eläinlääkäri, joka ei peittele eläinrakkauttaan.

”Ensimmäinen lemmikkini pikkutyttönä oli villirotta. Tein sille pumpulilla vuoratun kodin valkoiseen kenkälaatikkoon. Kun esittelin sitä silmät loistaen kotiin töistä palanneelle äidilleni, hän alkoi katsella löytyykö minusta pureman jälkiä”, Husu-Kallio naureskelee.

Aivan viime päivinä Husu-Kal­lion lähipiirissä on puhuttu paljon hevosten jaloista. Hän omistaa nykyään osuuden viiteen suomenhevoseen.

”Saimme äkkiä ystävieni kanssa päähän, että haluamme hevosen, joka voittaa tulevaisuudessa ravikuninkuuden. Ostimme asiantuntijoiden avulla innoissamme lupaavan Villiveko-varsan ja kokosimme sen ympärille 14 naisen porukan. Saimme sen sittemmin vuoden valmentajaksi valitun Antti Ojanperän hoitoon.”

”Ori jouduttiin kuitenkin ruunaamaan viime vuonna. Vaikka Villivekosta ei voi tulla enää ravikuningasta, se on menestynyt loistavasti, kunnes vasen etujalka hiljattain kipeytyi. Tärkeämpää kuin menestys on kuitenkin suomenhevosten kasvattamisen tukeminen.”

Husu-Kallion eläinsuhteeseen kuuluu myös metsästäminen. Hän viihtyy sekä hirvi-, peura-, kyyhkys-, sorsa- että villisikajahdissa. Husu-Kallio ei koe metsästämisessä ja eläinrakkaudessaan ristiriitaa.

”Eläimet pitää kaataa hyvällä laukauksella, jonka tuloa ne eivät huomaa kuin korkeintaan paria sekuntia ennen. Minusta on itsestään selvää, että esimerkiksi hirvien ja peurojen hallittu metsästäminen on järkevää: ilman sitä niitä olisi liikaa ja olisimme ongelmissa”, Husu-Kallio muotoilee.

Husu-Kallio joutui miettimään 1990-luvun alussa pitkään jatkaako rakasta eläinlääkärin työtä vai heittäytyäkö virkamieselämään. Hän piti vastaanottoa viikonloppuisin, jouluisin ja kesäloma-aikaan vielä maa- ja metsätalousministeriön palkkalistoille siirtyessäänkin.

”Ne kaikki eläinten ja eläinten omistajien kanssa jaetut surut ja ilot rikastuttivat elämää hirveän paljon. Se oli unelma-ammattini, ainoa mihin olen varta vasten tähdännyt. Ei se maailma ole kadonnut sydämestä vieläkään”, Husu-Kallio kertoo ja herkistyy.

Husu-Kallio sanoo, että nykyisessäkin työssä on hienoa, että siinä voi vaikuttaa eläinten ja ihmisten hyvinvointiin. Nyt se tapahtuu varsinkin lakien valmistelun kautta.

”Kansliapäällikkö tarvitsee enemmän järkeä kuin tunnetta, mutta en yritä salata, etteivätkö emootiot olisi usein pinnassa. Tänään itkin näkemiäni kuvia Romaniasta tulevista lampaista, ne oli sullottu hirveässä helteessä Kuwaitiin lähteviin laivoihin. Sellaiset teuraskuljetukset eivät kerta kaikkiaan käy.”

Husu-Kallio kävelee nyt ulos Ruusu-tiibetinspanieli perässään. Ympärillä avautuu 6 300 neliön piha, jonka kasvillisuus on saanut kasvaa osittain villisti. Kukkaloisto ei ole kuitenkaan pelkästään sattumaa, vaan Husu-Kallio hoitaa pihaa harkitusti aina kun ehtii.

”Minusta luonnonvaraisuus kuuluu pihaan. En käytä keinolannoitteitakaan”, Husu-Kallio sanoo.

Puutarhassa puuhailu kadottaa nopeasti Husu-Kallion mielestä kiireen ja huolet. Kansliapäällikön työ ei ole helppoa, koska siinä kuuluu ottaa huo­mioon monien eri sidosryhmien näkemyksiä.

Maa- ja metsätalousministe­riön alaisuuteen kuuluu valtavasti petopolitiikan ja metsien hoidon kaltaisia asioita, joista suomalaisilla on paljon eriäviä ja kiihkeitä mielipiteitä.

”Ne, jotka tuntevat minut, tietävät, että olisin itse henkilökohtaisesti halunnut vankistaa esimerkiksi eläinten hyvinvointilakia. Iloitsen aina, kun saamme lisää tutkimustietoa sikojen porsitushäkeistä ja muusta eläinten kohtelusta”, Husu-Kallio sanoo.

Mutta mikä poliittinen tavoite pyörii juuri nyt eniten mielessä?

”Maatalouden tukimuotojen yksinkertaistaminen. Kaikki suomalaiset virkamiehet ja poliitikot tekevät varmasti kaikkensa, että se kirjattaisiin EU:n seuraavaan ohjelmakauteen. Tarvitaan tukia, jotka kannustavat maanviljelijöitä tuotannon ohella ottamaan paremmin huomioon ilmastokysymyksen, mutta jotka eivät ole liian hankalia.”

Mutta nyt Husu-Kallion puhe taukoaa. Kansliapäällikkö keskittyy ihailemaan pihalle tupsahtavia kimalaisia ja sitten rusakkoa.

Kuka?

Jaana Husu-Kallio


 Syntyi 1959 Heinolassa. Asuu Helsingin Karhusaaressa.

 Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö vuodesta 2012.

 Eläinlääketieteen lisen­siaatti 1984 ja tohtori 1990 Helsingin yliopistosta. 2002 tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri -tutkinto.

 Kunnallisena eläinlääkärinä 1982–1986 eri puolilla Suomea. Töihin maa- ja metsätalousministeriöön 1992. 1998–2002 ministeriön elintarvike- ja terveysosaston päällikkö.

 Euroopan komission terveys- ja kuluttajansuoja­osaston varapääjohtaja 2002–2006. Palasi Suomeen, koska muistisairauteen sairastunut Toini-äiti tarvitsi siihen aikaan hoitajaa. 2006–2012 Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtaja.

 Euroopan elintarvikeviraston johtokunnan jäsen 2012 lähtien. Helsingin yliopiston hallituksen jäsen 2010–2017, viimeiset neljä vuotta puheenjohtaja.

 Naimisissa kihlakunnan voutina työskentelevän Visa Kallion kanssa.

 Täyttää 60 vuotta sunnuntaina 14. heinäkuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  3. 3

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  4. 4

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  5. 5

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  6. 6

   67 kylmän sodan ydinpommia jätti jälkensä: Marshallinsaarilla säteilee paikoin voimakkaammin kuin Tšernobylin alueella

  7. 7

   Pyöräilijöiden suosima Pohjoisbaana kärsi vauriosta heti ensimmäisenä talvenaan: nyt uudehkon pyörätien kunto on paikoitellen karmea

  8. 8

   Rankan treenin jälkeen seuraava tunti on palautumisen kannalta tärkein, ja silloin kylmästä suihkusta voi olla haittaa

  9. 9

   Mitä jos kahdeksan­vuotiailla olisi äänioikeus tai valtio myisi kaikki talousmetsänsä? HS pyysi asiantuntijoita pohtimaan kahdeksaa tulevaisuudenkuvaa Suomesta

  10. 10

   Ihmiset ovat erilaisia lukemattomin eri tavoin, mutta yhdessä asiassa he ovat samanlaisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  3. 3

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  6. 6

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  7. 7

   Kaksi olutta päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa

   Tilaajille
  8. 8

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

  9. 9

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  10. 10

   HS selvitti Rinteen hallituksen avustajien taustat: Tässä ovat hallituksen näkymättömät vallankäyttäjät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää