Kotimaa

Viime kesänä valitettiin helteestä, tänä kesänä viileydestä – Psykologi kertoo, miksi emme ole koskaan tyytyväisiä säähän

Kesäsäähän ja varsinkin omaan loma-aikaan liittyy usein paljon odotuksia, jotka eivät aina täyty. Liian tarkasti määritellyt odotukset säästä tuottavat pettymyksiä ja aiheuttavat turhautumista, sanoo psykologi.

Viime aikoina ei ole helle hellinyt tai kuumuus koetellut. Sen sijaan Suomen ylle on jämähtänyt matalapaine ja sää on ollut kylmä.

Poikkeuksellisen viileä kesäsää on puhuttanut heinäkuussa. Tuoreimpien säätietojen mukaan kesähelteitä ei ole luvassa edes 40 vuorokauden ennusteessa, mutta 20 asteen lämpötilat ovat mahdollisia jo ensi viikon puolella.

Tämän kesän tavanomaista viileämmillä säillä on kuitenkin paljon hyviä puolia. Helleaallot eivät aiheuta ennenaikaisia kuolemia viime kesän tapaan eikä unen tuloa tarvitse odotella trooppisina öinä tyynyliina hiestä märkänä.

Viime kesänä ennätyshelteet ja kuivuus aiheuttivat metsäpaloja ja saivat siilit ja oravat nääntymään nestehukkaan. Ihmiset koittivat epätoivoisesti viilentää asuntojaan, ja osa pakeni öistä kuumuutta jopa ruokakaupan viileyteen.


Tutkimusten mukaan noin 14 lämpöastetta on suomalaisille terveellisin vuorokauden keskilämpötila, joten kaiken järjen mukaan meidän tulisi olla juuri tällä hetkellä onnemme kukkuloilla. Voit lukea aiheesta lisää tästä HS:n kolumnista.

Miksi emme ole koskaan tyytyväisiä, kun puhe on säästä?

Eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen sanoo, että säähän liittyy paljon uskomuksia, ennakkokäsityksiä ja toiveita.

”Meillä on aina kesäloman viettoon liittyviä odotuksia esimerkiksi luonnossa ulkoilemisesta ja mökkeilystä. Kun sää ei sitten olekaan omasta mielestä täydellinen, tulee pettymyksiä.”

Kesällä odotukset liittyvät usein nimenomaan siihen, että silloin siirrytään sisätiloista ulos. Toinen ajankohta, jolloin sääodotukset ovat usein korkealla, on joulu. Silloin omat suunnitelmat tehdään kuitenkin yleensä sisätiloihin.

”Kesällä tekemisemme on usein muita vuodenaikoja enemmän riippuvainen säästä, ja säätä emme pysty itse hallitsemaan. Hallitsemattomuuden tunne voi tuottaa harmitusta ja turhautumista”, sanoo Salonen.


Suomalaisten suhtautuminen säähän tuli vahvasti esiin Salosen tutkiessa väitöskirjaansa varten ihmisten luontokokemuksia.

Salonen jakaa tutkimuksensa perusteella ihmiset karkeasti kolmeen ryhmään: luonnossa rauhoittuviin ja siellä virkistyviin elpyjiin, luonnosta paranemisen kokemuksia saaviin tervehtyjiin sekä ristiriitaisiin, jotka tuntevat luonnossa liikkuessaan sekä elpymisen kokemuksia että pelkoa ja muita epämiellyttäviä tunteita.

Näistä ryhmistä tervehtyjät kokivat oikeastaan kaikenlaiset säätilat positiivisina. He löysivät myönteisiä kokemuksia niin marraskuun räntäsateista kuin kesäkuun pilvisyydestäkin.

Ristiriitaiset ihmiset puolestaan kokivat erityisen paljon säähän ja vuodenaikoihin liittyviä kielteisiä tunteita. Myönteisiä kokemuksia luonnosta ja ulkona liikkumisesta he pystyivät saamaan vain, kun tietyt ehdot sään suhteen täyttyivät.

Salonen sanoo, että sään ärsyttäessä meidän kaikkien olisikin hyvä ottaa mallia tervehtyjiltä, jotka ovat löytäneet monipuolisia tapoja ulkoilla ja olla luonnossa.

”Luomme helposti odotuksia siitä, mitä kesän pitäisi olla. Joku saattaa ajatella, että alle 20 asteessa ei edes kannata lähteä ulos tai terassille. Silloin odotus on se, että siellä pitäisi olla topissa eikä villapaidassa.”

Salonen kannustaakin kaikkia edes kokeilemaan ulkoilua myös hieman totuttua viileämmässä kesäsäässä. Silloin kannattaa antaa kehon ilmaista, mitä se juuri sillä hetkellä kaipaa. Viileällä säällä ei ehkä kannata maata bikineissä ulkona, vaan tehdä jotain aktiivista.

Salonen huomasi tutkimuksessaan myös, että säästä ja ulkoilemisesta negatiivisesti ajattelevat ihmiset kuvasivat säätä usein sisätiloista katsottuna: ulkona sataa tai auton ikkunasta näkyy kurja ilma.

”Kun ulos itse menee, voikin huomata, että ilmaa on helpompi hengittää. Nenään tulevat tuoksut ja eteen koko muu värimaailma, joka ei välttämättä sisätiloista näyttäydy. Siinä saattaa ymmärtää, ettei ulkona yllättäen ollutkaan niin kurjaa niin sanotulla huonolla säällä.”


Sää herättää suomalaisissa monenlaisia tunteita, ja keskustelu säästä tuntuu usein kulkevan tuttua kaavaa pitkin: helteitä toivotaan ja sadetta harmitellaan.

HS kysyi viime kesänä lukijoilta, minkälaisesta kesäsäästä he pitävät. Kyselyyn vastasi yli tuhat lukijaa.

Valtaosa oli sitä mieltä, että kesäpäivän miellyttävin lämpötila on 20 ja 25 asteen välillä. Useimmat sääkyselyyn vastanneista toivoivat vain satunnaisia hellepäiviä, ja ihanteellinen kesälämpötila jäi alle hellerajan.

Salonen sanoo kahvipöydissä vallitsevan yksimielisyyden ja hellepositiivisuuden usein johtuvan erityisesti siitä, että haluamme olla yhtä mieltä asioista. Haluamme sekä saada että antaa tukea vallitsevalle näkemykselle.

Erilaisen näkemyksen esille nostaminen saattaa jännittää paheksunnan pelossa, mutta omien näkemysten esille tuominen olisi silti tärkeää, sanoo Salonen.

”Kylmistä keleistä nauttivat ihmiset voivat olla isokin voimavara yhteisössä, ja parhaimmillaan antaa esimerkkiä niille, jotka ovat hieman rajoittuneempia sään ja lämpötilojen suhteen.”

Sää siis jakaa mielipiteitä, mutta entä sitten, jos säästä haluaa valittaa niin helteisellä kuin sateisellakin ilmalla?

Salonen sanoo, että tällaisessa tilanteessa katse kannattaa kääntää omaan itseensä. Omassa elämässä saattaa olla jotain sellaista, mikä vaatisi hoitoa tai huolenpitoa.

”Meillä on taipumus siirtää oma paha olo ja huomio sisäisistä epävarmuuksista, huolista ja keskeneräisyydestä ulkoisiin seikkoihin, esimerkiksi säästä valittamiseen.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   ”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

  5. 5

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  6. 6

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  7. 7

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  8. 8

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  9. 9

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  10. 10

   Trump aikoo soittaa Ruotsin pääministerille auttaakseen Tukholmassa vangittuna olevaa räppäri Asap Rockya

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää