Kotimaa

Viime kesänä valitettiin helteestä, tänä kesänä viileydestä – Psykologi kertoo, miksi emme ole koskaan tyytyväisiä säähän

Kesäsäähän ja varsinkin omaan loma-aikaan liittyy usein paljon odotuksia, jotka eivät aina täyty. Liian tarkasti määritellyt odotukset säästä tuottavat pettymyksiä ja aiheuttavat turhautumista, sanoo psykologi.

Viime aikoina ei ole helle hellinyt tai kuumuus koetellut. Sen sijaan Suomen ylle on jämähtänyt matalapaine ja sää on ollut kylmä.

Poikkeuksellisen viileä kesäsää on puhuttanut heinäkuussa. Tuoreimpien säätietojen mukaan kesähelteitä ei ole luvassa edes 40 vuorokauden ennusteessa, mutta 20 asteen lämpötilat ovat mahdollisia jo ensi viikon puolella.

Tämän kesän tavanomaista viileämmillä säillä on kuitenkin paljon hyviä puolia. Helleaallot eivät aiheuta ennenaikaisia kuolemia viime kesän tapaan eikä unen tuloa tarvitse odotella trooppisina öinä tyynyliina hiestä märkänä.

Viime kesänä ennätyshelteet ja kuivuus aiheuttivat metsäpaloja ja saivat siilit ja oravat nääntymään nestehukkaan. Ihmiset koittivat epätoivoisesti viilentää asuntojaan, ja osa pakeni öistä kuumuutta jopa ruokakaupan viileyteen.


Tutkimusten mukaan noin 14 lämpöastetta on suomalaisille terveellisin vuorokauden keskilämpötila, joten kaiken järjen mukaan meidän tulisi olla juuri tällä hetkellä onnemme kukkuloilla. Voit lukea aiheesta lisää tästä HS:n kolumnista.

Miksi emme ole koskaan tyytyväisiä, kun puhe on säästä?

Eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen sanoo, että säähän liittyy paljon uskomuksia, ennakkokäsityksiä ja toiveita.

”Meillä on aina kesäloman viettoon liittyviä odotuksia esimerkiksi luonnossa ulkoilemisesta ja mökkeilystä. Kun sää ei sitten olekaan omasta mielestä täydellinen, tulee pettymyksiä.”

Kesällä odotukset liittyvät usein nimenomaan siihen, että silloin siirrytään sisätiloista ulos. Toinen ajankohta, jolloin sääodotukset ovat usein korkealla, on joulu. Silloin omat suunnitelmat tehdään kuitenkin yleensä sisätiloihin.

”Kesällä tekemisemme on usein muita vuodenaikoja enemmän riippuvainen säästä, ja säätä emme pysty itse hallitsemaan. Hallitsemattomuuden tunne voi tuottaa harmitusta ja turhautumista”, sanoo Salonen.


Suomalaisten suhtautuminen säähän tuli vahvasti esiin Salosen tutkiessa väitöskirjaansa varten ihmisten luontokokemuksia.

Salonen jakaa tutkimuksensa perusteella ihmiset karkeasti kolmeen ryhmään: luonnossa rauhoittuviin ja siellä virkistyviin elpyjiin, luonnosta paranemisen kokemuksia saaviin tervehtyjiin sekä ristiriitaisiin, jotka tuntevat luonnossa liikkuessaan sekä elpymisen kokemuksia että pelkoa ja muita epämiellyttäviä tunteita.

Näistä ryhmistä tervehtyjät kokivat oikeastaan kaikenlaiset säätilat positiivisina. He löysivät myönteisiä kokemuksia niin marraskuun räntäsateista kuin kesäkuun pilvisyydestäkin.

Ristiriitaiset ihmiset puolestaan kokivat erityisen paljon säähän ja vuodenaikoihin liittyviä kielteisiä tunteita. Myönteisiä kokemuksia luonnosta ja ulkona liikkumisesta he pystyivät saamaan vain, kun tietyt ehdot sään suhteen täyttyivät.

Salonen sanoo, että sään ärsyttäessä meidän kaikkien olisikin hyvä ottaa mallia tervehtyjiltä, jotka ovat löytäneet monipuolisia tapoja ulkoilla ja olla luonnossa.

”Luomme helposti odotuksia siitä, mitä kesän pitäisi olla. Joku saattaa ajatella, että alle 20 asteessa ei edes kannata lähteä ulos tai terassille. Silloin odotus on se, että siellä pitäisi olla topissa eikä villapaidassa.”

Salonen kannustaakin kaikkia edes kokeilemaan ulkoilua myös hieman totuttua viileämmässä kesäsäässä. Silloin kannattaa antaa kehon ilmaista, mitä se juuri sillä hetkellä kaipaa. Viileällä säällä ei ehkä kannata maata bikineissä ulkona, vaan tehdä jotain aktiivista.

Salonen huomasi tutkimuksessaan myös, että säästä ja ulkoilemisesta negatiivisesti ajattelevat ihmiset kuvasivat säätä usein sisätiloista katsottuna: ulkona sataa tai auton ikkunasta näkyy kurja ilma.

”Kun ulos itse menee, voikin huomata, että ilmaa on helpompi hengittää. Nenään tulevat tuoksut ja eteen koko muu värimaailma, joka ei välttämättä sisätiloista näyttäydy. Siinä saattaa ymmärtää, ettei ulkona yllättäen ollutkaan niin kurjaa niin sanotulla huonolla säällä.”


Sää herättää suomalaisissa monenlaisia tunteita, ja keskustelu säästä tuntuu usein kulkevan tuttua kaavaa pitkin: helteitä toivotaan ja sadetta harmitellaan.

HS kysyi viime kesänä lukijoilta, minkälaisesta kesäsäästä he pitävät. Kyselyyn vastasi yli tuhat lukijaa.

Valtaosa oli sitä mieltä, että kesäpäivän miellyttävin lämpötila on 20 ja 25 asteen välillä. Useimmat sääkyselyyn vastanneista toivoivat vain satunnaisia hellepäiviä, ja ihanteellinen kesälämpötila jäi alle hellerajan.

Salonen sanoo kahvipöydissä vallitsevan yksimielisyyden ja hellepositiivisuuden usein johtuvan erityisesti siitä, että haluamme olla yhtä mieltä asioista. Haluamme sekä saada että antaa tukea vallitsevalle näkemykselle.

Erilaisen näkemyksen esille nostaminen saattaa jännittää paheksunnan pelossa, mutta omien näkemysten esille tuominen olisi silti tärkeää, sanoo Salonen.

”Kylmistä keleistä nauttivat ihmiset voivat olla isokin voimavara yhteisössä, ja parhaimmillaan antaa esimerkkiä niille, jotka ovat hieman rajoittuneempia sään ja lämpötilojen suhteen.”

Sää siis jakaa mielipiteitä, mutta entä sitten, jos säästä haluaa valittaa niin helteisellä kuin sateisellakin ilmalla?

Salonen sanoo, että tällaisessa tilanteessa katse kannattaa kääntää omaan itseensä. Omassa elämässä saattaa olla jotain sellaista, mikä vaatisi hoitoa tai huolenpitoa.

”Meillä on taipumus siirtää oma paha olo ja huomio sisäisistä epävarmuuksista, huolista ja keskeneräisyydestä ulkoisiin seikkoihin, esimerkiksi säästä valittamiseen.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  9. 9

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  10. 10

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää