Kotimaa

SS-miesten läheiset vaativat ”häpäisevän” selvityksen oikaisemista

Kansallisarkisto pahoittelee mielipahaa, mutta kieltäytyy suostumasta vaatimukseen.

Entisten suomalaisten SS-miesten omaiset vaativat Kansallisarkistoa korjaamaan helmikuussa julkistettua SS-selvitystä.

Kansallisarkistolle osoittamassaan kirjeessä he sanovat, että ”selvityksessä esitetyt johtopäätökset häpäisevät isiemme muiston sekä aiheuttavat jatkuvaa mielipahaa paitsi elossa oleville iäkkäille vapaaehtoisille myös vapaaehtoisten sekä sankarivainajien lähipiireille”.

Kirjeen mukaan asian saama runsas kansainvälinen julkisuus on aiheuttanut ja tulee aiheuttamaan taloudellisia vahinkoja ja muita haittoja kansainvälisissä tehtävissä oleville vapaaehtoisten lähiomaisille.

”Kaiken edellä mainitun johdosta vaadimme, että Kansallisarkisto korjaa välittömästi Lars Westerlundin esittämät johtopäätökset koskien selvitystä The Finnish SS-volunteers and Atrocities 1941–1943. Korjaus on tapahduttava samassa muodossa kuin se oli esitettykin eli julkisesti ja kansainvälisesti”, päättyy omaisten kirje.

Toukokuun alussa Kansallisarkistoon saapunut kirje on osoitettu pääjohtaja Jussi Nuortevalle ja lähetetty tiedoksi tasavallan presidentin kansliaan ja selvityksen tekijälle Lars Westerlundille. Sen on allekirjoittanut 81 omaista.

HS:n tiedon mukaan valmisteilla olisi ainakin yksi oikeusprosessi Kansallisarkistoa kohtaan.Kansallisarkisto on vastannut omaisten kirjeeseen 17. toukokuuta. Vastauksen ovat allekirjoittaneet hallintojohtaja Immo Aakkula ja lakimies Raimo Lepistö.

Yhdeksänsivuisessa vastauskirjeessä Kansallisarkisto pahoittelee tutkimuksen johtopäätöksistä aiheutunutta mielipahaa mutta toteaa, ettei se tule toimimaan omaisten vaatimuksen mukaisesti.

”Selvitys ei ota juridista tai moraalista kantaa yksittäisten henkilöiden toimintaan vaan pyrkii selvittämään asioiden kulkua historiantutkimuksen käytettävissä olevin keinoin. Kansallisarkisto irtisanoutuu kaikista muista tarkoitusperistä”, sanotaan vastauksessa.

Kansallisarkisto korostaa, että tehty englanninkielinen selvitys on suunnattu ennen muuta ulkomaisille lukijoille:

”On tärkeää, että he ymmärtävät Suomen poikkeuksellisen vaikean sotilaallisen ja poliittisen tilanteen. Suomalaiset vapaaehtoiset eivät, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, kannattaneet kansallissosialistista ideologiaa tai rotuoppeja. Heidän tavoitteenaan oli kaikin keinoin toimia Suomen itsenäisyyden turvaamiseksi.”

Vastauskirjeessä huomautetaan lisäksi, että lähteet osoittavat suomalaisten osallistuneen väkivallantekoihin.

”Tärkeintä on kuitenkin tuoda esiin suomalaisten vapaaehtoisten motiivit sekä heidän useassa kohdin esiintyvä kriittinen suhtautumisensa näitä tekoja ja niiden taustalla olevia motiiveja kohtaan.”

SS-miesten omaisia on suivaannuttanut erityisesti arkistoselvityksen eri viestimissä toistettu päätelmä, että ”on ilmeistä, että suomalaiset SS-vapaaehtoiset osallistuivat hyvin todennäköisesti SS-Divisioona Wikingin eri yksiköiden suorittamiin surmaamisiin ja väkivaltaisuuksiin niin juutalaisia kuin siviilejä ja sotavankejakin kohtaan vuosina 1941–1942”.

Omaisten näkemyksen mukaan yleistävä päätelmä syyllistää koko suomalaispataljoonan, mikä on johtanut liioiteltuun uutisointiin. Tätä olisi korostanut se, että viestimissä jäi pienemmälle huomiolle selvityksen lause, jossa todetaan, että käytössä ollut lähdeaineisto ei anna riittävän yksityiskohtaisia tietoja yksittäisten tapahtumien tarkaksi arvioimiseksi.

Selvitys suomalaisten SS-miesten osallisuudesta juutalaisten ja siviilien surmaamiseen tehtiin Simon Wiesenthal -keskuksen johtajan Efraim Zuroffin tasavallan presidentille Sauli Niinistölle tekemän aloitteen johdosta.

Selvityspyynnön ponnin lienee ollut kirkkohistorioitsija André Swanströmin kriittinen tutkimus suomalaisista SS-miehistä.

Swanströmin mukaan suomalaisten SS-miesten tekoja olisi aiemmassa tutkimuksessa siloteltu ja lähes puolet miehistä olisi ollut fasisteja. Swanströminin mielestä suomalaiset myös osallistuivat juutalaisten teloittamisiin.

Swanström julkaisi viime syksynä julkisuudessa laajasta siteeratun Hakaristin ritarit -kirjan (Atena). Teos on saanut tutkijoilta ristiriitaisen vastaanoton.

Historioitsija Oula Silvennoinen kirjoitti HS:ään ylistävän arvion kirjasta. Hänen mukaansa teos nostaa suomalaisen SS-liikkeen tutkimuksen kansainväliselle tasolle ja kyseessä oli kirjavuoden tärkein ja ansiokkain tietoteos.

Useat sotahistorian tutkijat ovat olleet toista mieltä. Esimerkiksi sotahistorian professori emeritus Ohto Manninen kirjoitti Sotaveteraani-lehteen (6/2018) huomattavasti kriittisemmän arvion. Hänen mukaansa teos ei täytä ”historiantutkimuksen kriittisyys- ja laatukriteereitä”.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian apulaisprofessori Mikko Karjalainen kirjoitti Historiallisessa aikakauskirjassa (1/2019), että Swanström kykenee muutamien yksittäisten vapaaehtoisten kohdalla uskottavasti osoittamaan, että he erittäin todennäköisesti osallistuivat surmatöihin.

”Tutkimuksen ongelmallisuus kiteytyy tekijän tavassa tehdä vahvoja, tendenssimäisiä yleistyksiä ilman vahvoja tutkimuksellisia perusteita”, kirjoittaa Karjalainen.

”Useita kertoja toistetut toteamukset suomalaisen vapaaehtoisjoukon kokemista murhista, mielivaltaisista siviilien teloituksista ja holokaustin käytännön toteutukseen kuuluvista rikoksista jäävät leijumaan ilmaan ilman vahvaa toteennäyttöä.”

Kansallisarkiston mukaan Venäjällä ja Ukrainassa on runsaasti SS-divisioona Wikingiä koskevia aineistoja. Niitä ei kyetty ajan puutteen vuoksi hyödyntämään arkistoselvityksessä. Yhteistyösopimukset mahdollistavat kuitenkin kopioiden hankkimisen niistä Suomeen tulevaisuudessa.

Lars Westerlundin SS-selvitys julkaistaan suomeksi todennäköisesti lokakuun lopussa.

Tästä on kyse

Suomalainen SS-pataljoona nousi otsikoihin


 Kansallisarkisto selvitti suomalaisten SS-miesten osallistumista siviilien, sotavankien ja juutalaisten tappamiseen.

 Raportti julkistettiin helmikuussa.

 The Finnish SS-volunteers and Atrocities 1941–1943 -arkistoselvityksen laati professori Lars Westerlund.

 Selvityksen mukaan suomalaiset osallistuivat hyvin todennäköisesti surmaamisiin, mutta lähdeaineisto ei antanut riittäviä tietoja yksittäisten tapahtumien tarkaksi arvioimiseksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  3. 3

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  4. 4

   67 kylmän sodan ydinpommia jätti jälkensä: Marshallinsaarilla säteilee paikoin voimakkaammin kuin Tšernobylin alueella

  5. 5

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Rankan treenin jälkeen seuraava tunti on palautumisen kannalta tärkein, ja silloin kylmästä suihkusta voi olla haittaa

  8. 8

   Pyöräilijöiden suosima Pohjoisbaana kärsi vauriosta heti ensimmäisenä talvenaan: nyt uudehkon pyörätien kunto on paikoitellen karmea

  9. 9

   Mitä jos kahdeksan­vuotiailla olisi äänioikeus tai valtio myisi kaikki talousmetsänsä? HS pyysi asiantuntijoita pohtimaan kahdeksaa tulevaisuudenkuvaa Suomesta

  10. 10

   Hallitus kaavailee jälleen uutta kielistrategiaa, mutta mitä tapahtui alle kymmenen vuotta sitten laaditulle ”kärkihankkeelle”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  3. 3

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  6. 6

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  7. 7

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  8. 8

   Kaksi olutta päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

  10. 10

   HS selvitti Rinteen hallituksen avustajien taustat: Tässä ovat hallituksen näkymättömät vallankäyttäjät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää