Kotimaa

Asiantuntijat haluavat haitta­veron epäterveelliselle ruoalle: ”Pitäisi tehdä niin, että laaja­mittaisesti kaikki päätökset suosivat terveyttä”

Sokeripitoisten juomien verotus sai suomalaisetkin kuluttajat vaihtamaan juomansa sokerittomiin. Pelkkä hinta ei kuitenkaan ratkaise lihavuusongelmaa, sanovat professorit.

Suomalaisten lihomiseen pitää puuttua lainsäädännön keinoin, esitti lihavuuden hoitoon perehtynyt lääkäri Pertti Mustajoki HS:n lauantaina julkaisemassa Vieraskynä-kirjoituksessa. Poliittisen väliintulon tarvetta peräänkuuluttavat myös HS:n haastattelemat lihavuuden ehkäisyn asiantuntijat.

Lihavuuden ehkäisy on pikemminkin poliitikkojen kuin lääkäreiden työtä, toteaa Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön professori ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) lihavuuskeskuksen ylilääkäri Kirsi Pietiläinen.

Hänen mukaansa terveydenhuollon keinoin hoidetaan lähinnä jo syntynyttä lihavuutta ja sen aiheuttamia ongelmia.

”Tässä on nyt liian pitkään minun mielestäni poliittisten päättäjien taholta vetkuteltu tällaisissa isoissa asioissa. Sokeriverostakin on ollut erilaista vääntöä ihan EU-tasollakin asti”, Pietiläinen sanoo.

”Pitäisi löytää karkeimmat haitalliset asiat ja verottaa niitä ja suosia kasviksia, hedelmiä ja tuoreita, vitamiinipitoisia ruokia.”

Jopa 2,5 miljoonaa suomalaista aikuista oli vuonna 2017 ylipainoisia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimus. Ylipainoisia eli painoindeksiltään lukeman 25 ylittäviä on yli 30-vuotiaista miehistä yli 72 prosenttia ja naisista 64 prosenttia.

Vaikuttaisiko kasvisten hinnan laskeminen ja epäterveellisten nostaminen poliittisin keinoin todella näin laajaan ilmiöön? Kyllä ja ei, vastaa tutkimusnäyttö.

Haittaveroa epäterveelliselle eli paljon esimerkiksi rasvaa, sokeria tai suolaa sisältävälle ruoalle kannattaa myös professori ja sisätautilääkäri Aila Rissanen. Hänen mukaansa esimerkiksi aikoinaan jopa maailman lihavimmaksi kansaksi kutsutussa Meksikossa verotus todella laski herkkujen myyntiä, vaikka verotusta koskevan tutkimuksen tuloksissa onkin myös vaihtelua.

Sokeroitujen juomien verotuksen vaikutuksesta on saatu näyttöä aivan vastikään, kertoo THL:n professori ja kansallisen lihavuusohjelman puheenjohtajana toiminut Tiina Laatikainen. Myös Laatikainen kannattaa epäterveellisiä ruokia koskevan veron harkitsemista.

”Niissä maissa, joissa on käytetty esimerkiksi verotuksellisia keinoja vaikka sokerin saannin vähentämiseen, sillä on pystytty vaikuttamaan muun muassa sokeroitujen juomien kulutukseen”, Laatikainen sanoo.

Tieteellisessä Obesity Reviews -lehdessä kesäkuun lopulla julkaistussa artikkelissa useasta maasta, myös Suomesta, kootuissa tutkimustuloksissa havaittiin, että sokeripitoisten juomien verottaminen johti myynnin ja kulutuksen vähenemiseen.

Suomessa makeisveron yhteydessä havaittiin, että kun hinnat nousivat kymmenen prosenttia, kulutus aleni selvästi kuluttajien siirtyessä ostamaan halvempia sokerittomia juomia, HS kertoi maaliskuussa.

 

Vähävaraisimpien tulot eivät välttämättä riitä ravitsemuksellisesti hyvään ruokaan.

Toisaalta vuonna 2017 käytöstä poistettu makeisvero ei muuten vaikuttanut kysyntään. Toisaalta ainakin irtomakeisten menekki lisääntyi jo ennen kuin vero poistui käytöstä.

Hinta ei siis yksistään riitä, muistuttavat myös asiantuntijat. Laatikaisen mukaan terveellinen ruoka ei tälläkään hetkellä välttämättä maksa sen enempää kuin epäterveellinenkään. Hintojen eroa on hänen mukaansa tutkittu myös tieteellisesti.

Esimerkiksi hän nostaa sen, ettei rasvaisen lihan korvaaminen vähärasvaisemmalla kanalla tule kuluttajalle sen kalliimmaksi. Myös peruselintarvikkeiden ja kasvisten sekä satokausituotteiden käyttö alentavat hintalappua.

Aiheesta on tosin käyty keskustelua jo pitkään: esimerkiksi vuonna 2017 HS kirjoitti tutkimuksesta, jonka mukaan pienituloisimmat käyttävät ruokaan vain hieman yli puolet siitä mitä suurituloisimmat, joten vähävaraisimpien tulot eivät välttämättä riitä ravitsemuksellisesti hyvään ruokaan.

Myös Husin Pietiläinen muistuttaa, että myös esimerkiksi makutottumuksilla on väliä. Hinta ei välttämättä ole tärkein päätöksiä ohjaava tekijä. Hän kuitenkin uskoo, että hinnan laskeminen vaikuttaisi ainakin jonkin verran kasvisten myyntiin.

”Pitäisi ihan valtiovallan taholta miettiä, mikä olisi sopiva hinta niille, että kulutus kasvaisi”, Pietiläinen sanoo.

Verotuksen ohella hintapoliittisia konsteja on muitakin. THL:n Laatikainen nostaa esimerkiksi satokauteen liittyvän kampanjoinnin, jossa tietyt kasvikset sekä kyseessä olevan satokauden tuotteet ovat hinnaltaan huokeampia.

 

Ylimääräisellä painolla on runsaasti vaikutuksia terveyteen.

Ylipainoa näyttää karttuvan suomalaisille ikävuosien myötä. Suomalaislapsista ylipainoa on THL:n tilastojen mukaan lähes joka neljännellä, parikymppisistä nuorista taas miehistä jo lähes puolella ja naisista kolmanneksella, kertoi THL:n vuonna 2017 toteutettu FinTerveys-tutkimus.

Ylimääräisellä painolla on runsaasti vaikutuksia terveyteen. THL:n tutkimuksen mukaan esimerkiksi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen oli ylipainoisilla lähes kolminkertainen verrattuna normaalipainoisiin.

Myös riski sairastua sepelvaltimotautiin ja astmaan oli normaalipainoisilla huomattavasti alhaisempi kuin ylipainoisilla.

Lihavuuden taustalla on monenlaisia tekijöitä, sillä pohjimmiltaan kyse on siitä, että energiansaanti syystä tai toisesta ylittää kulutuksen. Yksittäisestä sokeriveron kaltaisesta tekijästä ei vielä löydy helppoa ratkaisua ongelmaan, muistuttavat tutkijat.

Laatikaisen mukaan hintasääntelyn tueksi tarvittaisiin esimerkiksi valistusta ja liikuntaa.

Pietiläinen taas korostaa sitä, kuinka yhteiskunta ympärillä on rakennettu. Samaan tapaan kuin rakennusten suunnittelussa ihmisiä voidaan ”tuupata” valitsemaan mieluummin portaat kuin liukuportaat, kuluttajia voisi hänen mukaansa ”tönäistä” poliittisesti kohti parempia valintoja.

Halvempaa hintaa voisi Pietiläisen mukaan pitää yhtenä tällaisena ohjaavana keinona.

 

”Pitäisi tehdä niin, että laajamittaisesti kaikki päätökset suosivat terveyttä.”

Lihavuuden kitkemisen ratkaisu onkin asiantuntijoiden mukaan monen tekijän summa.

Pietiläisen mukaan tulisi toimia kuten esimerkiksi Seinäjoella ja tarttua ongelmaan kokonaisvaltaisesti koko yhteisön voimin. HS kirjoitti vuonna 2016 siitä, kuinka lasten ylipaino on saatu Seinäjoella talttumaan esimerkiksi liikuntapaikkojen lisäämiseen ja kouluruokaan liittyvillä toimilla. Käännettä oli saavuttu ihmettelemään jopa Etelä-Koreasta saakka.

”Pitäisi tehdä niin, että laajamittaisesti kaikki päätökset suosivat terveyttä ja kaikissa otettaisiin terveysnäkökulma huomioon. Kun niitä tulee riittävän paljon, uskon, että vaikutus alkaa sitten näkyä”, Pietiläinen sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  3. 3

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  4. 4

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  5. 5

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  6. 6

   67 kylmän sodan ydinpommia jätti jälkensä: Marshallinsaarilla säteilee paikoin voimakkaammin kuin Tšernobylin alueella

  7. 7

   Pyöräilijöiden suosima Pohjoisbaana kärsi vauriosta heti ensimmäisenä talvenaan: nyt uudehkon pyörätien kunto on paikoitellen karmea

  8. 8

   Rankan treenin jälkeen seuraava tunti on palautumisen kannalta tärkein, ja silloin kylmästä suihkusta voi olla haittaa

  9. 9

   Mitä jos kahdeksan­vuotiailla olisi äänioikeus tai valtio myisi kaikki talousmetsänsä? HS pyysi asiantuntijoita pohtimaan kahdeksaa tulevaisuudenkuvaa Suomesta

  10. 10

   Ihmiset ovat erilaisia lukemattomin eri tavoin, mutta yhdessä asiassa he ovat samanlaisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  3. 3

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  6. 6

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  7. 7

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  8. 8

   Kaksi olutta päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

  10. 10

   HS selvitti Rinteen hallituksen avustajien taustat: Tässä ovat hallituksen näkymättömät vallankäyttäjät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää