Kotimaa

”Tämä meri on se lähde, josta Tove Jansson sai inspiraationsa”: Jättikampanja valjastaa muumit Itämeren suojelijoiksi

Sinileväkesä 2018 herätti Moomin Charactersin rakentamaan kampanjan, jonka tavoitteena on kerätä Itämerelle miljoona euroa.

Heinäkuussa 2018 Itämeren surkea tila iski todenteolla Porvoossa Pellingin saaristossa lomailevan Roleff Kråkströmin tajuntaan. Saarimökin rantavedet olivat paksun leväpuuron täyttämät. Vedessä ei voinut uida eikä peseytyä.

”Totuus Itämeren voinnista iski viimeistään silloin kammottavalla tavalla päin kaikkien kasvoja”, sanoo Kråkström, Tove Janssonin muumihahmojen käyttöoikeuksia valvovan Moomin Charactersin toimitusjohtaja.

Automatkalla Pellingistä Helsinkiin syntyi ajatus muumien valjastamisesta Itämeren suojeluun. Kansainvälinen, miljoonan euron kampanja toteutetaan ensi vuonna, jolloin muumit täyttävät 75 vuotta.

Moomin Characters rakentaa kampanjan John Nurmisen Säätiön kanssa. Tarkoitus on lisätä tietoutta Itämeren tilasta sekä kerätä varoja Itämeren ja sen kulttuuriperinnön pelastamiseksi.

”Merkkivuoden juhlistaminen Itämerta suojelemalla sopii luontevasti tähän aikaan sekä muumien ja Tove Janssonin perusnarratiiviin. Merellä on tärkeä rooli niin muumikirjoissa kuin Janssonin elämässäkin”, Kråkström sanoo.

”Tämä meri on suojelemisen arvoinen.”

Itämeri oli Tove Janssonille tärkeä turvallisuuden ja vapauden symboli. Rakas paikka se on myös hänen veljentyttärelleen Sophia Janssonille. Leväkesä herätti myös hänet.


”Tove on elänyt tämän meren äärellä. Tämä meri on se lähde, josta hän sai inspiraationsa. Nyt jos koskaan on pakko ryhtyä toimeen Itämeren puolesta”, sanoo Moomin Charactersin luova johtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Tove Janssonin (1914–2001) ensimmäinen muumikirja Muumit ja suuri tuhotulva ilmestyi vuonna 1945. Merkkivuotta 2020 juhlistetaan muumitarinoiden hengessä suuntaamalla huomio paitsi Itämeren tilan myös sen kulttuuriperinnön suojeluun.

Koko vuoden kestävä ”Meidän meri” kampanja korostaa yhteisöllisyyttä, talkoohenkeä.

”Itämereltä puuttuu yhteisen tekemisen traditio. Muumitarinat voivat koota Itämeren ympärille yhteisen kokemuksen”, Kråkström sanoo.

Kampanjaa on rakentamassa yli 50 yritystä ja muuta organisaatiota museoista ja kirjastoista kouluihin kaupunkeihin ja järjestöihin. Tavoite on kerätä Itämerelle miljoona euroa. Kråkström uskoo, että summa myös saavutetaan.

Meri on korvaamaton osa myös muumitarinoita. Tove Jansson loi ne Pellingin saaristossa, jossa Sophia Jansson ja Roleff Kråkström nyt viettävät vapaa-aikaansa.

Kråkströmillä on meneillään 12. kesä Pellingissä. Vaimo Sophia Jansson on viettänyt saaristossa kesänsä pikkutytöstä saakka, ja hänelle meri ja muumit ovat olleet aina osa elämää.

”Itämeri on osa minunkin identiteettiäni. Koko elämäni olen viettänyt Suomenlahden äärellä, joko saaristossa tai Helsingissä. Välillä olen ollut ulkomailla mutta kesät aina täällä”, Jansson kertoo. Tutun saaren rantakalliolta on esteetön näkymä avomerelle saakka.

”Lapsesta lähtien tämä on ollut tapa elää. Veneellä mentiin joka paikkaan, uitiin ja kalastettiin – oltiin merestä riippuvaisia.”

Puhdasta merta Jansson piti pitkään itsestään selvänä asiana, mutta helteiset leväkesät ovat muuttaneet ajatuksia: ”Sitä tajusi, että meren tila on muuttunut. Ennen kaikki meressä oli ihanaa, mutta sitten ei ollutkaan, vaan lahti Pellingin saaressa oli täynnä haisemaa ja kamalannäköistä levää. Elämä mökkisaarellakaan ei pysy muuttumattomana.”


Pellingissä vietti kesiään koko Janssonien perhe: kuvanveistäjäisä Viktor Jansson, kuvittajaäiti Signe Hammarsten-Jansson ja perheen kolme lasta, Tove, Lars ja Per Olov.

Vuonna 1947 Tove ja Lars alkoivat vuokrata Bredskärin saarta Pellingissä. Sophia syntyi vuonna 1962. Pian sen jälkeen Bredskär tuntui käyvän ahtaaksi.

Jansson ja hänen elämänkumppaninsa, taiteilija Tuulikki Pietilä alkoivat rakentaa mökkiä autiolle Klovharun luodolle vuonna 1964. Kalliosaaresta tuli heidän piilopaikkansa lähes 30 vuodeksi.

Pellingin saaristosta löytyy myös Muumitalon esikuva, Glosholmenin majakka. Majakan torni ja suippo katto oli purettu jo silloin, kun Tove Jansson kirjoitti ja piirsi muumitarinansa. Torni ja saaren maisemat olivat kuitenkin tallella muistoissa.

Ensimmäisessä muumitarinassaan vuonna 1945 Muumit ja suuri tuhotulva Jansson kertoo Muumipeikosta ja hänen äidistään Muumimammasta, jotka etsivät seikkailemaan lähtenyttä Muumipappaa ja joutuvat itsekin monenlaisiin seikkailuihin.

He matkaavat myrskyisällä merellä ja kovassa kaatosateessa, jonka seurauksena nousee suuri tulva. Lopulta löytyy kaunis laakso, johon ajelehtii tulvan mukana Muumipapan rakentama pyöreä ja suippokattoinen talo.

 


Itämeri on maailman saastuneimpia meriä

Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä. Sen vakavin ympäristöongelma on rehevöityminen.

Vaikka maalta tulevat ravinnepäästöt ovat vähentyneet merkittävästi, rehevöitymisen merkit näkyvät merkit, kuten sinileväkukinnat ja veden samentuminen, vaivaavat Itämerta yhä. Ilmastonmuutos kiihdyttää Itämeren rehevöitymistä entisestään.

”Toivon, että kampanja tuo mukanaan muutkin rantavaltiot ja vauhdittaa sitä, että asioita ruvetaan oikeasti tekemään yhdessä”, sanoo John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt.

Tavoite on nostaa tietoisuutta Itämeren tilasta sekä ympäristökasvatuksen keinoin että kulttuuriperinnön muodossa.

”Konkreettiset keinot ovat tärkeitä”, Arrakoski-Engardt toteaa.

Säätiö aikoo myös ryhtyä skaalaamaan olemassa olevia hankkeitaan nykyistä suurempaan kokoon. Yksi tällainen hanke on merialueen hoitokalastuksen laajentaminen Saaristomeren lähikalahankkeesta Ahvenanmaalle ja Ruotsiin.

Arrakoski-Engardt muistuttaa, että Itämeri kärsii myös lajikadosta ja monimuotoisuuden hupenemisesta. ”Rehevöitymisen vastainen taistelu auttaa myös lajeja säilymään”, hän toteaa.

Kesä 2018 toi Itämeren rehevöitymisen merkit kaikkien nähtäville. Poikkeuksellisen voimakkaiden sinileväkukintojen välitön aiheuttaja oli pääaltaan syvänteiden suuri fosforivarasto, joka hidastaa Itämeren toipumista.

Kukinnat johtuivat osittain vuosina 2014–2016 Itämereen tulleista suolapulsseista. Ne työnsivät edellään fosfaattifosforia, joka sekoittui Suomenlahden veteen. Fosfaattifosfori on suoraan leville käyttökelpoista, ja hellekesän sää oli sinileville otollinen.

”Isoja edistysaskelia on saavutettu, ja monta vuotta tilanne Suomenlahdella oli hyvä. Suolapulssit kuitenkin pahensivat tilannetta”, sanoo Puhdas Itämeri -hankkeiden johtaja Marjukka Porvari John Nurmisen Säätiöstä.

Koska pohjasta tulevaan sisäiseen kuormitukseen on vaikea vaikuttaa, maalta tulevaa ravinnekuormitusta on vähennettävä lisää, Porvari korostaa.

Koko Itämerellä maalta tuleva rehevöittävä ravinnekuormitus on vähentynyt merkittävästi 1980-luvulta lähtien lähinnä jätevesien puhdistuksen ansiosta. Tällä vuosituhannella suurimmat päästövähennykset on tehty Venäjällä itäisen Suomenlahden valuma-alueella.

Suomen omat päästöt eivät ole juuri vähentyneet 2000-luvulla. Rannikkovesien rehevöityminen ei myöskään ole tasaantunut, ja paikoin tilanne on jopa huonontunut.

Avainasemassa on maatalous, jonka kuormitus ei ole vähentynyt riittävästi.

”Pistekuormituksesta on enää vaikea tiristää, joten on pakko keskittyä maatalouden kuormituksen leikkaamiseen”, Porvari sanoo.

Toistaiseksi maatalouden vesiensuojelussa on Porvarin mukaan toteutettu vain vähän sellaisia toimia, jotka tehoavat pelloilta tulevaan leville käyttökelpoiseen liukoiseen fosforiin.

”Oleellista on se, kuinka paljon viljellään ja mitä. Suomessa iso ongelma on eläintuotannon keskittyminen.”

Kotieläintiloilla lannasta on ylitarjontaa ja pelloille on kertynyt fosforia niin paljon, että sitä valuu vesistöihin leviä kasvattamaan. Lanta ei päädy kasvitiloille, joilla sitä tarvittaisiin.

”Kipsikäsittely on tärkeää ensiapua, mutta pitää puuttua myös juurisyihin eli eläintuotannon ja ravinteiden keskittymiseen”, Porvari sanoo.

Lahjoitusvaroja säätiö aikoo käyttää sellaisiin uusiin maatalouspuolen hankkeisiin, joilla voidaan vaikuttaa peltojen korkeiden fosforimäärien vähentämiseen. Lisäksi varoja käytetään esimerkiksi biokaasuntuotannon ravinteiden hallinnan parantamiseen sekä uusien Itämeri-hankkeiden käynnistämiseen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  8. 8

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Näin käsittelet häpeää ja valitset sanasi turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Koulujen kieli­tarjonta yksi­puolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka toisin piti käydä – Mitä oikein tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää