Kotimaa

Poliisia huolestuttaa uusi ilmiö: Yhä nuoremmat myyvät ja käyttävät huumeita

Huumekauppaa käydään eri viestipalveluiden välityksellä, eivätkä myyjä ja ostaja tunne toisiaan keksittyjä nimimerkkejä enempää.

Sisä-Suomen poliisin mukaan Suomessa on havaittavissa uusi ja huolestuttava ilmiö: yhä nuoremmat myyvät ja käyttävät huumausaineita. Huumeiden myymistä tai käyttämistä ei myöskään juurikaan enää peitellä.

Rikoskomisario Jari Luoto Sisä-Suomen poliisilaitokselta uskoo, että osittain nuoremmista myyjistä ja käyttäjistä johtuen myös käyttö on tullut Tampereen katukuvassa entistä näkyvämmäksi. HS kirjoitti Tampereen huumeongelmasta tarkemmin sunnuntaina.

”Ostajat ovat usein jo valmiiksi jonkin huumausaineen vaikutuksen alaisena ja sekavassa mielentilassa, kun he tulevat julkiselle paikalle ostamaan ainetta”, sanoo Luoto. Varsinkin kesällä käyttö on erityisen näkyvää.

Poliisin mukaan tällä hetkellä kysyntää tuntuu olevan erityisesti amfetamiinipohjaisille huumausaineille. Luoto arvioi, että katukuvassa liikkuu eniten marihuanaa, mutta myyntitapahtumien yhteydessä erityisesti amfetamiini ja ekstaasi ovat lisääntyneet.

”Nuorison keskuudessa on nähtävillä, että omaan pahaan oloon haetaan helpotusta huumausaineista. Toinen puoli on viihdekäyttö.”


Moni myyjä on vielä alaikäinen. Tänä vuonna Sisä-Suomen poliisilaitoksen huumausaineiden kenttävalvontaryhmä on tehnyt huumejuttujen yhteydessä saman verran lastensuojeluilmoituksia jo puolen vuoden aikana kuin koko viime vuonna yhteensä.

Lastensuojelutapauksissa taustalla on usein nimenomaan myyminen eikä välttämättä käyttö. Nuoret pääsevät myyntitoimintaan yhä enemmän verkon välityksellä, missä kaikki tehdään anonyymisti, sanoo Luoto.

”Yhä nuoremmat tekevät bisnestä, ja myymiseen johtaa houkutus helpon rahan saamisesta. Nuoriso ei pidä kiinnijäämisriskiä hirveän isona.”

THL:n tuoreimman suomalaisten huumeidenkäyttöä koskevan tutkimuksen mukaan valtakunnallisesti nuorten aikuisten huumeidenkäyttö on kasvussa, kaikkein nuorimpien ikäryhmien sen sijaan tasaantunut. Neljän vuoden välein toistettavan kyselytutkimuksen tuloksia julkaistiin alkuvuodesta.

Nuorista aikuisista (tässä 25–34 vuotta) entistä useampi on kokeillut tai käyttää huumeita, ja kasvua on myös seuraavassa ikäryhmässä (35–44 vuotta). Sen sijaan alle 15–24-vuotiaiden luvut ovat lähes samoja kuin vuonna 2014.

Luoto sanoo, että anonymiteetin sekä huumausaineisiin liittyvän piilorikollisuuden takia kiinnijäämisriski on valitettavan pieni. Kaikista huumausainerikoksista onnistutaan Sisä-Suomen poliisin karkean arvion mukaan paljastamaan noin kymmenen prosenttia.

Huumekauppaa käydään eri viestipalveluiden välityksellä, eivätkä myyjä ja ostaja tunne toisiaan keksittyjä nimimerkkejä enempää. Tuntemattomuudesta johtuen yhä useampi myyjä on varautunut ostajan tapaamiseen ottamalla mukaan ampuma-aseen, puukon tai kaasusumuttimen, kertoo Luoto.

”Tämä on hyvin valitettava ilmiö, ja on kyllä selkeästi nähtävissä, että erilaiset terä- ja lyömäaseet näkyvät tätäkin kautta entistä enemmän katukuvassa ja ovat omalta osaltaan lisäämässä turvattomuutta.”

Hän sanoo, että aina poliisi ei kerkeä reagoida ilmoituksiin sillä nopeudella kuin niistä ilmoittaneet ihmiset haluaisivat.

”Joskus tulee kansalaisiltakin vähän sellaisia kiukkuisia soittoja, kun he ilmoittavat asioista eikä poliisi yksinkertaisesti ehdi kaikkien huumejuttujen perään. Moni kokee, ettei poliisi pysty vastaamaan huumeongelmaan sellaisella tehokkuudella mitä pitäisi.”

Poliisilla on tarjota huumeiden saralta myös lohdullisia uutisia: viimeisen neljän kuukauden aikana Tampereen huumausainerikokset näyttävät olevan Luodon mukaan itse asiassa vähenemään päin.


Tampereen kaupungin hyvinvoinnin palvelualueen apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd) kuvailee huumeidenkäytön arkipäiväistyneen.

”Tamperelaiset ovat kiinnittäneet huumeongelmaan yhä enemmän huomiota, mikä puhuu sen puolesta, että huumeidenkäyttö on tullut vahvemmin ja näkyvämmin mukaan katukuvaan”, kirjoittaa Loukaskorpi HS:lle sähköpostitse.

Hän kuitenkin korostaa, että Tampereen tilanne ei juurikaan poikkea muista suurista kaupungeista, vaan samat ongelmat näkyvät myös esimerkiksi Helsingissä.

Hän arvelee, että huumeiden saanti on helpottunut ja asenteet huumeiden käyttämiseen lieventyneet. Loukaskorpi sanoo nuorten kokeilevan huumeita entistä useammin, mikä näkyy opiskelijaterveydenhuollon asiakkuuksissa ja kouluterveyskyselyn tuloksissa.

Loukaskorpi johti Tampereen pormestarin Lauri Lylyn (sd) syksyllä 2017 perustamaa työryhmää, joka määrättiin selvittämään kaupungin huumeongelman tilannekuvaa sekä miettimään ratkaisuja huumeidenkäytön ennaltaehkäisemiseksi. Hän sanoo selvityksen perusteella Tampereen tärkeimmiksi kehityskohteiksi huumehoitoihin ohjaamisen ja pääsemisen helpottamisen, muiden hoitomuotojen lisäämisen korvaushoidon ohella sekä huomion kiinnittämisen katuturvallisuuteen.

Erityishuomiota työryhmä vaati nuorten huumeidenkäyttäjien hoitoon ja hoitoon ohjaamiseen. Loukaskorpi sanoo, että nyt yhä useampi huumeidenkäyttäjä pyritään saamaan palveluiden piiriin. Hänen mukaansa hoidon piirissä on tällä hetkellä noin 15 prosenttia enemmän asiakkaita kuin pari vuotta sitten.


Tampereen huumehoito uudistettiin vuoden 2017 alussa. Hoito keskittyy nykyään erityisesti korvaushoitoon ja avohoitoon. HS:n sunnuntaina julkaistussa jutussa esimerkiksi osa korvaushoidon asiakkaista piti sitä enemmänkin osana ongelmaa kuin ratkaisuna.

Esimerkiksi juttuun haastateltu nelikymppinen mies sanoi, ettei ole ollut tyytyväinen saamansa hoidon laatuun. Hän oli pettynyt hoitoon ja halusi kokonaan eroon lääkkeistä.

Korvaushoidossa päihdyttävä opiaatti korvataan lääkkeellä, joka ei oikein käytettynä päihdytä, vaan saa käyttäjän tuntemaan olonsa normaaliksi ja estää vieroitusoireiden tulemisen. Kyseessä on silti vahva lääke ja rankka hoito.

Kaksi kuukautta hoidossa ollut mies sanoi, että korvaushoidossa käytettävästä Subutexista on hänen kokemuksensa mukaan vielä vaikeampi päästä irti kuin heroiinista. Käyttäjille annetaan hänen mielestään monesti omaan tarpeeseen nähden liikaa lääkkeitä.

”Tämä paikka ajaa ihmisiä koukkuun. Minulla on kaikki asiat muuten hyvin, ja tiedän, minkälaista on olla selvin päin. Haluan vain pois tästä hoidosta ja nopeasti.”

Korvaushoitoa ovat asiakkaiden lisäksi arvostelleet myös hoitohenkilökuntaan kuuluvat.


Tampereen psykososiaalisen tuen palvelulinjapäällikkö Maritta Närhi on hämmentynyt Tampereen huumehoitoon kohdistuneesta kritiikistä. Hän sanoo, että päihdehoidossa on erilaisia ideologioita, ja joidenkin mukaan hoidossa tulisi pyrkiä kokonaan päihteettömyyteen.

”Joillekin on tullut mielikuva, että täällä pidetään ihmisiä väkisin korvaushoidossa, mikä ei pidä paikkaansa. Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa hoitaa jokaista asiakasta, eikä osa käyttäjistä pysty kokonaan päihteettömään elämään”, sanoo Närhi.

Korvaushoidon lisäksi kritiikkiä on tullut muun muassa siitä, että laitoshoitoon eivät pääse kaikki, jotka sinne haluaisivat.

Närhi sanoo, että päihdehuollon palveluja kilpailutetaan tämän syksyn aikana, ja niitä pyritään lisäämään ja monipuolistamaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  2. 2

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  3. 3

   Nainen putosi ketjukarusellista ja kuoli Ranskassa: Suomen huvipuistoissa on käytössä muutama onnettomuuslaitetta vastaava karuselli

  4. 4

   Kommentti: Jos tänään ei tapahdu brexit-ihmettä, Boris Johnson ajetaan tilanteeseen, jonka sijasta hän ”makaisi ennemmin kuolleena katu­ojassa”

  5. 5

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  6. 6

   Myynnissä oleva satavuotias kivilinna näyttää petollisen halvalta: Kunnon remonttiin voi upota satakertainen summa

  7. 7

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  8. 8

   Suositun Netflix-sarjan tekijät haastettiin Yhdysvalloissa oikeuteen: Heidän väitetään vääristäneen poliisin kiisteltyä kuulustelutekniikkaa

  9. 9

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  10. 10

   EU:n laajentuminen uhkaa tyssätä: Ranska haluaa hidastaa Pohjois-Makedonian ja Albanian neuvotteluita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  3. 3

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  4. 4

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita

  6. 6

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  7. 7

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  9. 9

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää