Kotimaa

Suuri osa eroavista aviopareista ei tee ositusta, ja se kostautuu viimeistään toisen kuollessa

Omaisuuden jako ei riitä, vaan siitä kannattaa tehdä määrämuotoinen asiakirja – oli omaisuutta tai ei.

Suuri osa eroavista aviopareista ei tee omaisuuden ositusta. Vaikka omaisuus jaetaan, virallinen osituskirja jää usein tekemättä.

Kun eronnut sitten kymmeniäkin vuosia myöhemmin kuolee, perilliset joutuvat etsimään entisen puolison ja varmistamaan, ettei tällä ole vaatimuksia perintöön.

”Jos osituksen jättää tekemättä, se tulee väistämättä eteen oikeudenomistajille [perillisille]. Pesänjakajat ovat liemessä”, sanoo perintöoikeuteen erikoistunut emeritusprofessori Urpo Kangas.

Osituskirja on erikoinen asiakirja. Lain mukaan eroparien ei ole pakko tehdä sitä, mutta käytännössä kuolinpesä tarvitsee sen. Näin on, vaikka eron hetkellä kummallakaan puolisolla ei olisi ollut edes omaisuutta, Kangas kertoo.

Ilman ositusta ex-puoliso roikkuu kuolinpesän osakkaana. Tilanne ei muutu, jos jompikumpi tai kumpikin on myöhemmin avioituneet tahoillaan uudestaan.

Jos puolisoilla on ollut avioehto, jonka mukaan kummallakaan ei ole oikeutta toisen omaisuuteen, osituksen sijaan tehdään vastaava paperi nimeltä omaisuuden erottelu.

Kukaan ei tiedä, kuinka moni eropari jättää osituksen tekemättä. Ruotsissa ositusta ei tee lainkaan noin viidennes eronneista, ja Kangas uskoo lukeman olevan Suomessa samaa luokkaa. Usein ositus tehdään vasta pitkän ajan päästä erosta, joten erohetken lukema lienee paljon isompi.

Ositus on tehtävä, jos edes toinen puolisoista vaatii sitä.

Kun helsinkiläinen Anne-Maarit Karlbom kyseli eronneilta ystäviltään, moniko oli tehnyt omaisuuden osituksen, suurin osa ei ollut edes kuullut asiasta.

Karlbom aikoo nyt tehdä ex-puolisonsa kanssa osituskirjan vuonna 2014 päättyneen liittonsa omaisuudesta. He jakoivat tuolloin omaisuutensa, mutta ositusta ei tehty.

Karlbom heräsi asiaan, kun hänen isänsä kuoli viime vuonna. Karlbomin isä ja äiti olivat eronneet 1990-luvulla ja jakaneet omaisuuden, mutta virallinen ositus jäi. Yhtäkkiä paperia olisikin tarvittu.

”Äitikin oli, että mitä ihmettä!” Karlbom kertoo.

Useimmiten tällainen tilanne ratkeaa sangen helposti. Niin kävi nytkin: äiti allekirjoitti asianajajan tekemän paperin, jossa todettiin, ettei äidillä ole vaateita entisen miehensä omaisuuteen.

Urpo Kankaan mukaan kuolinpesän jakajan on aina hankittava tällaiseen paperiin entisen puolison allekirjoitus, jos ositus on jäänyt tekemättä. Ei tosin ole varmaa, että kuolinpesissä aina ymmärretään tai halutaan toimia näin. Siitä voi koitua ongelmia.

”Viranomaiset ovat hyvin tarkkoja esimerkiksi siitä, että kiinteistöjen viralliset paperit ovat kunnossa.”

Sama nimikirjoituksen metsästys on edessä, vaikka ositus olisi tehty, jos osituskirjoja ei löydy. Osituskirjat tuppaavat häviämään, sillä niitä säilytetään usein kotona.

Osituskirjan voi tallettaa maistraattiin, mutta harva tekee niin. Se maksaa, ja maistraatissa ulkopuoliset pääsevät halutessaan katsomaan tarkkoja omaisuustietoja koskevia henkilökohtaisia asiakirjoja.

Jos entinen puoliso esittää vaatimuksia vainajan omaisuudesta, tilanne voi muodostua hankalaksi.

Ex-puolisoilla ei ole oikeutta eron jälkeen hankittuun omaisuuteen, ainoastaan eroa ennen olleeseen omaisuuteen.

Kuolinpesän pitääkin selvittää, kuinka suuri kummankin puolison omaisuus on ollut hetkellä, jolloin avioero pantiin vireille. Näin saadaan laskettua, kumman pitää maksaa tasinkoa.

Tarkan osituksen tekeminen pitkän ajan jälkeen voi olla vaativaa.

”Kovin vanhoja tilitietoja ei ole tallessa, ja moni muukin asia on suusanallista tietoa”, Kangas sanoo.

Voi olla, että omaisuus on todella jäänyt aikoinaan jakamatta, mutta ex-puoliso saattaa myös yrittää huijata. Kangas kertoo elävän elämän esimerkin:

Maanviljelijä erosi vaimostaan, myi metsää ja antoi vaimolle huomattavan määrän rahaa. Näin omaisuus oli jaettu, mutta virallista osituskirjaa ei tehty. Parikymmentä vuotta myöhemmin viljelijä kuoli. Entisen vaimon ovela lakimies keksi, ettei ositusta ollut tehty, ja vaati osuutta viljelijän omaisuudesta.

Kuolinpesällä oli melkoinen urakka todistaa ex-vaimon jo saaneen osuutensa. Onneksi metsäyhtiön vanhasta kirjanpidosta löytyi todiste siitä, että metsän myyntirahat oli maksettu vaimon tilille.

Kangas sanoo, että osituskirjan puuttuessa kuolinpesälle on paljon hyötyä epävirallisistakin kirjelmistä ja lappusista, joista ilmenee omaisuuden jako käytännössä ja se, että jako on tyydyttänyt molempia.

Osituskirjan puute voi vaikeuttaa elämää myös ennen kuolemantapauksia. Jos pariskunnan entinen yhteinen asunto jää omaisuudenjaossa toiselle, vasta osituskirjan teko vapauttaa hänet tekemään asunnolle mitä haluaa. Siihen asti asunnon myyntiin tarvitaan periaatteessa molempien hyväksyntä.

Eroparien ei siis ole pakko tehdä ositusta, mutta sen tekemättä jättäminen tulee vastaan kuolinpesissä vuosikymmeniäkin eron jälkeen. Onko tällaisessa lainsäädännössä järkeä?

”Voi hyvin kysyä, onko tilanne järkevä”, Kangas sanoo.

”Ehkä pitäisi uudistaa lakia niin, että ositusvaade vanhenisi jossakin tietyssä ajassa. Toinen vaihtoehto olisi, että korkein oikeus tekisi ratkaisun, joka linjaisi asian siihen suuntaan.”

Fakta

Mitä osituskirjasta pitää ilmetä?


 Avioliiton solmimisaika.

 Kirjaus siitä, että avioehtoa ei ole.

 Luettelo kummankin puolison omaisuudesta ja veloista sekä näistä lasketut netto-omaisuudet. Tästä lasketaan tasinko eli se, kumpi maksaa kummalle ja paljonko.

 Puolisoiden allekirjoitukset.

 Kahden esteettömän todistajan allekirjoitukset.

Lähde: Urpo Kangas

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään muita yrittäjiä vähemmän

  2. 2

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  5. 5

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  6. 6

   Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen finaalissa: ”Olen erittäin tyytyväinen, miten pelasin täällä”

  7. 7

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  8. 8

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  9. 9

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  10. 10

   Kalasatamaan rakennetaan Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  9. 9

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  10. 10

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää