Kotimaa

Tilastot paljastavat yllättäviä muutoksia suomalaisten vapaa-ajassa: Tätä kaikkea ehdimme tehdä, ennen kuin netti alkoi hallita aikaamme

Suomalaisten vapaa-ajan käyttö muuttuu, ja netti voi olla siihen suuri syy. Lähes kaikki käyttävät nettiä, ja joka toinen käy sosiaalisessa mediassa monta kertaa päivässä.

Ehdimme ennen enemmän kaikenlaista. Se selviää Tilastokeskuksen tutkimuksesta, jossa on seurattu suomalaisten vapaa-ajan käyttöä aina vuodesta 1981 alkaen. Tuorein tiedonkeruu on vuodelta 2017.

Tulokset osoittavat, että vapaa-aika on murroksessa. Suomalaisten vapaa-ajan käyttö pysyi suhteellisen vakaana 1980-luvulta 1990-luvulle, mutta alkoi sitten muuttua.

Muutos vauhdittui tällä vuosikymmenellä, kun uppouduimme nettiin. Siellä ovat nykyään lähes kaikki:

Nettiä käyttää 88 prosenttia suomalaisista. Se on eurooppalaisittain paljon, sillä ahkeria netinkäyttäjiä on Euroopan 16–74-vuotiaista noin 76 prosenttia, Tilastokeskus muistuttaa.

Valtaosa suomalaisista käyttää sosiaalista mediaa eli somea päivittäin. Joka neljäs on siellä jatkuvasti ja yhtä moni monta kertaa päivässä. Somen suurkäyttäjät ovat etenkin nuoria, nuoria aikuisia ja aikuisia elämänsä ruuhkavuosissa.

Vuorokaudessa on edelleen samat 24 tuntia kuin 1981. Siksi on hyvin mahdollista, että verkossa vierähtää aikaa, joka käytettiin ennen toisella tavalla. Isoja muutoksia nimittäin näkyy.


Kirjoitamme vähemmän. Esimerkiksi runoja, novelleja ja romaania kirjoitti 12 prosenttia yli 10-vuotiaista 1981–2002. Nyt niin tekee enää kuusi prosenttia.

Tilalle ei tullut verkossa bloggaamista, sillä sitä harrastaa vain kaksi prosenttia suomalaisista.

Päiväkirjatkin harvinaistuvat. Joka neljäs piti päiväkirjaa vuonna 2002 mutta 15 vuotta myöhemmin enää joka kymmenes.

Perinteisten kirjeiden kirjoittaminen näyttää olevan lähes katoamassa. Runsas puolet suomalaisista kirjoitti kirjeitä 1981 ja runsas kolmannes vielä vuonna 2002, mutta nyt kirjeitä kirjoittaa enää joka kahdestoista.

Kirjeet taisivat vaihtua kirjoittamiseen somessa. Valtaosa käyttää sosiaalista mediaa pitääkseen yhteyttä ystäviinsä ja sukulaisiinsa.

Lähes kaikki alle 45-vuotiaat käyttävät ainakin yhtä somekanavaa tai pikaviestipalvelua, Tilastokeskus kertoo. Suosituimpia somekanavia ovat Whatsapp ja Facebook, mutta julkisuudessa usein esiintyvää Twitteriä käyttää vain joka kymmenes.


Luemme vähemmän.Vuonna 1991 lähes yhdeksän kymmenestä yli 15-vuotiaasta kertoi lukevansa päivittäin sanomalehtiä, mutta 2017 enää kuusi kymmenestä.

Aikakauslehtien lukemiselle kävi samoin. Kuusi kymmenestä luki niitä viikoittain 1991, 2017 enää runsaat kolme kymmenestä.

Lehtiä luetaan paljon verkossa, mutta kirjojen lukeminen sähköisesti ei ole kovin yleistä. Joka viides kertoi lukevansa kirjoja verkossa tai muuten sähköisesti.

Lähes jokainen lukee edelleen ainakin yhden kirjan vuodessa, mutta kirjamakumme on muuttunut:

Kaunokirjallisuutta, dekkareita, jännitystä, sotakirjoja, runoja ja aforismeja, hartauskirjoja ja rakkausromaaneja luetaan vähemmän. Fantasiaa ja scifiä, yhteiskunnallisia kirjoja sekä muistelmia ja elämäkertoja taas luetaan aiempaa enemmän.

Käymme useammin elokuvissa ja konserteissa. Silti kuuntelemme musiikkia vähemmän kuin ennen.

Omaehtoinen kulttuurin harrastaminen taas on yhtä yleistä kuin ennenkin. Kuvataiteiden harrastajia ja jotakin soitinta soittavia on saman verran kuin 1991, valokuvauksen harrastajia taas hieman vähemmän. Se voi tuntua yllättävältä, kun lähes jokaisella on taskussa kamerallinen kännykkä.

Myös radion kuuntelu ja televisio katselu vähenivät. Television katsominen on silti edelleen yleistä: kuusi kymmenestä kertoo tekevänsä sitä joka päivä.


Käden taitojen harrastaminen on vähentynyt. Jonkinlaisia käsitöitä kertoo tekevänsä enää joka toinen suomalainen.

Huonekaluja tehdään, korjataan ja entisöidään entistä tahtia, mutta aiempaa harvempi rakentaa radioita, soittimia, autoja tai koneita.

Kangasta tai ryijyjä kutoo enää joka kahdeskymmenes, kun niin teki joka seitsemäs vielä viisitoista vuotta sitten.


Vaatteita ompelee joka kymmenes, kun joka neljäs kertoi ompelevansa niitä vuonna 1991. Myös neulominen, virkkaus, nypläys ja kirjonta vähenevät: joka kolmas kertoi tekevänsä niitä vuonna 1991, mutta vuonna 2017 enää joka viides.

Liikuntaa harrastamme vähemmän. Päivittäisen liikunnan sijaan liikumme muutamana päivänä viikossa.

Monia liikuttava koirakaan ei vedä kaikkia lenkille. Koirien määrä kasvoi nopeasti, mutta koiran tai kissan ulkoiluttamisesta kertoneiden osuus ei juuri kasvanut.


Urheilukilpailutkaan eivät vedä väkeä kuten ennen. Jääkiekko-otteluissa käy joka viides aivan kuten aikaisemminkin, mutta hiihtokisoja, raveja ja yleisurheilukilpailuja katsomaan lähtee enää joka kahdeskymmenes.

Marjastajien ja kalastajien joukko pienenee. Kuusi kymmenestä keräsi marjoja vuonna 1991, nyt alle puolet.

Varsinkin työikäisten marjastusinto väheni, mutta eläkeläisten kasvoi. Eläkeläiset ovat myös innokkaimpia sienestäjiä. Joka kolmas kertoo käyvänsä sienessä.

Myös kalassa käyviä on kolmannes väestä. Metsästäjiä on paljon vähemmän, sillä metsästystä harrastaa vain joka neljästoista.

Luontoharrastusten väheneminen saattaa olla seurausta kaupungistumisesta. Luonnossa liikkuvat tutkimusten mukaan etenkin maaseudulla asuvat, vähiten taas kaupunkien keskustoissa asuvat.


Netti ja some voivat haukata aikaa myös luontoharrastuksilta.

”Tietotekniikan kehittyminen on tuottanut monia luontoharrastusten kanssa kilpailevia vapaa-ajanviettotapoja, jotka saattavat sopia huonosti yhteen luontoharrastusten kanssa”, Minna Santaoja totesi väitöstutkimuksessaan 2013.

”Sosiaalisessa mediassa rakentuvat virtuaaliset yhteisöt perustuvat löyhiin ja paikasta riippumattomiin siteisiin ihmisten välillä, kun taas luontoharrastuksissa tarvittava tieto ja ymmärrys luonnosta rakentuu ainoastaan olemalla luonnossa.”


Oikaisu 8.8. klo 14:00: Luontoharrastuksista väitelleen tutkijan nimi on Minna Santaoja, ei Santala.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Malmille on rakennettu silta, joka johtaa päin aitaa: ”Turvallisuus on aina pääasia”

  8. 8

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  9. 9

   Kaksikko murtautui kasvitieteelliseen puutarhaan ja talloi kasveja: Nainen löytyi puskista makaamasta, mies lähti kahvilaan

  10. 10

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää