Kotimaa

Tampereen yliopiston uusi tietojärjestelmä tuskastuttaa: opiskelijat eivät löydä tietoja kurssipaikoista ja -ajoista

Ongelmat liittyvät uuden korkeakouluyhteisön syntyyn, jonka takia yliopiston järjestelmiä uusitaan.

Opintojaan suunnittelevat opiskelijat ovat turhautuneet Tampereen uuden yliopiston tietojärjestelmissä ilmenneisiin tieto-ongelmiin. Ongelmat koskevat lukuvuoden 2019–2020 opetusta.

Ongelmat liittyvät uuden korkeakouluyhteisön syntyyn, jonka takia yliopiston järjestelmiä uusitaan. Asiasta kertoi ensin Aamulehti.

Ensimmäinen opetusperiodi alkaa maanantaina 26. elokuuta. Uusien opiskelijoiden opinnot alkavat orientaatioviikolla maanantaina 19. elokuuta.

Lukuvuonna järjestettävien kurssien tiedoissa tai ilmoittautumisaikatauluissa on kuitenkin yhä aukkoja.

Tampereen ylioppilaskunnalle (TREY) on tullut opiskelijoilta yhteydenottoja ongelmista, kertoo puheenjohtaja Paula Sajaniemi. Opiskelijat keskustelevat aiheesta myös sosiaalisen median kanavissa.

Puutteita on Sajaniemen mukaan ollut sekä tietojen löytämisessä että niiden puutteellisuudessa.

”Opiskelijoilla on ollut vaikeuksia löytää tietoja kurssipaikoista, kurssiajoista sekä suoritustavoista”, Sajaniemi kertoo.

Sajaniemi muistuttaa, että yliopisto edellyttää opiskelijoilta opintojen suunnittelua. Opiskelijoilla on myös monenlaisia elämäntilanteita. Osa esimerkiksi työskentelee opintojen ohella ja tarvitsee siksi tietoja varhain opintojensa ja elämänsä suunnitteluun.

”Opintojen suunnittelun kannalta on olennaista, että opiskelijalla on tarvittavat tiedot ajoissa niin, ettei tietojen puute kuormita opiskelijaa kohtuuttomasti.”

Tampereen yliopiston koulutuksen ja oppimisen palveluiden johtaja Jukka Mäkinen kertoo, että tällä hetkellä yliopistossa on käytössä rinnakkain sekä uusia että vanhoja järjestelmiä.

Epäselvyydet koskevat pääasiassa kesäkuussa käyttöön otettua opiskelijan opasta, joka on uusi järjestelmä. Opetustiedot on siinä järjestetty eri tavoin.

”Aina kun uusi järjestelmä otetaan käyttöön, siinä voi ilmetä käytettävyydessä epäselvyyksiä. Testauksesta huolimatta kaikkiin käyttäjätilanteisiin varautuminen ei ole täysin onnistunut. Korjauksia tehdään kuitenkin koko ajan ja kaikki käyttäjäpalaute on meille todella arvokasta”, Mäkinen sanoo.

Hän muistuttaa, että on myös tavallista, että elokuun alussa kaikki opintojaksotiedot eivät ole täydellisiä.

”Elokuun alussa tulee myös uusia opettajia ja kestää hetken ennen kuin kaikkien kurssit saadaan täysin varmistettua.”

Mäkinen ymmärtää myös opiskelijoiden tuskan.

”Yhä useampi opiskelija elää erilaisten aikataulupaineiden varassa. Ymmärrämme sen ja yritämme mahdollisimman pian saada kaikki saatavissa olevat tiedot opiskelijoille.”

Uutta järjestelmää käyttää noin 8 000–9 000 opiskelijaa keskustakampukselta ja lisäksi osa Kaupin kampuksen opiskelijoita. Hervannan kampuksen opiskelijoiden käytössä on vanha järjestelmä vielä vuoden.

Myöskään uusia aloittavia opiskelijoita ongelma ei Mäkisen mukaan koske. ”Heillä on kokonaan oma polkunsa ja omat opintosuunnitelmat ohjauksen kera.”

Tietohallintojohtaja Jussi Kivisen mukaan opiskelijan opas on yksi kymmenistä yliopistojen yhdistymiseen liittyvistä tietojärjestelmien uudistuksista.

”Opiskelijoiden kannalta se on tietysti yksi näkyvimmistä, joka tähän vuodenaikaan korostuu.”

Kivinen kertoo, että järjestelmä päätettiin julkaista ensin perustoiminnoillaan. Jo ensi viikolla siihen on luvassa uusia päivityksiä, kuten tiedonhakua helpottavia hakutoimintoja.

Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen yliopisto yhdistyivät vuoden alusta monialaiseksi Tampereen yliopisto -nimiseksi säätiöyliopistoksi.

Kokonaisuuteen kuuluu myös Tampereen ammattikorkeakoulu, josta yliopistojen yhteenliittymä omistaa enemmistön.

Tampereen yliopisto on Helsingin yliopiston jälkeen Suomen toiseksi suurin korkeakoulu. Opiskelijoita on noin 35 000 ja työntekijöitä noin 5 000.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  5. 5

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää