Kotimaa

Espoolaiskoulu ilmoitti ottavansa häiritsevät puhelimet lapsilta vaikka voimakeinoin – onko tämä laillista?

”Vanhempien on hyvä olla tietoisia ojentamiskeinoista”, sanoo Järvenperän koulun rehtori Minna Kartano.

Espoossa sijaitsevan Järvenperän koulun oppilaiden huoltajat saivat torstaina koululta mielipiteitä jakavan asiakirjan allekirjoitettavaksi. Viesti koskee oppilaiden omien tietoteknisten laitteiden käyttämistä opetuksessa, ja asiakirja on otsikoitu sopimuksena pelisäännöistä ja niiden noudattamisesta.

Sopimuksessa huoltajilta pyydetään suostumusta siihen, että oppilas saa käyttää omia laitteitaan, kuten puhelinta, tablettia ja kannettavaa tietokonetta, osana opetusta. Asiakirjassa sanotaan, että laitteen käyttö oppimisen tukena on sallittua niissä tilanteissa, joissa opettaja on antanut siihen luvan.

Erityistä huomiota kiinnittää kuitenkin kohta, jossa listataan koulussa noudatettavat tavat puuttua laitteiden asiattomaan käyttöön. Asiakirjassa lukee näin:

Ensin opettaja pyytää oppilasta laittamaan laitteen pois. Jos oppilas ei tottele, opettaja pyytää oppilasta antamaan laitteen opettajalle. Jos tämäkään pyytäminen ei tehoa, opettaja voi ottaa laitteen oppilaalta ja tarvittaessa käyttää voimakeinoja, jos oppilas tekee vastarintaa.

Järvenperän koulun rehtori Minna Kartano sanoo, että viesti on herättänyt huoltajien kanssa jonkin verran keskusteluja siitä, mitä sillä ajetaan takaa. Kysymyksiä on aiheuttanut erityisesti otsikon muotoilu sopimuksesta, joka täytyy allekirjoittaa ja jossa mainitaan oppilaisiin kohdistuva voimankäyttö.

Kaikki huoltajat eivät ole Kartanon mukaan halunneet allekirjoittaa sopimusta.

”Olemme halunneet viestiä koteihin avoimesti ja kertoa meidän tapamme toimia koulussa. Vanhempien on hyvä olla tietoisia ojentamiskeinoista, jotka olemme ottaneet suoraan perusopetuslaista”, sanoo Kartano.

Kartanon mukaan kaikkien häneen yhteyttä ottaneiden huoltajien kanssa on lopulta päästy yhteisymmärrykseen asiasta keskustelemalla. Lasten huoltajien kanssa on voitu esimerkiksi sopia, että oman matkapuhelimen käytöstä ja koulun säännöistä keskustellaan kotona tarkemmin.

”Meillä ei ole ollut tarvetta lähteä vääntämään kättä asiasta vanhempien kanssa, vaan asiasta neuvotellaan ja yhdessä sovitaan käytännöistä, jos sopimuksen allekirjoittaminen tuntuu epämiellyttävältä”, sanoo Kartano.

Sääntö opettajien oikeudesta käyttää tarvittaessa voimakeinoja puhelimen poistamiseen ei ole koulun oma, vaan se todella on kirjattu perusopetuslakiin.

Opetushallituksen lakimies Laura Francke sanoo, että Espoon koulun sopimuspohja näyttää Opetushallituksen suosituksen mukaiselta, ja että koulun lähettämässä viestissä mainitut kurinpitokeinot vastaavat perusopetuslain kurinpitokeinoja.

Opetushallituksella on mallipohja, jota myös Järvenperän koulussa ollaan käytetty hieman sitä muokaten. Kohta opettajan oikeudesta voimankäyttöön on kuitenkin otettu suoraan Opetushallituksen valmiista pohjasta.

Perusopetuslaissa sanotaan, että oppilaan kännykän saa ottaa pois, jos oppilas häiritsee opetusta. Tällöin puhelin lasketaan sellaisten opetusta häiritsevien esineiden listaan, joiden kohdalla opettajalla on oikeus käyttää sellaisia esineen haltuun ottamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina, kun oppilaan ikä, tilanteen uhkaavuus, vastarinnan vakavuus ja tilanteen kokonaisarvio otetaan huomioon.

 

”Voi tulla tilanne, että opettaja joutuu pitämään oppilaan toisesta kädestä kiinni, jotta hän saa puhelimen pois.”

Käytännössä tämä tarkoittaa Francken mukaan sitä, että opettaja saa käyttää tilanteessa vain tarpeellista ja tilanteeseen nähden mahdollisimman vähäistä voimaa. Häiritsevien esineiden haltuun ottamisessa ei saa käyttää minkäänlaisia voimankäyttövälineitä.

”Voi tulla tilanne, että opettaja joutuu pitämään oppilaan toisesta kädestä kiinni, jotta hän saa puhelimen pois. Voimankäyttö ei siis tässä yhteydessä tarkoita satuttamista. En näe, että missään tilanteessa olisi tarpeellista tai sallittua esimerkiksi lyödä oppilasta. Toki tilanteet ovat erilaisia”, sanoo Francke.

Hän korostaa, että kun puhutaan nimenomaan matkapuhelimien käytöstä tunnilla, kyseessä ei kuitenkaan yleensä ole sellainen vaaratilanne, mikä vaatisi kovaa voimankäyttöä. Toisin saattaisi olla, jos oppilaalla olisi halussaan esimerkiksi ampuma-ase tai veitsi.

Lakiin on myös tarkasti kirjattu, että voimankäyttö on opettajien viimeinen keino, jos mikään muu ei toimi. Ensin oppilaan kanssa täytyy keskustella ja puhelimen luovuttamiseen kehottaa sanallisesti.

Myös perusopetuslaissa kirjataan, että esineiden haltuunotto on toteutettava mahdollisimman turvallisesti. Toimenpiteillä ei saa puuttua oppilaan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja yksityisyyteen enempää kuin on välttämätöntä opiskelurauhan ja turvallisuuden varmistamiseksi.

 

Voimankäyttö on opettajien viimeinen keino, jos mikään muu ei toimi.

Francke sanoo, että joskus esille on noussut tapauksia, joissa opettajien voimankäyttöä ja sen liiallisuutta on pohdittu. Näissä oikeustapauksissa oppilaalle on saattanut tulla esimerkiksi mustelma tai muu vamma. Nämä tapaukset eivät ole kuitenkaan liittyneet kännykän käyttämiseen oppitunnilla, vaan opettaja on saattanut joutua esimerkiksi erottamaan kaksi keskenään tappelevaa oppilasta toisistaan.

Sääntö voimakeinojen käytöstä koskee ainoastaan peruskoulua, sillä lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelijoilta ei saa enää ottaa pois opetusta häiritseviä esineitä, sanoo Francke. Jos kännykän käyttö koetaan toisella asteella opetusta häiritsevänä, opiskelija voidaan ainoastaan käskeä ulos luokasta.

Järvenperän koulussa kännykän käyttämiseen oppitunnilla ei ole tähän mennessä jouduttu puuttumaan suoranaisilla voimakeinoilla, sanoo koulun rehtori Minna Kartano. Tilanteet ovat hänen mukaansa aina selvinneet puhumalla.

 

Jo oppilaan siirtäminen tilasta toiseen on kuitenkin eräänlainen voimakeino.

Koulun opettajia on ohjeistettu ohjaamaan oppilas ulos luokasta, jos tämä ei suostu luopumaan puhelimestaan kehotuksista huolimatta. Paikalle pyydetään aina joku toinen henkilökunnan edustaja kuten apulaisrehtori, jotta opettaja ei jää kahdestaan oppilaan kanssa.

Kartano lisää, että jo oppilaan siirtäminen tilasta toiseen on kuitenkin eräänlainen voimakeino.

Koulussa on silti koettu tarvetta laatia omien laitteiden käyttämiseen liittyvät säännöt ja sopia asiasta yhdessä oppilaiden huoltajien kanssa. Oppilaiden kännykän käyttämisestä aiheutuneet haasteet ovat Kartanon mukaan lisääntyneet oppitunneilla.

”Kyllä se on jonkun tason ongelma. Kännykät voivat joskus edistää ja tukea oppimista, mutta luvan omien laitteiden käyttöön antaa aina opettaja”, Kartano sanoo.

”Useimmilla nuorilla tietynlainen kännykkäriippuvuus näkyy, ja heidän on vaikea olla poissa sosiaalisen median maailmasta tai olla hetki ilman kaverille vastaamista. Se taas häiritsee keskittymistä ja oppimisessa edistymistä.”

Monen muun koulun tapaan myös Järvenperän koulussa on käytössä niin sanottu kännykkäparkki, eli opettaja voi pyytää oppilasta laittamaan kännykän tunnin ajaksi laatikkoon, mistä hän saa sen taas itselleen oppitunnin päätyttyä. Kartano muistuttaa, että opettajalla on oikeus ottaa kännykkä pois, mutta ei takavarikoida sitä.

Välitunnilla oman kännykän käyttöä ei puolestaan voida kokonaan kieltää, mutta sitäkin voidaan rajoittaa, sanoo Francke. Käytännössä oppilaalle täytyy sallia vähintäänkin mahdollisuus olla yhteydessä omiin huoltajiin ja ystäviin, jos kyseessä on akuutti asia, jota ei pysty hoitamaan vasta koulupäivän päätyttyä.

Itse myös luokanopettajana aiemmin työskennellyt lakimies Laura Francke sanoo, että kohta esineiden haltuunotosta ja voimankäytöstä lisättiin perusopetuslakiin vuonna 2014, jolloin opettajan valtuuksia koulussa lisättiin.

”Ennen sitä oli vähän epäselvää, mitä opettaja saa tehdä ja mitä ei. On tärkeää, että opettajalla on riittävät keinot ylläpitää työrauhaa.”

Francke sanoo, että vaikka kännykän käyttö varmasti jossain määrin aiheuttaa ongelmia, yleisesti työrauha oppitunneilla on tuoreimpien selvitysten perusteella koettu hyväksi.

Hänen mielestään Järvenperän koulussa on toimittu esimerkillisesti suostumuslapun suhteen ainakin siinä mielessä, että vanhemmat on otettu mukaan mobiililaitteita koskevaan päätöksentekoon.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  4. 4

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  5. 5

   Vasemmistoliiton Li Andersson uskoo koulutusrahoista syntyneen kiistan olevan ”väärinymmärrys”

  6. 6

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  7. 7

   Uusi tietokirja antaa ajattelemisen aihetta: Menestystä ei tuokaan varhainen erikoistuminen eikä jälkeen jäämistä pidä pelätä

   Tilaajille
  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   Maailman koira­kanta saattaa olla jo ylittänyt miljardin haamu­rajan, ja luonto kärsii siitä

  10. 10

   Trump kutsui demokraatteja äänestäviä juutalaisia ”epä­lojaaleiksi”, järjestöt syyttävät presidenttiä anti­semitismistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää