Kotimaa

Verohallinto lähetti asiakkailleen tiistaina kymmeniä tuhansia virheellisiä verotuspäätöksiä, asiantuntijan mukaan tapaus täyttää tietoturvaloukkauksen piirteet

Verottajan on tehtävä ilmoitus tietoturvaloukkauksesta kolmen vuorokauden kuluessa loukkauksen havaitsemisesta.

Verohallinto kertoi torstaina lähettäneensä asiakkailleen tiistaina virheellisiä verotuspäätöksiä, jotka sisältävät toisten asiakkaiden tietoja. Verottajan tämänhetkisen tiedon mukaan virheellisiä päätöskirjeitä on lähetetty noin 27 000. Verotuspäätösten lisäksi joukossa on myös verokortteja.

Verottajan aiemmin perjantaina kertoma arvio kirjeiden määrästä oli 17 000, mutta Verohallinnon kehitys- ja tietojohtajan Jarkko Levasman mukaan virheitä on löydetty nyt muualtakin samasta tulostuserästä. Levasman mukaan aiemmin luultiin, että virheitä oli vain veropäätöksissä, mutta niitä oli myös verokorteissa ja muissa tulosteissa.

Levasma sanoo, ettei myöskään voida sulkea pois sitä, että virheellisten kirjeiden määrä tarkentuu vielä.

Vielä torstaina Levasma arvioi, että virheitä saattaisi olla noin 60 000 lähetetyssä kirjeessä.

Virhe on tunnistettu, ja se koski tällä tietoa ainoastaan 6. elokuuta lähetettyjä kirjeitä.

Levasman mukaan virhe ilmeni siten, että tulostuksessa järjestelmä sekoitti yksittäisten asiakkaiden tietoja ja yhdisteli niitä väärin. Virheellisten kirjeiden saajat ovat enimmäkseen yksittäisiä kansalaisia, mutta joukossa on myös muutamia yrityksiä ja yhdistyksiä.

Levasman mukaan tiistaina postitetut päätökset voivat sisältää muun muassa toisten asiakkaiden henkilötunnuksia ja muita henkilökohtaisia tietoja.

Väärän verotuspäätöksen saanut suomalaismies kertoi STT:lle, että hänen saamansa verotuspäätös oli ensimmäiseltä sivulta alkaen "aika sekaisin". Päätöksessä oli esimerkiksi päällekkäisiä tekstejä.

Miehen päätoimiset tulot oli korvattu jonkun toisen ihmisen tuloilla. Lisäksi päätöksessä näytti olevan jonkun toisen metsänhoidollisia vähennyksiä, joita mies ei tunnistanut omikseen.

Miehen vaimo oli puolestaan yllättynyt, kun tämän päätöksessä oli naisen nimi puolison kohdalla.

Uusia samasta virheestä johtuvia kirjeitä ei Levasman mukaan enää lähetetä, mutta vanhoja virheellisiä kirjeitä voi yhä tulla postitse tänään ja myöhemmin tällä viikolla.

”Niitä ei missään tapauksessa saa lähteä julkaisemaan. Oikea tapa on hävittää kirje. Tiedämme kyllä, mitkä kirjeet ovat olleet virheellisiä, kunhan ne on käyty läpi”, Levasma vakuuttaa.

Verottaja lähettää virheellisten kirjeiden saajille ohjeet ja uuden päätöskirjeen postitse. Levasman mukaan täytyy vielä varmistaa, keitä asiakkaita virhe koski.

”Tulemme lähestymään heitä ja kertomaan, mitä heidän pitäisi tehdä asialle. Tämä on tietosuoja-asetuksen mukainen toiminto.”

Apulaistietosuoja­valtuutettu Jari Råman kertoi STT:lle, että tapaus täyttää tietoturvaloukkauksen piirteet. Verottajan on tehtävä ilmoitus tietoturvaloukkauksesta kolmen vuorokauden kuluessa loukkauksen havaitsemisesta. Levasma vahvistaa, että tapauksesta tehdään ilmoitus.

Råman ei vielä perjantaina osannut ottaa kantaa, millaiset riskit tietojen väärinkäyttöön on.

”Tässä vaiheessa emme vielä tiedä, mitä tietoja on luovutettu, missä muodossa ja ovatko ne helposti väärinkäytettävissä”, Råman kertoi.

Råmanin mukaan verottajan pitää selvittää, millaiset riskit tietojen väärin luovuttamisesta on aiheutunut ja mihin toimenpiteisiin se ryhtyy. Tämän jälkeen tietosuojavaltuutettu arvioi, onko riskit arvioitu oikein ja ovatko keinot riittäviä.

Levasman tiedossa ei ole, että turvakiellossa olevien henkilöiden tietoja olisi päätynyt vääriin käsiin. Turvakiellolla suojataan väestötietojärjestelmän osoite- ja kotikuntatiedot silloin, kun ihmisellä on perusteltu syy epäillä itsensä ja perheensä terveyden ja turvallisuuden tulevan uhatuksi.

Levasman mukaan kyse on suuresta virheestä.

”Tietojemme mukaan joissakin kirjeissä näkyisi esimerkiksi toisten asiakkaiden henkilötunnuksia, eli kyllä tämä on iso asia. Olemme täysin vastuussa virheestä”, Levasma kertoo.

Verohallinnon verkkopalvelussa Omaverossa asiakkaiden tiedot näkyvät oikein.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  9. 9

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  10. 10

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää